STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
31.07.2007.

Briarova zakrpa

Dok su Federacija i Son'e radili istraživanja vrste Ba'ku na njihovom planetu unutar Briarove zakrpe, Data se otkriva Ba'kuima te razotkriva Son'e koji time postaju taoci Ba'kua.

Enterprise je pozvan na planet da otkrije uzroke neuobičajenog Datinog ponašanja te da ga neutralizira. Ako to ne, uspije Son'e će ga uništiti.

Worf, koji je trenutno bio stacioniran na Enterpriseu, modificira trikorder koji će ometati Datu omogućujući tako njegovo zarobljavanje. Zajedno s Picardom se spušta na planet te hvataju Datin šatl. Picard ometa Datu pjevušeći jednu pjesmu, dok Worf ulazi u Datin šatl te šalje signal za neutraliziranje.

Iako je dobio zapovijed za odlazak iz Briarove zakrpe, Picard ostaje da istraži uzrok Datinog neuobičajenog ponašanja. Na planetu otkriva da su Ba'kui prije bili vrlo razvijena civilizacija, ali da su na njihovom prethodnom matičnom planetu izbili ratovi te da su odbacili svu tehnologiju da to spriječe te su se odselili na udaljeni planet. Pritom koriste regenerativne mogućnosti ovog planeta kako bi vječno ostali mladi.

Data otkriva uzrok svog neuobičajenog ponašanja – holo-brod koji identično kopira okruženje Ba'kua kako bi oni mogli biti neprimjetno premješteni na drugu lokaciju. Tada Picard otkriva i tajni plan između admirala Doughertyja i Son'a, kojem bi se okoristili i Son'a i Federacija.

Dok je Enterprise išao iz Briarove zakrpe na maksimalnoj impulsnoj brzini, Picard zajedno sa dijelom svoje posade radi evakuaciju Ba'kua u špilje gdje će biti sigurni od teleportiranja.

No Rua'fo (glavni zapovjednik snaga Son'a) naređuje teleportaciju svih Ba'kua sa planeta. Dio je Ba'kua teleportiran, dok je dio ostao sakriven u špiljama. Za vrijeme borbe sa Son'ama, Picard otkriva da su Son'a i Ba'ku ista rasa.

Neposredno prije izlaska iz Briarove zakrpe Enterprise napadaju dvije Son'a krstarice te onesposobljuju Enterpriseove oružane sustave. No potom Enterprise ulazi u metreonsku maglicu te koristeći eksplozivna svojstva te maglice detonira torpedo i onesposobljuje oba broda. No prije nego ih je onesposobio, jedan brod lansira potprostorne naboje otvarajući procjep u potprostoru. Izbacivanjem warp jezgre Enterprise zatvara procjep te nastavlja put prema Federaciji.

Kad je Adm. Dougherty otkrio da su Son'a i Ba'ku ista obustavlja operaciju premještanja, no Rua'fo ga ubija.

No Picard spašava taoce te odlazi na komandni brod koji je trebao prikupiti metagensku radijaciju koja omogućava 'Vječnu mladost'. Picard uspjeva aktivirati sekvencu samouništenja komandnog broda da bi ga dolazeći Enterprise teleportirao netom prije uništenja.

Nakon toga, ostatak Son'a odlučuje pregovarati o oslobođenju. Vrativši stabilnost u Briarovu zakrpu, Enterprise odlazi...

30.07.2007.

Bitka kod Narendre III

Sredinom 2366. Enterprise-D je tijekom svoje misije naletio na vremenski procjep. Kad je iz procjepa izašao teško oštećeni USS Enterprise-C, sve se promijenilo, a prva od uočljivijih promjena je što je poručnica Tasha Yar još uvijek živa, te se nalazi za taktičkom konzolom umjesto poručnika Worfa. Skeniranjem otkivaju da na Enterprise-C još uvijek ima živih, a ubrzo primaju i poziv u pomoć od njegove kapetanice Rachel Garett iz kojeg doznaju da je brod bio pod romulanskim napadom.

Kapetan Picard šalje spasilačke i inženjerske ekipe na Enterprise-C, uz jasnu naredbu da nitko ne govori gdje su i "kad" su. Picardu ubrzo prilazi Guinan, jedan od civila na Enterpriseu-D. Njena rasa, El-Aurianci, posjeduje jedinstven osjećaj za vrijeme i zna da se nešto izmijenilo u vremenskom kontinuumu. Rat u kojem se nalaze se nije trebao desiti, a ni Enterprise-C ne bi smio biti ovdje. Nakon tog razgovora Picard odlazi u bolnicu na razgovor sa kapetanicom Garett, koja želi znati sto se desilo. Naime, zadnje čega se sjeća je borba sa romulanskim brodovima kako bi spasila klingonsku postaju na Narendri III. Picard ju informira kako se nalazi 22 godine u budućnosti i kako je uništenje dotične postaje započelo 20 godina dug rat sa Klingonskim carstvom.

Garett se vraća na svoj brod koji je djelomično popravljen, a Picard traži dokaze od Guinan koji bi ga natjerali da vrati Enterprise-C nazad kroz procjep, gdje će zasigurno biti uništen. Guinan ga ipak uspije nagovoriti i sprema se poslati Enterprise-C nazad, usprkos protivljenju ostatka posade na mostu (mada Data komentira kako bi taj požrtvovni čin mogao biti shvaćen kao časna smrt od strane Klingonaca i time spriječiti rat).

Picard informira Garett o svojoj odluci, kao i o tome da Federacija gubi rat te se vraća na Enterprise-D trenutak prije nego jedna klingonska ptica grabljivica (BoP) isključi svoj uređaj za skrivanje i napadne Enterprise-C, oštetivši ga i ubivši kapetanicu Garett. Poručnik Castillo, jedini preostali preživjeli viši časnik sa Enterprise-C koji je u tom trenutku bio na Enterprise-D, želeći preuzeti kapetaničinu dužnost što Picard odobrava.

U međuvremenu, Tasha Yar u razgovoru sa Guinan doznaje da je u drugom vremenskom toku umrla na besmislen način. Yar zatraži od Picarda premještaj na Enterprise-C uz obrazloženje da će njene taktičke sposobnosti omogućiti Enterprise-C dovoljno vremena da promijeni povijest. Picard pristaje. Dok se Enterprise-C sprema na ulazak u procjep, tri klingonska broda ih napadnu, prisiljavajući Enterprise-D da ostane i brani Enterprise-C. Mada uspijeva uništiti jedan od brodova, Enterprise-D biva teško oštećen i pred uništenjem. No Enterprise-C uspijeva proći kroz procjep i sve se vraća u normalu, bez da je itko od posade Enterprise-D ista primijetio. Hrabra smrt posade Enterprise-C kraj Narendre III ponukala je Klingonce da sklope mirovni sporazum sa Federacijom i rat se nikad nije dogodio.

Iako je tijek događanja vraćen u prijašnje stanje, postoje razlike između "originalne", odnosno prvotne bitke kod Narendre III i one uspostavljene vraćanjem Enterprisea C, odnosno sadašnje. Nazočnost Tashe Yar na taktičkoj konzoli je pomogla Enterpriseu C u borbi te su tako uništena dva romulanska broda umjesto jednog. Romulanci su uspješno upali na Enterprise C te zarobili nekoliko časnika uključujući Tashu Yar. Tasha je pristala biti suprugom romulanskog časnika, a za uzvrat su zarobljeni federacijski časnici pomilovani. Tasha je rodila kćer Selu koja je kasnije postala operativkom Tal'Shiara. Tasha je pogubljena 2349. zbog pokušaja bijega.

29.07.2007.

Bitka za Minos

Zvjezdanog datuma 41798.2, Enterprise-D dolazi u Lorenzovo Jato da istraži nestanak federacijskog broda USS Drake koji je i sam pokušavao utvrditi misteriju nestanka svog inteligentnog života na planetu Minos. USS Drake se nije javljao nakon dolaska na Minos.

Zapovjednik Drakea je bio Paul Rice, samouvjeren i pomalo arogantan čovjek no iznimno sposoban i čovjek koji voli riskirati te stari Rikerov prijatelj s kojime je pohađao Akademiju. Rikeru je već prije bio ponuđen USS Drake no odbio je u korist Enterprisea.

Stanovnici Minosa su se istaknuli tijekom Erselropskih ratova kao trgovci oružjem - za obje strane. Sebe nazivaju Arsenalom Slobode (Arsenal of Freedom), a moto im glasi "Mir kroz superiorniju vatrenu moć".

Riker vodi mali izvidnički tim sa Datom i Tashom Yar koji se teleportira na planet kako bi istražio ove događaje. Na planetu nalaze komad otopljenog tritanija, vjerojatno sa Drakea te nepoznato oruđe prekriveno samo suhom travom. Zastavnica Zsu je upozorila Rikera na omanje nagomilavanje energije blizu njega, no nije mogla točno odrediti izvor. Iako senzori ne očitavaju nikakve signale života osim onih izvidničkog tima, Riker pronalazi Ricea, odnosno njegovu projekciju. "Rice" pokušava saznati čim više informacija od Rikera no pošto ovaj shvaća da je Rice iluzija ne daje mu nikakve informacije osim onih lažnih. "Rice" uopće nema pojma o Drakeu ni o Rikerovom brodu pa povjeruje da je Rikerov brod zapravo USS Lizaljka... Nakon što "Rice" shvaća da od Rikera neće dobiti nikakve informacije, njegova se slika pretvara u lebdeći uređaj koji oko Rikera stvara energijsko polje. Poručnica Yar uništava uređaj, no senzori ne mogu utvrditi Rikerovo stanje. Očito je da se Riker nalazio u nekom obliku staze, no njegov signal nije bilo moguće locirati pa tako ni teleportirati ga na Enterprise.

Picard zajedno sa dr. Crusher odlazi na površinu te preuzima zapovjedništvo nad timom. Nakon što se odvajaju od ostatka tima padaju u podzemne spilje, a istovremeno druga sonda napada tim, no ovog puta naprednija i sa mogućnošću predviđanja neprijateljskog poteza. Uz zajedničke napore Tasha Yar i Data uništavaju i ovu sondu no izvidnički tim ostaje odsječen od broda zbog smetnji uzrokovanih paljbom fazora. Data kasnije uspijeva osloboditi Rikera.

U međuvremenu veća sonda napada Enterprise slabeći mu štitove. Ova sonda je imala uređaj za prikrivanje zbog kojeg je Worf nije mogao locirati. LaForge dolazi u verbalni sukob sa zapovjednikom stroja, poručnikom Loganom koji zatraži preuzimanje zapovjedništva nad brodom no LaForge, unatoč nižem činu, ostaje zapovjednikom te šalje Logana natrag u strojarnicu tvrdeći da će mu njegove vještine i iskustvo uskoro biti potrebne.

Na površini i treća sonda napada tim no ovog puta ojačana sa štitovima. Data i Yar uz pomoć oslobođenog Rikera uspijevaju uništiti sondu zajedničkom paljbom iz fazora na sondu. Data utvrđuje da se sonde pojavljuju u intervalima od 12 minuta.

LaForge pokušava pronaći sondu paljbom torpeda i fazora na slijepo, no bezuspješno. Sonda sve više crpi štitove te je LaForge prisiljen udaljiti brod od planeta. Naređuje odvajanje tanjurnog dijela broda te postavlja poručnika Logana kao zapovjednika dok on odlazi na bojni brod. Tanjurni dio ostaje na sigurnoj udaljenosti dok se bojni brod vraća prema planetu.

Picard u spilji otkriva računalo koje nadzire rad sondi koje su napadale tim i Enterprise. Računalo tada projicira sliku prodavača koji govori da je sve ovo prezentacija njihovog najnovijeg modela oružja. Picard uspijeva uvjeriti "prodavača" da deaktivira sonde rekavši mu da će kupiti oružje. Projekcija nestaje zajedno sa sondom na površini.

No ovo je riješilo samo dio problema jer se u orbiti još uvijek nalazila sonda koja je napadala Enterprise. LaForge naređuje ulazak u atmosferu da bi tako namamio sondu za njima. Atmosferske turbulencije otkrivaju sondu koja biva uništena a izvidnički tim uspješno teleportiran na brod.

28.07.2007.

Kratice

TOS = The Original series - prvi Star Trek serijal, s kapetanom Kirkom
TNG = The Next Generation - drugi Star Trek serijal, s kapetanom Picardom
DS9 ili DSN = Deep Space Nine - treći Star Trek serijal, s kapetanom Siskom
VOY ili VGR = Voyager - četvrti Star Trek serijal, s kapetanicom Janeway
ENT = Enteprise - peti odn. prvi Star Trek serijal, s kapetanom Archerom
Capt. = Captian
Cmd. ili Cmdr. = Commander (prvi časnik)
Lt. = Lieutenant (poručnik). Lt.Cmdr. je Lieutenant Commander (drugi časnik)
Ens. ili Zast. = Zastavnik

CMO = Chief medical officer
CO = Commanding officer
NCO = Non-commisioned officer
XO = Executive officer

BoP = Bird of Prey, klingonski brod
IKS = Imperial Klingon Ship - oznaka za klingonske brodove
PWB = Preatorian Warbird - oznaka za romulanske brodove
USS = United Star Ship - oznaka za federacijske brodove
NCC = prefiks za Federacijske brodove
NX = prefiks za eksperimentalne federacijske brodove
SIF = Structural Integrity Field - polje strukturalnog integriteta trupa, služi za učvršćivanje oplate trupa
IDF = Internal Dampening Field - polje koje neutralizira efekte akceleracije pri warpu
M/ARA = Matter-antimatter reacton assembly - warp sustav
M/ARC = Matter-antimatter reacton core/chamber - warp jezgra

FTL = Faster than light
STL = Slower than light
WF = Warp factor
ly. ili sg. = Light year - svjetlosna godina, udaljenost koju svjetlost prođe u jednoj godini
AU ili AJ = Astronomical unit - astronomska jedinica, jednaka udaljenosti Zemlja-Sunce (149.6 mil. km)

DS9TM = DS9 Technical Manual, Star Trek knjiga o raznim brodovima i tehnologiji
STTM = Star Trek Technical Manual, slično DS9TM
TNGTM = TNG Tehcnical Manual
LLAP = Live long and prosper - vulkanska uzrečica
LCARS = Library Computer Access and Retrieval System - kompjuterski sustav Zvjezdane Flote
PADD = Personal Access Display Device
UFP = United Federation of Planets

27.07.2007.

