STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
22.04.2007.

Replikator

Prehrambeni replikatori
Primarna funkcija replikatora je stvaranje hrane i predmeta na jedan veoma jednostavan i "futurističan" način. Replikatoru nisu potrebne nikakve sirovine, tako da ne zauzima skladišni prostor na nekom brodu. Osnovni dio svakog replikatora je molekularno-matrični materijski replikator. Ovaj dio dematerijalizira (ili koristi već recikliranu materiju), te s tom materijom stvara molekularnu strukturu predmeta koji se traži (ukoliko molekularna struktura predmeta nije u bazi podataka, replikator će zatražiti molekulsku formulu predmeta). Gotovu molekularnu strukturu replikator prenosi na kvantno-geometrijsko molekularno polje koje stvara predmet.
Replikator ne stvara energiju iz materije, on koristi već gotovu. Jedini manjak tog postupka je da se ne mogu stvoriti svi predmeti. No ipak je u replikatoru veća prednost, jer on razlaže i otpadne tvari de ih koristi kao materiju za stvaranje predmeta. Sirova materija se prenosi iz glavnog spremnika na replikatorski terminal, koji stvara tačnu repliku zatraženog predmeta. Takav postupak štedi energiju i prostor.Industrijski replikatori su veći i složeniji, a koriste za repliciranje raznih mehaničkih djelova. Veći industrijski replikatori se koriste pri izgradnji brodova i repliciraju razne djelove i materijale koji su potrebni za izgradnju. Prehrambeni replikatori djeluju na molekularnoj razini, što znači da samo razbijaju i uspostavljaju međumolekulse veze, dok industrijski rade na atomskom nivou, što im omogućuje proizvodnju novih molekula pa čak i novih atoma.Još ne postoje replikatori koji operiraju na submolekularnom nivou. Prvi razlog je činjenica što takvo nešto nije potrebno, osim za stvaranje novih elemenata, a potrošnja energije je jednostavno neisplativa. Takvi replikatori bi trebali zapamtiti stari i iskalkulirati novi položaj svakog protona, neutrona i elektrona da stvore nove atome. Oslobođena nuklearna sila bi mogla uništiti replikator, a ista količina je potrebna da novi atom održi stabilnost. Replikatori također ne mogu replicirati živuće organizme.

22.04.2007.

Svijet u 2035.

Informacijski čipovi u glavi, elektromagnetna oružja, srednja klasa postaje pokretač revolucije, stanovništvo na Bliskom Istoku poraslo je za 132%, dok u Evropi priraštaj pada. Kriminalne bande i teroristi brzo mobiliziraju Flashmobs grupe kako bi im pomogle. Svijet je drugačiji u 2035.

Britansko Ministarstvo odbrane je "oslikalo viziju budućnosti sa kojom bi se britanska vojska mogla suočiti." Ova procjena, prema riječima admirala Chrisa Parrya u sebi ima analizu ključnih rizika i šok događaja. Dodao je i da je ovo više izvještaj koji govori o tome šta bi se moglo desiti, a ne šta će se desiti.

Izvještaj od 90 stranica komentira stvari poput rastuće ekonomske važnosti Indije i Kine, militarizacije svemira, opadanja kvaliteta vijesti, kao i internetom potpomognutog građanskog novinarstva koje se objavljuje na uštrb činjenica.


Nova oružja
Elektromagnetni puls vjerovatno će postati operativan 2035. godine i moći će se koristiti za uništavanje svih komunikacijskih sistema u određenom području. Razvijanje neutronskog oružja koje uništava žive organizme, ali ne i građevine, moglo bi postati oružje izbora za sve one koji žele obaviti etničko čišćenje u sve napučenijem svijetu. Korištenje oružja i vozila na daljinsko upravljanje moglo bi predstavljati ubojitu silu mašina na ljude bez posljedica i moralnih pitanja. Velika količina hemijskog, biološkog i radiološkog oružja, kao i nuklearnog moglo bi biti "isporučeno" putem takvih vozila, letjelica i sl.


Tehnologija
Do 2035. informacijsko-komunikacijski čipovi mogli bi biti implantirani i direktno povezani sa vašim mozgom. Brzo širenje informacijskih tehnologija moglo bi omogućiti kriminalcima ili teroristima da u kratkom vremenu okupe flashmobs grupe, što bi dovelo mnogo ljudi u kratkom vremenu na određeno mjesto.


Marksizam
"Srednja klasa bi mogla postati revolucionarna klasa koja će uzeti ulogu proletarijata" stoji u izvještaju. Teza je bazirana na sve većem jazu između srednjih klasa i super bogatih. "Svjetska srednja klasa bi se mogla ujediniti, koristeći pristup znanju, resursima i vještinama kako bi oblikovali tranzicijski proces u interesu vlastite klase". Marksizam bi ponovo mogao biti oživljen zbog sve veće nejednakosti u svijetu.


Populacija
Globalna populacija bi mogla narasti na 8,5 miljardi do 2035. Manje razvijene zemlje tome će doprinijeti sa 98%. Populacija u sub-saharskoj Africi će porasti za 81%, a na Srednjem Istoku za čak 132%. Do 2035. više od 60% stanovništva živjet će u urbanim sredinama.


Iran
Iran će rasti ekonomski i demografski. Njihova demografska snaga, energetske rezerve i geografska pozicija daće im stratešku podlogu. Novi naraštaji htjet će iskusiti pogodnosti koje bi imali kada bi postali dio globalizacijskog procesa. To bi mogao biti put transformacije Irana u demokratsku državu.


Terorizam
Žrtve i količina štete uzrokovane terorizmom ostat će iste ili manje. Ekstremno nasilje, koje će podržati izolovani elementi nekih islamskih država, opstat će uz medijsku podršku koja će maksimizirati utjecaj "teatralnim nasiljem". Terorističke koalicije će uključivati čitav dijapazon organizacija kao što su ultranacionalisti, vjerske grupacije pa čak i ekstremni ekolozi.


Klimatske primjene
Postoji neoborivi dokaz da se klimatske promjene u atmosferi dešavaju i da postaje sve toplije, te da će temperature u 21. vijeku rasti. To bi moglo dovesti do opadanja saliniteta Atlanskog okeana zbog otapanja slatke vode sa Arktika. Ovo bi moglo zaustaviti cirkulisanje toplih struja i njihov utjecaj na Zapadnu Evropu. U tom slučaju pad temperature bi bio veći nego mini ledeno doba koje se desilo u 17. i 18. vijeku.

