STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
23.06.2007.

XXII stoljeće (2102 - 2196)

2102.
- Veleposlanik Soval koristi oružje posljednji put u narednih pedeset godina (ENT 2x15 - Cease Fire)

 

2103.
- Zemlja kolonizira Mars (VOY 2x01 - The 37's)
- Sagrađen je ECS Horizon. Kruže glasine da se Zefram Cochrane potpisao na kućište warp reaktora (ENT 2x20 - Horizon)
- Vulkanski brod otkriva planet Berengaria VII. Izvješća posade uključuju i otkriće bića dugih preko 200 metara i sposobnih izbacivati vatru na usta. Ovo je kasnije osporavano od većine Vulkanaca iako su se izvješća pokazala točnim (ENT 4x17 - Bound)

 

2105.
- Na Marsu je nožem ubijeno osam žena. Ubojstva ostaju neriješena, ali se kasnije otkriva da ih je počinio Redjac (TOS 2x07 - Wolf in the Fold)
- Vulkanci i Andorijanci postižu sporazum o teritorijalnom kompromisu na planetu Weytahn/Paan Mokar. Unatoč sporazumu, odnosi između dvije strane ostaju zategnuti i u sljedeće 92 godine dva puta umalo dolazi do rata (ENT 2x15 - Cease Fire)

 

2113.
- Novi Ujedinjeni Narodi i službeno postaju zemaljska vlada (Star Trek VIII: First Contact)

 

2114.
- Phlox postaje liječnik (ENT 3x19 - Damage)

 

2119.
- Na Zemlji je izgrađen kompleks za warp 5, namijenjen izgradnji motora koji će dostići brzinu od warpa 5. Zefram Cochrane, koji sada živi na Alfa Centauriju, nakon otvaranja kompleksa kreće na putovanje u udaljene krajeve svemira i nestaje bez traga i glasa. Pretpostavlja se da je umro u svemiru (ENT 1x01 - Broken Bow (dio 1))

 

2122.
- Na zahtjev agoranske vlade vulkansko Ministarstvo sigurnosti šalje agente da se infiltriraju u zločinačke organizacije na Agoranu. Neki će od agenata kasnije odbiti vratiti se na Vulkan, no svi će odmetnici na kraju biti uhvaćeni (ENT 2x07 - The Seventh)

 

2123.
- Lansiran je brod SS Mariposa, na kojemu su dvije skupine kolonista koje se upućuju u sektor Ficus. Kolonisti osnivaju koloniju na Bringloidu 5, a zatim i na Mariposi, gdje se brod ruši pri pokušaju slijetanja. Samo petero članova posade preživljava pad (TNG 2x18 - Up The Long Ladder)
- T'Pau se rađa
- Zemaljski brod S.S. Mariposa je lansiran. Brod nosi dvije grupe kolonista koji su se uputili u Ficus sektor. Osnivaju kolonije na Bringloidu V i Mariposi gdje se ruši ostavljajući samo pet preživjelih (TNG 2x18 - Up The Long Ladder)

 

2126.
- Rađa se Travis Mayweather (ENT 2x04 - Dead Stop)

 

2128.
- T'Pol se podvrgava zubarskom zahvatu kojim joj se zubi zapečaćuju trifluorinatskim spojem kako se ne bi kvarili (ENT 1x13 - Dear Doctor)

 

2129.
- Hoshi Sato je rođena 9. srpnja ove godine, kao drugo dijete od ukupno tri (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio 2))

 

2130.
- Kantarski brod oštećen je u ionskoj oluji te se ruši na nenastanjeni planet klase M. Jedini preživjeli su zapovjednik stroja Ezral i njegova kći Liana. Na planetu će ostati sljedeće 22 godine (ENT 1x20 - Oasis)

 

2132.
- Tridesetero Paranganaca osniva rudarsku koloniju na planetu klase M. 2152. kolonija će imati 3.000 stanovnika (ENT 1x26 - Shockwave (dio 1))

 