Klišeji

1. Deflektor
Deflektor je zamišljen kao deus-ex-machina rješenje za neke bezizlazne situacije. Deflektor spada pod razne kategorije - klišeje, nedosljednosti, nelogičnosti, itd. Radi se o napravi čija prvotna namjera je stvaranje polja za odbijanje čestica interstelarne prašine, no deflektor je izgleda vrlo lako modifcirati da emitira različite čestice i zračenja. Nebrojeno mnogo puta Geordi ili Data (ili O'Brien ili B'Elanna) su se sjetili modificirati deflektor na neki način, što im je znatno olakšalo situaciju. Problem deflektora tu ne prestaje. Kao prvo, ako je deflektor tako uspješna naprava, zašto ih svaki brod nema više, ili zašto nisu napravljeni da ih se bez problema može modificirati, a ne ručno? Svaka epizoda s deflektorom kao rješenjem problema je loša epizoda, osim ako naglasak nije toliko stavljen na problem kojeg deflektor riješava. Koliko se mogu prisjetiti, DS9 ima puno manje ovakvih slučajeva (jer postaja nema deflektor valjda, a Defiantov deflektor je ionako sićušan) a Enterprise (nx-01) ima još manje takvih situacija (ali ipak ima deflektor, zar ne - kad Trip objašnjava da će svemirske čestice napraviti rupe veličine šake ako ne popravi deflektor). Hvala bogu da u "The Best Of Both Worlds" deflektor nije uspio uništiti onu kocku...

2. Otkazivanje holodeka
Svaki put kad epizoda započne u holodeku, znamo da će doći do neke greške i da će likovi ostati zarobljeni u holodeku a sigurnosne mjere će se isključiti (čast iznimkama - DS9). Jednostavno nije logično da jedan svakodnevni uređaj toliko puta zakazuje, posebno zato jer se svaki put radi o situacijama koje ugrožavaju život posade. Kad bi se holodek u stvarnosti toliko kvario (odn. kad bi postojao), vjerojatno ga nitko ne bi koristio, ili bi barem potpuno maknuli opciju za micanje sigurnosnih mjera. Iako pretpostavljamo da između svake epizode u seriji prođe recimo nekoliko tjedana, to bi značilo 2-3 smrtonosne greške godišnje po holodeku. Ako pretpostavimo da se radi o avanturistički raspoloženim ljudima, pogledajmo drugu stvar: koja je šansa da u isto vrijeme otkaže i izlaz iz holodeka i sigurnosne mjere? Zašto se holodek ne može jednostavno "iščupati iz zida"? Ako bi došlo do nekakve greške, zar se ne bi jednostavno sve zaledilo (blue screen of death) ili ugasilo?

3. Potpuni promašaj eksperimentalne tehnologije
Također smo mnogo puta vidjeli da neka eksperimentalna tehnologija propada. Znanstvenik sav sretan dolazi na brod, očekivajući da će njegov izum raditi savršeno, ali dolazi do katastrofe! Nije valjda da je to prvo testiranje? Jedan od prvih primjera je Daystromovo računalo kojeg on ugrađuje na Enterprise. Radi se o super-inteligentnom komadu tehnike, koji bi trebao zamijeniti velik dio posade. Računalo gubi razum (ili šta već gubi) i počinje ubijati. Onda ga Kirk mora natjerati na suicid. Fazni uređaj za skrivanje je čak dva puta propao - jednom je poremetio romulansku ratnu krstaricu, a drugi put je gotovo uništio USS Pegasus. No kasnije više puta vidimo kako određeni pojedinci koriste pomicanje faze za skrivanje/prolaženje kroz zidove! Solitonski pogon je također propao (onaj val koji je nosio Enterprise za sobom i nije nikako htio stati), a izgleda da više nikad nije ni bio uspješan kad ga nitko ne koristi. Ako mu je to bio prvi test (ili čak prvi pokus nakon prvog uspješnog pokusa) , zašto ga testirati na flagshipu...?

4. Čudne neke reakcije
Koliko puta se dogodilo da je nešto poput softverske greške uzrokovalo apokaliptičnu eksploziju? Primjerice, virus kojeg Janewayica ubaci u Borg kolektiv uzrokuje eksplozije matičinog "gnijezda". Matica se počne raspadati, što možemo reći da je možda i moguće, a vodovi i kablovi počinju pucati, svi oni mostovi se raspadaju... Zatim, nešto slično se odvija u DS9 "Homefront"/"Paradise Lost" elitna skupina kadeta uspjeva onesposobiti cijelu zemljinu energetsku mrežu. Malo vjerojatno da bi oni to uspjeli ako svugdje postoje sigurnosne mjere od strane računala, kao i ljudi koji sve to kontroliraju. Potencijalan ovakav klišej se pojavljuje u "I, Borg", gdje Data tvrdi da će ona nekakva slika (?) nakon nekog vremena razoriti Borgovske neurološke puteve ili tako nešto.

5. Jednokratne tehnike
Ovo spada i pod nedosljednosti i pod klišeje. Radi se o rješenjima koja su genijalna, ali nikad ih više ne vidimo (ili se likovi ponašaju kao da nikad nisu čuli za njih) iako je situacija vrlo slična. Primjerice, svi znamo da se ne može teleportirati osobu dok su uključeni štitovi, jelda? Ali onda se O'Brien sjeti napraviti "otvor" u štitu i odjednom se kroz taj otvor može teleportirati! Zašto onda svi ne koriste tu tehniku umjesto riskiranja spuštanja štitova? Ista stvar vrijedi i za obrtanje polariteta. Što god se dogodilo, Data obrne polaritet i dogodit će se suprotno. Zašto to samo koriste Data i Geordi, a nitko drugi ne? Šta je sa metafaznim štitovima? Jednom su bili upotrebljeni - protiv Borgovskog prototip transwarp broda, ali zatim su zaboravljeni. Tu također spadaju i stvari poput holografskih oružja (Picard ubije Borg radilice mecima iz holografskog automata!!). Po tome bi bilo najbolje postaviti emitere po cijelom brodu i lijepo da čim dođe uljez na brod, svim članovima se u rukama stvore puške. Slično je sa frekvencijama štitova/fazora/čega već - tek pred kraj se neko sjeti uskladiti frekvencije oružja i štitova ili ih rotirati radi teže adaptacije od strane neprijatelja. Zašto jednostavno odmah ne skeniraju frekvenciju štitova/oružja i prilagode se (kao što to Borg radi) nego čekaju do kraja?

26.07.2007.

Bitka kod Bassenovog procjepaGodine 2379. Zvjezdana flota prima vijest da se dogodio državni udar u Romulanskom zvjezdanom carstvu. Kako takva promjena vlasti kod Romulanaca ne spada baš u uobičajene stvari, obratili su posebnu pažnju na događaj. Još jedna, potpuno revolucionarna i štoviše zbunjujuća činjenica došla je do zapovjedništva Zvjezdane flote. Novi Praetor Romulanskog carstva je Shinzon – Reman. Remani, stanovnici Remusa, sestrinske planete Romulusa, smatrani su za nižu vrstu i tretirani kao robovi. S obzirom na te činjenice, sam događaj postaje još nevjerojatniji. Događa se još jedna, do jučer nevjerojatna stvar – Shinzon poziva Federaciju na sastanak.

'Slučajno' se baš Enterprise-E našao u blizini i zapovjedništvo Zvjezdane flote ga šalje na Romulus da rasvijetliti cijelu situaciju i vidi što Shinzon želi. Otkriva se još iznenađujućih detalja: Shinzon je klon kapetana Picarda, prvotno stvoren za infiltraciju u Zvjezdanu flotu. Genetski je modificiran, tako da u danom trenutku ubrzano ostari i preuzme Picardovo mjesto. Kako se struja na Romulusu promijenila, plan je odbačen i Shinzon, je kao mali dječak poslan u rudnike dilitija na Remus. Budući da genetski modificirano ubrzano starenje nije aktivirano, došlo je do totalnog poremećaja u njegovom organizmu. Jedini spas je potpuna transfuzija Picardove krvi koju donator Picard ne bi preživio. Shinzon se pošto-poto odlučio dokopati njemu jedinog spasa. Obećaje Senatu da će pokoriti Federaciju i dobiva podršku Romulanske flote.

Prije pokretanja sveobuhvatnog rata, planira uništiti Zemlju thalaronskim zračenjem, istim, no masivnijim oružjem kojim je pobio Senat. Enterprise se hitno vraća u područje Federacije, nadajući se da će Scimitar napasti najprije njih – ipak je ono što Shinzon najviše želi, zapovijedati s palube Enterprisea. Shinzon napada prije nego je Enterprise stigao pomoći. Bitka je bila više-manje jednostrana. Scimitar je napredan i opasan vojni brod sa generatorom thalaronskog zračenja, jako naoružan, sa dvostrukim štitovima i uređajem za skrivanje. Glavna mu je prednost što može koristiti štitove i pucati dok je potpuno skriven. U direktnom sukobu, Enterprise je ekstremno ranjiv. Našao se pod direktnom paljbom koja je stizala ni od kuda, trpeći velika oštecenja.

Pomoć stiže u obliku dva romulanska broda Norexan klase. Iako je pokoravanje Zemlje u Romulanskom carstvu uvijek dobrodošlo, zaslugu za njeno totalno uništenje ipak nisu željeli preuzeti na sebe. Zabrinuli su se nad mentalnim zdravljem Shinzona i na kraju odlučili 'stati' na stranu Federacije i proglasiti ga njihovim 'unutarnjim problemom'. Nažalost, ni Norexan klasa brodova nije se mogla suprotstaviti Scimitaru i ubrzo su pretrpjeli skoro potpuno uništenje, ostajući plutati u svemiru. Kako se bitka bližila kraju, Deanna Troi je, koristeći svoje empatičke sposobnosti, locirala Scimitar te je Enterprise, vođen njenim uputama, uspio neutralizirati Scimitarov uređaj za skrivanje.

U međuvremenu, Shinzon šalje ljude na Enterprise sa ciljem da uhvate Picarda. Nedugo prije promaknuti kapetan Riker vodi obrambeni napad i uspijeva ih savladati. U direktnom sukobu Scimitar je bio jednostavno presnažan, Enterprise je upotrijebio svo svoje oružje i nije nanio gotovo nikakvu štetu neprijatelju. Picard i Shinzon našli su se 'oči u oči' – jedan brod gotovo uništen, nasuprot drugog u punoj snazi i ljepoti. Započinje igra živaca. Picard naređuje pokret i zabija Enterprise u Scimitar. (Jedna od, meni, najdomljivijih scena svih ST serijala i filmova, op.a.). Shinzon ne može vjerovati da je Picard to napravio. Oba broda su teško oštećena. Scimitar, izgubivši naoružanje i pretrpjevši masivno oštećenje trupa uspijeva se otrgnuti od Enterprisea i aktivirati oružje za thalaronsko zračenje. Picard se, prebacivši svu preostalu energiju u teleportere, teleportira na Scimitar. Započinje finalni sukob 'Glasa' i 'Jeke', Picarda i Shinzona.

U napetom okruženju odbrojavanja do konačnog formiranja thalatronske zrake Picard ubija svog klona. Teku zadnje sekunde prije aktivacije zrake kada stiže Data. Skočio je sa Enterprisea i kroz otvoreni svemir stigao u pomoć svom prijatelju i kapetanu. Pokretnom jedinicom za hitnu teleportaciju šalje Picarda na Enterprise i u zadnjoj sekundi uništava thalaronski generator. Scimitar nestaje u snažnoj ekspoloziji odnijevši za sobom neprežaljenog Datu...

25.07.2007.

Bajoranski incident

Sklapanjem sporazuma sa Kardasijancima, Federacija je pokušala učiniti sve da održi taj sporazum. To je uključivalo i žrtvovanje nekih osoba...

Nakon što su, Bajoranci preuzeli odgovornost za napad na federacijsku koloniju, Enterprise je poslan u jednu koloniju za koju vjeruje da se tamo nalazi bajoranski terorist koji je izvršio napad. Adm. Kennelly oslobađa Bajoranku po imenu Ro iz zatvora da im pomogne u misiji.

Prije nego se nađe sa vođom, otkriva da se zastavnica Ro teleportirala ranije te slijedeći njezine tragove dolaze do Orte. On im objašnjava da nije on lansirao napad na federacijsku koloniju, nego da pravi teroristi koriste Enterprise kako bi pronašli Ortu i uništili njegov pokret otpora.

Nakon povratka na Enterprise, Ro objašnjava Picardu da je i Admiral Kennelly umiješan u ovo te želi pomoći Kardasijancima da riješe bajoranski problem. Znajući to, Picard i Ro smišljaju plan kojim će se pokazati da je Admiral umješan.

Picard šalje dva bajoranska broda koja služe kao mamac za kardasijanske brodove. Kardasijanski brodovi presreću bajoranske te traže Enterprise da se povuče. U daljnjem razgovoru sa Admiralom, Picardu je naređeno da se povuče, govoreći da to mora napraviti da održe sporazum sa Kardasijancima.

Nakon što su Kardasijanci uništili bajoranske brodove, Picard govori Kennellyju kako su brodovi bili mamac. Orta nije odgovoran za napad, nego su se Kardasijanci htjeli riješiti bajoranskog pokreta otpora.