22.04.2007.

Holodek

U samom početku svemirskih letova najveći problem predstavljalo je slobodno vrijme posade. Kako članovi posade nisu mogli cijelo vrijeme samo raditi na brodu, a bilo je i perioda kada čak i posada na dužnosti nije imala službenih zanimacija, bio je problem upotpuniti tu veliku količinu slobodnog vremena. Na teretnjacima su se osnivale obitelji jer je pri malim warp brzinama bilo poprilično vremena između stajanja, dok si službeni Flotini, kasnije Federacijski brodovi nisu mogli dozvoliti takav luksuz.Kako bi se povećala učinkovitost posade organizirale su se raznolike rekreativne aktivnosti: od gledanja filmova pa sve do sudjelovanja u fizičkim i psihičkim vježbama. Najveći nedostatak takvog sustava bio je nedostatak raznolikosti mogućih aktivnosti, koje su se svodile na svega desetak izbora. Rješenje se je pronalazilo čestim promjenama osoblja i rekreacijskih sadržaja, pogotovo kako su se razvijale veće i naprednije klase brodova.

Negdje sredinom 24. stoljeća došlo je do naglog razvoja računalne tehnologije. Takav razvoj, povezan sa razvojem na poljima energetskih polja, vučnih zraka i replikatora rezultirao je nastankom holotehnologije – vrste virtualne stvarnosti gdje objekti osim volumena (oblika) imaju i masu.


Sam hlodeck nije ništa drugo nego jedna velika prazna prostorija. Dizajn holodeka se je mijenjao tijekom razdoblja, tako da je u pocetku bio podjeljen vertikalnim i horizontalnim prugama, dok je kasnije imao mreže na kojima su bili nošeni elementi za generiranje simulacije. Osnovni element holodeka jest omnidirekcionalna holo dioda (omni-directionla holo diode - OHD). Ove su diode ugrađene u same zidove holodeka, a svaka ima replikatorski, vizualni i vučni efekt – spaja tri tehnologije potrebne za generiranje realističnog prikaza u holodoceku.

Objekti u holodeku najprije se generiraju u računalu, a zatim se pomoću posebnih optičkih projektra stvara pozadina na zidovima. Objekti koji moraju imati materiju i sa kojima će čovjek biti u interakciji stvoreni su pomoću modificiranih replikatora i polja sila. Na isti način stvaraju se i likovi u holodeku. Kako bi se stvorio dovoljno 'velik' prostor za kretanje, subjekti holosimulacije stoje na pomičnom polju sile koje ih pokušava držati dovoljno udaljenima od zidova kako ih ne bi mogli percipirati dodirom. Ukoliko se dva subjekta udalje jedan od drugoga za udaljenost veću od bilo koje dimenzje holodeka privid se pristiže gravitonskim lećama, a zvuk se prigušuje.

Kako je sam okoliš stvoren u holodeku stvaran koliko god to ljudska osjetila mogu percipirati, isto toliko su stvarne i ozljede do kojih može doći na holodeku. Sudionici simulacije zaštićeni su određenim sigurnosnim protokolima kako bi se izbjegle ozljede koje mogu rezultirati smrću ili paralizom. Unatoč tom sustavu u holodeku dolazi do brojnih manjih ozljeda poput ogrebotina, iščašenja, pa čak i lomova ruku, nogu. Takve ozljede se ne smatraju fatalnima i računalo ih dozvoljava kako bi se povećala realnost prikaza simulacije.


Korisnik sa holodekom može upravljati pomoću nekoliko različitih sučelja. Prvo je jedna konzola prije samog ulaska u holodek povezana sa glavnim računalom, i računalom holodeka, koja omogućuje korisniku odabir simulacije i promjenu nekih njezinih parametara, a odabir se vrši kako glasovnim naredbama, tako i taktilno – vizualnim sučeljem. Sljedeće sučelje je glasovno sučelje unutar samog holodeka koje korisniku omogućuje najosnovniju kontrolu nad simulacijom poput zaustavljanja, nastavljanja, prekidanja simulacije, ili pak malo naprednije opcije za dodavanje i uklanjanje likova, objekata i izvođenje sličnih, jednostavnih radnji. Završno sučelje je takozvani 'luk' – niži nadsvođeni prostor koji omogućuje vezu sa glavnim brodskim sustavima, i napradno upravljanje holo – simulacijom.

Kako je holodek poprilično nova tehnologija ima i mnoge nedostatke. Jedan od njih porizlazi iz kompleksnosti same simulacje i holodeka, pa je nerjetko dolazilo do otkazivanje sigurnosnih mjera i raznolikih kvarova koji su u opasnost dovodili korisnika holodeka. Sam holodek zahtijeva i popriličnu količinu energije za rad, pa se u nekim slučajevima, poput nedostatka energije, ili bitke holodek isključuje kako bi se energija mogla iskoristiti za vitalnije zadaće.
22.04.2007.

Teleporter

Prvi teleporter (transporter) izumljen je 2135. godine, dok je prvi teleporter siguran za teleportaciju inteligentnih bića napravljen 2151. godine. Teleporter radi na principu skeniranja i pamćenja kvantnog stanja svake molekule objekta, koji se zatim rastavi. Informacije i molekule se pomoću potprostorne teleportacijske zrake pošalju na lokaciju gdje se objekt ponovno sastavi.Konstrukcija teleportera je vrlo komplicirana, ako išta onda zbog Heisenbergova načela neodređenost po kojem ne možemo u isto vrijeme savršeno precizno znati i položaj i brzinu čestice, no zato služe Heisenbergovi kompenzatori, koji gotovo sto postotnom tačnošću odrede stanje svake čestice. Energizirajuće zavojnice generiraju zatvarajuću zraku koja stvori polje u kojem se odvija dematerijalizacija. Fazne tranzicijske zavojnice stvaraju dematerijalizirajuću zraku koja poništava međučestične veze. Molekularni skeneri skeniraju rastavljeni objekt. Teleporteri za nežive objekte skeniraju na molekularnoj razini a za živa tijela skeniraju na kvantnoj razini. Čestice se spremaju u čestičnom međuspremniku, gdje čekaju za prijenos. Čestice u spremniku mogu ostati maksimalno nekoliko minuta dok se struktura ne počne raspadati. Posljednji dio su emiteri koji prenose dematerijalizirni objekt i informacije na lokaciju gdje će se sastaviti.Prvi teleporteri su mogli samo međusobno izmjenjivati objekte, no ubrzo su razvijeni teleporteri koji mogu teleportirati osobu primjerice s površine planeta ili od nekud gdje nema drugog teleportera. Također je moguće pomoću jednog teleportera osobu premjestiti s jedne lokacije na drugu bez da se materijalizira u teleporteru (site-to-site transportation).