2133.
- Iz Delfskog prostranstva pojavljuje se klingonski brod. Iako ju je Prostranstvo anatomski izokrenulo, posada je još uvijek živa. Zbog tog će događaja i preko 20 godina kasnije, 2153. godine, Klingonci još uvijek zazirati od Prostranstva (ENT 2x26 - The Expanse)
- Dr. Arik Soong krade određen broj genetski modificiranih embrija sa Cold Station 12 (ENT 4x04 - Borderland)

 

2135.
- Lela umire. Dax simbiont je sjedinjen sa Tobinom koji postaje matematičar i inženjer (DS9 3x25 - Facets)
- T'Pol počinje raditi za vulkansko Ministarstvo sigurnosti. Njezin je prvi zadatak pronaći i vratiti na Vulkan sedmero agenata koji su se odbili vratiti sa zadatka na planetu Agoranu. T'Pol pronalazi pet agenata i prisiljena je ubiti šestog. Sedmi agent, Menos, uspijeva pobjeći. Zbog krivnje koju osjeća zbog svojih djela T'Pol napušta Ministarstvo sigurnosti i provodi neko vrijeme u samostanu na P'Jemu (ENT 2x07 - The Seventh)

 

2136.
- Kapetan Vanik preuzima zapovjedništvo nad Ti'Murom (ENT 1x08 - Breaking the Ice)

 

2137.
- Syrran otkriva artefakt na Vulkanu. Artefakt nosi Surakovu katru koju Syrran uspjeva vratiti

 

2142.
- Shran dobiva zapovjednišvo nad Kumarijem, andorijanskim ratnim brodom (ENT 4x12 - Babel One)

 

2143.
- Archer prvi put susreće Tipa dok radi kao inženjer na NX programu (ENT 1x05 - Unexpected)
- Archer postaje pilot drugog uspješnog Warp 2 leta. Iako je let pod kritikama vulkanskih savjetnika, uspjeh leta omogućava daljnje razvijanje programa (ENT 2x24 - First Flight)

 

2144.
- Reed odlazi na obiteljsko okupljanje, njegovo posljednje do 2153. godine (ENT 2x20 - Horizon)
- Phlox zadnji puta govori sa svojim sinom sve do 2153. godine
- Vulkanski brod Vahklas odlazi s matičnog planeta noseći skupinu V'tosh ka'tura (Vulkanaca bez logike) koji nastoje pronaći novi stil života koji bi sadržavao i emocije (ENT 1x17 - Fusion)
- Sulibani pokreću napade protiv Tandaranaca (ENT 1x21 - Detained)

 

2145.
- Xindi insektoid rođen ove godine poginut će brodu koji će se srušiti 2154. godine (ENT 3x17 - Hatchery)
- Borg asimilira vrstu 262, primitivnu vrstu čije legende pričaju o tvari koja je u stanju spaliti nebo. Borg slijedi trag te legende preko dvanaest drugih vrsta i naposljetku otkriva molekulu Omega (VOY 4x21 - The Omega Directive)

 

2147.
- Zvjezdana flota počinje razvijati zaštitu koja se temelji na poljima sile (ENT 1x22 - Vox Sola)
- Archer Tripu spašava život (ENT 1x05 - Unexpected)

 

2149.
- T'Pol stiže na Zemlju kao članica vulkanske diplomatske misije (ENT 1x17 - Fusion)
- Travis Mayweather napušta ECS Horizon kako bi stupio u Zvjezdanu flotu (ENT 2x20 - Horizon)

 

2150.
- Australija, kao posljednja od bivših nacionalnih država, pristupa zemaljskoj Svjetskoj vladi (TNG 7x08 - Attached)
- Kapetan Archer razmatra kandidate za mjesto kormilara te od njihovih bivših zapovjednika traži osobnu ocjenu. Mayweatherov otac odgovara jednom jedinom rečenicom u kojoj izjavljuje da je njegov sin pilot s najviše urođenog dara kojeg je ikad vidio i da bi Archer bio budala da ga ne izabere. Zahvaljujući tom pismu, Mayweather dobiva posao (ENT 2x20 - Horizon)

 

