STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.06.2007.

Dominij

... se sastoji od velikog planetarnog saveza u gama kvadrantu, koji obuhvata tri dominantne i stotine pokorenih rasa. Vrhovni vođe dominija su Osnivači - metamorfi. Njihove odredbe provode Vorte, rasa kloniranih bića, koji zapovjedaju vojnicima Jem'Hadarima. Vrijeme nastanka Dominija nije poznato, no vjerojatno se radi o iznimno staroj organizaciji. Osnivači su započeli Dominij s ciljem pokoravanja, a zatim i uništenja, svih "čvrstih", tj. humanoida. Oni uništavaju sve narode koji im se ne žele pridružiti, a oni koji pristanu dobivaju vrlo oštre odredbe. Prvi dominijski saveznik iz alfe je bila Kardasija. Prvi kontakt se odvio 2370., no teško ga je definirati jer su članovi postaje DS9 više puta nailazili na rase koji su bili članovi Dominija, te su čak doveli Vortu na postaju, neznajući da se radi o Dominijskoj časnici. Prvi kontakt s Jem'Hadarima pretvorio se u katastrofalan konflikt, što je ubrzo kulminiralo u Dominijski rat. S jedne strane se našao Dominij a s druge Federacija i Klingonsko Carstvo. Ubrzo je Kardasija prešla sa strane Federacije na dominijsku stranu, a problemi s Klingoncima su olabavili savez. Federaciji su se zahvaljujući kapetanu Sisku ubrzo pridružili Romulanci, dok je Dominij kasnije pridobio Brine. Iako je Federacijski savez imao ogromne gubitke, u nekoliko vrlo važnih bitaka su potukli Dominij. No ipak, rat je na kraju riješen na miran način - Osnivači su dobili lijek za smrtonosnu bolest kojom ih je zarazio Odjel 31.


Osnivači
... su misteroiozni vođe Dominija, te ih niže "klase" često smatraju bogovima.
Smjšteni su uglavnom u kvadrantu Gama. Nije poznato kad su i kako nastali, no pretpostavlja se da su prije hiljade godina evoluirali iz humanoida. U prirodnom stanju su viskozna želatinozna tekućina. Svaki osnivač ima sposobnost metamorfoze, te ubrzo uči imitirati druge objekte i pojedince. Mladi mjenjolici, poput Oda, teško uspjevaju savršeno kopirati određene osobe i objekte, dok mnogo stariji i iskusniji mogu se pretvoriti u mnogo kompliciranije pojave poput vatre. Jedino ogrančenje jest da ne mogu zadžati konstantan oblik više od 16 sati. Zbog toga se moraju nakon tog vremena vratiti u tekuće stanje ili slijedi vrlo bolna "dekompozicija".

Zbog činjenice da su zapravo tekućina, Osnivači većinu vremena provode spojeni u "Veliku vezu". Dok su na taj način povezani, imaju mogućnost razmjenjivanja misli. Na njihovom matičnom svijetu, skriveni u Omarijskoj maglici, više milijuna ih se spaja i razmjenjuje misli cijelo vrijeme unutar Velike veze. Samo društvo unutar Osnivača je specifično. Ne postoji hijerarhija između pojedinih članova Osnivača, i oni se jedino razlikuju po svojem znanju i vještinama. Također, poznato je da između njih samih ne postoje sukobi i nema nasilja. Do sada niti jedan Osnivač nije preminuo prirodnom smrću, tako da se uopće ne može definirati njihov životni vijek.