22.04.2007.

Romulanci


 
Romulanci su vrlo slični Vulkancima, te je prihvaćena teorija po kojoj su ta dva naroda bili jedna rasa, ali su se razdijelili. Romulanci i Vulkanci su bili suprostavljene strane na Vulkanu, te su Romulanci napustili planet oko 369. godine. Zbog činjenice da su bili odijeljeni 2 000 godina, evolucija je rezultirala relativno velikim razlikama između dva naroda.

IZGLED/FIZIOLOGIJA
 Romulanci se izvana razlikuju samo po blagim čeonim grebenima u obliku slova "v", ali se prava razlika uočava u njihovom ponašanju. Psihičke sposobnosti su im ograničene u odnosu na Vulkance, te su zadržali osjećaje i nisu toliko ovisni o logici.

(H)ISTORIJA
Romulancima je rodni planet Romul, s kojega su se ubrzo proširili na planet Remus, gdje od tada vladaju rasom Remanaca. S ta dva planeta su počeli s ekspanzijom, što je rezultiralo stvaranjem ogromnog interplanetarnog carstva. Prvi kontakt se odvio ko 2150. godine, no nije ga moguće tačno definirati zbog činjenice da dugo vremena niti jedan čovjek nije vidio Romulanca, već su se samo nekoliko puta susretali s njihovim brodovima. USS Enterprise je naletio na romulansko minsko polje, odakle su ga otjerale dvije romulanske letjelice. Daljnji odnosi su postajali sve lošiji i lošiji, što je kasnije kulminiralo ratom između dvije strane. Rat je vođen isključivo u svemiru, pa zbog toga nitko nije vidio Romulance sve dok jednom prilikom federacijski brod Enterprise, pod zapovjedništvom kapetana Kirka, nije naletio na jedan romulanski brod 2266. godine. Došlo je do konflikta, a odnosi između dvije strane su se još više pogoršali. Ponovno je došlo do borbe, i to 2311. godine kod Tomeda. Zbog velikih gubitaka na strani Federacije, ljudi su morali uspostaviti Algeronski sporazum. Po tom ugovoru, federacijski brodovi ne smiju koristiti uređaje za skrivanje te je utvrđena granica Neutralne zone.

Romulanska izolacija je ostala sve do 2364., iako je u međuvremenu bilo neslužbenih kontakata. Tada je nestalo nekoliko Federacijskih i Romulanskih izvidničkih postaja, te su obje strane odlučile istražiti incident, a kasnije je saznato da je zapravo za slučaj odgovoran Borg. Iako je otkriveno da Federacija nije kriva za nestanak njihovih postaja, isticali su svoju suprotnost ljudima sve do 2370. Tada su pristali posuditi Federaciji jedan uređaj za skrivanje za Defiant. Ubrzo se Tal'Shiar udružio s Obsidijskim redom u ofanzivi protiv Dominija. Napad je završio katastrofalno za saveznike. Iako su nakon poraza potpisali mirovni ugovor s Dominijem, Romulance je Sisko ubrzo uspio prijevarom uvući u rat. Nakon pobjede saveznika u ratu s Dominijem, i Romulus je osjećao gospodarski rast, no jedan incident ih je teško oštetio. Radi se o pokušaju zauzimanja carstva od strane potlačenih Remanaca, pod vodstvom Shinzona. On je namjeravao uništiti Zemlju, no porazio ga je kapetan Picard.

ROMULANSKO ZVJEZDANO CARSTVO

Romulanci (Rihannasu) su dio Vulkanaca koji je napustila Vulkan 369. godine zbog neslaganja sa Surakovom filozofijom koju su ostali Vulkanci prihvatili. Romulanci su postali podla i agresivna rasa. Nakon što su kolonizirali planet Romul (ch'Rihan) brzo su se proširili i na drugi naseljivi planet u sustavu, Remus. Ondje su osnovali Romulansko Carstvo koje zauzima mnogo sustava u Beta kvadrantu.

Romulansko društvo definirano je kao stogo militarističko. Najvažniji zadatak svakog Romulanca jest obrana Carstva i osobne časti, pa na taj način vojni čin određuje status pojedinca u takvom društvu. A ono je na toj osnovi podjeljeno u kaste. Najvišu poziciju u društvu zauzima Glavni Pretor (Fvillha). Osnovni stup društva također je i sustav kuća-obitelji, neke vrste klanova. Na čelu kuće jest Poglavar Kuće (hru'hfirh). Što kuća ima više članova to je moćnija a kao članovi kuće računaju se i sluge, koje preuzimaju ime kuće. Najniži članovi romulanskog društva su zarobljenici, čak niže rangirani nego robovi.

U ovakvom sustavu, čast je na vrhu prioriteta kod Romulana. Ipak, iako čast igra veliku ulogu u romulanskom društvu, oni su svijesni značenja moći. Cilj svakog Romulanca osim obrane svoje časti je i ostvarivanje moći za svoju kuću i Carstvo. Od značajnih institucija mora se još spomenuti i Romulanski Carski Senat koji uz Pretora vlada carstvom od preko stotinu planeta. Osim standardne vojske Romulanci imaju i Tal-Shiar, tajnu službu koja predstavlja silu za sebe unutar imperija.