2151.
- Archer postaje kapetan Enterprisea, prvog ljudskog broda sposobnog za brzinu Warp 5. Posada uključuje Tripa Tuckera kao zapovjednika stroja, Reeda kao časnika naoružanja, Meyweathera kao kormilara, T'Pol kao znanstvenog časnika, Phloxa kao medicinskog časnika i Hoshi kao časnika za komunikacije (ENT 1x01 - Broken Bow (dio 1))
- Prvi kontakt Zemlje s Klingoncima i Sulibanima. Klingonski brod ruši se na Zemlju bježeći pred Sulibanima, a zemaljska vlada odlučuje poslati Enterprise, prvi brod sposoban za let brzinom od warpa 5, da vrati ozlijeđenog Klingonca Klaanga na Qo'noS. Nakon uspješnog obavljenog zadatka Enterprise, pod zapovjedništvom kapetana Jonathana Archera, započinje istraživačku misiju kojoj je cilj upoznati što više novih oblika života i civilizacija (ENT 1x01-02 Broken Bow)
- NX-01 stupa u prvi kontakt sa Axenarima (ENT 1x03 - Fight or Flight)
- Trip postaje prvi muškarac ljudske vrste koji je ostao u drugom stanju (ENT 1x05 - Unexpected)
- Enterprise stiže na Terru Novu, prvu zemaljsku koloniju izvan Sunčevog sustava, i uspostavlja kontakt s potomcima prvih kolonista. Zbog ekološke katastrofe koja je zadesila njihov planet, Novanci žive pod zemljom i zaziru od kontakata s nepoznatim ljudima (1x06 - Terra Nova)
- Archer otkriva da se ispod samostana na P'Jemu nalazi tajna vulkanska špijunska baza i prenosi te podatke Andorijancima koji ubrzo uništavaju i bazu i samostan (ENT 1x07 - The Andorian Incident)
- Enterprise NX-01 spašava klingonski izviđački brod s plinovitog diva. Taj čin ne pridonosi poboljšanju odnosa između Klingonaca i ljudi (ENT 1x14- Sleeping Dogs)- Silik se infiltrira na NX-01 dok posada broda promatra Plume Agosie. Sabotira brod u pokušaju da spasi brod od nesreće koji bi ga uništila. Archer uz pomoć Danielsa, agenta iz 31. stoljeća, pokušava uhvatiti Silika ali ne uspjeva (ENT 1x11 - Cold Front)
- NX-01 susreće grupu Vulkanaca koji osjećaju emocije (ENT 1x17 - Fusion)
- NX-01 susreće lutajući planet. Prvi susret sa Eskama i Wraithovima (ENT 1x18 - Rogue Planet)
- NX-01 uspjeva spasiti vulkansku ambasadoricu V'Lar sa planeta Mazara i vratiti na vulkanski brod unatoč protivljenju Mazarita (ENT 1x23 - Fallen Hero)

 

2152.
- Enterprise NX-01 postaje prvi ljudski brod koji je posjetio planet Risu (ENT 1x25 - Two Days And Two Nights)
- Enterprise NX-01 greškom ulazi u skriveno minsko polje. Iako Archer ne uspijeva saznati ime vrste koja je postavila minsko polje, radi se o prvom kontaktu Zemljana i Romulanskog Zvjezdanog Carstva (ENT 2x03 - Minefield)
- Enterprise NX-01 posjećuje Kretassijanski matični planet. Unatoč manjim neugodnostima, posjeta je bila uspješna (ENT 2x05 - A Night In Sickbay)
- Prvi kontakt sa Takretima. Posada NX-01 bila je primorana skloniti se u nosačima motora zbog energetske oluje koja je prijetila brodu. Takretska vojska pokušala je ukrasti brod tijekom trajanja oluje (ENT 2x12 - The Catwalk)
- NX-01 posjećuje Dekendi III zbog medicinske konferencije. Phlox pokušava doći do informacija o Pa'nar sindromu radi liječenja T'Pol. Pokušaj propada, a T'Pol je umalo izbačena iz Vulkanskog Visokog Vijeća zbog spajanja umova. Kada je naknadno otkriveno da je spajanje bilo protivno njenoj volji, oslobođena je optužbi (ENT 2x14 - Stigma)
- Archer uspješno posreduje u pregovorima između Vulkanaca i Andorijanaca. Dogovoreno je primirje kojim je razriješena kriza oko Weytahna/Paan Mokara (ENT 2x15 - Cease Fire)
- Vjeruje se da je NX-01 uzrokovao uništenje paraaganske rudarske kolonije u kojoj je izgubljeno 3.000 života. Archer uspjeva dokazati da su u stvari Sulibani odgovorni za eksploziju. Archera odvodi Daniels u budućnost, Enterprise zarobljavaju Sulibani koji je kasnije vraćen (ENT 1x26 - Shockwave (dio 1))
- Enterprise NX-01 otkriva oštećen brod koji pluta u svemiru. Kasnije se doznaje da je brod iz budućnosti. Unatoč pokušajima Tholijanaca i Sulibana da se domognu broda, Archer uspjeva vratiti brod njegovim pravim vlasnicima (ENT 2x16 - Future Tense)
- Kapetan Archer je zarobljen od strane Klingonaca i optužen za pomaganje grupi pobunjenika. Optužen, odveden je na Rura Pente, kažnjeničku koloniju, sa koje kasnije uspjeva pobjeći zahvaljujući mitu (ENT 2x19 - Judgment)