Često su bili proganjani od strane humanoida. Kako bi zajamčili svoju sigurnost, prije 2000 godina stvorili su Dominij - savez sa dosta "čvrstih" vrsta koje sami kontroliraju. Njihova osnovna filozofija je da ono što mogu kontrolirati im ne može nauditi. To je filozofija koja je izrasla iz prijašnjih progona od strane "čvrstih" vrsta, i navodi ih da i dalje šire svoj imperij. Osnivači rijetko napuštaju svoj planet, ali ipak su zadržali istraživački duh iz prošlosti i to na vrlo specifičan način - kako bi istraživali, šalju predstavnike vlastite vrste van matičnog svijeta, ali dok su još u vrlo ranom životnom stadiju. Na taj način ti predstavnici su u neku ruku žive sonde. Ipak, kako bi osigurali da će se oni vratiti natrag, u njihov um se smješta nagon koja ih vuče na matični planet, sa iskustvom stotinama godina koje su proveli izvan njega. Među ovakvim članovima bio je i časnik sigurnosti na Deep Space Nineu - Odo.
Koristeći se genetskom manipulacijom, izmijenili su neke postojeće ili stvorili sasvim nove vrste - u potpunosti njima podvrgnute. Najpoznatije takve su Vorta i Jem'Hadar.
Jednom prilikom je jedan Vorta (koji su tada bili primitivan narod) pomogao Osnivaču da se sakrije od lovaca. U znak zahvalnosti, Osnivač je odlučio genetski poboljšati Vorte, te im dao vrlo važno mjesto u Dominiju. Pružanje otpora i neposlušnost prema Osnivačima se znala kažnjavati masovnim epidemijama. No ironično je da se upravo njima dogodilo isto - Odjel 31 je tijekom rata zarazio Osnivače smrtonosnom bolešću. Bashir je uspio pronaći lijek, te je na taj način uspio natjerati Dominij na predaju.
Trenutno, Osnivači nastoje proširiti svoj utjecaj na kvadrant Alfa. Sukob je počeo u onom trenutku kada su Osnivači otkrili da Federacija ohrabruje istraživače i trgovce da koriste Bajorsku crvotočinu i odlaze u Gamma kvadrant. Ovo su shvatili kao veliku prijetnju i primijenili ponovo svoju klasičnu strategiju a ta je - da je napad najbolja obrana. Kada su uspostavili savez sa Kardasijom, poremećen je status quo u kvadrantu Alfa. Dolazi do otvorenog sukoba.
Osnivači su prvi put viđeni zvjezdanog datuma 48211.6 [DS9: The Search].Vorte
... su narod genetički-modificiranih klonova koji su drugi po redu u ustroju Dominija.
Osnivači su stvorili Vorte da služe kao diplomati Dominiona, oni su izvršna vlast Dominija te provode naredbe Osnivača. Osim toga, vode mnoge planete, te pobliže razrađuju taktičke poteze tijekom bitaka,a njihov matični planet jest Kurill Prime, u Gama Kvadrantu.
Svaki Vorta je također vođa grupe Jem'Hadara te im daje ketracel-bijelo. Svaki put prije dijeljenja ketracela, Jem'Hadarski Prvi mora dati prisegu u ime svoje grupe da će biti vjerni Osnivačima. Na svakom brodu se također nalazi jedan Vorta kao kapetan te Jem'Hadarski vojnici kao njegovi podređeni.
Više pripadnika nalazi se na većim brodovima - bojnim krstaricama.

Vorte se ne razmnožavaju spolnim načinom, već nastaju kloniranjem, no ipak postoje i mužjaci i ženke.

Osnivači stvaraju više kopija iste Vorte, tako u slučaju da je originalna verzija bila ubijena ili izgubljena, jednostavno je zamjeni novi klon. Npr. jedan od istaknutih Vorta nadglednika - Weyoun, prošao je kroz 8 reinkarnacija.
Osnivači ponekad daju pojedinoj Vorti specijalne sposobnosti kako bi bili uspješni u svojoj misiji. Prva Vorta koja je viđena od strane Federacije bila je Eris. Imala je telekinetičke sposobnosti koje su joj omogućavale da manipulira energijom. Vorte koje je Federacija kasnije susrela nisu imale ovakve sposobnosti, pa se vjeruje da je Eris bila izuzetak.
 
Vorte imaju zašiljene uši koje se spojene sa čeljusti. Sama veličina i oblik njihovih ušiju omogućuju ima vrlo izoštren sluh. 
Također, prema medicinskom ispitivanju od strane Federacije, Vorte imaju  slab vid. Vrlo su inteligentni i rječiti, a vanjski izgled i prijateljski nastup samo skrivaju njihovu manipulativnu prirodu. U mnogim susretima sa njima, časnici Federacije su shvatili da više mogu vjerovati Jem'Hadaru nego Vortama. Dok su Jem'Hadar izravni i gotovo nesposobni lagati, nitko ne može na pravi način predvidjeti prave namjere Vorte. Genetski su poboljšani da budu otporni na većinu otrova. Ovo je vrlo korisno kada su u kontaktu sa neprijateljskim vrstama.  Svaki Vorta ima ugrađen implant pomoću kojega može počinit samoubojstvo ako postoji opasnost da bude zatočen i ispitivan. Kao i Jem'Hadari, Vorte smatraju Osnivače bogovima. U jednoj prilici, Vorta Kilana predala je cijeli brod Jem'Hadara u zamjenu za pepeo mrtvog Osnivača.
Vorte su prvi put viđene u epizodi DS9: "Jem'Hadar", zvjezdanog datuma 47987.5Jem'Hadari
... su gmazoliki dominijski vojnici. Slično kao i Vorte, prošli su kroz genetske modifikacije, no Jem'Hadari su toliko modificirani da se po mnogo aspekata ne mogu smatrati humanoidima.
Kako bi zadržali koncentraciju Jem'Hadara na njihovu zadaću, cijelu vrstu čini muška populacija, pa tako nisu sposobni ni za prirodno razmnožavanje, niti promjenu svoje naravi kroz taj proces i mutaciju. Nastaju kloniranjem i masovnim uzgojem, što je ključ ogromnog broja dominijskih vojnika. Proces sazrijevanja je izrazito brz - nakon nekoliko dana mogu se boriti, a nakon dva tjedna dostižu razinu djece.