ROMULANSKA FLOTA
Unatoč činjenici da su Romulanci bili federacijski/klingonski saveznici preko godinu dana tijekom rata s Dominijem, njihova flota ostaje nepoznanica. Prijeratno Romulansko Carstvo je ulagalo velik trud da zbuni druge rase o veličini i snazi njihove flote. Ne zna se jesu li htjeli sakriti njihovu snagu ili slabost. Ova taktika se nastavila i za vrijeme saveza. Zvjezdana Flota npr. zna da neki njihovi brodovi imaju više imena, a neki ih uopće nemaju sa svrhom da zbune druge o broju brodova u službi. Romulanci također ulažu velik trud u zbunjivanje neprijateljskih obavještajnih službi o poziciji i namjerama njihovih brodova. Ipak, savez sa Romulancima Zvjezdanoj Floti je pomogao da odrede, otprilike, status romulanske flote sa mogućnošću od 10% pogreške.

Iako su u rat Romulanci stupili kasnije od Federacije i Klingonaca, izgubili su 43% svoje flote. To je bilo dosta zabrinjavajuće za njih. Analize kažu da je uzrok tome koncentracija na proizvodnju jako velikih i moćnih brodova kao što je klasa D'Deridex. Rašireno je mišljenje da su romulanski brodovi namjerno dizajnirani da budu vizualno impresivni; npr. D'Deridex klasa je puno veća od Galaxy klase, ali su podjednake snage. Pretpostavlja se da je velik dio D'Deridex klase prazan pa tako da ta klasa može služiti i za prijevoz robe. Neki smatraju da je takav dizajn potreban zbog kreiranja stabilnog warp polja. No ipak, najviše se nameće zaključak da Romulanci dizajniraju brodove tako da oni preplaše neprijatelja, bio on strani ili domaći.

Predviđanje djelovanja romulanske flote je uvijek stvar pogađanja, ali čini se da će ih veliki gubitci za vrijeme rata prisiliti da pređu na proizvodnju većih količina manjih brodova što je uostalom i pokazala nova Norexean klasa.

22.04.2007.

Talaksijanci

... su humanoidna civilizacija sa planeta Talaksa u Delta Kvadrantu.

IZGLED / FIZIOLOGIJA
Talaksijanci se prepoznaju po osobitoj žutoj pigmentaciji njihove kože i koščanim grebenima na lubanjama. Najveća razlika između Talaksijanaca i ljudi je u njihovim plućima; talaksijanska pluća su izravno povezana sa kralježnicom na više tačaka.


(H)ISTORIJA
Talaksijanci su vrlo entuzijastične i prijateljske osobe, olahko vjeruju drugima i vrlo je lahko slagati se s njima. Imaju malo neprijatelja, iako su u 2346. godini ušli u rat sa Hakonijancima. Nakon deset godina ratovanja Hakonijanci su upotrijebili metreonsko kaskadno oružje na Rinaksu, ubivši oko 300 000 talaksijanskih kolonista na tom mjesecu i prisilivši Talaksijance na predaju. Mnogi Talaksijanci koji su došli u kontakt sa oružjem obolili su od fatalne bolesti krvi, poznate kao metremija.

Talaksijanci su imali vrlo malo kontakata sa ljudima, no jedan individualac služio je kao "časnik za raspoloženje" par godina na USS Voyageru.

Borgovska oznaka za Talaksijance je Vrsta 218; Borg je jednom asimilirao teretnjak sa 39 Talaksijanaca u Dalmine sektoru. Njihova jaka muskulatura čini ih odličnim borgovskim radilicama.

22.04.2007.

Klingonci


IZGLED / FIZIOLOGIJA
Tamnoputi su i često puštaju duge kose. Standardni dio skoro svake nošnje je nekakav tip oklopa ili sličnog ratničkog amblema. Zbog takvog načina života i negostoljubivih životnih uvjeta na matičnom planetu Qu'onoSu klnigonci imaju sve organe uduplane, tj imaju zamjene u slučaju otkazivanja jednog organa. Takva anatomija kombinirana sa velikom fizčkom izdržljivošću idealna je za rasu ratnika koja preferira silu i borbu prsa o prsa, no poprilično otežava liječenje ozljeda, koje su također poprilično teške.

DRUŠTVO
Samo uređenje klingonskog društva je poprilično liberalno, no samo u pogledu zastupljenosti spolova u pojedinim profesijama. Žene imaju skoro ista prava kao i mušakrci, prvenstveno zato što se fizički ne razlikuju previše od muškaraca. Čak  im je i fizička snaga na razini muškaraca pa su izuzetno cijenjene ratnice. Ipak postoje neka ograničenja. Žene ne mogu voditi kuću, niti biti izabrane u Vrhovnom vijeću – glavnom političkom organu klingonskog carstva. Prilikom parenja, odnosno vođenja ljubavi žene vode glavnu ulogu, a i same traže partnera ovisno o njegovoj fizičkoj snazi i mogućnosti da uzdržava, vodi i štiti kuću – porodicu. Muškarci izriču svoju ljubav čitajući poeziju i izbjegavajući predmete koje bacaju žene u svojim naletima ljubavi.

(H)ISTORIJA
Klingonska historija je poprilično burna. Biološka obilježja uzrokovala su razvoj društva koje je osnovano na ratnim pohodima i samim time je agresorski nastrojeno. Početci klingonske historije su poprilično nejasni te se zasnivaju samo na nejasnim predajama i činjenici kako su Klingocni potekli od davne rase koja je za sobom ostavila mnoge fragmente DNK koda na različitim planetima iz kojih su se razvile različite vrste, uključujući Klingonce, Romulance, Vulkance, ljude, Kardasijance, a i mnoge druge.

O pravoj klingonskoj historiji može se govoriti nakon osnutka carstva. Tada se počinju voditi detaljniji i precizniji zapisi o vladarima, ratnim pohodima, stanju u državi. Iako je Klingonska država bila uređena poput carstva, između druge i treće dinastije careva bilo je i eksperimentalno razdoblje demokracije, nazvano "Mračnim vremenom". Samo uređenje klingonskog društva daje naslutiti kako u toj ranijoj povijesti nije bilo mjesta za znanstvena istraživanja, pa je vjerojatno da su Klingonci većinu napredne tehnologije preuzeli od raznih rasa koje su napadale njihov matični planet u ranijoj povijesti. Najvažnija takva rasa jest rasa Hur'qa. Iako su Klingonci pobijedili agresore, oni su odnjeli popriličnu količinu klingonskog nacionalnog bogatstva. Riječ Hur'q kasnije je dobila značenje stranca u klingonskom jeziku. 

