STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.07.2007.

M-5 debakl

Dr. Daystrom je početkom 2260-ih počeo s proizvodnjom pokusnih računalnih sustava koje je nazvao serijom M. Modeli 1, 2, 3 i 4 su bili promašaji, no M-5 je bio uspjeh. Bazirano na multitroničkim načelima, računalo je ponudilo zavidan pomak naprijed u odnosu na dotadašnje duotroničke sustave koje je dr. Daystrom također izumio nekoliko godina prije. Daystrom je bio uvjeren da bi primjene M-5 u svemiru mogle biti vrlo uspješne, toliko da bi zvjezdani brodovi mogli operirati pod samostalnim računalnim nadzorom, s malo ili čak bez posade ukrcane na brod.

Zapovjedništvo Zvjezdane Flote je bilo dovoljno uvjereno u tu mogućnost da odobri znatna sredstva za probu M-5 projekta. Pet brodova Constitution klase su dodijeljena - USS Enterprise, USS Excalibur, USS Lexington, USS Hood i USS Potemkin. Za tu prigodu, s Enterprisea je povučena sva posada osim njih devetnaest i M-5 računala, koje je preuzelo zadaće ostatka posade, uz dr. Daystroma koji je nadzirao računalne karakteristike. Ostala četiri broda su formirala udarni odred za okršaj s M-5 u taktičkim vježbama s namjerom provjere učinkovitosti te računalne jedinice.

Početne provjere su tekle po planu misije. Lexington i Excalibur su napali M-5 dok je EnterpriseEnterprise je bio u mogućnosti da odgovori na bilo koji napadaj daleko brže od bilo koje žive posade, izmanevrirajući dva zvjezdana broda i izvodeći ponavljane fazerske udare po njima. vodio simulirani napad na Alpha Carinae II. Brodovi su poveli bitku po uobičajenim vježbovnim uvjetima, s fazerima podešenim na 1% snage i uz minimalne štitove. Pod nadzorom računala,

Čim je vježba bila gotova, M-5 je pristupio testiranju. Ubrzo je došao nasuprot Wodenu, robotskom rudarskom teretnjaku. Računalo je prišlo Wodenu warp brzinom i ispalilo fotonska torpeda, potpuno uništivši teretnjak. Sva nastojanja da se M-5 isključi su propala; računalo je uspostavilo sigurnu vezu s brodskim energetskim sustavima i preuredilo nadzor nad svakim pokušajem isključivanja. Također je odbilo da omogući posadi da kontaktira s bilo kim izvan broda.

Ubrzo nakon toga, ostala četiri broda iz vježbovne grupe su pokrenula simulirani napad na Enterprise. M-5 je odgovorio fazerima pod punom snagom, izazivajući teška oštećenja na njima. Naročito je teško prošao Excalibur, gdje su kapetan Harris i cjelokupna posada poginuli u okršaju.

Dr. Daystrom je pokušao uvjeriti M-5 da prekine bitku, no bez uspjeha. Pod teškim stresom zbog otkazivanja njegovog računalnog sustava, Daystrom je doživio ozbiljan slom živaca. Kirk je ubrzo izazavao da se M-5 sam isključi čim je pokazao računalu da je njegova odlučnost da preživi dovela do toga da počini ubojstvo.

U međuvremenu je komodor Wesley, uvjeren da je Kirk iz nekog razloga pokrenuo napad, dobio dopuštenje Zvjezdane Flote da uništi Enterprise preostalim snagama. Dok je Enterprise plutao bespomoćno svemirom, Wesley se približio. Kirk je prekinuo sve glavne energetske sustave na brodu, glumeći da je brod onesposobljen u nadi da Wesley ne bi napao bespomoćnu metu. Kirkova nadanja su se pokazala tačnim, i Wesley je opozvao napad.

Posljedice debakla M-5 računala su bile dalekosežne. Dok je Zvjezdana Flota nastavila koristiti nenaoružane robotske jedinice kao što je to Woden za neke dužnosti, niti jedan naoružani brod Zvjezdane Flote više nikad nije vođen isključivo od strane računala. To je djelomično zbog toga što su sustavi poput M-5 i slični stekli izuzetnu ozloglašenost, da je kasnije bilo nemoguće iz političkih razloga nastaviti razvoj takvih projekata. Međutim, još važnije je da je Zvjezdana Flota shvatila da poslovi istraživanja nisu samo popunjavanje detalja na zvjezdanim kartama ili teritorijalno širenje ili znanstvena saznanja. To je, da se bude u duhu istog, također i širenje i istraživanje nas samih. S tim na umu, istraživački brodovi bez posade su postali besmisleni.

Nakon incidenta s M-5, dr. Daystrom je primljen na neko vrijeme u rehabilitacijski centar radi oporavka od živčanog sloma. Iako se potpuno oporavio i vratio računalnim znanostima i napravio nekoliko dostignuća, nikad više njegov rad nije imao značajnog utjecaja na tom polju.