Godinu dana poslije, Bajoranci konačno uspijevaju istjerati kardasijanske koloniste iz bajoranskog sustava. S obzirom da ih je Federacija već prethodno zaštitila, odluče prepustiti Federaciji kontrolu nad stanicom Terok Nor, što je bila kardasijanska stanica za procesiranje različitih ruda, koje su iskopavali bajoranski robovi. Federacija mijenja ime stanici u Deep Space Nine.

Nakon što federacijski zapovjednik Benjamin Sisko dolazi na DS9, nalazi stanicu u rasulu, a Bajorance na rubu interplanetarnog rata. Jedina osoba koja drži bajoransku civilizaciju na okupu je Kai Opaka. Prilikom Siskove posjete, ona otkriva da je on Poslanik Proroka te da će stupiti u kontakt s njima.

Nedugo potom uz pomoć svoje znanstvene časnice Dax otkriva stabilnu crvotočinu u sustavu za koju saznaje da vodi u Gama kvadrant.

Bivši kardasijanski prefekt i zapovjednik Terok Nora prije dolaska Federacije, Gul Dukat, također odlazi u crvotočinu te mu se gubi svaki trag. Kardasijanci pod izlikom da su Bajoranci odgovorni za Dukatov nestanak napadaju stanicu sa tri Galor krstarice i teško ju oštećuju. No, netom prije proboja trupa Sisko iz crvotočine izvodi Dukata te Kardasijanci šokirani postojanjem crvotočine prekidaju napad te se povlače.

Otkrićem crvotočine u bajoranskom sustavu, Bajor postaje jedno od najbitnijih trgovačkih odredišta u čitavom kvadrantu Alfa.

23.07.2007.

Captain Jonathan Archer

Puno ime: Jonathan Archer
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2110.
Mjesto rođenja: New York, Zemlja

Roditelji: G. & Gđa. Henry Archer
Čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik Enterprisea NX-01
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Scott Bakula


Hronologija

2110. - Jonathan je rođen u New Yorku
2119. - Započet Warp 5 projekt na kojem radi i Jonathanov otac, Henry
2134. - U školi za letenje u San Franciscu upoznaje Margaret Mullin s kojom ima vezu. Noć prije nego što je diplomirao, zaprosio ju je ali ga je odbila jer nije htjela postati udovica časnika Zvjezdane flote
2140. - Bio je jedan od četiri testnih pilota u NX Programu
2143. - Archer i Tucker se po prvi puta upoznaju
2143. - Archer postaje drugi pilot koji je letio brzinom Warpa 2
2147. - Archer spašava Tripov život na Titanu
2150. - Archer je odabran za kapetana Enterprisea NX-01
2151. - Archer postaje kapetan Enterprisea NX-01 - prvog ljudskog Warp 5 broda
2151. - Archer otkriva postojanje tajne vulkanske špijunske instalacije u samostanu P'Jem
2152. - Enterprise odlazi na Risu, poznato odmaralište, kao prvi ljudski brod
2152. - Archer posreduje u mirovnim pregovorima između Vulkanaca i Andorijanaca
2152. - Archer je osuđen na robiju u kažnjeničkoj koloniji Rura Prenthe. Posada Enterprisea ga uspješno spašava
2152. - Archer i posada prvi puta susreću Borga, no ne uspijevaju zaustaviti Borgov brod koji odlazi prema kvadrantu Delta
2152. - Archera uhvati Tellaritski lovac na glave koji ga namjerava predati Klingoncima za veliku nagradu. Lovac na glave predaje Archera Klingoncima, ali Archer uspijeva pobjeći sa klingonskog broda pomoću kapsule za bijeg koju Enterprise pokupi i uspijevaju oštetiti Klingonce i pobjeći
2152. - Nakon što Xindiji napadaju Zemlju pobivši 7 milijuna ljudi, Archer dobiva zapovijed da pronađe rasu odgovornu za napad
2153. - Archer je pretvoren u rasu koja se zove Loque'eque. Nakon što ga Phlox izliječi Archer i dalje pati od posljedica infekcije i sanja o gradu Loque'eque.
2153. - Archer dobiva blagi potres mozga zbog sudara sa anomalijom pri čemu spašava T'Polin život
2153. - Archer uspijeva zaustaviti Xindijski prototip oružja. Iako ne uspijeva ukrasti oružje, uspješno prikuplja detaljne informacije o oružju
2153. - Archer pokušava prevariti Degru, stvaraoca Xindijskog oružja, pomoću simulacije kako bi mu Degra otkrio lokaciju oružja. Degra otkriva da ga posada Enterprisea vara, te pokušava uvjeriti Archera da Azati Prime nije lokacija oružja, ali ga Archer ponovno prevari pokazujući mu da su već došli do Azati Primea. Degra mu kaže da nikad neće proći pored obrane oko Azati Primea i na taj način mu potvrđuje da je tamo oružje
2153. - Nakon što Xindiji teško oštećuju Enterprise, Archer uspijeva uvjeriti Degru kako čovječanstvo nije odgovorno za uništenje Xindijskog planeta u budućnosti
2153. - Archer uspijeva uništiti Xindi oružje koje se opasno približavalo Zemlji
2154. - Archer mora uz pomoć kreatora augmenta, Dr. Sunga, sprječiti i uhvatiti augmente koji su napali i oteli Klingonsku pticu grabljivicu
2154. - Prije smrti Syrran, vođa Siranita, predaje Surakovu katru Archeru te tako Archer po prvi puta shvaća uistinu Vulkance
2154. - Archer i Shran posjećuju Shranov planet kako bi našli Andorijansku podvrstu zvanu Aenar, kako bi povezali njih i nepoznatu probu koja uništava brodove u regiji. Pomoću jedne pripadnice vrste Aenara uspijevaju zaustaviti dvije sonde.
2154. - Sprečava rat između Vulkana i Andorije
2161. - Osnovana je Ujedinjena federacija planeta. a Archer je među najzaslužnijima za njezino formiranje

Izabran da predstavlja ono najbolje što čovječanstvo ima za ponuditi, Jonathan Archer je postao zapovjednik prvoga zemaljskog međuzvjezdanog broda namijenjenog isključivo istraživanju dubokoga Svemira. Taj je zadatak predstavljao ostvarenje svih njegovih snova. Još od djetinjstva želio je postati članom Zvjezdane flote i "kročiti onamo gdje još niti jedan čovjek nije pošao". Na njegovu čežnju za istraživanjem Svemira uvelike je utjecao Jonathanov otac, Henry Archer, koji je uz Zephrama Cochranea najzaslužniji za konstruiranje warp 5 motora.


Henry Archer je umro kada je Jonathanu Archeru bilo tek dvanaest godina. Ipak, ostao je doživotna inspiracija svojemu sinu koji je karijeru izgradio nastavljajući ono što je otac započeo. Nakon što je diplomirao i postao časnik Flote, Jonathan je 2140. postao pokusni pilot u NX programu, te prvi pilot kojemu je pošlo za rukom doseći brzinu warp 2,5. Da bi ostvario taj podvig morao je, zajedno s drugim pilotom A. G. Robinsonom, doslovno urasti probnu letjelicu NX - beta. Bio je to prvi Jonathanov izravni sukob s pravilima, i tom je prilikom u opasnost doveo svoju karijeru, samo da bi očev rad održao na životu, usprkos savjetima Vulkanskog Vrhovnog stožera, čiji su se čelnici oštro protivili nastavku NX programa. Prilikom ove zgode, koja je karakter tadašnjeg zapovjednika Archera obilježila u smislu preuzimanja inicijative; budući kapetan Enterprisea obogatio se i za iznimno važno prijateljstvo - upoznao je Charlesa "Tripa" Tuckera; koji će mu postati dugogodišnji suradnik i najbolji prijatelj, te zapovjednik stroja na Enterpriseu.

Tijekom obuke na Titanu, godine 2147. Archer spašava Tripov život, što dalje učvršćuje njihovo prijateljstvo.

Godine 2150. zapovjedništvo Zvjezdane flote je, unatoč protivljenju Vulkanskoga Vrhovnog stožera, Archera odbralo za kapetana Enterprisea NX - 01.

Svoju misiju s prvim zemaljskim brodom koji je posjedovao warp 5 pogon Archer je započeo 2151. spašavanjem Klingonca Khanga iz Sulibanskog zarobljeništva. Prvi dani istraživačke misije obilježeni su konfliktnim odnosom s Vulkancima, koji su izuzetno skeptični prema ljudskim metodama izučavanja novoga, te često nadziru Archera i posadu. Situacija se dodatno zaoštrava kada pri posjeti vulkanskom svetištu P'Jemu Archer otkriva špijunsku postaju namijenjenu nadzoru Andorijanaca; vrste koju ljudi do tada nisu poznavali, a s kojom su Vulkanci imali dugotrajnu povijest neprijateljstva i sukoba. Isti taj događaj postavio je temelj za buduću suradnju ljudi i Andorijanaca. Nedugo nakon incidenta s P'Jemom, upravo andorijanski zapovjednik Shran insistira da Archer bude posrednik u pregovorima Andorijanaca i Vulkanaca oko omanjeg planeta poradi kojeg su se godinama sporili.

Zbog neiskustva u odnosima s novim vrstama, Enterprise je stvorio dosta konflikata, što je povećalo netrpeljivost Vulkanskoga Vrhovnog stožera. Jedna od vrsta kojoj su se posada Enterprisea, a poglavito Archer sam, zamjerili, bili su Klingonci. U nekoliko navrata pokušali su mu doći glave; 2151. su ga osudili na doživotnu robiju u kažnjeničkoj koloniji Ruhra Penthe odakle je uz pomoć ostatka posade pobjegao. Iste godine Telaritski ga je plaćenik ulovio i izručio Klingoncima, ali je Archer uspio pobjeći u kapsuli za spašavanje klingonskoga broda, nakon čega ga je Enterprise spasio.

Spočetka je Archerov lik obilježen neutaživom željom za upoznavanjem novih prostranstava i nepoznatih vrsta. Archer je misiju započeo pun entuzijazma i poleta, bez istinskog znanja što bi se sve u dubokome Svemiru moglo kriti. na put je sa sobom ponio i dobranu količinu predrasuda spram Vulkanaca, zbog čega je ulazio u konflikte i rasprave sa svojom znanstvenom časnicom i potkapetanicom T'Pol, Vulkankom. No kako vrijeme prolazi, Archer uviđa da su njegove predrasude neutemeljene, a u nekoliko prilika T'Polini promišljeni savjeti pokazuju se mudrijim izborom od Archerovih često impulzivnih odluka.

Susret sa Xindijima i prijetnjom potpunog uništenja Zemlje 2153. godine zauvijek će promijeniti kapetana Archera i oduzeti mu nevini entuzijazam s kojim je započeo svoju misiju. Našavši se u poziciji osobe koja treba zaustaviti Xindije, nepoznatu vrstu o kojoj ljudi ne znaju ništa; Archer je često rastrgan između dužnosti i humanosti. Kako bi spasio Zemlju primoran je ponekad na neljudske postupke; te je svjestan štete koju mu ta iskustva nanose. Da bi pronašli Xindije, Archer i njegova posada morali su se otisnuti u predio Svemira zvan Delfsko prostranstvo, slabo poznatu i opasnu regiju obilježenu nepredvidivim anomalijama. Da bi došao do informacija koje su mu bile potrebne za spašavanje vlastitog planeta, Archer je mučio jednoga zatvorenika, te ubio trojicu Xindija, te od miroljubivih trgovaca ukrasti dijelove motora kako bi teško oštećeni Enterprise uspio u svojoj misiji. Kada je njegov prijatelj Charles "Trip" Tucker, zapovjednik stroja na Enterpriseu, doživio nesreću i pao u komu, Archer je naredio stvaranje Tripovog klona, čiji je život morao biti žrtvovan kako bi se spasio Tripov. Iako je Archer uspio uvjeriti Xindsko vijeće da im ljudi nisu pravi neprijatelji; lansiranje samoga oružja nije uspio spriječiti. Ne želeći prouzročiti ičiju više smrt nakon svih prijašnjih odluka koje je teškoga srca donio, Archer odlučuje uputiti se u samoubilačku misiju i sam uništiti Xindsko oružje koje je trebalo potpuno razoriti Zemlju. Tom je prilikom zamalo poginuo.

Tek po završetku Xindske prijetnje kapetan Archer ima šansu vratiti barem dio onoga početnmog žara što su mu iskustva u Delfskome prostranstvu oduzela; i njegov se trijumf očituje u potpisivanju Povelje Ujedinjene Federacije Planeta. 2154. godine, nakon napada na zemaljsko veleposlanstvo na Vulkanu, i smrti admirala Forresta, Archerova prijatelja i izravnog nadređenog; Archer stupa u kontakt sa Siranitima, disidentskom frakcijom Vulkanaca. Njihov vođa prije smrti Archeru predaje Surakovu katru, i tek tada Archer može u potpunosti shvatiti Vulkance. Pronašavši originalne Surakove zapise, Archer uspijeva raskrinkati plan Vrhovnoga vijeća i spriječiti novi rat Vulkana i Andorije. Uskoro nakon toga započinju pregovori o formiranju Ujedinjene Federacije Planeta.

Ostajući dosljedan onome najboljem što čovječanstvo može ponuditi ostalim inteligentnim vrstama; Archer je bio ključna osoba u postizanju sporazuma između nekad zavađenih Vulkanaca i Andorijanaca. Pridruživši tom savezu i Telarite; četiri različite vrste, potaknute na prihvaćanje različitosti i postizanje kompromisa, postavljaju temelje saveza koji će postati jedna od najutjecajnijih sila alfa i beta kvadranta.

21.07.2007.

