STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
20.06.2007.

Dizajn interijera

Most

NX klasa - Most je prilicno slican onom iz kasnije Constitution klase. Kapetanova stolica je smještena u centru prostorije, kao i obično. Odmah ispred se nalazi kormilo te zaslon. Sa kapetanove desne strane smještena je taktička konzola, a lijevo je znanstvena. Komunikacijska konzola je također s kapetanove lijeve strane, no iznad znanstvene. Ulaz na most, odnosno izlaz sa turbolifta te kapetanova radna soba su iza lijevo, odnosno desno, također u odnosu na kapetana.
Enterprise NX-01 nema klasičnu sobu za sastanke, već je na stražnjem dijelu mosta smješten stol za brifinge, zajedno sa nekoliko konzola i zaslona koje služe za planiranje taktičkih operacija.

Constitution klasa - Nešto skučenijeg izgleda, no uglavnom jednakog rasporeda konzola, most je, kao i kod svih federacijskih brodova, bio smješten na prvoj palubi broda. Raspored: kapetan u sredini mosta, ispred njega kormilar i navigator, s njegove lijeve strane strojar, desno znanstveni časnik, iza navihacijski časnik, a na prednjem zidu mosta bio je smješten zaslon.

Galaxy klasa – Enterprise-D - Most Enterprisea-D se, kao i na velikoj većini ostalih brodova Zvjezdane Flote, nalazi na prvoj palubi, na središnjem dijelu tanjura. Prostran je, te za razliku od karakterističnih mostova Flote, kapetanovo mjesto nije smješteno na uzdignutom položaju. U središtu mosta su mjesta triju zapovjednih časnika, kapetana (središnje mjesto), prvog časnika (desno, u odnosu na kapetana) i brodskog savjetnika, u Enterpriseovom slučaju, savjetnice Deanne Troi (lijevo). Ispred njih se nalaze dvije konzole, operacijska (lijevo, u odnosu na kapetana) i kormilo (desno). Ispred njih je smješten glavni zaslon. Taktička konzola je smještena u drveni luk iza kapetana, a ostale konzole poput znanstvenih ili strojarskih su smještene u stražnjem zidu mosta, iza taktičke konzole. Razmještaj tih pet konzola je modularan, no najčešće se na lijevoj strani nalaze dvije znanstvene konzole, a kranje desno strojarska konzola. Vrata glavnog turbolifta koji vodi prema mostu nalaze se na stražnjoj strani mosta, desno, a na lijevoj strani smještena su vrata koja vode prema promatračnici. Na prednjoj strani mosta, lijevo u odnosu na glavni zaslon, smještena su vrata kapetanovog ureda te vrata još jednog turbolifta, a na desnoj se strani nalazi turbolift koji vodi direktno prema bojnom mostu.

Sovereign klasa – Enterprise-E - Most Enterprisea-E, broda Sovereign klase, razmještajem konzola podsjeća na mješavinu izvornog Enterprisea (Constitution klasa) i svog prethodnika, Enterprisea-D (Galaxy klasa). Iz Constututiona (i većine ostalih federacijskih klasa) je preuzet smještaj kapetanskog stolca, u središtu i odvojen od ostalih konzola. No, svejedno, prvi časnik i savjetnica su tik do kapteana, što kod Constitutiona nije bio slučaj. Naime, ta mjesta na Constitution klasi nisu ni postojala. Opet, kao i kod prijašnjih Enterprisea, izuzev Enterprisea-D, ostala mjesta i konzole su raspoređene u radijalnom obliku, sa kapetanom u centru. Po uzoru na Galaxy klasu smještene su operacijska konzola i kormilo. "U prvom redu", odmah ispred glavnog zaslona, smještene jedna pored druge.
Dakle, kapetan se nalazi u "središtu zbivanja", na uzdignutoj platformi. Lijevo i desno su smještene još dvije konzole. Prvi časnik sjedi sa desne strane, dok je savjetnikovo mjesto s lijeve strane. Kao što smo spomenuli, direktno ispred kapetana su operacijska konzola (lijevo, u odnosu na kapetana) te kormilo (desno). Konzole su identičnog oblika. Na istoj uzdignutoj platformi kao i kapetanov stolac, nalaze se i ostale konzole. Glavni zaslon se nalazi na prednjem zidu mosta. Kada je inaktivan, slika nadopunjuje izgled pregrade te se čini kao da zaslona ni nema. Na stražnjem zidu je glavna brodska shema (master systems display) koja prikazuje trenutno stanje broda i njegovih sustava. Direktno iza glavne brodske sheme se nalazi promatračnica.
Smješten je u središtu tanjurnog dijela broda, nalazi se na prvoj palubi i predstavlja najvišu točku broda. Sa ostatkom broda ga povezuju dva turbolifta. Promatračnica i kapetanov ured su direktno povezani sa mostom.