 

2153.
- Travis Mayweather posjećuje svoj rodni brod ECS Horizon, prvi puta od kada se pridružio Zvjezdanoj floti. Saznaje za očevu smrt (ENT 2x20 - Horizon)
- Grupa Borgova koja je bila smrznuta na zemljinom polu zbog uništenja njihove sfere od strane Enterprise-E 2063. godine biva oživljena od tima koji je istraživao ostatke. Asimiliraju istražitelje i uspjevaju pobjeći sa planeta ali bivaju uništeni od Enterprisea NX-01 (ENT 2x23 - Regeneration)
- Xindiji napadaju Zemlju, pri čemu pogiba sedam milijuna ljudi, među kojima i Tripova sestra Elisabeth. Zvjezdana flota šalje Enterprise NX-01 u Delfsko prostranstvo da otkrije odakle je stiglo xindijsko oružje i spriječi eventualne buduće napade (ENT 3x01 - The Xindi)
- T'Pol podnosi ostavku na svoje mjesto u Vulkanskom Visokom Vijeću kako bi mogla sudjelovati u Enterprisevoj misiji u delfskom prostranstvu (ENT 3x01 - The Xindi)
- Enterprise otkriva vulkanski brod Seleya kako pluta u prostranstvu, a njegovu posadu poludjelu od učinka Trellium-D. T'Pol također osjeća učinke supstance nakon prelaska na brod (ENT 3x05 - Impulse)
- NX-01 otkriva Xindi bazu koja sudjeluje u konstruiranju oružja koje je namjenjeno uništavanju Zemlje. Archer uspjeva uvjeriti zapovjednika baze da sabotira svoju sljedeću pošiljku (ENT 3x07 - The Shipment)
- NX-01 otkriva grupu ljudi koja živi na planetu u delfskom prostranstvu više od stoljeća nakon što su oteti sa Zemlje (ENT 3x09 - North Star)
- Nakon što se Trip ozbiljno ozlijedio u nesreći, Phlox stvara repliku Tripa kako bi uzeo njegovo neuralno tkivo. Replika nazvana Sim, doživljava kratku romancu sa T'Pol prije svoj smrti (ENT 3x10 - Similitude)
- Testno ispaljenje Xindi oružja propada zbog sabotiranja kapetana Archera. Archerov pokušaj krađe oružja propada ali uspjeva uzeti detaljne nacrte zahvaljujući pomoći Shrana (ENT 3x13 - Proving Ground)
- NX-01 otkrava biće unutar kapsule kako pluta unutar anomalije. Ovo je bio prvi kontakt sa Graditeljima Sfera (ENT 3x15 - Harbinger)

 