Nakon smrti posljednjeg cara u ranijoj klingonskoj historiji, 2069. osnovano je Visoko Vijeće sa kancelarom na čelu koje je vodilo klingonsku rasu kroz daljnju povijest. Mjesta u Vijeću imali su muški predstavnici najjačih klingonskih kuća, a kancelara je birao Posrednik nasljedstva na temelju postignuća mogućih nasljednika.
Tijekom 22. stoljeća ratnička kasta dobiva sve veću ulogu u Klingoskom carstvu, a cijelo se carstvo još više militarizira, tako da je najviše pretrpio pravosudni sustav koji je postao samo službeni instrument u provođenju već unaprijed "dokazane" krivice.

Još uvijek pod utjecajem agresije Hur'qa Klingonska je rasa bila zatvorena prema drugim rasama koje su pokušale sa njima sklopiti diplomatske odnose. Jedan takav pokušaj Zvjezdane flote skoro je razultirao potpunom porobljenjem ljudske vrste. Tijekom kasnijih perioda povjesti Klingonskog carstva i Zemlje su duboko isprepletene stalnim sukobima.

Tijekom tog razdoblja došlo je i do drastične promjene u klingonskoj fiziologiji gubitkom čonih grebena. Uzrok tome je agnumetski virus kojeg su stvorili klingonci, ali sa namjerom poboljšanja svoje rase, a ne uklanjanjem najprepoznatljivijeg obilježja.


U 23. stoljeću odnosi između Federacije i Klingonskog carstva pogoršavaju se. To je razoblje stalnog neprijateljstva i manjih, ponekad i većih sukoba. Jednom je čak 2266. godine posredstvom treće rase, Organijanaca, sproveden mirovni ugovor između dvije rase. Uspostavljena je neturalna zona koja je spriječavala dalljnje incidente, ali je neprijateljstvo i dalje trajalo. Godinu dana kasnije dolazi do udruživanja Klingonaca i Romulanaca te razmjene tehnologija. U tom su savezu obje rase profitirale – Klingoci su dobili uređaje za prikrivanje, a Romulanci naprednije brodove klingonskog dizajna. Savez biva raskinut romulanskom izdajom, otkada odnosi između te dvije rase trpe velike napetosti.

Prekid neprijateljstva između Federacije i Klingonskog carstva uzrokovan je "neugodnom" eksplozijom najvećeg klingonskog mjeseca Praxisa i zagađenjem klingonskog matičnog planeta. Federacija i Klingonsko carstvo prekidaju neprijateljstvo i postaju saveznici.

Tokom 24. stoljeća odnosi između Federacije i Klingonskog carstva variraju od godine do godine, i od kancelara do kancelara. Važniji događaji su bitka kod Narendre 3, u kojoj je USS Enterprise C uništen braneći klingonsku stanicu. Taj je događaj još dublje povezao dvije velesile u daljnjem periodu.

Odnosi se ponovno pogoršavaju klingonskim napadom na Kardasiju. Kada je Federacija odbila pomoć u invaziji Klingonci zaraćuju i sa Federacijom. Neprijateljstvo traje jedno kratko razdoblje dok Klingonci uspijevaju poraziti Kardasijansku flotu, no nakon pridruženja Kardasije Dominiju, dolazi do skorog poraza klingonske flote i obnove prijateljskih odnosa sa Federacijom.

Tijekom Dominijskog rata klingonci su pružili veliku pomoć Federaciji u obrani Alfa kvadranta, no dogodilo se čak i skoro nemoguće. U savez sa Klingoncima i Federacijom pridružili su se i Romulanci. Njihova je podrška bila od velike pomoći, iako su čak i tada postojale poveće trzavice između njih i Klingonaca. Završetkom rata, savez se raspada, Romulanci se povlače u svoje granice, ali je zato prijateljstvo između Klingonaca i Federacije jače nego ikada.

KLINGONSKO CARSTVO

Klingonsko Carstvo je jedna od većih sila Beta kvadranta,kojeg je osnovao Kahless prije otprilike 1.500 godina. Kahless je zapamćen među Klingoncima kao hrabar ratnik koji je učinio mnoga junačka djela uključujući ujedinjenje Klingonaca nakon ubistva tiranina Molora. Klingonska osvajačka vojska zove se Klingon defense force. Ona je temelj Klingonskog Carstva i osigurava carstvo od raspada i unutrašnjih sukoba pokoravanjem drugih rasa.

U teoriji se klingonska vlada sastoji od carske strukture sa Visokim Vijećem koje savjetuje Cara. No stoljećima titula Cara je bila nepopunjena pa je Kancelar Visokog Vijeća vladao Carstvom. Situacija se promijenila 2369. godine kada se Kahless naizgled vratio iz mrtvih, ali se naposlijetku ustanovilo da je to bio Kahlessov klon stvoren od strane klingonskih znanstvenika. Unatoč tome, Kancelar Gowron je dopustio Kahlessovom klonu da uzme Carsku titulu te da služi kao figura koja će promicati jedinstvo među Klingoncima.

Klingonci su se borili zajedno sa Federacijom i Romulancima u ratu protiv Dominija priskrbljujući si veliku čast tijekom borbi. Pri kraju rata Gowrona je ubio Worf i postavio Generala Martoka na mjesto Kancelara.

22.04.2007.

Kardasijanci


Kardasijanci su, u univerzumu Zvjezdanih staza, rasa humanoida porijeklom iz Alfa Kvadranta. Njihov rodni svijet je Kardasija Prajm, istovremeno i prijestonični svijet Kardasijanske Unije.

FIZIOLOGIJA
Kardasijanci su evoluirali od gmizavaca, to objašnjava njihove krljušaste vratove i lica. Spolja, Kardasijance je lahko prepoznati po debelom,okoštalom vratu prekrivenom krljuštima,po licu koje je sivlje boje nego ljudsko na čijem se čelu nalazi izraslina u obliku kašike,što im često donosi uvredljivi nadimak kašikoglavi. Kardasijanci preferiraju toplije,tamnije i vlažnije uslove života nego ljudi,što je takođe posljedica njihove evolucije.Svi Kardasijanci imaju 4 sekundarne kičmene moždine.