Defiant klasa - Defiantov most je kompaktan, baš kao i cijeli brod. Nalazio se, kao i svi mostovi na federacijskim brodovima, na prvoj palubi, a sa ostatkom broda su ga povezivala dvoja vrata na stražnjem dijelu mosta, sa lijeve i desne strane. Između vrata se nalazila glavna brodska shema (master systems display). Kapetanov stolac je smješten, naravno, u središte mosta, na uzdignutom položaju, bez mjesta za prvog časnika i(li) savjetnika kao kod primjerice Galaxy, Sovereign i Intrepid klasa. Na lijevoj strani broda su smještene strojarska i primarna taktička konzola, a na desnoj znanstvena te sekundarna taktička konzola. Ispred kapetana se nalazi konzola koja spaja funkcije operacijske konzole i kormila, a direktno ispred kapetana i kormila je smješten glavni zaslon. Strojarska konzola omogućava uvid u stanje impulsnog i Warp pogona, kao i nadzor ostalih važnih brodskih sustava. Tako zapovjednik stroja sa mosta može zapovijedati strojarnicom. Nasuprot strojarskoj konzoli, nalazi se znanstvena konzola. Dvije taktičke konzole su smještene s obje strane glavnog zaslona. Zadaća sekundarne taktičke konzole je rasteretiti primarnu, posebice u bitci.

Interpid klasa – Voyager - Voyagerov most je ovalnog oblika, smješten na prvoj palubi. Kapetanov stolac je smješten, naravno, u sredini mosta, zajedno sa mjestom prvog časnika. Sa svake strane postoji još jedan dodatni stolac. Iza kapetana je glavna brodska shema, a ispred je kormilo. Ispred kapetana i kormila je glavni zaslon. Strojarska konzola je desno, u odnosu na kormilo, dok je na suprotnoj strani znanstvena konzola. Pokraj storjarske konzole su vrata koja vode u kapetanov ured, a pokraj znanstvene vrata koja vode u sobu za sastanke. Na most vode dva turbolifta, smještena sa lijeve i desne strane u odnosu na glavnu brodsku shemu (MSD). Sa kapetanove desne strane, pokraj turbolifta, nalazi se konzola koja spaja taktičku konzolu i konzolu časnika za sigurnost. Nasuprot njoj se nalazi operacijska konzola.

 

Kapetanov ured

Kapetanov ured je privatna prostorija zapovjednika broda. Ured je obično smjesten na prvoj palubi, pokraj mosta. Tu kapetan obavlja administrativne poslove, prima goste, proučava taktičke planove i sl. Osim toga, to je uobičajeno mjesto za primanje strogo povjerljivih informacija od nadređenih, kao i mjesto za privatne razgovore.

NX klasa - Na brodovima klase NX, iz 22. stoljeća, kapetanov ured smješten je s lijeve strane brodskoga mosta. Ovu uredi poprilično su skučeni u odnosu na one iz 24. stoljeća.

Galaxy klasa - Na brodovima klase Galaxy iz 24. stoljeća kapetanov ured smjš?ten je s lijeve strane brodskoga mosta. Na Enterpriseu-D, kapetan Jean-Luc Picard svoj je ured ukrasio s akvarijem u kojemu se nalazila njegova ribica po imenu Livingston.