2154.
- NX-01 biva teško oštećen dok pokušava uništiti finalnu verziju oružja kod Azati Primea. Zahvaljujući Danielsu, Archer uvjerava Degru da čovječanstvo neće biti odgovorno za uništenje Xindi matičnog planeta u budućnosti (ENT 3x18 - Azati Prime)
- Hoshi otimaju Xindi Reptiliani. Bojnik Hayes pogiba tokom uspješne akcije spašavanja koju izvode MACO-si (ENT 3x23 - Countdown)
- Kapetan Archer uništava Xindi oružje dok se približava Zemlji (ENT 3x24 - Zero Hour)
- NX-01 uništava mrežu sfere koja održava delfsko prostranstvo (ENT 3x2 - Zero Hour)
- Nakon poraza Graditelja sfera, Xindiji vraćaju Enterprise na Zemlju. Dok brod prilazi Zemlji, Daniels ga vraća u prošlost zbog poremećaja Zemljine vremenske linije od strane Na'kuhla. Daniels tom prilikom pogiba. Brod je vraćen u 1944. godinu (ENT 4x01 - Storm Front (dio 1))
- NX-01 se vraća iz 1944. godine pobjeđujući Na'kuhle i završavajući Temporalni hladni rat. Uništavanjem vremenskog stroja Na'kuhla vraćena je vremenska linija zbog čega je Daniels živ. Silik pogiba u prošlosti tijekom misije (ENT 4x02 - Storm Front (dio 2))
- Grupa genetski poboljšanih ljudi krade klingonski Bird-of-Prey, ubijajući njegovu posadu. NX-01 je poslan da uhvati Augmente. U toku misije nekoliko članova posade je zarobljeno od orionskih robovlasnika ali je kasnije spašeno (ENT 4x04 - Borderland)
- Genetski poboljšani ljudi napadaju Cold Station 12, kradući uzorke raznih smrtonosnih bolesti (ENT 4x05 - Cold Station 12)
- Kapetan Archer uspjeva uništiti ukradeni Bird-of-Prey, ubijajući pritom Augmente (ENT 4x06 - The Augments)
- Zemaljska ambasada na Vulkanu je teško oštećena terorističkom bombom, ubijajući desetke ljudi uključujući i Admirala Forresta. Iako su Syrranniti u početku okrivljeni, otkriva se da je administrator V'Las odgovoran za zločin u pokušaju da diskreditira i uništi Syrrannite u pripremama za planirani rat sa Andorijancima. Iako je napad na Andoriju počeo, V'Las je uhvaćen i napad je zaustavljen (ENT 4x07 - The Forge, ENT 4x08 - The Awakening i ENT 4x09 - Kir'Shara)
- Shranov brod, Kumari, je uništen, kako se vjerovalo na početku, od strane Telarita. Daljnja istraga pokazuje da je napadač u stvari romulanski automatizirani brod dizajniran da oponaša druge brodove. Kapetan Archer uspjeva okupiti flotu sastavljenu od više vrsta koja uništava brod (ENT 4x12 - Babel One, ENT 4x13 - United, ENT 4x14 - The Aenar)
- Klingonci počinju eksperimentirat sa DNA uzetom od ljudskih Augmenata. Slučajna posljedica eksperimenta je smrtonosna bolest koja se brzo širi među velikim brojem Klingonaca. Phlox uspjeva izljećiti fatalnu fazu bolesti, ali ne može ništa učiniti u svezi ranije faze bolesti u kojoj Klingonci gube karakteristične izbočine na čelima. Milijuni Klingonaca gube izbočine na čelima u sljedećih nekoliko mjeseci (ENT 4x15 - Affliction, ENT 4x16 - Divergence)
- Orionci pokušavaju oteti Enterprise ubacujući na brod tri žene. Pokušaj propada (ENT 4x17 - Bound)

 

2156.
- Dvije su žene ubijene nožem u Heliopolisu na Alfa Eridaniju 2. Ubojstva ostaju nerazjašnjena, a godinama kasnije otkriva se da ih je počinilo biće poznato kao Redjac (TOS 2x07 - Wolf in the Fold)

 

2156.-2160.
- Romulanski ratovi. Krvavi sukobi završavaju sporazumom s Alpha Triangulija, a da tokom čitavog sukoba Romulanci i ljudi nisu nikada vidjeli jedni druge (TOS 1x09 - Balance of Terror)

 

