STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
17.04.2007.

Tricoder

...je standardni prenosivi uređaj svih djelatnika Zvjezdane flote, a služi za prikupljanje, čuvanje i obradu podataka.

Osnovni koncept uređaja razvijen je iz niza serija uređaja za prikupljanje podataka proizvedenih u Floti oko 2230. godine, u namjeri da se smanji veličina i težina opreme timova za istraživanje. Takvi uređaji imali su velike kapacitete za pohranu podataka i veliku mogućnost obrade. Negdje oko 2240. godine, više različitih mogućnosti prikupljanja i obrade podataka počele su se ugrađivati u jednu multifunkcionalnu jedinicu. 2248. godine takav uređaj je pušten u uporabu i sjedinio je funkcije prikupljanja i obrade informacija, te komunikacijskog uređaja. Iako je službeni naziv uređaja bio "trofunkcijski snimač" ("three function recorder") vrlo je brzo zamijenjeno sa vrlo jednostavnijim nazivom "tricoder".


Više desetina verzija trikordera je bilo pušteno u uporabu u posljednjih 125 godina. Neki od njih, npr. psihotrikorder, su specijalizirani za posebne radnje – ali specijalizacija je nespojiva sa filozofijom trikordera kao uređaja, i većina novih modela jednostavno imaju povećan broj funkcija koje mogu obavljati, kao i povećanu brzinu rada, a uz sve to još im je smanjena masa i dimenzije. Tijekom vremena, trikorder je postao jedan od najkorištenijih uređaja u Zvjezdanoj floti.

Trenutno je u funkciji nekoliko modela trikordera;
TR-580, koji je pušten u uporabu 2358., je u postupku zamjene sa novijim modelom TR-590X, koji je nedavno razvijen. Model TR-600 je trenutno tek u fazi ranog razvoja, a njegovo puštanje u uporabu se očekuje oko 2380. godine, ali Zvjezdana flota javlja da je ubrzala razvoj projekta i zahtijevala je promjene u projektu da bi se povećale mogućnosti detektiranja različitih tzv. tankih (stealth) tehnologija, za kojima je bila povećana potreba tijekom rata protiv Dominija.

Unutar trikordera nalaze se skupine od 235 mehančkih, elektromagnetskih i potprostornih senzora. Od ukupnog broja, 115 su smješteni na vrhu kućišta trikordera (dakle za upotrebu tih senzora, potrebno je usmjeriti trikorder u smjeru pojave koju istražujemo), a ostalih 120 je razmješteno po cijelom kućištu trikordera. Standardni trikorder je opremljen sa mobilnim ručnim skenerom, koji sadrži 17 uređaja visoke rezolucije za detaljna prikupljanja podataka. Trikorder može kombinirati ulazne podatke svih navedenih senzora, u svrhu dobivanja što kompletnije slike o objektu ili pojavi koja se proučava.

Obrada podataka je omogućena pomoću mreže kompjuterskih segmenata od 27 članova (Polled Main Computer Segments - PCMS) koja usklađuje sve funkcije trikordera. Zajedno ovi segmenti imaju snagu od 150 GFP proračuna u sekundi (150 milijardi operacija sa pomičnim zarezom), više operacija se može izvoditi paralelno, i pritom je ograničavajući faktor jedino brzina obrade. Komunikacija sa drugim trikorderima i kompatibilnim sustavima je izvedena preko podprostorno prijemno-predajnog sklopa. Komunikacijski doseg je ograničen na 40000 km – slično kao kod uobičajenih komunikacijskih bedževa.