Captain Kathryn Janeway

Puno ime: Kathryn Janeway
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Godina rođenja: 20. maj
Mjesto rođenja: Indiana, Sjeverna Amerika, Zemlja
Roditelji: Admiral Edward i Gretchen Janeway
Braća i sestre: Jedna sestra

Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote
Čin: Admiralica
Zanimanje: Admiralica u Stožeru Zvjezdane flote, prije kapetanica USS Voyagera
Djeca: Nema
Bračni status: Neudata (jednom zaručena)
Glumi je: Kate Mulgrew

 

 Hronologija

2334. - Janeway je rođena
2349. - Upisuje Akademiju Zvjezdane flote
2353. - Diplomira na Akademiji
Tijekom 2360-ih - služi kao znanstvena časnica na federacijskom brodu Al-Batani pod
kapetanom Owenom Parisom
2363. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Billings gdje upoznaje Tuvoka
2366. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Bonestell
2371. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Voyager
2371. - Tijekom prve misije u kojoj je Voyager poslan da pronađe nestali makijski brod, biće pod nazivom Skrbnik prebacuje Voyager u delta kvadrant. Janeway doznaje da je Skrbnik nesretnim slučajem uništio matični planet vrste Ocampa, te sada štiti njihovu koloniju na planetu nedaleko svoje Mreže. Skrbnik je na izmaku snaga i traži kompatibilni DNK kako bi mogao dobiti potomka koji će nastaviti njegovo djelo. Iz tog razloga je doveo Voyager i makijski brod. Skrbnik ne uspijeva i nakon njegove smrti Janeway uništava njegovu mrežu kako bi onemogućila Kazoncima da je zauzmu i unište Ocampe. Uništenjem Mreže Janeway eliminira i jedini način brzog povratka u alfa kvadrant. Posada makijskog broda priključuje se posadi Voyagera
2373. - Uvučena je u rat između Borga i vrste 8472 (borgovska oznaka vrste), te sklapa savez sa Borgom, prvi savez između Federacije i Borga
2374. - Nakratko gubi zapovjedništvo nad Voyagerom od strane Hirogenaca
Iste godine otkriva česticu omega te poduzima korake za njeno uništenje
2375. - Sklapa mirovni sporazum sa Vrstom 8472
2377. - Nakratko je asimilirana od strane Borga
2378. - Koristi Borgovski transwarp prijenosnik kako bi vratila Voyager u Federaciju
U okršaju s Borgom uništava transwarp čvorište, Borgov centralni neksus te Borgovsku kraljicu

 

Na početku svoje karijere Katherine Janeway je služila kao znanstveni časnik na USS Al-Bataniju pod zapovjedništvom kapetana Parisa. Ipak, najveću slavu je stekla kao kapetanica Voyagera. Vjerovalo se da je brod izgubljen u Pustinji, na svom prvom zadatku, ali 2374. Voyagerov medicinski hologram za hitne slucajeve je poslan preko tuđinske komunikacijske mreže na USS Prometheus. Doktor je izjavio da je Voyager zapravo odvučen u Delta kvadrant od strane bića poznatog kao Skrbnik. Skrbnik je oteo i Voyager i Makijski brod kako bi se ponovno rodio. U meduvremenu Voyager se sukobljava s Kazoncima i u njihovom sukobu Makijski brod i Skrbnikova svemirska postaja bivaju uništeni.

Od tada Voyager putuje kući - kako se prvo mislilo 70 godina. Brod je naišao na mnoge probleme na putu kao što su napad kazonskih sekti, Borga i Vrste 8472. Kapetanica Janeway je dopustila Makijima da ostanu na brodu i oni su se uspješno integrirali u njenu posadu. Tijekom boravka u Delta kvadrantu Janeway je postala kontroverzni vođa. Štitila je i brod i posadu u granicama principa, osim nekoliko puta kada je odlučila ući u neprijateljsko područje i tako riskirati sigurnost Voyagera. Vjerojatno najkontroverznija odluka joj je bila ona kada su Tuvok i Neelix bili spojeni u jednu osobu - Tuvixa. Iako je bilo jasno da je Tuvix novi pojedinac sa vlastitim postojanjem i jakom željom za život, Janeway je odlučila prekinuti njegov život kako bi dobila natrag dvojicu svojih časnika, unatoč tomu što je jednom prilikom rekla Vidijancima kako smrt jednog bica da se spasi drugo nije nimalo human niti opravdan čin.

Usprkos ovim i još nekim propustima, Janeway zaslužuje i ima veliku odanost posade Voyagera jer je svoju dužnost kao kapetanica tog broda dosljedno provodila, primjerice kada je Krenimski brod temporalnim poremecajima mijenjao sadašnjost ostala je sama upravljati brodom, a Tuvoku koji ju je zadnji napustio sa Sedmom od Devet rekla je: "Kapetan tone s brodom". To pokazuje koliku je ljubav osjecala prema Voyageru. Suprostavila se Borgu mnogo puta, ali najupečatljivije 2377. kada je potpomogla pobunu protiv radilica. Admiralica Janeway je posjetila Voyager iz alternativne stvarnosti i dala im napredno oružje i obrambene sustave razvijene posebno za borbu protiv Borga. Koristeći ovu tehnologiju Voyager je uništio Borgoski transwarp portal - jedan od šest u cijeloj galaksiji i tako srušila ogromnu mrežu preko koje Borg transwarpom putovao s jednog kraja galaksije na drugi. Ova je borba obilježila pad Borgova te ostavila Zvjezdanoj floti u sadašnjosti artiljeriju naprednog oružja.

Nakon povratka u Alfa kvadrant Katherine Janeway je promaknuta u čin admirala. Još uvijek obavlja tu funkciju i odgovorno pazi na dio Zvjezdane flote koji se nalazi uz Romulansku Neutralnu zonu.
20.07.2007.

Captain Benjamin Sisco

Puno ime: Benjamin Lafayette Sisko
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 2332. godina
Mjesto rođenja: New Orleans, Zemlja
Čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik DS9, kapetan USS Defianta
Roditelji: G. i Gđa. Joseph Sisko
Djeca: Sin, Jake
Bračni status: Bio oženjen sa Jennifer (poginula), trenutno sa Kasidy Yates
Braća i sestre: Nema ih
Trenutni status: Nestao u akciji, 2375 (Bajor)
Glumi ga: Avery Franklin Brooks

 

 

Hronologija

2332. - Rođen na Zemlji, u New Orleansu
2333. - Majka Sarah napušta njega i oca. Sarah je zapravo bila Prorok
2350. - Počinje pohađati Akademiju Zvjezdane Flote
2354. - Završava Akademiju; ženi se sa Jennifer
2355. - Dobiva sina, Jakea
2350-e - Služi na brodu USS Livingston
2360-e - Služi na brodu USS Okinawa pod zapovjedništvom Kapetana Leytona; dobiva promaknuće u natporučnika i prvog časnika
2360-e - Služi na brodu USS Saratoga kao prvi časnik
2367. - Sudjeluje u bitci kod Wolfa 359 na Saratogi; u bitci pogiba supruga Jennifer; premješten na brodogradilište Utopia Planetia te radi na razvoju klase Defiant
2369. - Dobiva zapovjedništvo nad stanicom Deep Space Nine (Terok Nor), bivšom Kardasijanskom stanicom u orbiti Bajora; izražava nedoumice oko ostanka, no odlučuje ostati kada susreće bića iz crvotočine - Proroke te tako Postaje Izaslanik Proroka
2371. - Dobiva čin kapetana i zapovjedništvo nad USS Defiantom; upoznaje Kasidy Yates
2372. - Privremeno dobiva zaduženje kao zapovjednika sigurnosti na Zemlji
2373. - Sklapa savez sa Klingoncima; gubi Deep Space Nine koji osvajaju Kardasijanci uz Dominijsku pomoć
2374. - Promoviran u pobočnika admirala Williama Rossa; dobiva Medalju časti Cristophera Pikea; vraća Deep Space Nine; odstupa sa mjesta zapovjednika stanice te se povlači na neodređeno vrijeme
2375. - Vraća se na DS9 nakon tri mjeseca; ženi se sa Kasidy Yates; pridružuje se Prorocima u Nebeskom Hramu

 

 

Jedan od najkontroverznijih kapetana Federacije Benjamin Lafayette Sisko je imao lagan uspon u karijeri. Nakon diplomiranja na Akademiji skupljao je polako činove, postajući prvi časnik na USS Saratogi 2367. Nakon što mu je žena poginula u bitci, Sisko je premješten na Utopia Planitia brodogradilišta gdje je bio uključen u projekt Defiant. Nakon služenja u Sunčvom sustavu dodjeljen je na novu postaju u Bajoranskom sustavu, Deep Space 9. Sisko je u početku bio neodlučan, ali nakon otkriča crvotočine, što je višestruko povećalo važnost postaje odlučio je ostati na njoj.

Kao otkrivač crvotočine, od strane Bajoranaca dobio je naziv "Poslanik", što je vrlo važna figura u Bajoranskom vjerovanju. Postaju je vodio na tankoj liniji između ove uloge i dužnosti u Federaciji; npr. nakon što su Bajoranci napokon prihvatili ponudu za ulazak u Federaciju, Sisko je iskoristio svoj položaj Poslanika da ih upozori i spriječi od ulasku u Federaciju. Iako je po Flotinim zapisima patio od mentalnih napadaja, on je vizije Proroka pokušavao dokazati i u stvarnosti.

To nije bila jedina njegova kontroverzna odluka. 2371 je odlučio se umješati u klingonsko – Kardasijanksi rat, direktno se protiveći odluci federacijskog vijeća. Također je prekršio sporazum sa
Romulancima kada je odobrio korištenje uredaja za skrivanje na Defiantu pri spašavanju Kardasijanaca iz ruku Klingonaca. Taj je potez doveo do klingonskog napada na Deep Space 9, a potom i do federacijsko – klingonskog sukoba koji je rezultirao tisućama mrtvih na obje strane.

Sisko je izgubio zapovjedništvo nad Deep Space 9 kada je postaja bila zauzeta od strane Dominija 2372. godine. Služio je i kao kapetan Defianta nekoliko mjeseci prije premještaja u Bazu 375 na kratko vrijeme. Takoder je vodio flotu od 600 brodova u misiju rekonkviste Deep Space 9, a zatim je ponovno preuzeo zapovjedništvo nad postajom, ali je takoder sudjelovao u svim akcijama protiv Dominija.

2374. Gul Dukat, očito pod utjecajem Pah – utvara, zatvorio je crvotočinu i prouzročio pomrcenje svih kugli. U tom nastojanju Dukat je ubio Jadziu Dax, blisku Benjaminovu prijateljicu. Sisko uzima odmor i odlazi na Zemlju te ozbiljno razmišlja o napuštanju Zvjezdane Flote. Kad su Proroci još jednom uspostavili kontakt s njim, otvorile su mu se brojne mogućnosti, te je on krenuo u potragu za posljednjom kuglom – Prorokovom kuglom. Pronašao ju je, i iskoristio ju kako bi otvorio crvotočinu.

2375. Sisko se zaručuje sa Kasidy Yates i njih se dvoje vjenčavaju malo prije kraja rata. Kad je USS Defiant uništen prilikom akcije Dominija u kojoj su ponovno preuzeli kontrolu nad Chin'Toka sustavom,
Sisku je dodijeljeno zapovjedništvo nad drugim brodom iste klase, USS Sao Paulom, te je takoder dobio dopuštenje da ga preimenuje u USS Defiant. Zapovijedao je brodom u završnoj bitci i bio je prisutan kada je Dominij potpisao prekid vatre, završavajući tako sukob.

Nedugo zatim sukobio se s opsjednutim Dukatom u Vatrenim špiljama na Bajoru. Uspješno je porazio Kardasijanca, zatvarajući i njega i Pah–utvare zauvijek u Vatrene špilje. Vjerovalo se da je Sisko poginuo u toj borbi, ali se naknadno pojavio u viziji Kassidy Yates, kojoj je rekao da je potpuno prihvatio ulogu Poslanika, te da se pridružio Prorocima u Nebeskom hramu. Sisko je naglasio da će se vratiti jednoga dana, iako nije otkrio kada...

19.07.2007.

INFO v2

- Iako ga vjerovatno nećemo gledati u novom filmu, Shatner je našao novi posao. A&E je najavio osvježavanje njihovog "Biography Channela" te preimenovanje u "Bio," a Shatner bi trebao dobiti svoj talk show nazvan "William Shatner's Raw Nerve," ili, u direktnom prijevodu, "Sirovi živac Williama Shatnera." Rob Sharenow, viši dopredsjednik A&E-a, o showu kaže: "Ovo neće biti tipični show o zvijezdama — Shatner će pozvati najzanimljivije neobične zvijezde i istaknute goste." Prema Varietyju, show bi trebao krenuti početkom 2008. a navodno je naručeno 13 epizoda.

- SciFiPulse objavio je intervju sa Robertom Picardom, Doktorom iz Voyagera. Picardo govori o karijeri te trenutnom stanju franšize... "Mislim da je J.J. Abrams napravio sjajan posao sa Nemogućom misijom III i smatram da je dobar izbor za oživljavanje franšize. S time da nisam siguran da je ideja o prequelu dobra, možda bi trebali ponovo razmisliti o tome. Jedina Star Trek serija nakon originalne koja nije bila uspješna je Enterprise. [...] No, J.J. Abrams je pametan čovjek i siguran sam da će sve što osmisli biti vrlo dobro realizirano." Ostatak intervjua možete pročitati ovdje.

- TrekMovie.com objavio je intervju sa pokretačima kampanje "Bring Back Kirk" ne bi li saznao njihova mišljenja o novom filmu i Shatnerovoj (Kirkovoj) ulozi u njemu. BBK kampanja je započela 1994. nakon filma Generations kada je Shatnerov lik poginuo. Iako nikad nisu imali nikakav službeni kontakt sa Shatnerom i Paramountom, uspjeli su privući interes internetske zajednice, pa čak i časopisa poput TV Guidea. Njihova razmišljanja možete pročitati ovdje.