Po nekim obilježjima su slični Klingoncima - neustrašivi su, uvijek će radije poginuti ako mogu za sobom povući neprijatelja, nepotkupljivi su i imaju jak osjećaj dužnosti. S druge strane, slični su i Borg radilicama - slijepo slijede Osnivače i Vorte bez preispitivanja njihovih odluka. Spremni su izvršiti svaku zapovijed, čak i ako je očito da se radi o suicidalnom pokušaju. Nemaju potrebu za snom i za odmorom, kao niti za hranom, već samo za ketracel-bijelim. No ni ketracel im je nužan samo zbog činjenice da je to način da ih Osnivači drže pod kontrolom jer je iznimno kompliciran za produkciju. Bez ketracela, Jem'Hadar umire. Prije smrti, izgubit će samokontrolu i ubiti će bilo koga ili sva bića koja mu se nađu u blizini.
Svakom grupom Jem'Hadara zapovijeda Vorta, te oni svaki put moraju prolaziti kroz ritual kad se dijeli ketracel-bijelo. U grupi su činovi određeni jednostavno prema brojevima - Prvi je vođa grupe, koji može kažnjavati i promicati bilo kojeg člana (
"Ja sam Prvi, i ja sam mrtav. Od ovog trenutka, mi smo svi mrtvi. Odlazimo u borbu kako bismo položili pravo na svoje živote. Ovo činimo rado, jer mi smo Jem'Hadar - zapamtite, Pobjeda je život!"), zatim slijedi Drugi, Treći, Četvrti itd. O odlukama nadređenog časnika  nema rasprave i protiv je njihovog učenja. Prvi kontaktira sa Vortama i prihvaća njihove sugestije, ali ne dozvoljava da Vorte zapovijedaju njegovim podređenim ljudima. Klasični Jem'Hadarski brod nema zaslon. Umjesto toga ima dva vizora - jedan za Vortu, te jedan za Prvog koji jedini može promatrati što se događa van broda. Ovaj dizajn broda potiče poslušnost prema Prvom i prema Vortama, a također spriječava eventualne panične reakcije u samoubilačkim misijama. Jem'Hadar izvode sve akcije u grupama po tri, ili takvima koje su djeljive sa tri. Brodovi su im opremljeni sa snažnim polaronskim zrakama i sustavima projektila. Štitovi su im takvi da mogu izdržati fazorsku vatru brodova klase Galaxy, a u početku nije bilo moguće ni primijeniti privlačnu zraku na njihove brodove. Na jednom brodu bude 42 pripadnika Jem'Hadara i po jedan Vorta. Strategija napada na neprijateljske brodove sastoji se od toga da se prvo unište neprijateljski pogonski sustavi. Inače, snagu ne baziraju na veličini brodova, već na njihovoj brojnosti. Kod fizičkog sukoba, naoružani su polaronskim puškama a vrlo su vješti i sa hladnim oružjem.
Jem'Hadari su svi gotovo identični, no tijekom rata su definirane dvije "pasmine" - Alfe i Game. Game su izvorni Jem'Hadari nastali prije otkrića crvotočine, dok su Alfe poboljšana verzija nastala specifično radi rata. Svaki vojnik posjeduje osobni uređaj za skrivanje te posebno odijelo s polaronskim emiterima, pomoću kojeg može proći kroz većinu polja sile. Prosječni Jem'Hadar proživi 10 do 15 godina, dok se oni koji dožive preko 20 smatraju časnim starcima.
Dr. Bashir i nadnarednik O'Brien jednom su sreli Jem'Hadara koji je živio godinama bez enzima. Međutim, on je bio različit od ostalih pripadnika i po drugima karakteristikama - bio je logičan, manje nasilan i razumniji. Ipak, pravi razlog tome ostao je tajnom [DS9: Hippocratic Oath].

Founder - Osnivači Vorta Jem\'Hadar