STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.06.2007.

Ksindiji

Prvi susret čovječanstva s Ksindijima zbio se tijekom 2153. godine. Navedeni susret zasigurno je jedan od najpogubnijih doticaja između čovječanstva i neke tuđinske civilizacije. April 2153. godine ostati će upamćen kao jedno od najbolnijih razdoblja u ljudskog povijesti. Tada je zemlju napala tuđinska sonda nepoznatog porijekla, razorivši pritom područje od Floride do Venezuele i usmrtivši sedam milijuna ljudi.

Isprva se uopće nije znalo odakle je sonda došla ni tko ju je poslao. Nasreću, kapetan Archer ubrzo je saznao kako je sondu poslala tajanstvena vrsta imenom Ksindiji. Riječ je o vrsti nastanjenom u Delfijskom Prostranstvu, neistraženom području svemira, prepunom anomalija. Navedene su informacije Archeru pružili Suliban Silik i tajanstveni lik iz budućnosti, pruživši mu pritom dokaz kako Ksindiji dobivaju instrukcije iz budućnosti. Saznavši kako Ksindiji pripremaju mnogo razornije oružje, sposobno da uništi zemlju u potpunosti, Stožer Flote opremio je Enterprise i poslao ga u prostranstvo kako bi eliminirao prijetnju. Susrevši se s Ksindijima, posada Enterprisea otkrila je kako je riječ o vrsti sastavljenoj od pet podvrsta. Pritom su otkrili i razlog ksindijskog napada na Zemlju. naime, Ksindiji su zavedeni od strane opasnih transdimenzionalnih bića, koja su ih uvjerila kako im u budućnosti prijeti opasnost od ljudi. Nakon gotovo godinu dna potrage, Enterprise je uspio locirati oružje. Uvjerivši tri od pet ksindijskih podvrsta kako ljudi nisu neprijatelji Ksindija, Archer i posada Enterprisea uspjeli su zaustaviti ksindijsko superoružje, uništivši ga nadomak Zemlji.

Ksindiji su specifični po tome što se sastoje od pet inteligentnih podvrsta koje su se razvile na jednom jedinom planetu. Riječ je o Primatima, Arborelacima, Reptilima, Vodozemcima i Insektima. Tijekom misije zaustavljanja ksindijskog superoružja, Archer je uspio uvjeriti Primate, Arboreale i Vodozemce da mu pomognu zaustaviti reptilsko-insektoidski napad na Zemlju.

Tijekom vremena ksindijske podvrste razvile su iznimno složene odnose, obilježene brojnim međusobnim savezima. Navedeni su se savezi često sklapali, ali još češće i razvrgavali. Ratovi između dvije ili tri podvrste bili su uobičajena pojava. Jedan takav rat doveo je do uništenja ksindijskog matičnog planeta i izumiranja šeste ksindijske podvrste, Ksindi-Letača. Navedena katastrofa dogodila se tijekom 2033. godine prema zemaljskom računanju vremena.

Ksindijske podvrste su slijedeće:

Ksindi - Vodozemci
Vodozemci spadaju u malu skupinu inteligentnih vrsta u istraženom dijelu galaksije čije je prirodno stanište voda, a ne kopno. Imaju izuzetno spor proces odlučivanja, praćen neodlučnošću. Obično se drže po strani, prepuštajući donošenje brzih odluka preostalim podvrstama. Osim toga, posjeduju iznimno snažne brodove, najmoćnije među svim ksindijskim podvrstama.


Ksindi - Insekti
Naličjem slični zemaljskim mravima, insekti slove kao iznimno agresivni i arogantni. Zajedno s reptilima, čvrsto su se zalagali za napad na Zemlju i Enterprise. Imaju iznimno kratak životni vijek od samo 12 godina. Budući da su ustrojeni kao dvospolci, svi su sposobni leći jaja neophodna za razmnožavanje. Jaja imaju neuobičajen obrambeni mehanizam. Naime, svakoga tko im se približi poprskaju specifičnim organskim spojem koji kod poprskanog ubrzo izazove snažan zaštitnički poriv naspram jaja.


Ksindi - Reptili
Reptili su, kao i Insekti, iznimno agresivna ksindijska podvrsta. Odlikuje ih visok stupanj paranoje i ksenofobije. Upravo su Reptili i Insekti detonirali oružje koje je uništilo ksindijski matični planet Ksindus, i na taj način okončali rat koji je trajao preko stotinu godina. Predvodili su ksindijske napade na Zemlju, pod vodstvom svog agresivnog i pokvarenog vođe Dolima. Štoviše, upravo je reptilski vojnik izvršio samoubilački napad sondom na Zemlju.


Ksindi - Primati
Riječ je o ksindijskoj podvrsti najsličnijoj ljudima. Manje su agresivni od Reptila ili Insekata, ali ne i manje lukavi i podli. Isprva su, uz Reptile i Insekte, bili glavni zagovarači ksindijskog napada na Zemlju. Štoviše, upravo je Ksindi-Primat imenom Degra stvorio ksindijsko oružje za masovno uništenje, odgovorno za smrt milijuna ljudi. Uvidjevši kako je pogriješio, Degra je kasnije postao glavni Archerov saveznik u pokušajima zaustavljanja daljnjih ksindijskih napada na zemlju. Kajući se zbog patnja koje je prouzročio, svim je silama pokušavao zaustaviti napade što je, u konačnici, platio životom.


Ksindi - Arboreali
Riječ je o podvrsti sličnoj ljudima. Arboreali su obrasli gustim slojem krzna, a po mentalitetu su relativno miroljubivi. Zanimljivo je istaknuti kako se boje vode. Zajedno s Primatima, postali su glavni oslonac posadi Enterprisea u njenim naporima zaustavljanja ksindijskog superoružja.