Intrepid klasa - Kapetanov ured na klasi Intrepid smješten je s desne strane brodskoga mosta. Radni stol središnji je dio ove prostorije. U drugom dijelu prostorije, onom uzdignutome, smješten je mali stol, kauč, te replikator. Iza kauča se nalaze tri prozora koja gledaju prema brodskom pramcu.

 

Turbolift

Turboliftove možemo naći na većini međuzvjezdanih brodova i svemirskih postajama. Riječ je o dizalima koja omogućavaju okomito i vodoravno kretanje osoblja kroz ključne dijelove broda ili postaje.

Važno je naglasiti kako je tokom 2270. godine sučelje osjetljivo na dodir zamijenjeno sučeljem koje reagira na glas korisnika. Tokom 2372. godine kardasijanska teroristička skupina poznata pod imenom ''Pravi put'' sabotirala je jedan od turboliftova na svemirskoj postaji DS9.

 


 

Strojarnica

NX klasa - Strojarnica se nalazi na palubi D, kao i na svim kasnijim brodovima Zvjezdane flote, iz nje se upravlja radom motora i općenito pogonom broda. NX-01 je prvi brod na kojem se koristio Warp 5 motor, nakon njega isti je koristila i Columbia, NX-02.
Sastoji se od dva nivoa, donjeg, glavnog, te gornjeg smještenog u razini jezgre, kojeg zapravo sačinjavaju dvije platforme smještene s lijeve, odnosno desne strane jezgre.
Na prednjem (odnosno stražnjem, ovisi kako gledamo) kraju jezgre nalazila se glavna upravljačka ploča kojom se regulirao rad jezgre. Jezgra je bila vodoravno položena.
Nakon izlaska iz jezgre, i prije ubrizgivanja u nosače motora, warp plazma bi se akcelerirala u dvjema plazmenim ubrizgivačima.

Constitution klasa - Prvobitni izgled strojarnice: na mjestu drugog nivoa strojarnice smješten je red konzola. Kasnije je središnja konzola zamijenjena ljestvama koje vode na drugu razinu, no većina konzola je ostala. Tokom obnove 2271. godine, strojarnica je temeljito rekonstruirana, kao i pogonski sustav. Protezala se na dvije palube, 14. i 15., a sa petnaeste palube se upravljalo radom stroja.

Galaxy klasa - Strojarski sustav se proteže kroz dvanaest paluba sekundarnog trupa, a sama strojarnica je smještena na 36 palubi. Zanimljivo da nije bilo vratiju, već je pristup strojarnici bio otvoren. Glavna strojarnica se sastoji od dvije razine, na višu se razinu moglo pristupiti ljestvama, sa lijeve strane, i dizalom, sa desne strane. Warp jezgra prolazi kroz strojarnicu, a moguće ju je izolirati od ostatka strojarnice dodatnim vratima. Ured zapovjednika stroja se nalazi u strojarnici. Može poslužiti kao zamjena za most, ukoliko je on oštećen.

Sovereign klasa - Glavna strojarnica je smještena na šesnaestoj palubi, a kroz njeno središte se proteže i Warp jezgra, glavni izvor energije federacijskih brodova. Zapravo se protezala na dvije palube, 15 i 16. Konzole su bile smještene na zidovima strojarnice te se putem njih upravljalo strojem. Također, u strojarnici se nalazio tzv. "bilijarski stol" (pool table), glavna upravljačka konzola.

Defiant klasa - Kao i ostale prostorije, i strojarnica je trpjela zbog kompaktnosti samog broda te je bila iznimno skučena. U sredini se nalazi Warp jezgra, dok su na zidovima postavljenje konzole za upravljanje strojem i pogonom.

Intrepid klasa - Strojarnica se nalazi na jedanaestoj palubi. Jezgra se proteže kroz nekoliko paluba i smještena je u prednjem dijelu prostorije. Glavna strojarnica se proteže na dvije razine. Gornjoj se može pristupiti malim liftom ili stepenicama, koje se nalaze nasuprot liftu. Ured zapovjednika stroja se također nalazi u strojarnici.