- U pripremi je novo DVD izdanje TNG-a koje bi se na tržištu trebalo pojaviti 2. novembra. Amazon već sada nudi set po sniženoj cijeni od $395.09, odnosno preračunato 2087kn. A evo kako će komplet izgledati:

- Prošlog vikenda emitirana je jedna od prvih epizoda TOS-a, "Charlie X." Enterprise prevozi tinejdžera koji je, nakon nesreće njegova broda, 14 godina proveo potpuno sam. Charlie nedugo potom počne pokazivati natprirodne sposobnosti te ugrožavati sigurnost posade... Epizoda je izvorno emitirana 15. 09. 1966.- Prema web portalu CHUD.com, zvijezda popularne serije Heroes, Zachary Quinto, je u ozbiljnim pregovorima o ulozi mladog Spocka u nadolazećem Star Trek filmu J.J. Abramsa.
Quinto je dao intervju Starburst Magazinu u kojem je otkrio da bi volio glumiti Spocka: "Pokušavam biti tip osobe koja glumi više instiktivno i reagira osjećajno na zbivanja. Postati lik koji je u potpunoj suprotnosti od toga je jedan od razloga zbog kojeg sam glumac. Volio bih tu mogućnost da razumijem kako je to kad razmišljaš samo u okviru logike i gledaš na stvari oko sebe isključivo iz te perspektive."
Ako je Quinto uistinu dobio ulogu u Star Treku XI, došao bi u pitanje njegov angažman na Heroesima jer bi snimanje filma teklo paralelno sa serijom.

Službena objava glumačke postave Star Treka XI će biti objavljena na nadolazećem Comic-Conu u San Diegu.

 


Preuzeto sa UFPCroatia

18.07.2007.

Captain Jean-Luc Picard

Puno ime: Jean-Luc Picard
Vrsta: Čovjek
Spol: muški
Datum rođenja: 13. juli 2305.
Mjesto rođenja: La Barre u Francuskoj, Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2323-27
Čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik USS Enterprisea NCC-1701-E
Roditelji: Maurice i Yvette Picard
Djeca: Nema ih
Bračni status: Neoženjen
Braća i sestre: Brat Robert
Glumi ga: Patrick Stewart

 

 
Hronologija

2305. - Rođen na Zemlji, u gradiću La Barre u današnjoj Francuskoj
2322. - Prijavljuje se na Akademiju Zvjezdane flote i molba mu je odbijena
2323. - Primljen na Akademiju Zvjezdane flote i iste godine pobjeđuje na Akademijinom maratonu na Danuli II
2327. - Diplomira na Akademiji Zvjezdane flote kao jedan od najuzornijih kadeta svih vremena
2328. - Iščekujući prve zapovijedi na dopustu u zvjezdanoj bazi Earhart probijaju mu srce, te dobiva umjetno kao zamjenu
2333. - U bici pogiba kapetan USS Stargazera a on, kao prvi časnik, preuzima zapovjedništvo. Za hrabro postupanje u bici dobiva zapovjedništvo nad USS Stargazerom i čin kapetana
2342. - Prekida vezu sa Jenice Manheim zbog straha od obveze, te žali za tom odlukom još i godinama poslije
2344. - Upoznaje Beverly Howard (buduću Crusher) i zaljubljuje se u nju
2355. - Sa USS Stargazerom sudjeluje u bitci kod sustava Maxia Zeta sa nepoznatim vanzemaljcima, napušta brod, a on i posada tjednima ostaju u svemiru prije nego što su spašeni
2356. - Sudi mu se zbog nemara i gubitka broda USS Stargazer u incidentu godinu ranije, tužiteljica je bila njegova tadašnja djevojka Phillipa Louvois, oslobođen je svih optužbi
2363. - Dobiva u zapovjedništvo brod nove Galaxy klase pod imenom Enterprise-D
2364. - Ponuđen mu je čin admirala i zapovjedništvo nad Akademijom Zvjezdane Flote
2365. - Dolazi do kvara i problema u radu njegovog umjetnog srca, koje zamjenjuje dr. Katherine Pulaski
2366. - Sreće se sa ambasadorom Sarekom i tada spajaju umove. Kasnije iste godine Borg otima Picarda kao dio napada na Federaciju. Morao je sudjelovati u strahovitoj bici kod Wolfa 359. Odlazi u svoje rodno mjesto, posjećuje brata i njegovu ženu te upoznaje svog nećaka, Renea
2367. - Klingonski umirući vođa K'mpec postavlja Picarda kao arbitra koji će izabrati novog klingonskog vođu. Održava govor pred Arheološkim društvom Federacije. Zapovijeda flotom brodova koja osigurava Romulansko-klingonsku granicu
2368. - Enterprise-D nailazi na sondu koja Picardu u um prenosi cijeli život čovjeka sa planeta Kataan, koji je uništen 1.000 godina prije
2369. - Pri teleportaciji dolazi do problema te se Picard pomlađuje u dob od otprilike 12 godina. Susreće se sa svojim starim mentorom, profesorom Richardom Galenom, te nakon njegove smrti dešifrira prastaru poruku humanoidne vrste koja je živjela prije 4 milijarde godina. U kratkoj je vezi sa članicom posade Nellom Daren. U tajnoj operaciji zarobljavaju ga Kardasijanci
2370. - Ferengi, daimon Bok se želi osvetiti Picardu za ubojstvo njegova sina 2355. u bici kod sustava Maxia Zeta. Sprečava Lorea, Datinog "brata", koji želi napasti Federaciju uz pomoć Borgovih radilica
2371. - Pogibaju mu brat i nećak. Enterprise-D pada na planet Veridian III. Brod ostaje na površini i Picardovo zapovijedanje njime završava
2372. - Dobiva u zapovjedništvo novi brod Sovereign klase imena Enterprise-E
2373. - Sprečava Borga u nakani da promijene ljudsku prošlost sprečavanjem prvog warp leta Zeframa Cochranea
2375. - Sprečava preseljenje naroda Ba'ku koje je bilo protivno pravilima Federacije
2379. - Enterprise-E šalju na Romul kako bi kontaktirao novog romulanskog vođu Shinzona

 

 

Vjerojatno najsamostalniji kapetan u Floti koji trenutno služi, Jean-Luc Picard je u službi Federacije više od pola stoljeća. Iako nije pristupio Akademiji iz prvog pokušaja, poslije je postao jedan od najboljih kadeta u svojoj grupi. Diplomirao je 2327., i već nakon 6 godina je stasao za kapetana - što ga je ućinilo jednim od najmlađih na toj poziciji ikada. Bio je kapetan Stargazera 22 godine, što je službeni rekord u Floti. Stargazer je bio ozbiljno oštecen 2355. u borbi sa nepoznatim neprijateljskim brodom, za kojeg se kasnije otkrilo da je ferengijeski brod. Picard je uspio uništiti neprijateljski brod, ali je bio prisiljen napustiti Stargazer. Njegovi postupci tijekom bitke su dovedeni u pitanje od strane Flotinog tužioca Phillipa Louvoisa, ali ga je Vijeće oslobodilo svih optužaba.

2364. Picardu je dodijeljeno zapovjedništvo nad novim brodom u Floti, Enterpriseu-D, što je bila najprestižnija kapetanska stolica u to vrijeme. Zapovijedao je brodom 7 godina, sudjelujući u mnogim važnim misijama. Ukljucujući mnoge druge, tu su bili i obrane od borgovskih invazija 2366. i 2369. godine., te Picardovo zapovjedništvo flotom koja je blokirala klingonsko-romulansku granicu tijekom klingonskog građanskog rata.

Enterprise-D je uništila 2371. klingonska grabljivica. Picard i njegovi casnici su oslobodeni svake krivnje u gubitku, a Picardu je ponuđeno zapovjedništvo nad novim brodom Sovereign klase, Enterpriseom-E. Sa sobom je poveo sve više časnike sa Enterprisea-D, zajedno sa većim dijelom stare posade. Poslije jedne godine uobičajenog putovanja, prva misija Enterprisea-E uključivala je još jedan napad Borgova. Picard je uspio spriječiti naum Borga da promijene povijest i tako spriječe formiranje Federacije.

Nakon toga, kapetan Picard je otputovao na matični planet Ba'ku, gdje se uspostavilo da se član njegove posade, kapetan korvete Data, pokvario i ubio članove istraživackog tima na planetu. Picard je uspio zarobiti Datu, te otkrio zavjeru admirala Doughertya i nekih članova u Vijecu Federacije, koji su planirali premjestiti Ba'kue protiv njihove volje. Picard se pobunio protiv Doughertya, te pronio svoj dobar glas kroz cijelu Federaciju.

Picard je nastavio zapovijedati Enterpriseom-E tijekom 2378., kada je brod bio poslan na Romul. U bliskoj borbi između Enterprisea-E i Shinzonovog (Picardov klon kojeg je stvorila bivša romulanska vlada) broda, Picard je na kraju bio u mogućnosti poslati svoje ljude na njegov brod, te ubiti Shinzona. Picardov je život spasio Data koji ga je teleportirao nazad na Enterprise prije nego što je uništio Shinzonov brod, te tako sam postao žrtva.

Kapetan Picard je nastavio zapovijedati Enterpriseom-E.

18.07.2007.

Captain James T. Kirk

Puno ime: James Tiberious Kirk
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 22. mart 2233.
Mjesto rođenja: Riverside, Iowa, Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2250-2254
Godina smrti: 2239. / 2371.
Mjesto smrti: Enterprise-B na Nexusu /Veridian III
Završni čin: Admiral
Zanimanje: Zapovjednik USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A
Djeca: Sin, David Marcus, 2261 - 2286
Bračni status: Neoženjen
Serijski broj: SC937-0176 CEC
Boravište: Na originalnom Enterprise, Deck 5; on refit/1701-A, Deck 5/Room 0195
Glumi ga: William Shatner

 

 
Hronologija

2233. - James T. Kirk se rodio u Iowi, Zemlja
2250. - Kao student prve godine na Akademiji sa činom zastavnika dodijeljen na USS Republic, NCC-1371
2254. - Kirk diplomira na Akademiji, dobiva čin poručnika i mjesto na USS Farragutu
2261. - Rađa se David Marcus, Kirkov sin.
2263. - Kirk dobiva na zapovjedništvo nad Enterpriseom
2264. - USS Enterprise pod zapovjedništvom kapetana Kirka odlazi na petogodišnju misiju
2267. - Kirk postaje prvi kapetan Zvjezdane flote koji dolazi pred vojni sud kada je osuđen zbog ubojstva Bena Finneya. Finney je pronađen živ tijekom suđenja
2267. - Enterprise pronalazi staru letjelicu klase DY-100 sa genetički poboljšanim ljudima pod vodstvom Khana iz Eugeničkih ratova. Umjesto da ih privede sudu, Kirk ih ostavlja na planetu Ceti Alpha V
2269. - Završava Enterpriseova petogodišnja misija, Kirk unaprijeđen u admirala
2271. - Kirk ponovo dobija zapovjedništvo nad Enterpriseom zbog V'Gerove prijetnje Zemlji
2281. - Kirk se povlači iz Flote
2284. - Kirk se vraća u Flotu kao instruktor na Akademiji
2285. - Khan otima Reliant te se pokuša osvetiti Kirku koji privremeno preuzima zapovjedništvo nad Enterpriseom. Spock pogiba spašavajući Enterprise
2286. - Osuđen zbog krađe Enterprisea, degradiran u kapetana, ali zbog spašavanja Zemlje dobiva zapovjedništvo nad Enterpriseom-A
2293. - Osuđen je na robiju u koloniji Rura Penthe
2293. - Spašava mirovnu konferenciju na Khitomeru zajedno sa ostatkom posade Enterprisea
2293. - Enterprise-A je umirovljen
2293. - Kirk se povlači iz Flote po drugi i posljednji put
2293. - Kirk, Scotty i Chekov prisustvuju porinuću Enterprisea-B. Brod se odaziva na poziv u pomoć dvaju El-Aurianskih brodova, Kirk navodno pogiba pri spašavanju, no zapravo je uvučen u Nexus
2371. - Picard izvlači Kirka iz Nexusa da mu pomogne u spašavanju stanovnika planeta Veridian IV od Sorana koji namjerava uništiti cijeli sustav. Kirk pogiba na Veridianu III sprečavajući Sorana i tako spašava cjelokupno stanovništvo Veridiana IV

 

Kao jednom od najodvažnijih kapetana Flote ikada, Jamesu Tiberiusu Kirku zasluženo pripada važno mjesto u povijesti same Flote, te je sasvim zasluženo legenda Federacije. Bio je veoma skroman čovjek - iako su njegovi uspjesi uvelike postignuti znanjem i sposobnošću bilo je i mnogo slučajeva kada je uspjeh misije ovisio o pukoj sreći ili slučajnosti. Već su se na Akademiji pokazale njegove glavne osobine - bio je veoma sposoban vođa koji nije uopće mario za propise. Inače bi to bio uzrok vrlo kratkoj karijeri u Floti, ali u Kirkovom slučaju bio je zaštićen svojom savršenom izvedbom u gotovo svakom zadatku koji je trebalo obaviti. Na kraju prve godine bio je prvi kadet u povijest Flote koji je bio prvi na ljestvici iz svakog predmeta. Taj je uspjeh ponovio i druge godine. Kad se suočio s Kobayashi Maru testom, testom u kojem je pobjeda nemoguća, Kirk je uporno odbijao poraz. U trećem pokušaju dosjetio se i reprogramirao test, te tako postao prvi kadet u povijesti koji je uspio pobijediti u testu u kojem je pobjeda nemoguća. Kirkovi zaprepašten ispitivači su mu dodijelili medalju za originalnu ideju.