DRUŠTVO
Kardasijanci,nasuprot svojoj militarističkoj politici cijene iznad svega porodicu.Nije rijetka slika da nekoliko generacija živi pod istim krovom.Stariji se cijene i poštuju. Djeca odlaze u školu vrlo mlada i tamo ih treniraju u mnogim vještinama pored običnog znanja.Jedan od uobičajenih programa je sakrivanje misli,i njihovo potiskivanje u dublje slojeve svijesti.Još od malena Kardasijance uče fotografskom pamćenju. Mliječni zub djeteta se vadi čim ono dosegne desetu godinu i on ide u Biro za Identifikaciju koji je centralna baza podataka u Kardasijanskoj Uniji. Kardasijansko društvo je veoma kruto i konzervativno,sa vrlo teškim stavovima,koji se skoro nikada ne poklapaju sa ljudskim vrijednostima koje propagira Federacija.Na primjer sudstvo;svi okrivljeni se smatraju krivima.Prvo se donosi presuda pa tek onda slijedi suđenje,na kome se okrivljenom obezbjeđuje "advokat" koji se na kardasijanskom zove Nestor koji ga tokom suđenja savjetuje (uglavnom da se pokaje).Sva suđenja su javna,sa prenosima uživo da bi Kardasijanski narod mogao da gleda kako "pravda uvijek trijumfuje".

VLADA
Kardasijanskom Unijom je godinama vladao Detapa Koncil,ali je Kardasijanska Centralna Komanda preuzela vlast uzurpacijom i postala jedina legalna vlast.KCK je upravljala uz pomoć Obsidijanskog reda,polutajne organizacije koja se služila svim sredstvima da KCK opstane. Međutim kada je Obsidijanski Red zajedno sa Tal Šiarom,romulanskom tajnom službom organizovao napad na rodni svijet Osnivača,i u tom pokušaju pretrpio neuspjeh,Detapa KoncilGal Dukat nije predao Kardasijansku Uniju Dominionu. Poslije pada Dominiona vlast u Kardasijanskoj Uniji je ponovo preuzeo Detapa koncil.

KARDASIJANSKA UNIJA
Kardasijanska Unija je jedna od najvećih i najjačih sila Alfa kvadranta. Kardasijanci su nekoć bili miran i duhovan narod, ali pošto je njihov planet imao malo prirodnih resursa i nije mogao uzdržavati nagli rast populacije, glad i bolesti su postale svakodnevnica. To je rezultiralo milijunima mrtvih i svrgavanjem tadašnje vlasti. Vojska je preuzela vlast i pokrenula niz ratova protiv svojih susjeda s ciljem da dođe do novih resursa. Iako su još milijuni poginuli u tim ratovima, vojna vlast je uspjela stabilizirati situaciju na Kardasiji.

Jedan od planeta koje je Kardasija prisvojila je bio Bajor. Bajor je okupiran 2309. te je ostao pod kardasijanskom okupacijom 60 godina. Kardasijanci su iscrpili sve resurse na planetu, a stanovništvo je bilo maltretirano i pretvoreno u roblje. Bajoranci su oformili pokret otpora te uspijeli izbaciti Kardasijance s Bajora. Nakon što su dobili svoju, teško izborenu, samostalnost zatražili su zaštitu Federacije da se obrane od moguće ponovne invazije Kardasijanaca. Kardasijanci su smatrali da su osramoćeni zbog toga što ih je šačica pobunjenika pobijedila.

2347. Kardasijanci su napali Setlik 3 misleći da će od tuda krenuti napad Federacije na njihov teritorij. Uslijedilo je dugo razdoblje napetosti. 2355. Federacija je poslala brod Constellation klase s ciljem da se dogovori primirje, ali Kardasijanci su odbili ponudu i natjerali brod na bijeg. Neprijateljstvo se na kratko razbuktalo opet 2367. kada je kapetan Maxwell pokrenuo neodobren napad na par kardasijanskih brodova, ali kapetan Picard je uspio smiriti situaciju.

2372. civili su pokušali zbacit s vlasti vojsku. Sumnjajući na dominijsku upletenostu u taj puč Klingonci su pokrenuli invaziju na Kardasiju. Federacija se protivila toj akciji i bila je uspješna u zaustavljanju napredovanja Klingonaca. To je uništilo federacijsko-klingonski savez i rezultiralo kratkim razdobljem neprijateljstva između dvije sile. Federacija je slala veliku pomoć razorenoj kardasijanskoj vladi.

Poniženi činjenicom da su se morali osloniti na milostinju bivših neprijatelja poslije brzog i lakog poraza od strane Klingonaca, Gul Dukat je 2373. poveo dominijsko preuzimanje Kardasije i postavio sebe za vladara tog područja. Kardasijanske snage su se borile rame uz rame sa Jem'Hadarima u Dominijskom ratu, ali savez nikad nije bio naročito čvrst. Kada je Federacija zarobila Gul Dukata tijekom preuzimanja Deep Space 9 vodstvo je preuzeo Damar. Damar nije bio očaran svojim dominijskim gospodarima, a situacija se još više pogoršala kada su se Breeni pridružili Dominiju. Odnosi su se nastavili pogoršavati do tačke gdje se Damar pokušao oduprijeti dominijskoj vlasti.

Kao odgovor na to Dominij je uništio Lakarian, kardasijanski grad, zajedno s njegovim dvomiljunskim stanovništvom. Kada je za to čula, kardasijanska flota, se okrenula protiv Dominija i Breena te ih je zajedno sa savezničkom flotom natjerala na povlačenje. Osnivači su se htjeli osvetiti za taj čin te su naredili Jem'Hadarima da ubiju što je više moguće kardasijanskih civila. U zadnjim satima rata Kardasija je bila razorena.

KARDASIJANSKA FLOTA
Kardasijanci su pretrpjeli više gubitaka od iti jedne druge sile u Dominijskom ratu. Njihovo pristupanje Dominiju je bilo uzrokovano klingonskom invazijom koja ih je skupo koštala. Kada se rat okrenuo u korist Federacije i njenih saveznika Osnivači su prebacili svu krivnju na Kardasijance i tjerali njihovu flotu da ide u misije visokog rizika s ciljem da sačuvaju svoju. To se najbolje vidi na količini žrtava: Kardasijanci su izgubili gotovo tri četvrtine flote od početka rata dok su kod Dominija ti gubici bili neusporedivo manji, 31%.

22.04.2007.