 


 

Bolnica

NX klasa - Bolnica je smještena na palubi E. Na sredini bolnice se nalazi glavni operacijski krevet koji se može pokretati prema komori za skeniranje. Dodatna tri bolnička kreveta smještena su uz zid prostorije. Dodatne konzole, laboratorij i ostala bolnička oprema se nalaze uz zid bolnice koja je kružnog oblika.

Constitution klasa - Opremljena najnovijim tehničkim dostignućima na polju medicine, bolnica se nalazi na šestoj palubi Enterprisea. U sklopu bolnice se nalazi i ured glavnog brodskog liječnika i laboratorij.

Galaxy klasa – Enterprise-D - Enterprise-D ima najmanje 3 bolnice; a je glavna bolnica smještena na desnoj strani broda. U sredini bolnice se nalazi glavni kirurški biokrevet, dok su uza zidove smještena još četiri pomoćna biokreveta. U bolnici su se nalazila različita medicinska pomagala, od mikroskopa i ostalih instrumenata, do monitora i ostale opreme za nadzor pacijenata. Rodilište se također nalazi u sklopu bolnice. Operacije se obavljaju na glavnom kirurškom krevetu, smještenom u središtu bolnice. Iznad kreveta se nalaze biosenzori koji, u kombinaciji sa trikorderom, daju potpune informacije o stanju pacijenta. Cijeli sklop senzora također može generirati zaštitno polje oko kreveta. U sklopu glavne bolnice, nalazi se i ured glavne brodske liječnice, doktorice Beverly Crusher. Ono što je za kapetana broda, njegov ured uz most, to je za glavnog brodskog liječnika njegov ured. Neposredna blizina bolnici omogućava reagiranje na sve hitne slučajeve.

Sovereign klasa - Glavna brodska bolnica je smještena je na sedmoj palubi Enterprisea. Opremljena je sa šest standardnih bio-kreveta. Naravno, ured glavnog brodskog liječnika se također nalazio u sklopu bolnice. Sadrži sve važne medicinske uređaje za analizu i dijagnozu bolesti pacijenata.
EMH Mark I, prva verzija medicinskog holograma u nuždi, je bio sastavni dio bolnice, ista verzija poput one Voyagerove, no bez osobnih dodataka i ostalih privilegija koje je uživao Voyagerov EMH.

Interpid  klasa - Bolnica je smještena na petoj palubi broda. Sa klasom Intrepid se u federacijske bolnice počeo ugrađivati medicinski hologram u nuždi - EMH (Emergency Medical Hologram). Nakon smrti Voyagerovog glavnog brodskog liječnika, EMH postaje njegova zamjena. Holoemiteri su postavljeni samo u bolnici. Uz tri standardna biokreveta, u bolnici se nalazi kirurški biokrevet korišten za obavljanje operacija i primanje kritičnijih pacijenata. Cijeli prostor oko kreveta je u slučaju moguće ograditi poljem sile. Mala prostorija u sklopu bolnice služi kao ured glavnog brodskog liječnika, u Voyagerovom slučaju, ured glavnog brodskog holograma. Kružnog je oblika, a polukružni stol se nalazi u sredini prostorije.

 


Holodek

Prije no što je došlo do izuma holodeka, na mnogim brodovima postojale su tzv. “sobe za rekreaciju”. Na nekim od njih nalazilo se i više od šest rekreacijskih prostorija koje su opremljene društvenim igrama poput trodimenzionalnog šaha te kartaških igara, gimnastička i mačevalačka dvorana, kuglana, kazalište, poligon za raquetball i sl. Neki brodovi (Enterprise-D) sadržavali su velik broj obitelji, te su edukacijske prostorije također potrebne za izobrazbu djece časnika Zvjezdane Flote, stoga je postojalo više školskih prostorija.

Galaxy klasa – Enterprise-D - Izuzmemo li prototip klase Galaxy, Enterprise-D je prvi brod Zvjezdane Flote sa ugrađenim holodekom. Više holodeka je smješteno na Enterpriseu, najmanje pet, i to na desetoj i jedanaestoj palubi. Svrha mu je višestruka. Uz, dakako, razonodu, može služiti za trening i uvježbavanje posade. No, većinom se koristi u svrhe razonode i opuštanja. U inaktivnom, isključenom stanju, holodek je prilično mala prostorija.