U privatnom životu, Kirk je neprestano održavao ulogu neodoljivog zavodnika. Bio je u dugogodišnjoj vezi s Janice Lester na Akademiji; temo je također bio u vezi s Ruth, te se umalo vjenčao s plavokosom laboratorijskom tehničarkom koju mu je predstavio njegov prijatelj Gary Mitchell. Rano u karijeri dobio je sina, Davida, sa dr. Carol Marcus. Ipak, njih se dvoje odlučilo rastati zbog Kirkovih obaveza prema karijeri, te ga je Carol zamolila da ne sudjeluje u dječakovu odgajanju. Kirk nije vidio Davida sve do 2285., sve do afere s projektom Postanak. David je ubrzo bio ubijen od strane klingonskog vojnika. Kirk je također bio u romantičnim vezama s Areel Shaw, Janet Wallace, Edith Keeler, Miramanee i Antoniom.

Kirk je zapovijedao Enterpriseom sve skupa 22 godine. Njegov prvi zadatak kao kapetanu bila je petogodišnja misija istraživanja unutrašnjosti svemira, te je proglašena najuspješnijom misijom toga vremena. Po povratku Kirk je promaknut u čin Admirala, te mu je dodijeljeno zapovjedništvo nad Flotinim Operacijama, dužnost koji je obavljao dvije i pol godine. U kapetansku stolicu Enterprisea se vratio 2271. kada je uvjerio admirala Noguru da je najprikladniji izbor za suočavanje s prijetnjom koju je predstavljao V'Ger. Kirkov uspjeh u toj misiji pokazao je da je još uvijek i više nego sposoban za zapovijedanje što mu je omogućilo kapetansku stolicu na Enterpriseu još punih deset godina. 2281. Flota je opet bila spremna vratiti Kirku posao za stolom, ali on odbija, te se povlači s dužnosti iz Flote. Ipak, 2284. odlučio se vratiti kao predavač na Akademiji. Još je jednom preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom 2285. kako bi spriječio Khana da ukrade napravu Postanak. Spock je ubijen tijekom misije nakon što je ušao u područje koje je bilo kontaminirano radijacijom kako bi obavio nužne popravke broda, te tako spriječio njegovo uništenje. Poslije, Kirk i viši časnici USS Enterprisea ukrali su brod iz doka kako bi vratili Spockovo oživljeno tijelo s planeta Postanak. Enterprise je napala klingonska ptica grabljivica, te je Kirk bio prisiljen pokrenuti samouništenje.

Kirk je također još jednom bio zaslužan za spašavanje Zemlje, ovaj puta od izvanzemaljske sonde koja je uzrokovala ogromnu štetu okoliša kroz koji bi prolazila. Kirk i njegovi časnici su se zatim suočili s vojnim sudom zbog njihovim djela oko Spockovog spašavanja. Unatoč brojnim optužbama, nisu osuđeni jer je dokazano da su imali opravdane motive. Ipak, Kirk je morao snositi posljedice zanemarivanja naredbi; degradiran je čin kapetana, te mu je dodijeljeno zapovjedništvo nad Enterpriseom - A. Kirk je zapovijedao ovim brodom idućih sedam godina, vrhunac je bio ispraćaj klingonskog veleposlanika na mirovne pregovore na Zemlju. Ubojice iz njegove posade ubili su kancelara, a Kirk je naknadno optužen za sudjelovanje u ubojstvu. Osuđen je, te je za izdržavanje kazne odabran zloglasni Rura Pente asteroid, poznat širom galaksije kao
Svemirsko groblje i na glasu da je nemoguće iz njega pobjeći. Kirk je još jednom dokaza suprotno, i - pobjegao. Otišao je s Enterpriseom do Khitomera, te tamo spriječio još jedan atentat, ovaj puta na Predsjednika Federacije; te tako spasio Khitomersku konferenciju.

Kirk i Enterprise su umirovljeni nakon ove misije. Kirk je prisustvovao lansiranju Enterprisea - B nekoliko mjeseci kasnije, i vjerovalo se da je poginuo na prvom putovanju tog broda kada je brod bio oštećen od strane svemirske anomalije poznate kao Nexus. 2371. se otkrilo da je Kirk živ u Nexusu, te je odlučio napustiti Nexus kako bi pomogao kapetanu Picardu da spriječi dr. Toliana Sorana da uništi Veridijanski sustav. Još jednom, po posljednji puta Kirk je bio ključ uspjeha misije, samo što je ovaj puta platio jako visoku cijenu, platio je svojim životom. James Tiberius Kirk je pokopan u jednostavnom kamenom lijesu na planinskom vrhu na Veridianu III.

15.07.2007.

Potprostor (subspace)

Trenutno u fizici ne postoji teorija koja je slična potprostoru, ali prema nekim tvrdnjama iz serija možemo otprilike zaključiti neka svojstva potprostora. Dakle, potprostor je nekakva domena koja je u izravnom doticaju s našim svemirom. Pošto se potprostorne pojave pojavljuju stalno, logično bi bilo zaključiti da svaka tačka u našem svemiru ima svoju pripadajuću tačku u potprostoru. No potprostor je "skriven", tj. potrebna je složena tehnologija da bi se detektiralo potprostorne pojave te se ponaša vrlo različito od našeg svemira. Zbog toga se čini da potprostor vjerovatno nije nekakva nova dimenzija našeg svemira (po teoriji struna postoji 11 dimenzija) već samo dijeli prostorne dimenzije s našim svemirom. Potprostorne anomalije direktno utiču na naš svemir i šire se u našem prostoru. Također je vidljivo da između našeg svemira i potprostora može doći do izmjene energije i materije, što pokazuje da potprostor nije samo matematički izračun već fizikalna pojava.


Na slici 1 vidimo dva modela potprostora. Prvi je model homogen dok je drugi podijeljen na slojeve. Oba modela su prikazana kao cjeline koje sadržavaju naš svemir. Na ovoj slici potprostor i naš prostor imaju zajedničke dimenzije x i y. Naš prostor ima dubinu z, dok potprostor ima dimenziju zeta. Kod prvog modela, svaka tačka u ravnini x,y ima beskonačno pripadajućih potprostornih tačaka po osi zeta. Ovaj model bi bio logičan izbor ako pretpostavimo da je i naš svemir homogen na sličan način. No drugi model, sa slojevima, više odgovara onome što smo imali priliku vidjeti u serijama. Za početak, ako se dotični slojevi ponašaju kao nekakve energetske barijere, to bi bilo slično warp skali - kod prijelaska na viši warp faktor potrošnja energije naglo skače a zatim se brzo spušta. Možda svaki warp faktor pripada dubljem potprostornom sloju?
 

 Na drugoj slici vidimo prikaz potprostornog "svemira" čiji su slojevi sve "gušći" što se dublje ide. Na taj način se udaljenost smanjuje, te se čak može reći da brod ne putuje brže od svjetlosti već je relativna brzina (s obzirom na s i t u našem svemiru) brža od svjetlosti. Pitanje je kako završavaju slojevi potprostora? Možda je drugi kraj singularnost, tj. potprostorna tačka u koju su koncentrirane sve pripadajuće tačke prostora, što je ekvivalent warpa 10 (beskonačna brzina). No iz warp skale vidimo da se potrošnja energije znatno povećava što se više približavamo warpu 10, što vjerovatno znači da je ta singularnost nedostižna. No možda se gustoća nikad ne približi singularnosti već se potprostor nastavi "širiti" a s druge strane se nalazi neki drugi (paralelni) svemir? (sl. 3).


Kako u potprostorne slojeve ukomponirati warp polje? Znamo da je warp polje višeslojno potprostorno polje. Pošto se više puta spominje termin "warp balon", najsigurniji je zaključak da se tu zapravo radi o potprostornom polju koje se "proteže" iz potprostora i obavija brod. Na taj način brod ostaje u našem svemiru iako je okružen potprostorom. Za veće warp brzine potrebno je uzeti balon iz "dubljeg" sloja. Tu je još jedna ideja u vezi warpa 10 - možda nakon deveti sloja "udaljenost" između warp balona i potprostornog sloja postaje prevelika, tako da treba više energije za održavanje ravnoteže, a deseti sloj je nemoguće "doseći"?


Na slici br. 5 vidimo prikaz "tunela" kroz potprostor. Na ovom principu se temelji ideja crvotočina - brod prolazi kroz "prečicu" u potprostoru te skrati dužinu puta u odnosu na kretanje običnim prostorom. No i transwarp bi mogao biti vrlo sličan ovom konceptu: umjesto da se "omata" potprostornim poljem, brod se "uranja" u potprostor. Kada želi povećati brzinu, jednostavno se kreće "dublje" po osi zeta. Možemo pretpostaviti da je potrebna manja energija pri većim brzinama za putovati potprostornim kanalima u odnosu na konvencionalni warp pogon, no tehnologija za ulazak broda u potprostor je vjerojatno kompliciranija. Također, sama energija potrebna za prelazak iz jednog sloja u drugi je možda prevelika za rase na stupnju razvoja 24. stoljeća.
 

 

Slika 05 Slika 04 Slika 03 Slika 02 Slika 01
14.07.2007.

Starfleet Command General Orders

The following lists the general instructions for Starfleet Command. Recommended by the Secretary of Starfleet and established through executive order by the Federation Council, these general orders pertain to all Starfleet personnel. They specify the extent to which the Federation Council and Assembly maintain control over their military counterparts. Conversely, they also represent to what extent Starfleet Command is capable of influencing Federation policy.

There are currently 25 General Orders (32 including those for the Next Generation timeline) for the proper conduct of Starfleet operations. The first six are the original orders that were established upon the founding of the United Federation of Planets.


General Order 1

The Prime Directive

As the right of each sentient being to live in accordance with its normal cultural evolution is considered sacred, no Starfleet personnel may interfere with the normal and healthy development of alien life and culture. Such interference includes introducing superior knowledge, strength, or technology to a world whose society is incapable of handling such advantages wisely. Starfleet personnel may not violate this Prime Directive, even to save their lives and/or their ships, unless they are acting to right an earlier violation or an accidental contamination of said culture. This directive takes precedence over any and all other considerations, and carries with it the highest moral obligation.


General Order 2

No Starfleet personnel shall unnecessarily use force, either collectively or individually, against members of the United Federation of Planets, their duly authorized representatives, spokespersons, or designated leaders, or members of any sentient non-member race, for any reason whatsoever.


General Order 3

The sovereignty of each Federation members being respected in all things, Starfleet personnel shall observe any and all statutes, laws, ordinances, and rules of governance currently in effect within the jurisdiction of a member planet. Violators of such ordinances will be subject to such punishments or corrections as shall be determined by local governmental bodies.


General Order 4

If contact is made with hitherto undiscovered intelligent lifeforms, under no circumstances shall Starfleet personnel, either by word or deed, inform said lifeforms that worlds other than their own exists outside the confines of their own space.


General Order 5

In cases of extreme emergency, Federation special representatives are empowered to assume emergency powers to deal with a condition or circumstance that is deemed hazardous to the welfare of Federation citizenry. Within the scope of these emergency powers, duly authorized civilian personnel may assume temporary command of Starfleet vessels and/or personnel to deal with the emergency. Starfleet personnel must submit to their authority for the duration of the crisis.


General Order 6

The request for emergency assistance from Federation citizenry demands unconditional priority from Starfleet personnel. Such personnel shall immediately respond to said request, postponing all other activities.


General Order 7

No Starfleet vessel shall visit the planet Talos IV under any circumstances, emergency or otherwise. This order supersedes General Order 6. Any transgression of this general order shall be punishable by death.


General Order 8

Upon sighting a warship within Federation space and identifying it as belonging to a foreign power, the commander of the Starfleet vessel shall determine the reason(s) for that craft's presence in the vicinity. If there is conclusive evidence that the vessel has a hostile intention, the Federation vessel may take appropriate action to safeguard the lives and property of Federation members. In such cases, the commander may use his discretion in deciding whether to use force to disable the hostile vessel. However, care should be taken to avoid unnecessary loss of sentient life.


General Order 9

No commander of a Starfleet vessel, military or auxiliary, may grant political asylum to any individual without first being given express permission to do so by a representative of the Federation government.


General Order 10

If there exists eyewitness testimony by senior officers or similar verifiable evidence that an individual has violated the Prime Directive, said individual may be relieved of duty by a duly sworn representative of the Federation government and placed under immediate arrest. The governmental representative shall then take such action as he deems necessary to minimize the results of the violation.


General Order 11

Starfleet officers with the rank of captain or higher are granted full authority to negotiate conditions of agreement and/or treaties with legal representatives of non-Federation planets. In such circumstances, the acting officer carries de factor powers of a Federation special ambassador. Any and all agreements arranged in this manner are subject to approval by the Commander in Chief of Starfleet Command and the Secretary of Starfleet.


General Order 12

Federation officers may violate Neutral Zone areas as designated by treaty only if such action is required to save the lives of Federation citizens under conditions of extreme emergency.


General Order 13

Except when orders state to the contrary, Starfleet personnel will respect the territorial integrity of independent planetary systems and governments, and will not violate territorial space belonging to such worlds.


General Order 14

Starfleet personnel may intervene in local planetary affairs to restore general order and to secure the lives and property of Federation citizens only upon receiving a direct order to do so from a civilian official with the title of governor or higher.


General Order 15

No officer of flag rank may travel into a potentially hazardous area without suitable armed escort.


General Order 16

Starfleet personnel may extend technological, medical, or other scientific assistance to a member of a previously unrecognized sentient species only if such assistance in no way compromises the Prime Directive of the security of the Federation or Starfleet.


General Order 17

Starfleet vessel captains are to consider the lives of their crew members as sacred. In any potentially hostile situation, the captain will place the lives of his crew above the fate of his ship.


General Order 18

Upon being accused of treason against the Federation, Starfleet personnel may demand a trial conducted by the Federation judiciary. If the individual is acquitted, Starfleet Command shall have no further legal recourse against the accused in said manner.


General Order 19

Except in times of declared emergency, Starfleet personnel may under no circumstances convey personnel or material between planets or planetary systems when there is reason to believe that said personnel or material may be used to conduct aggression. This order applies to independent worlds within the Federation as well as to Federation members.