Humanoid


Izraz "humanoid" odnosi se na svako biće čija tjelesna struktura podsjeća na čovječju. U tom smislu, izraz opisuje primate kao i mitološke stvorove, ili kreature, i umjetne organizme (robote), posebno u vezi sa znanstvenom fantastikom i tzv. fantastikom (fantasy). Android ili ginoid je humanoidni robot konstruiran tako da izgleda kao da je određenoga spola, iako su te riječi, u principu, sinonimi.

Robot je uređaj za pomoć ljudima u svakodnevnom životu koji obavlja zadatke umjesto čovjeka. Ljudi pokušavaju načiniti robote što sličnijima čovjeku. Robotika je znanost koja se bavi robotima. Riječ robot potječe iz češkog jezika a prvi ga put spominje češki pisac Karel Čapek u svojoj drami. U Americi 1958., a kasnije i Rusiji sastavljeni su prvi roboti Scart i Maša. Robotika je danas najviše primjenjivana u automobilskoj industriji a njena najveća središta su u Japanu, Kini, Americi i Europi.

Android je robot napravljen tako da izgleda kao čovjek, kako po izgledu tako i u ponašanju, za razliku od ginoida napravljenog da izgleda kao žena. Riječ je izvedena iz grč. andr- u značenju "čovjek, muškarac, muž" i nastavka -eides, koji se koristi u značenju "iz vrste, sličan" (od eidos, "vrsta"). Riječ droid, za robota iz Zvjezdanih ratova, izvedena je iz tog značenja. Za sada, androidi ostaju u domeni znanstvene fantastike i česti su na filmovima i televiziji. Međutim, neki humanoidni roboti već postoje.


Ginoid (od grč. gyneka - žena) je izraz koji se koristi kao naziv za robota konstruiranog tako da izgleda kao žena, za razliku od napravljenoga prema uzoru na muškarca. Izraz se ne upotrebljava često, a "android" se često koristi u značenju oba spola.


EXO III
Godine 2261. dr. Roger Korby, priznati Federacijski arheolog pošao je na ekspediciju na planet Exo III. Stvari nisu pošle prema planu, te je primljena poruka puna smetnji kako je Korby povriješen, te da je u opasnosti od smrti smrzavanjem u ledenom okolišu Exoa III. Locirao je nekakve špilje u blizini te je planirao poći do njih kako bi tamo pronašao sklonište. Više se ništa nije čulo o njemu. Ocjenjujući šanse za njegovo preživljavanje iznimno niskima, Federacija nije poduzela spasilačku misiju, tako da je u to područje naišao tek USS Enterprise, 5 godina nakon tog događaja.

Kapetan Kirk teleportirao se direktno u špilje koje je Korby locirao, te je bio ne samo začuđen što ga je našao živog i zdravog, nego je uspješno vodio podzemni kompleks tuđinske tvornice, zajedno sa nekolicinom pomoćnika. Korby mu je otkrio da su oni zapravo androidi. Naime, u dalekoj prošlosti na planeti je živjela rasa koja je mogla stvarati androide raznih oblika sličnih živim bićima gotovo trenutno. Korby je planirao postepeno uvesti tu tehnologiju u Federaciju kako bi izbjegao socijalne probleme. Kad je Kirk odbio sudjelovati u tom projektu, Korby je izradio njegovog androidskog replikanta te pomoću njega pokušao oteti Enterprise.

Proces duplikacije uključuje postavljanje subjekta u jedan dio velikog stroja, sa već jednim dijelom formiranim tijelom androida na drugoj strani. Stroj skenira subjekt i prilagođuje androida kako bi njegova vanjština izgledala u potpunosti kao vjerna kopija. Moždani uzorci, sjećanja i vještine potom se preslikavaju. Korby je tvrdio da proces može otić čak i korak dalje, tj. da se pojedinac može u potpunosti prenijeti u androidovo tijelo.

Srećom je Kirk je uspješno prenio podsvjesnim putem rasne predrasude tijekom procesa duplikacije, tako da je kad se replikant ukrcao na brod bio brzo otkriven od Spocka zbog svog neuobičajenog ponašanja. U međuvremenu je Kirk na površini uspješno isprovocirao emocionalni odziv kod drugih androida, budeći uspavani osječaj samosvjesti u njima. Ponašanje im je postalo nepredvidljivo, na trenutke čak i nasilno: Tijekom jedne takve svađe, sam Korby je povrijeđen, nakon čeg se otkrilo da je i on sam android. Izvorni Korby bio je isuviše tepko povrijeđen da bi preživio, te je cjelokupna njegva osobnost presena u androidovo tijelo. Korby je morao priznati da je prikazano ponašanje androida daleko od savršenog, tako da je na koncu uništio i sebe i preostale androide.MUDD
Godine 2267. Enterprise je otet od jednog od ćlanova posade, čovjeka koji je sebe nazivao Norman. Norman je bio android, jedan od mnogih stvorenih na planetu Mudd. Planet je otkrio Harcourt Fenton Mudd, ljudski trgovac koji je ranije već trgovao sa Enterpriseom. Mudd je nešto ranije pronašao drevnu, vrlo napredrednu tehnologiju sa strojevima koji su mogli napraviti veliki broj androida u vrlo kratkom vremenu. Odlučni u namjeri da služe Muddu, androidi su mu odbili dozvoliti da napusti planet. Pronašao je kompromis sa njima na način da im je obečao pomoć u otmici drugih ljudi kojima bi služili u zamjenu za njegovu slobodu. Jednom kad bi Kirk i njegovi sišli na planet, androidi bi mu dopustili odlazak.

Kirk i njegovi časnici shvatili su da androidi otimaju problem u prevladavanju situacija koje su nelogične. U takvim situacijama androidi bi koristili internu komunikacijsku veu kako bi izkoordinirali postupke sa središnjom vezo – androidom Normanom kako bi pokušali riješiti problem. Kirk je mislio da ako bi posada Enterprisea suočila androide sa velikom količinom nelogičnog ponašanja u kratkom vremenskom periodu, Norman možda neće biti u stanju nositi se sa preopterećenjem. Ovo se pokazalo točnim, tako da su Kirk i posada doveli pada Normanovog sustava i urušavanja cijele androidske mreže.