Interpid klasa – Voyager - Dva se holodeka nalaze na Voyageru, oba na šestoj palubi. Sa pojavom Enterprisea-D, holodek je bio novost, atrakcija. Već sa pojavom Voyagera, holodek je postao standardni dodatak svim novijim brodovima Zvjezdane Flote. S obzirom na nestašicu energije, Voyagerova je posada imala raspored korištenja holodeka kako bi se čim više energije sačuvalo za kritične brodske sustave.

 

Soba za sastanke

Konferencijska dvorana služi za sastanke viših časnika te razmatranje situacije u kriznim slučajevima. Služi i za prijam tuđinskih izaslanstava te različite formalne sastanke koji se moraju održati na brodu. To je mala prostorija sa stolom i osam mjesta. Kapetan obično sjedi na čelu stola, leđima okrenut prozoru. Također, u sobi se nalazi jedan računalni terminal koji služi za prikaz i razradu zadatka. Prozori pružaju pogled na svemir iza broda, a sama se dvorana nalazi na prvoj palubi iza mosta i glavne brodske sheme, a sa mostom je povezana dvama vratima.

 

Restoran

Socijalno je središte cijelog broda: okupljalište posade te poprište održavanja različitih prijema, domjenaka, proslava rođendana, vjenčanja i slično, no prvenstveno za objedovanje. Stolovi se nalaze uza nekoliko većih prozora koji pružaju pogled na svemir ispred broda. U samu prostoriju vode dvoja vrata, sa lijeve, odnosno desne strane šanka. Šank se nalazi na suprotnoj strani prostorije s obzirom na prozore, a oko njega je smješteno po nekoliko stolica. Iza bara je smješteno par replikatora korištena za repliciranje različitih pića i jela. No, osim replikatora, Voyager ima povlasticu vlastitog kuhara, Neelixa. Njegova je kuhinja smještena nasuprot stolovima te se često koristi zbog štednje enegrije, samim time i ograničenja korištenja replikatora.

 

Kabine

Kabine su na nekim brodovima (Enterprise) bile prilično skučene te sadržavale uglavnom osnovne elemente, dok su na drugima - neke od kabina viših oficira bile prilično luksuzno  opremljene. N onim brodovima namjenjenim dugotrajnim misijama, kabine su morale biti prilagođene tome. Komfor je bio na najvišoj razini tadašnjih brodova u floti, a kapetanova kabina te one namjenjene iznimno važnim gostima bile su najopremljenije. Svaka kabina imala je replikator te računalo. Na brodovima (klasa defiant) čija je svrha primarno borbena (iako službeno stoji "eskortni brod"), udovoljavanje posadi je bilo sporedno. Samo kapetan ima vlastitu kabinu.

Većina kabina je smještena u tanjurnom dijelu broda koji ima mogućnost odvajanja od ostatka broda samim time pružajući veću sigurnost putnicima. Tanjur bi se u kritičnim situacijama odvojio od ostatka broda te se odmakao na sigurnu udaljenost.

Niži časnici imaju kabine u unutrašnjosti broda te nemaju prozor, dok su kabine viših časnika smještene uz rub te imaju pogled na svemir kojim se brod kreće. Zastavnici obično dijele kabinu, dok časnici sa činom mlađeg poručnika (i višim) dobijaju vlastite kabine.

 

Pristanište

To je prostor unutar broda ili postaje gdje pristaju šatlovi ili brodovi zbog potreba prijevoza putnika i tereta, popravaka ili nekih drugih razloga. Svemirsko pristanište njegova je veća inačica.

Tipičan oblik brodskog pristaništa jest brodski hangar u kojemu se nalaze šatlovi. Za razliku od toga, velike svemirske postaje u svoje su pristanište sposobne primiti i najveće međuzvjezdane brodove, poput onih klase Galaxy i Sovereign.