General Order 20

Officers and personnel of Starfleet Command may employ whatever means necessary to prevent the possession, transportation, sale, or commercial exchange of sentient beings being held against their wishes within the boundaries of Federation space.


General Order 21

No Starfleet personnel, either officer or enlisted, may offer his services to an independent foreign government without the express authorization of the Federation Assembly.


General Order 22

As the rights of individual expression and free discourse are considered sacred, Starfleet personnel may debate the policies and decisions of their governmental representatives privately at any time, to the extent that such discussions do not violate their command oath or specific duties to the Federation per these General Orders or Starfleet regulations.


General Order 23

When verifiable proof is presented to the senior commanding officer of a Starfleet vessel or post that a Federation representative may currently be acting or has acted in the past to violate the Prime Directive, the officer may relieve said representative of office, then assume the full powers of that office pending a full investigation by government officials.


General Order 24

If a commanding officer deems that an individual or group of individuals pose a threat to Starfleet personnel or Federation civilians, he may take any action deemed necessary (including the use of force) to secure the safety of those threatened.


General Order 25

Civilian and military personnel taken into custody by Starfleet personnel during times of extreme emergency shall be accorded proper treatment consistent with rank or station, insofar as such treatment does not compromise the security of the Federation or Starfleet.
Next Generation General Orders

General Order 26

No member of a ship's complement or other ground-based installation can be held directly accountable for the actions of their superiors. Similarly, no member of a ship's company or other Starfleet personnel will share in disciplinary measures taken against the commanding officer(s) if said individuals were not directly involved in the actions leading to disciplinary measures. This order extends to conditions involving proven violations of the Prime Directive, where proof of such violations exist.


General Order 27

No member of Starfleet shall be required by the assignment of standard duties and responsibilities to undergo extended separation from his family if family members can be reasonably provided for aboard ship or as a part of an existing Starfleet installation.


General Order 28

No officer of command rank shall be removed from command status unless such action has the complete and unqualified agreement of at least three senior officers present. Whenever possible, such officers shall include the ship's First Officer, Chief Medical Officer, Counselor, and one junior officer of command station.


General Order 29

The primary responsibility of the commander of any Starfleet vessel or installation is the welfare and safety of his crew, including any civilian members. No action may be taken that creates an unwarranted threat to the safety of those individuals under the officer's charge, except in the line of duty and when otherwise unavoidable.


General Order 30

Starfleet Command recognizes the right of each ship commander to interpret the specifications of the Prime Directive as he sees fit, consistent with the conditions of other existing general orders in effect, and based upon circumstances that may arise in dealing with newly discovered sentient races.


General Order 31

The conditions and specifications of the Prime Directive shall henceforth apply to all sentient lifeforms discovered, whether they are of natural or artificial origin.


General Order 32

Except in the case of an extreme emergency, no Starfleet commander is authorized to order his ship to travel faster than Warp Factor Five without express permission from Starfleet Command.

13.07.2007.

ST B-days

JAN 06 - Aron Eisenberg (Nog, DS9)
JAN 12 - Kirstie Alley (Lt. Saavik, STII)
JAN 15 - Andrea Martin (Ishka Moogie, DS9)
JAN 20 - DeForest Kelley (Dr. Leonard McCoy, TOS)
JAN 27 - James Cromwell (Zefram Cochrane, STVIII)

FEB 01 - Bibi Besch (Dr.Carol Marcus, STII)
FEB 02 - Brent Spiner (Lt. Cmdr. Data, TNG)
FEB 08 - Ethan Phillips (Neelix, VOY)
FEB 10 - Dame Judith Anderson (Vulcan High Priestess-T'Lar ,STIII)
FEB 11 - Philip Anglim (Vedek Bareil, DS9)
FEB 12 - Raphael Sbarge (Michael Jonas, VOY)
FEB 13 - Susan Oliver (Vina, TOS)
FEB 14 - Andrew Robinson (Garak, DS9)
FEB 16 - LeVar Burton (Lt. Cmdr. Geordi La Forge, TNG)
FEB 17 - Michelle Forbes (Ro Laren, TNG)
FEB 21 - Gary Lockwood (Lt. Cmdr. Gary Mitchell, TOS)
FEB 22 - Jeri Ryan (Seven of Nine, VOY)
FEB 22 - Paul Dooley (Enabran Tain, DS9)
FEB 23 - Majel Barrett (Number One/Nurse Christine Chapel, TOS, Lwaxana Troi/Ship's Computer, TNG/DS9)
FEB 26 - Chase Masterson (Leeta, DS9)

MAR 03 - James Doohan (Engineer Montgomery Scott, TOS)
MAR 05 - Jolene Blalock (Subcommander T'Pol, ENT)
MAR 18 - Brad Dourif (Lou Suder, VOY)
MAR 18 - J.G. Hertzler (General Martok, DS9)
MAR 19 - Connor Trinneer (Charles 'Trip' Tucker III, ENT)
MAR 20 - John de Lancie (Q, TNG/DS9/VOY)
MAR 22 - William Shatner (Captain James T. Kirk, TOS)
MAR 26 - Leonard Nimoy, (Cmdr. Spock, TOS)
MAR 29 - Marina Sirtis (Counselor Deanna Troi, TNG)

APR 01 - Grace Lee Whitney (Yeoman Janice Rand, TOS)
APR 15 - Michael Ansara (Kang, TOS/DS9)
APR 18 - Avery Brooks (Captain Benjamin Sisko, DS9)
APR 20 - George Takei (Captain Hikaru Sulu, TOS)
APR 26 - Spice Williams (Klingon Vixis, STV)
APR 26 - Vic Perrin (Tharn and Voices for Balok, Gorn, Metron, Nomad, TOS)
APR 29 - Kate Mulgrew (Captain Kathryn Janeway, VOY)

MAY 05 - Marc Alaimo (Gul Dukat, DS9)
MAY 05 - John Rhys-Davies (Leonardo DaVinci, VOY)
MAY 08 - Salome Jens (Humanoid, TNG and Founder, DS9)
MAY 16 - Yvonne Craig (Marta, TOS)
MAY 20 - John Billingsley (Dr. Phlox, ENT)
MAY 23 - Joan Collins (Edith Keeler, TOS)
MAY 30 - Colm Meaney (Chief Miles Edward O'Brien, TNG/DS9)

JUN 01 - Rene Auberjonois (Constable Odo, DS9)
JUN 02 - Sally Kellerman (Dr. Elizabeth Dehner, TOS)
JUN 02 - Anthony Montgomery (Ensign Travis Mayweather, ENT)
JUN 05 - Marc Worden (Alexander-Worf's son, DS9)
JUN 12 - Felicia Bell (Jennifer Sisko, DS9)
JUN 13 - Malcolm McDowell (Dr. Soran, STG)
JUN 21 - Mariette Hartley (Zarabeth, TOS)
JUN 22 - Tim Russ (Lt. Tuvok, VOY)
JUN 28 - Alice Kriege (Borg Queen, ST8)
JUN 28 - Tony Young (Kryton, TOS)

JUL 01 - Dominic Keating (Malcolm Reed, ENT)
JUL 02 - Brock Peters (Admiral Cartwright ST4-6,Joseph Sisko, DS9)
JUL 08 - Kim Darby (Miri, TOS)
JUL 09 - Linda Park (Hoshi Sato, ENT)
JUL 13 - Patrick Stewart (Captain Jean-Luc Picard, TNG)
JUL 16 - Camille Saviola (Kai Opaka, DS9)
JUL 26 - Nana Visitor (Major Kira Nirys/The Intendant, DS9)
JUL 29 - Wil Wheaton (Ensign Wesley Crusher, TNG)
JUL 29 - David Warner (Chancellor Gorkon, STVI)

AUG 07 - Cirroc Lofton (Jake Sisko, DS9)
AUG 12 - Jane Wyatt (Amanda-Spock's mother, TOS)
AUG 16 - Josh Clark (LT.Carey, TNG)
AUG 19 - Jonathan Frakes (Cmdr. William T. Riker, TNG)
AUG 19 - Diana Muldaur (Doctor Kathrine Pulaski, TNG)
AUG 24 - Jennifer Lien (Medical Assistant Kes, VOY)
AUG 28 - Gates McFadden (Doctor Beverly Crusher, TNG)

SEP 03 - Merritt Butrick (Dr. David Marcus, STII, STIII)
SEP 09 - Jeffrey Combs (Weyoun, DS9)
SEP 11 - Roxann Biggs-Dawson (Lt. B'Ellana Torres, VOY)
SEP 14 - Walter Koenig (Cmdr. Pavel Chekov, TOS)
SEP 14 - Bruce Hyde (Lt. Kevin Riley, TOS)
SEP 15 - Tom Hardy (Shinzon, STX)
SEP 23 - Rosalind Chao (Botanist Keiko O'Brien, TNG/DS9)
SEP 27 - Roger Carmel (Harry Mudd, TOS)

OCT 01 - Stephen Collins (Capt. Will Decker, STI)
OCT 02 - Persis Khambatta (Lt. Ilia, STI)
OCT 04 - Duncan Regehr (Ronin, Shakaar Edon, TNG/DS9)
OCT 08 - Todd Bryant (Klaa, STV)
OCT 09 - Scott Bakula (Capt. Jonathan Archer, ENT)
OCT 15 - Mark Lenard (Sarek, Spock's father, TOS/TNG)
OCT 21 - Georgia Brown (Helena Rozhenko, TNG)
OCT 24 - John Winston (Lt. Kyle, TOS)
OCT 27 - Robert Picardo (The Holographic Doctor, VOY)
OCT 30 - William Campbell (Koloth/Trelaine, TOS/DS9)

NOV 05 - Armin Shimerman (Quark, DS9)
NOV 05 - Eric Menyuk (The Traveler, TNG)
NOV 09 - Robert Duncan McNeill (Lt. Thomas Paris, VOY)
NOV 11 - Max Grodenchik (Rom, DS9)
NOV 12 - Wallace Shawn (Grand Nagus Zek, DS9)
NOV 13 - Whoopi Goldberg (Guinan, TNG)
NOV 19 - Robert Beltran (Cmdr. Chakotay, VOY)
NOV 19 - Terry Farrell (Lt. Cmdr. Jadzia Dax, DS9)
NOV 21 - Siddig El Fadil (Doctor Julian Bashir, DS9)
NOV 24 - Denise Crosby (Lt. Natasha Yar, TNG)
NOV 24 - Dwight Schultz (Lt. Reginald Barclay, TNG/VOY)
NOV 25 - Ricardo Montalban (Khan Noonian Singh, TOS/STII)
NOV 25 - Jeffrey Hunter (Capt. Christopher Pike, TOS)

DEC 02 - Ray Walston (Boothby, TNG/VOY)
DEC 03 - Brian Bonsall (Alexander Rozhenko, TNG)
DEC 09 - Michael Dorn (Lt. Cmdr. Worf, TNG/DS9)
DEC 10 - John Colicos (Kor, TOS/DS9)
DEC 11 - Teri Garr (Miss Roberta Lincoln, TOS)
DEC 15 - Garrett Wang (Ensign Harry Kim, VOY)
DEC 16 - Melanie Smith (Ziyal Tora-Daughter of Gul Dukat, DS9)
DEC 20 - Nicole deBoer (Counselor Ezri Dax, DS9)
DEC 28 - Nichelle Nichols (Cmdr. Uhura, TOS)
CREW/PRODUCTION


JAN 24 - David Gerrold (Author/Scriptwriter, TOS)

MAR 22 - Michael Westmore (Makeup Designer, TNG/DS9/VOY)
MAR 25 - D.C. Fontana (Story Editor, TOS)

APR 19 - Herman Zimmerman (Set Designer, TNG/DS9/VOY)

MAY 27 - Harlan Ellison (Scriptwriter, TOS)
MAY 30 - Michael Piller (Producer/Creator, TNG/DS9/VOY)

JUN 06 - Jeri Taylor (Producer/Creator/Writer, TNG/VOY/DS9)

JUL 06 - Rick Sternbach (Senior Illustrator, TNG/DS9)
JUL 13 - Bob Justman (Producer, TOS/TNG)

AUG 06 - Mike Okuda (Scenic Art Supervisor, TNG/DS9/VOY)
AUG 12 - Matt Jeffries (Set Designer, TOS)
AUG 14 - Brannon Braga (Executive Producer, VOY/ENT)
AUG 17 - Harve Bennett (Producer/Co-Writer, STII-STV)
AUG 19 - GENE RODDENBERRY (Star Trek Creator)
[img][http://img31.picoodle.com/img/img31/9/7/13/f_bshldm_6982e63.gif/img]
OCT 23 - Ira Steven Behr (Executive Producer, DS9)

NOV 09 - Eric Stillwell (assistant to Michael Piller)
NOV 20 - William Ware Theiss (Costume Designer, TNG)

DEC 25 - Rick Berman (Executive Producer/Creator, TNG/DS9/VOY)
DEC 26 - Guy Vardaman (PDE Product Manager and Stand-in, TNG)

11.07.2007.

INFO


- Save Enterprise kampanja ide dalje, trenutno je aktualan projekt "Dan E", planiran za 5. august. Zapravo se sastoji od dva odvojena projekta. Prvi uključuje što je moguće više ljudi i podrazumijeva sve što bi moglo ići u korist kampanji - pisma, razglednice te informacije i Save Enterprise projektu - a to će biti poslano CBS-u. Drugi projekt sadrži različite online događaje vezane uz Enterprise - natječaji, live chatovi i slično. Više informacija i linkove gdje možete pomoći i kako sudjelovati naći ćete na Trek United.

- TOS Remastered dolazi na DVD! Detalji će biti prezentirani na nadolazećem Comic-Conu, no nažalost, ključni ljudi ovog projekta, bračni par Okuda i David Rossi neće biti prisutni. Zasad je poznato da će biti izdan u High Definition DVD formatu, sadržavati neke nove materijale "iza kulisa," a vjerovatno će izaći krajem godine.

