STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
13.06.2007.

The Motion Picture

1968. bila je izuzetno plodna godina za znanstveno - fantastične filmove, spektakli poput 2001.: Odiseje u svemiru i Planeta majmuna zabilježili su izvrsne uspjehe i Gene Roddenberry na jednoj SF konvenciji izražava ideju za snimanje cjelovečernjeg igranog filma Zvjezdane staze. Međutim, oduševljenje fanova nije dugo trajalo jer čelnici Paramounta nisu dijelili Roddenberryev entuzijazam. No ideja je itekako ostala prisutna, ali je čekala punih jedanaest godina da se realizira.

Kada je 1976. zahvaljujuci peticiji fanova (oko 400.000 potpisa) prvi američki space shuttle nazavan imenom Enterprise, čelnici Paramounta shvatili su da je stiglo pravo vrijeme, te su dali zeleno svjetlo za realizaciju ovog dugo očekivanog projekta. Izdvojen je budžet od tada relativno visokih 10 milijuna dolara, te je počeo rad na scenariju, no tada se dogodilo nešto neočekivano. U kina su stigli Zvjezdani ratovi (1977.), te potpuno poharali kinoblagajne postavši tako najgledaniji SF film u povijesti. Zastrašeni ovim uspjehom, čelnici Paramounta odustaju od projekta uvjereni kako je kinopublika nakon Star Warsa zasićena znanstvenom fantastikom. Umjesto filma odlučili su snimiti novu seriju nazvanu Star Trek: Phase II, u čiju je realizaciju bila uključena kompletna postava TOS-a (osim Leonarda Nimoya). Napisani su scenariji za trinaest epizoda, a i Enterprise je prošao temeljiti redizajn. Nova serija ipak nije ugledala svjetlo dana, jer je u kina stigao Spielbergov SF spektakl Bliski susreti treće vrste koji ljudima u Paramountu dokazuje da je znanstvena fantastika još uvijek vrlo isplativ žanr. Za cjelovečernji film upotrijebljen je Roddenberryev scenarij pilot epizode serijala Phase II, kojeg je za ovu prigodu preradio Alan Dean Foster. Buddžet filma se popeo na petnaest milijuna dolara (ukupan buddžet je na kraju iznosio za to vrijeme ogromnih 44 milijuna), a za redatelja je odabran Robert Wise. Cijela postava TOS-a pristala je nastupiti, a Leonard Nimoy se priključio ekipi doslovno u zadnji čas (razlog njegovog prvotnog odbijanja nije poznat).

Pušten u distribuciju: 7. decembar 1979.
Stardate, Zvjezdani datum: 7412.6 [2271.]

SADRŽAJ

Nepoznati objekt se približava Zemlji uništavajući sve na putu, dok u isto vrijeme Enterprise prolazi kroz sveobuhvatnu obnovu i nadogradnju. Sada admiral u Floti, Kirk se ponovo vraća na Enterprise te vodi ponovo okupljenu staru posadu na još jedno putovanje...

Misteriozni energetski oblak ulazi u klingonski prostor iz nepoznatog pravca. Shvatajući pojavu oblaka kao čin agresije, Klingonci šalju tri grabljivice kako bi neutralizirali prijetnju. Brodovi prilaze oblaku u bojnoj formaciji i ispaljuju torpeda, ali bez ikakvog učinka. Energetski oblak uzvraća vatru i u kratkom roku uništava sva tri klingonska broda. Federacijska postaja Epsilon IX promatrala je događaj i izvijestila Zvjezdanu Flotu, ali to je bilo sve što je postaja uspjela učiniti prije no što je i ona postala žrtva energetskog oblaka.

Istovremeno, Spock prolazi obred Kolinahr, kojim se Vulkanci pročišćavaju od svih emocija. Tijekom obreda njegova ljudska strana preteže nad vulkanskom i ne uspijeva proći obred. Istovremeno, Enterprise je u orbiti iznad Zemlje, kako bi se nadogradili brodski sustavi. Kako je jedini brod u blizini sposoban za presretanje energetske anomalije za koju se utvrdilo da joj je konačni cilj planet Zemlja, admiral Kirk preuzima zapovjedništvo nad Enterpriseom uz prosvjede dotadašnjeg kapetana, Willa Deckera.