Na koncu Kirk je ostavio Mudda na planeti zajedno sa večim brojem androida napravljenim da izgledaju poput njegove žene, osobu koju on inaće nije mogao nikako smisliti.HOLBERG 917G
Godine 2269. posada Enterprisea je zaražena tuđinskom boleštinom. Tražeć lijek za bolest, brod je stigao do Holberga 917G, planeta blizu Federacije u vlesništvu samotnjaka po imenu Brack. Kirk i tim koji se sa njim spustio odmah je zapazio različite neobičnosti glede Bracka, primjerice preslike starinskih rukopisa. Brack im je priznao da je on zapravo Flint, čovjek koji je zbog slijeda nekih slučajnih mutacija postao besmrtan, te nikad nije ostario. Flint je tisučljećima živio na Zemlji, no tada se čovjećanstvo počelo širiti u svemir.

Flint je smatrao da je njegove točke gledišta održavanje odnosa sa ljudima isuviše teško. Normalni ljudi su starjeli i umirali prilično brzo, a on je čeznuo za nekim oblikom dugotrajnijeg drugovanja. Da bi prekinuo ovo, započeo je eksperimentirati sa stvaranjem svog androidskog društva. Na koncu nakon nekoliko pokušaja, napravio je Raynu Kopek, ženskog androida koja bi mogla živjeti uz Flinta koliko god bi to njemu bilo potrebno.

Nažalost, Kirk i Rayna su započeli razvijati romantični odnos, što je dovelo do velike ljubomore kod Flinta, koji je potom odbio dati Enterpriseu lijek za bolest. Nakon žestokih svđa, Rayna je dožvjela nekoliko kvarova jer se njezin umjetni mozak nije mogao nositi sa situacijom intenzivnih emocija, te je na kraju u potpunosti prestala funkcionirati.
U konačnici Flint je pristao dati lijek za bolest posadi, te je brod nastavio svoje putovanje ostavljajuči ga samog na svom planetu.SOONGOVSKI TIP ANDROIDA
Dr. Noonien Soong bio je jedna od najkontroverznijih osoba 2330-ih godina. Bio je učenik velikog dr. Ire Gravesa, žestokog pobornika ideje da je pozitronski mozak, koji je opisao dr. Isaac Asimov -Â pisac znanstveno-fantastičnih knjiga iz 20. stoljeća, ne samo da je izvediv, nego daje velike prednosti nad izolinearnim i drugim računalnim tehnologijama tog vremena.
Soongove ideje nisu dobro prihvačene, dapače, mnogi su ga u stručnim krugovima pogrdno naizvali «često-u-krivu Soong». Ponižen takvim tretmanom, Soong se povukao iz javosti te preselio na Omicron-Theta koloniju sa suprugom Julianom.

Tamo je Soong nastavio sa svojim radom na pozitronskom mozgu, te je konačno postigao veće uspjehe u svom radu. Stvorio je niz funkcionalnih pozitronskih mozgova različite sofisticiranosti. Nažalost, malo se zna o detaljima njegovog rada jer je koloniju uništilo kristalno biće godine 2336.

Najraniji poznati primjerak Soongovskog tipa androida je B-4 – prototip koji je imao vrlo malo kognitivnih sposobnosti, te je funkcionirao na razini ljudskog djeteta. Kako god, stvaranje praktičnog pozitronskog mozga bio je velličanstven domet.

Soong je potom stvorio Lorea. On bijaše daleko sofisticiraniji te inteligentniji od B-4. Loreova osobnost takoreči nije se mogla razlikovati od ljudske, te je nio u najmanju ruku jednak ljudskom intelektu. Nažalost, u nekom trenutku kod Lorea se razvio niz poremečaja ponašanja. Započeo je potajnu komunikaciju sa Kristalnim bićem, navodeći ga na koloniju koju je ovo napalo i pobilo sve naseljenike.

Soongova sljedeča kreacija bio je Data. Buduči je dr. Soong osjećao da je pogriješio sa pokušajem pravljenja androida sa potpuno ljudskom osobnošću, kod Date je namjerno uveo brojna ograničenja. Najviše se to primjećivalo u njegovoj verbalnoj komunikaciji jer je programirao datu da ne koristi verbalne skraćenice poput «'ajde», «'o??u» i sl. Soong se nadao da će manje čovjekoliki android biti prihvatljiviji ljudima.

Fizički su B-4, Lore i Data namjerno napravljeni kako bi izgledali drugačije od ljudi. Imali su izrazitu zlatnu boju kože i očiju. Koža im je prilično slična ljudskoj, prožeta porama. Daleko su veče fizičke snage od ljudi i puno brži. Nemaju potrebu za probavljanjem hrane i vode, premda moraju povremeno uzimati poluorgansku hranjivu suspenziju u silikonskom tekućem mediju, kako bi mogli podmazati svoje biofunkcije. Napravljeni su takvima da budu u potpunosti funkcionalni muškarci, uključujući tu i seksualne aktivnosti. Datin mozak ima memorijski kapacitet od 800 kvadrilijuna bitova i procesorsku snagu od 60 trilijuna operacija u sekundi. Svi Soongovi androidi opremljeni su sa nizom malih prekidača na leđima koji onmogučavaju njihovo gačenje na neodređeno ili uz reaktivaciju nakon određenog perioda. Tijela su im teža od vode, ali su opremljeni sa uređajima za plutanje koji se mogu upotrijebiti u izvanrednim okolnostima.

Drugi su pokušavali nastaviti Soongov rad, posebice Zapovjednik Bruce Maddox. Sam Data je pokušao napraviti pozitronski mozak godine 2366., no nakon kratkog vremena ovaj je počeo raditi pogrešno te na kraju potpuno prestao funkcionirati.

Vjerovalo se da je Soong nestao tijekom napada na Omicron – Theta, no zapravo su on i supruga uspjeli pobječi sa kolonije. Nastavio je svoj rad, konačno usavršivći pozitronski mozak. Kad je njegova supruga poginula, Soong je prenio njezinu osobnost u pozitronski mozak, te napravio androidsko tijelo u potpunosti jednako njezinom. Prijenos je bio toliko potpun da čak niti Juliana nije shvatila što se dogodilo. Sa Julianom Soong on je dostigao oživotvorenje svog životnog sna – stvaranje androida toliko savršenog da može djelovati kao potpuno ljudsko biće, živući i radeći cijeli svoj život a da nitko ne zna za pravu istinu o tome.