 

 

Skladište

Riječ je o prostoru za pohranu raznih materijala na međuzvjezdanim brodovima, šatlovima i svemirskim postajama.  Međutim, skladišta ne služe uvijek kao mjesto za pohranu. Naime, nerijetko se skladišta po potrebi pretvaraju u trijačne centre, zatvore i sl. Tako je skladište broj 2 na U.S.S. Voyageru Kes je pretvorila u hidroponički vrt.

Tijekom 2374. godine Borg je asimilirao jedno skladište na U.S.S. Voyageru. Nakon što je Borg napustio Voyager za njim su u skladištu ostale borgovske ostavnice, a koje je potom koristila Sedma od Devet, a kasnije i borgovska djeca smještena na Voyageru.

Osim toga, Miles O'Brien jedno je skladište na svemirskoj postaji DS9 pretvorio u pikado igraonicu.

 

Transporterska soba

NX klasa - NX-01 je prvi zemaljski brod na kojem je transporter odobren za korištenja transporta bio-tvari - između ostalog i ljudi. Jasno, on se uglavnom koristi za transport tereta pošto se posada boji koristiti ga, tako da se teleportiranje ljudi koristi samo u iznimno hitnim slučajevima.

Constitution klasa - Prvobitno: transporterska platforma je imala šest mjesta. Transporterom se upravljalo putem glavne konzole smještene nasuprot platforme. Kasnije, kako bi se zaštitio od štetnog zračenja uzrokovanog jačim transporterskog sustava, zapovjednik transportera bio je odvojen od same transporterske platforme "zidom" od prozirnog aluminija.

Galaxy klasa  - Najmanje tri transporterske sobe se nalaze na šestoj palubi, dok je još jedna smještena na 14 palubi. Tipična transporterska soba se sastoji od, naravno, transportera, konzole kojom se upravlja njime te prostorije za održavanje.

Defiant klasa - Transporterska soba je prilično mala prostorija, ni blizu onako prostrana kao kod Enterprisea-D. Konzola za upravljanje transporterom smještena je u pregradu.

Interpid  klasa  - Transporterska soba se nalazi na četvrtoj palubi. Kontrolna konzola je smještena nasuprot transporteru. Teleportacija unutar broda se koristi samo u hitnim slučajevima, najčešće kako bi se u bolnicu teleportirale teško ozlijeđene osobne.

 

Zatvor

Na međuzvjezdanim brodovima zatvor je prilično strogo čuvan, kako bi se unutra bez problema mogli zadržati osumnjičenici i bjegunci. Pritom valja naglasiti da postoje bitne razlike između federacijskih i drugih tipova zatvora.  Tako kardasijanske zatvore krase neudobnost i okrutni zatvorski čuvari, dok Ksindi-Reptili vežu svoje zatvorenike za strop dok ih muče. Za razliku od toga, u federacijskim zatvorima sa zatvorenicima se postupa na iznimno human način.

Pritvor na federacijskim brodovima sa pet je strana ograđen neprobojnim pregradama, dok sa šeste, ulazne strane, bijeg onemogućava elektrostatičko polje sile.

Zatvor na U.S.S. Enterpriseu-A osmislio je i dizajnirao sam Spock, učinivši zatvor iznimno teškim za bijeg. To je kasnije njemu, Kirku i McCoyu otežalo bijeg iz pritvora, nakon što je Spockov brat Sybock preuzeo kontrolu nad brodom.

U zatvorima Zvjezdane Flote umivaonik i wc školjka smješteni su iza plče u zidu.

 

Jefferiesove cijevi

Na međuzvjezdanim brodovima Zvjezdane Flote, Jefferiesove cijevi su vodovi koji posadi omogućavaju pristup do različitih brodskih sustava. Također, ove cijevi mogu poslužiti i za kretanje brodom kad su turboliftovi onesposobljeni. Jefferiesove cijevi mogu se po potrebi zaključati zbog sigurnosnih ili drugih razloga.

Treba spomenuti da na shematskim prikazima brodova Jefferiesove cijevi često nisu naznačene i ponekad je tesko naslutiti gdje bi se uopše trebale nalaziti. Osim toga, Jefferiesove cijevi mogu poslužiti prilikom treninga posade.