Na brod također dolazi McCoy, koji se vratio iz mirovine zbog ove misije, kao i mlada navigatorica Ilia, Deltanka koja je nekoć imala romantičnu vezu sa kapetanom Deckerom. Kirk održava sastanak sa posadom i imenuje Deckera prvim časnikom i znanstvenim časnikom ujedno, jer je Sonak, Vulkanac koji je trebao biti znanstveni časnik, poginuo tijekom teleportacije. Poboljšani brod je imao i problema sa motorom, no oni su otklonjeni nakon dolaska Spocka na brod, koji je došao malom transportnom letjelicom i preuzeo mjesto znanstvenog časnika.

Saznaju da je Spock ustvari odbacio Kolinahr kako bi im se pridružio, jer je tijekom obreda osjetio dolazak opasnosti. Sada potpuno spremna izazov, posada Enterprisea kreće u susret anomaliji. Prilaze energetskom oblaku i pokušavaju kontaktirati anomaliju, koja uzvrati skeniranjem, čemu se Enterprise ne odupre, kako ne bi izazvao sukob. Spock osjeća prisutnost nečega, ali nije siguran o čemu se radi.

Oblak ih napadne i ošteti, ali Spock otkriva način za komunikaciju sa njim i ubrzo pošalje poruku prema anomaliji, na što ona prestane sa napadom. Prilaze bliže oblaku. Anomalija iznenada pošalje sondu kojom izvlači podatke iz Enterpriseova računala. Spock pokušava spriječiti uljeza, ali ga ovaj napada i nestaje, odnoseći Iliu sa sobom. Nekoliko trenutaka kasnije, vučna zraka uhvati Enterprise i počne ga uvlačiti u veliku komoru unutar oblaka.

Na brodu se pojavi još jedna sonda, ovog puta u obliku Ilie. Govori im da ju je poslao «V'Ger», kako bi proučila jedinice na bazi ugljika koje su zarazile Enterprise. Također saznaju od Ilie da je V'Gerova misija povratak na Zemlju i sjedinjenje sa «Stvoriteljem». Kako bi uspostavio vezu sa V'Gerom i izvukao više informacija iz Ilie, Kirk odredi Deckera da surađuje sa sondom. Ilia govori Deckeru da će se sve ugljične jedinice sa Enterprisea pohraniti zbog proučavanja. Kako bi skupio više podataka o V'Geru, Spock odjene svemirsko odijelo opremljeno potisnicima i napusti brod, usmjerivši se ka centru oblaka.

Putem viđa golemu bazu podataka, sve što je V'Ger do tada iskusio i s čime se sreo. Pokušava izvršiti povezivanje uma sa oblakom, ali biva onesviješten od izboja uzrokovanih povezivanjem uma. Nekako se uspijeva vratiti na Enterprise, gdje izvjesti Kirka kako je povezivanjem uma uspio saznati neke informacije: V'Ger je, unatoč superiornoj tehnologiji od koje je stvoren, ustvari usamljen i želi znati razlog svog nastanka.

Oblak i svu tehnologiju koji su donijeli V'Ger izgradili su strojevi sa planeta koji je naseljen njima. Svrha mu je prenijeti V'Gera nazad «Stvoritelju», kako bi V'Ger ispunio svoju misiju. V'Ger prilazi Zemlji i odašilje signal Stvoritelju. Ne dobivši odgovora, ispaljuje niz energetskih naboja prema planetu, kako bi uništio sav život temeljen na ugljiku, jer smatra da ugljične jedinice ometaju Stvoritelja da odgovori.

Kirk, ne vidjevši drugog izlaza za spas planeta, otkrije Ilii da zna zbog čega Stvoritelj nije odgovorio, ali će to reći samo V'Geru. Pristavši na Kirkove zahtjeve, Ilia odvode Kirka, Spocka, McCoya i Deckera do središta oblaka, do V'Gera. Došavši do V'Gera, šokirani su saznanjem da je V'Ger ustvari zemaljska sonda iz dvadesetog stoljeća imenom «Voyager 6». Ubrzo Enterprise odasla prastare pristupne Voyagerove kodove, a V'Ger ih prihvati. Neočekivano, V'Ger prekine unos i zahtijeva da Stvoritelj osobno prisustvuje unošenju posljednjeg niza šifri potrebnih za aktivaciju Voyagera.