- Dominic Keating (Malcolm Reed) će u drugoj sezoni Heroja, koja će se početi emitirati na jesen, glumiti irskog mafijaša. Keating će navodno dobiti stalniji angažman u seriji. Izuzetno popularna NBC-jeva serija već je prije na svoj način odala počast Star Treku. George Takei je nastupio u nekoliko epizoda kao Hirov otac, na registarskim tablicama njegove limuzine pisalo je "NCC-1701", a Hiro, kao jedan od glavnih likova, je veliki obožavatelj Star Treka.

- Martina Sirtis ima ulogu u SF filmu Waltera Koeniga (TOS: Chekov), nazvanom "InAlienable." Uz Martinu, u filmu glume Gary Graham (ENT: Soval) i Alan Ruck (GEN: kap. Harriman).

- Shatner je u svojem posljednjem video blogu Shatner Vision izjavio kako će Nimoy sigurno biti u novom filmu, dok on ipak neće. Iako su scenaristi Orci i Kurtzman rekli da za Shatnera ima mjesta, čini se da ipak ništa od toga. Iako, do početka snimanja ima još nekoliko mjeseci, pa su svakakvi obrati mogući...
"Nazvao sam Leonarda, rekoh, 'jesi li čuo,' a on je odgovorio 'jesam.' Rekao sam, 'kako misliš?', a on je odgovorio 'pročitao sam scenarij.' Pitao sam ga je li dobar, te je rekao da jest. Pitao sam ga jesam li ja u njemu, tada je napravio pauzu, i odgovorio 'ne,' i počeo se smijati. On je u filmu, a ja nisam!"

- Prošlog vikenda emitirana je remasterirana epizoda "Return to tomorrow" izvorno prikazana u drugoj sezoni originalne serije. Kratak preview epizode te usporedne slike remasterirane i originalne epizode, sa TrekMovie.com-a:

- Comic-Con je objavio najavu za ovu godinu, između ostalog, na konvenciji će biti nekoliko zanimljivih gostiju vezanih uz Star Trek te posebice jedanaesti film.
Iako je na popisu gostiju samo J.J. Abrams, TrekMovie.com piše da neće biti jedini, pridružiti će mu se Roberto Orci, Alex Kurtzman, Bryan Burk i Damon Lindelof. Zasad nisu poznati detalji, no navodno postoje planovi za neku vrstu najave na konvenciji. Već prije je Orci najavio objavu cijele, ili barem dijela glumačke postave.
Comic-Con se održava od 26. - 29. jula u San Diegu.


04.07.2007.

Kako izračunati SD?

Zvjezdani datumi (SD) nisu baš namjenjeni pretvaranju u ekvivalente Gregorijanskog kalendara… tačan vremenski  okvir ST-a, ustvari, nije bio ni uspostavljen sve do TNGs, "The Neutral Zone," u kojem je tada trenutna godina obilježena kao 2364. (od tada, to je uzimano kao polazna tačka ka utvrđivanju “godine” u ST-u).

 

TOSs zvjezdani datum počinje od 1512. ("The Corbomite Maneuver") i traje do 5928. ("Turnabout Intruder"). U ST hronologiji, Okudas su istakle da jedna jedinica zvjezdanog datuma odgovara jednom danu, sa 57 SD jedinica koje prođu između epizoda.

No, sa TNG peterocifreni SD sistem je uspostavljen kako bi se izvršila distanca između TNG i TOS. "4" je odabrana kao prva jedinica, a druga jedinica je obilježavala trenutnu sezonu TNG-a, što znači da je prva sezona epizoda imala SD sa početnim ciframa “4” i “1” (41XXX), druga - 42XXX, etc. Taj sistem se nastavio do danas… tako da je TNGs 13sta sezona i VOY 6ta u rangu  53XXX SD-a (2376.). Medjutim, ovo se uopće ne uklapa sa TOSs sistemom, i te epizode i filmovi zahtjevaju dosta napora kako bi se shvatio njihov SD sistem.

 

Zbog TNG sistema, generalno je prihvaćeno da je jedna godina jednaka 1000 zvjezdanih jedinica. Međutim, pisci i dalje slijede sistem 1jedinica=1dan.
Neki fanovi su počeli pretvarati trenutni datum u SD, u sljedećem formatu: YYMM.DD, gdje YY obilježava posljednje dvije jedinice (trenutne) godine, itd. (danas bi bio: 0707.04). To je postalo toliko popularno da je i Paramount to koristio u svojim reklamama za filmove. Međutim, to nema nikakve veze sa SD sistemom koji koriste pisci.

JavaScript Stardate Converter


02.07.2007.

Romulanski napad

Zemaljsko-romulanski rat s kraja šestog desetljeća 22. stoljeća je bila brutalna afera. Tehnologija tog razdoblja nije omogućavala nikakvu vizualnu komunikaciju između obje sukobljene strane. Na kraju rata je ustanovljena neutralna zona između dva suparnika u koju nije bilo dopušteno upućivati brodova, ma koliko god izgledali važni razlozi. Više od stoljeća, nijedna strana nije prekršila taj sporazum.

Međutim, Federacija je 2266. počela primati pozive za pomoć od postaja u blizini Neutralne zone. Federacija je poslala brod da to istraži, no za to vrijeme su uništene tri postaje dok je četvrta trpjela teške udarce od napada koji je bio u tijeku. Postaja je izvjestila da je nepoznati brod ispaljivao pojedinačne plazmatske naboje nevjerojatne snage, izazivajući teška oštećenja na postaji spaljujući više od 1 600 metara čelične oplate i poništava kompletne energetske štitove odjednom. Zamijećeno je da brod nestaje iz vidokruga iako su senzori pokativali da se isti još nalazi u vidokrugu. Postaja je uspjela neposredno prije svog uništenja poslati Enterpriseu slike koje prikazuju pojavljivanje broda iz neke vrste nevidljivosti i ispaljivanje brodskog oružja, istog onog koje je uništilo postaju.

Enterprise je bio u mogućnosti da odredi približnu lokaciju tuđinskog broda na svojim senzorima pokreta, no nije mogao ciljati istog zbog nemogućnosti vizualnog zahvata cilja. Nevidljivost brodova je inače bila popularna teoretska rasprava koja se smatrala mogućom kao selektivno skretanje svjetlosti, no cijena u potrošnji energije potrebnoj da se to ostvaruje u praksi se smatrala enormno velikom. Kapetan Kirk je slijedio brod, održavajući stalnu udaljenost i položaj u nastojanju da se stvori utisak lažnog senzorskog odjeka. Čim je tuđinski brod ostvario kontakt sa svojom matičnom bazom, Spock je mogao locirati signal i kreirati otisak slike zapovjednog mosta tuđinskog broda. Ispočetka je posada tog broda izgledala poput Vulkanaca!

Analiza tuđinskog oružja je naznačila da je to omatajuće plazma polje koje izaziva implozije. Čista legura rodinija s četvrte postaje, najčvršći materijal poznat u tadašnjim znanstvenim krugovima Federacije, je bio toliko promijenjene strukture nakon detonacije da je Spock bio u mogućnosti da ga prelomi golim rukama. Bez obzira na snagu protivnika, Enterprise je imao neke prednosti: romulanski brodski energetski sustavi su jednostavni impulsni pogoni, čineći ga značajno sporijim od Enterprisea. Također, romulanski brod je imao ograničeniji domet uz mnogo veću potrošnju energije.

Kirk je ponovno napao romulanski brod, nastojeći ga uništiti prije nego što stigne u Neutralnu zonu. Romulanci su izbacili mamce preko cijelog dometa ispaljivanja, zaustavili su brod, te prekinuli sva emitiranja u nastojanju da Kirk pomisli da ih je uništio. Kirk je na to odgovorio čekanjem, isključujući vlastite sustave i zauzevši položaj. Nakon gotovo deset sati mrtva trka je prekinuta kada je Enterprise slučajno uputio signal tijekom popravke onesposobljenih fazerskih sustava. Oni su nastojali da unište romulanski brod pokretanjem prema njemu, no romulanski zapovjednik je izbacio još mamaca - ovaj put s nuklearnom bojevom glavom skrivenom unutar mamca. Enterprise je detonirao napravu na manje od stotinu metara od svog trupa, što je za posljedicu imalo velike gubitke i oštećenja.

Kirk je odglumio da je Enterprise samo na korak od uništenja, nadajući se da će privući romulanskog zapovjednika da ponovno napadne. Plan je uspio, iako su Enterpriseovi fazerski sustavi ponovno otkazali kada su Romulanci prišli da završe uništenje Enterprisea. Zapovjednik Spock je uspio ući u fazersku nadzornu prostoriju koja je bila preplavljena otrovnim plinom za hlađenje, oštetivši romulanski brod prije no što je isti otvorio vatru. Iako je Kirk ponudio Romulancima predaju, romulanski zapovjednik je uništio svoj brod.

S vodećim romulanskim brodom potučenim u boju, Romulanci su odustali od planova za rat s Federacijom. Njihov savez s Klingoncima je došao ubrzo nakon ovog incidenta, i mogao je biti romulanski pokušaj da ojačaju svoju vojnu snagu nakon ovog poraza.

 

01.07.2007.

M-5 debakl

Dr. Daystrom je početkom 2260-ih počeo s proizvodnjom pokusnih računalnih sustava koje je nazvao serijom M. Modeli 1, 2, 3 i 4 su bili promašaji, no M-5 je bio uspjeh. Bazirano na multitroničkim načelima, računalo je ponudilo zavidan pomak naprijed u odnosu na dotadašnje duotroničke sustave koje je dr. Daystrom također izumio nekoliko godina prije. Daystrom je bio uvjeren da bi primjene M-5 u svemiru mogle biti vrlo uspješne, toliko da bi zvjezdani brodovi mogli operirati pod samostalnim računalnim nadzorom, s malo ili čak bez posade ukrcane na brod.

Zapovjedništvo Zvjezdane Flote je bilo dovoljno uvjereno u tu mogućnost da odobri znatna sredstva za probu M-5 projekta. Pet brodova Constitution klase su dodijeljena - USS Enterprise, USS Excalibur, USS Lexington, USS Hood i USS Potemkin. Za tu prigodu, s Enterprisea je povučena sva posada osim njih devetnaest i M-5 računala, koje je preuzelo zadaće ostatka posade, uz dr. Daystroma koji je nadzirao računalne karakteristike. Ostala četiri broda su formirala udarni odred za okršaj s M-5 u taktičkim vježbama s namjerom provjere učinkovitosti te računalne jedinice.

Početne provjere su tekle po planu misije. Lexington i Excalibur su napali M-5 dok je EnterpriseEnterprise je bio u mogućnosti da odgovori na bilo koji napadaj daleko brže od bilo koje žive posade, izmanevrirajući dva zvjezdana broda i izvodeći ponavljane fazerske udare po njima. vodio simulirani napad na Alpha Carinae II. Brodovi su poveli bitku po uobičajenim vježbovnim uvjetima, s fazerima podešenim na 1% snage i uz minimalne štitove. Pod nadzorom računala,

Čim je vježba bila gotova, M-5 je pristupio testiranju. Ubrzo je došao nasuprot Wodenu, robotskom rudarskom teretnjaku. Računalo je prišlo Wodenu warp brzinom i ispalilo fotonska torpeda, potpuno uništivši teretnjak. Sva nastojanja da se M-5 isključi su propala; računalo je uspostavilo sigurnu vezu s brodskim energetskim sustavima i preuredilo nadzor nad svakim pokušajem isključivanja. Također je odbilo da omogući posadi da kontaktira s bilo kim izvan broda.

Ubrzo nakon toga, ostala četiri broda iz vježbovne grupe su pokrenula simulirani napad na Enterprise. M-5 je odgovorio fazerima pod punom snagom, izazivajući teška oštećenja na njima. Naročito je teško prošao Excalibur, gdje su kapetan Harris i cjelokupna posada poginuli u okršaju.

Dr. Daystrom je pokušao uvjeriti M-5 da prekine bitku, no bez uspjeha. Pod teškim stresom zbog otkazivanja njegovog računalnog sustava, Daystrom je doživio ozbiljan slom živaca. Kirk je ubrzo izazavao da se M-5 sam isključi čim je pokazao računalu da je njegova odlučnost da preživi dovela do toga da počini ubojstvo.

U međuvremenu je komodor Wesley, uvjeren da je Kirk iz nekog razloga pokrenuo napad, dobio dopuštenje Zvjezdane Flote da uništi Enterprise preostalim snagama. Dok je Enterprise plutao bespomoćno svemirom, Wesley se približio. Kirk je prekinuo sve glavne energetske sustave na brodu, glumeći da je brod onesposobljen u nadi da Wesley ne bi napao bespomoćnu metu. Kirkova nadanja su se pokazala tačnim, i Wesley je opozvao napad.

Posljedice debakla M-5 računala su bile dalekosežne. Dok je Zvjezdana Flota nastavila koristiti nenaoružane robotske jedinice kao što je to Woden za neke dužnosti, niti jedan naoružani brod Zvjezdane Flote više nikad nije vođen isključivo od strane računala. To je djelomično zbog toga što su sustavi poput M-5 i slični stekli izuzetnu ozloglašenost, da je kasnije bilo nemoguće iz političkih razloga nastaviti razvoj takvih projekata. Međutim, još važnije je da je Zvjezdana Flota shvatila da poslovi istraživanja nisu samo popunjavanje detalja na zvjezdanim kartama ili teritorijalno širenje ili znanstvena saznanja. To je, da se bude u duhu istog, također i širenje i istraživanje nas samih. S tim na umu, istraživački brodovi bez posade su postali besmisleni.

Nakon incidenta s M-5, dr. Daystrom je primljen na neko vrijeme u rehabilitacijski centar radi oporavka od živčanog sloma. Iako se potpuno oporavio i vratio računalnim znanostima i napravio nekoliko dostignuća, nikad više njegov rad nije imao značajnog utjecaja na tom polju.