2161.
- Na Babelu Zemljani, Vulkanci, Andorijanci, Alfacenturijanci i Telariti ratificiraju Povelju Federacije i time osnivaju Ujedinjenu Federaciju Planeta (TNG 5x17 - The Outcast, ENT 4x22 - These are the Voyages)
- Enterprise NX-01 biva povučen iz službe (ENT 4x22 - These are the Voyages)

 

2164.
- Epidemija na planetu Ornari zaustavljena je upotrebom lijeka felicija. Ispostavlja se da lijek izaziva snažnu ovisnost, kojoj uskoro podliježe čitavo stanovništvo Ornare (TNG 1x22 - Symbiosis)

 

2165.
- Rađa se Sarek (TOS 2x15 - Journey to Babel)
- Guinan se sreće sa Q-om sve do 2365. godine (TNG 2x16 - Q Who?)
- Federacija kolonizira Denevu, jedan od najljepših planeta u galaktici (TOS 1x30 - Operation: Annihilate!)

 

2167.
- Međuzvjezdani brod Archon posjećuje planet Beta 3 u sustavu C-111. Landru, računalo koje nadzire planet, uništava brod (TOS 1x23 - The Return of the Archons)
- USS Essex uništen je u elektromagnetskoj oluji nad mjesecom klase M koji kruži oko planeta Mab-bu 6. Pogiba svih 229 članova posade (TNG 5x15 - Power Play)
- Hoshi Sato napušta Zvjezdanu flotu (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio2))

 

2168.
- Međuzvjezdani brod Horizon posjećuje planet Sigma Iotia II, otprilike 100 svjetlosnih godina udaljen od federacijskog svemira. Posada na planetu ostavlja knjigu "Čikaška mafija dvadesetih godina" koju stanovnici planeta shvaćaju kao opis savršenog društva i postupno mijenjaju svoj način života kako bi što više nalikovao onom opisanom u knjizi (TOS 2x20 - A Piece of the Action)
- Kolonizatori sa Zemlje osnivaju koloniju na Moabu IV. Stvaraju potpuno izoliranu biosferu u kojoj pomoću genetskog inženjeringa namjeravaju stvoriti savršeno društvo (TNG 5x13 - The Masterpiece Society)

 

2169.
- U upotrebu ulazi nova vrsta impulsnih motora. Osnovni nacrt impulsnog pogona neće se mijenjati barem sljedećih dvjesto godina (TNG 6x04 - Relics)
- Jonathan Archer postaje ambasador na Andoriji (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio 2))

 

2170.
- Eksplodira neutronska zvijezda Kavis Alfa. Taj se događaj ponavlja svakih 196 godina, pa tako i 2366., kada će mu nazočiti Enterprise-D (TNG 3x01 - Evolution)
- Skupina američkih Indijanaca napušta Zemlju u pokušaju da očuva svoj kulturni identitet i kreće u potragu za planetom na kojem bi mogli osnovati koloniju (TNG 7x20 - Journey's End)

 

2172.
- Bajorski pjesnik Akorem Laan nestaje tokom međuplanetarnog putovanja. Na Bajoru ga smatraju mrtvim, no otkriva se da je zapravo slučajno uletio u Bajorsku crvotočinu (DS9 4x17 - Accession)
- Planet u sustavu Teplan u blizini dominijskog svemira u kvadrantu Gama iz orbite bombardiraju Jem'Hadari zbog pružanja otpora Dominiju. Također u atmosferu ispuštaju uzročnika smrtonosne kuge koja bolesnike ubija godinama (DS9 4x24 - The Quickening)

 

2175.
- Jonathan Archer odlazi sa mjesta ambasadora na Andoriji i biva izabran kao vijećnik u vijeću Federacije (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio 2))

 

2184.
- Jonathan Archer postaje predsjednik Ujedinjene Federacije Planeta (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio 2))

 

2192.
- Jonathan Archer odlazi sa mjesta predsjednika Ujedinjene Federacije Planeta (ENT 4x19 - In A Mirror, Darkly (dio 2))

 

2196.
- Iz aktivne je službe povučen posljednji brod klase Dedal (TNG 5x15 - Power Play)