Shvativši kako se V'Ger želi fizički stopiti sa Stvoriteljem, Will Decker odluči ručno unijeti posljednji niz, nošen osjećajima koje gaji prema Ilii. Nakon unosa šifre, Decker i Ilia spoje se u blistavo, bestjelesno biće koje ubrzo nestane. Posada Enterprisea promatra kako se formira potpuno novi oblik života. Iskustvo koje je doživio snažno je utjecalo na Spocka, koji odluči ostati na Enterpriseu. Posvjedočivši velikom događaju koji nagovijesti početak nove ljudske avanture u svemiru, Kirk zapovijedi kurs «tamo nekamo», ka novim pustolovinama i otkrićima.

Ocjena: 5/10


Glavni glumci i likovi
William Shatner - admiral/kapetan James T. Kirk
Leonard Nimoy - zapovjednik Spock
DeForest Kelley - doktor Leonard "Bones" McCoy
James Doohan - zapovjednik Montgomery "Scotty" Scott
George Takei - natporučnik Hikaru Sulu
Majel Barrett - doktorica Christine Chapel
Walter Koenig - poručnik Pavel Chekov
Nichelle Nichols - natporučnica Uhura


Sporedni glumci i likovi
Persis Khambatta - poručnica Ilia
Stephen Collins - kapetan/zapovjednik Willard Decker
David Gautreaux - zapovjednik Branch
Grace Lee Whitney - CPO Janice Rand
Jon Rashad Kamal - zapovjednik Sonak
Mark Lenard - klingonski kapetan


Kreativno osoblje
Režiser: Robert Wise
Scenarij: Alan Dean Foster i Harold Livingston
Producent: Gene Roddenberry
Scenografija: Harold Michelson
Kostimografija: Bob Fletcher
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Todd Ramsay


Zarada
Uloženi novac: $35,000,000
Prva sedmica: 11.926.421 $
U SAD-u: 82.258.456 $
Svjetski bruto prihod: $139,000,000
Američke najamnine: $56,000,000
Svjetske najamnine: $79,000,000
Ukupno: 139.000.000 $


Brodovi i stanice
- NCC-1701 USS Enterprise (obnovljena Constitution klasa)
- K'T'Inga
- Suhi dok (Drydock)
- Epsilon IXCITATI

Uhura:
"Ensign, the possibilities of our returning from this mission in one piece may have just doubled."
Uhura: "Zastavniče, šanse za povratak u jednom komadu sa ove misije su se upravo udvostručile."
[Uhura komentira Kirkov dolazak na Enterprise]

Kirk: "Bones, there's a... thing... out there."
McCoy: "Why is any object we don't understand called a 'thing'?"
Kirk: "Bones, tamo je... neka stvar..."
McCoy: "Zašto je svaki objekt kojeg ne razumijemo nazvan 'stvar'?"

McCoy: "Spock, this 'child' is about to wipe out every living thing on Earth! Now, what do you suggest we do, spank it?"
McCoy: "Spock, ovo 'dijete' će izbrisati sva živa bića sa lica Zemlje! Što ti misliš da trebamo učiniti? Dati mu po guzici?"

Spock: "Each of us, at some time in our lives, turns to someone - a father, a brother, a God - and asks 'Why am I here? Was this all I was meant to be?'"
Spock: "Svatko se od nas u određenom vremenu života, obrati nekome - ocu, bratu, Bogu - i zapita se 'Zašto sam ovdje? Je li ovo sve zbog čega sam stvoren?'"

Kirk: "Evaluation, Mr. Spock."
Spock: "Fascinating."
Kirk: "Procjena, Spock."
Spock: "Fascinantno."

James T. Kirk: "I'm sorry, Will."
Willard Decker: "No, Admiral. I don't think you're sorry. Not one damned bit. I remember when you recommended me for this command. You told me how envious you were and how much you hoped you'd find a way to get a starship command again. Well, sir, it looks like you found a way. "
James T. Kirk: "Žao mi je, Will."
Willard Decker: "Ne admirale. Ne mislim da vam je žao. Sjećam se kada ste me preporučili za ovo mjesto. Rekli ste mi kako ste zavidni i kako se nadate da ćete naći način da opet dobijete zapovjedništvo nad brodom. Pa, gospodine, izgleda da ste našli način."

Chehov: Nema prijavljenih žrtava, doktore.
Bones: Pogrešno, gospodine Chehov. Ima žrtava - usr'o sam se od straha! (slobodan prijevod, op.a.)

Bones:
Jim, on je mrtav.
Spock:
Živo je kapetane, ali ne u onom obliku kojeg mi poznajemo.

[Nakon nesreće pri teleportiranju]
Šef teleportera: Enterprise, ono što je došlo natrag nije dugo živjelo... Nasreću.

Kirk: Za čovjeka koji se zakleo da se neće vratiti u Zvjezdanu flotu...
McCoy: Samo tren, gospodine kapetane! Nagovorili ste admirala Noguru da me reaktivira kao pričuvu. U prenesenom značenju, kapetane, DOVUKLI SU ME!
Kirk: [Glumeći zabrinutost] Ma nisu valjda!?
McCoy: To je bila tvoja ideja! To je bila tvoja ideja, zar ne?!

McCoy: Čujem da je Chapelica postala doktor. Trebam odličnu sestru, ne doktora koji će se prepirati oko svake dijagnoze sa mnom. A i sigurno su redizajnirali čitav stacionar. Poznajem inžinjere, OBOŽAVAJU mijenjati stvari.
Kirk: Onda Bones, odgovara li ti novi stacionar?
McCoy: Ne, ne odgovara. Kao da radim u prokletom kompjuterskom centru!

[O V'Gerovoj veličini]
Uhura: Mogao bi sadržavati posadu od... Desetke tisuća osoba.
McCoy: Ili tisuću članova posade visokih deset milja svaki.


 

Nominacije i nagrade

1980.  Nominacija za Oscara za najbolju scenografiju
1980.  Nominacija za Oscara za najbolje vizualne efekte

1980.  Nominacija za Oscara za najbolju muziku
1980.  Nagrada Saturn za najbolje vizualne efekte
1980.  Nominacija za Zlatni Globus za najbolju muziku u igranom filmu
1980.  Nominacija za nagradu Hugo za najbolju dramu
2001.  Nominacija za Video Premiere nagradu za njabolji audiokomentar
2001.  Nominacija za Video premiere nagradu za najbolji dizajn DVD-a
2001.  Nominacija za Video Premiere nagradu za najbolje posebno izdanje
2001.  Video Premiere nagrada za najbolje poboljšanje ili rekonstruirane prizore
2002.  Nominacija za nagradu Saturn za najbolje klasično DVD izdanje


Zanimljivosti sa i iza kulisa...

- Maketa Enterprisea, korištena za stvaranje vizualnih efekata, bila je duga osam stopa.
- Scena s početka filma u kojoj kamera prelijeće iznad klingonske grabljivice, da bi, potom završila iza nje, snimana je gotovo tri sedmice
- U redateljskoj verziji filma moguće je vidjeti kako tip šatla viđen u TOS-u uzlijeće s federacijske tramvajske postaje
- Prvotno je planirano da Enterpriseovi stropovi budu prozirni. Međutim, navedena ideja bila je preteška za  realizaciju, pa se od nje odustalo.
- Svijetla u Enterpriseovim kabinama, viđena iz svemira, stvorena su pomoću pedesetak zubarskih ogledala, pričvršćenih za maketu Enterprisea. Navedena su ogledala obasjana pomoću velikog reflektora kako bi se stvorio dojam rasvjete unutar broda.
- Scena s crvotočinom snimana je tri sedmice, dok je postprodukcija navedene scene trajala devet mjeseci
- Enterpriseova fotonska torpeda dočarana su pomoću lasera jakosti 20W. Navedeni je laser korišten i kod stvaranja efekata za klingonske grabljivice i V'Gera
- Navigatoricu, koja zamjeni Iliu po njenom odlasku s Enterprisea, glumila je tadašnja Shatnerova žena
- U izvornoj verziji scenarija Kirk i Spock trebali su ući u V'Ger. Ušavši unutra, saznali bi kako je V'Ger ustvari živi stroj. Unutar V'Gera pronašli bi veliki memorijski zid. Navedena scena snimala se na dugačkom setu, izgledom nalik na kanjon, kojim su se Kirk i Spock trebali kretati, proučavajući razne podatke zapisane na zidovima. Kirka su najednom trebale prekriti malene sonde, da bi ga Spock potom spasio. Ovaj dio filma trebao je biti relativno dug. Štoviše, većina navedenog je i snimljena. Međutim, kasnije je odlučeno da se taj dio filma u potpunosti izbaci iz konačne verzije.
- Set na kojemu se snimala scena s V'Gerom imao je slabašan pod pa su glumci i članovi ekipe nekoliko puta propali kroz njega.
- Izvorna verzija scenarija pretpostavljala je da V'Ger podijeli sve svoje podatke sa čovječanstvom.
- U posljednjim scenama s V'Gerom korištene su snažne žarulje kako bi se dočarala izuzetno jaka svijetlost. Žarulje su proizvodile toliko topline da su doneseni veliki ventilatori kako bi zaštitili glumce od topline i ekstremne preplanulosti.
- Peris Khambatta, koja je glumila Iliu, za potrebe filma morala je obrijati glavu. Budući da je imala predivnu dugu frizuru, zatražila je od Genea Roddenberryja da joj osigura kosu, u slučaju da više ne izraste
- Prvotno se trebala snimati nova serija sa posadom iz Originalne serije, pod nazivom «Star Trek: Phase II». Međutim, od navedene se ideje ubrzo odustalo, pa su scenaristi, iskoristivši ideje za seriju, napisali scenarij za «Star Trek: The Motion Picture».
- U sceni tijekom koje Spock istražuje V'Ger kompleks, u jednom trenutku moguće je vidjeti Miss Piggy i Dartha Vadera.
- Kapetan fregate Will Decker sin je komodora Matthewa Deckera. Riječ je o  liku koji se pojavio u epizodi Originalne serije naslova «The Doomsday Machine».
- Jedini primjerak opreme korišten pri snimanju Originalne serije, a koji se pojavljuje i u filmu, jest komunikacijski uređaj kojega Uhura stavlja u uho. Naime, uvidjevši kako su zaboravili napraviti novi rekvizit, iskoristili su stari, koji je godinama ležao u skladištu.
- Glas u najavi (traileru) filma posudio je nitko drugi doli slavni redatelj i glumac Orson Welles («Građanin Kane»,  «Treći čovjek»)Greške

- Zadnja scena na mostu, Spock i McCoy imaju obojene trake na rukavima koje označavaju pripadnost nekom odjelu: Spock ima naradžanstu traku (znanstveni odjel), a McCoy zelenu (medicinski odjel). U zadnjem prikazu, Spock nosi zelenu traku, a McCoy narandžastu.
- Kada putnička kapsula pristane na Enterprise sa Scottyem i Kirkom, kompjuter kaže "Putnička kapsula dostupna na 6. pristaništu", dok oznaka iznad vrata pokazuje broj 5.
- Ovo se vidi samo u dužoj verziji filma: U sceni unutar V'Gera, kada Spock izađe iz Enterprisea, njegov skafander je bijel, a kada leti oko broda, njegov skafander mijenja boju u narandžastu.
- U orginalnoj verziji filma, Spock spomene kako Vulkan nema prirodnih satelita. Ipak, u sceni na Vulkanu po noći, vidimo mjesec na nebu. Ovo je ispravljeno u kasnijoj verziji filma.
- Kada se Spockov brod spaja sa Enterpriseom, vidljiva je hidraulika koja ga pokreće ispod broda.
- U novoj verziji filma na DVD-u, u sceni kada se Kirk, Spock i McCoy nalaze u salonu za časnike, možemo vidjeti warp motor kroz prozor. Ako pratimo motor kroz scenu, vidimo da mijenja položaj od kadra do kadra.