STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.07.2007.

Romulanski napad

Zemaljsko-romulanski rat s kraja šestog desetljeća 22. stoljeća je bila brutalna afera. Tehnologija tog razdoblja nije omogućavala nikakvu vizualnu komunikaciju između obje sukobljene strane. Na kraju rata je ustanovljena neutralna zona između dva suparnika u koju nije bilo dopušteno upućivati brodova, ma koliko god izgledali važni razlozi. Više od stoljeća, nijedna strana nije prekršila taj sporazum.

Međutim, Federacija je 2266. počela primati pozive za pomoć od postaja u blizini Neutralne zone. Federacija je poslala brod da to istraži, no za to vrijeme su uništene tri postaje dok je četvrta trpjela teške udarce od napada koji je bio u tijeku. Postaja je izvjestila da je nepoznati brod ispaljivao pojedinačne plazmatske naboje nevjerojatne snage, izazivajući teška oštećenja na postaji spaljujući više od 1 600 metara čelične oplate i poništava kompletne energetske štitove odjednom. Zamijećeno je da brod nestaje iz vidokruga iako su senzori pokativali da se isti još nalazi u vidokrugu. Postaja je uspjela neposredno prije svog uništenja poslati Enterpriseu slike koje prikazuju pojavljivanje broda iz neke vrste nevidljivosti i ispaljivanje brodskog oružja, istog onog koje je uništilo postaju.

Enterprise je bio u mogućnosti da odredi približnu lokaciju tuđinskog broda na svojim senzorima pokreta, no nije mogao ciljati istog zbog nemogućnosti vizualnog zahvata cilja. Nevidljivost brodova je inače bila popularna teoretska rasprava koja se smatrala mogućom kao selektivno skretanje svjetlosti, no cijena u potrošnji energije potrebnoj da se to ostvaruje u praksi se smatrala enormno velikom. Kapetan Kirk je slijedio brod, održavajući stalnu udaljenost i položaj u nastojanju da se stvori utisak lažnog senzorskog odjeka. Čim je tuđinski brod ostvario kontakt sa svojom matičnom bazom, Spock je mogao locirati signal i kreirati otisak slike zapovjednog mosta tuđinskog broda. Ispočetka je posada tog broda izgledala poput Vulkanaca!

Analiza tuđinskog oružja je naznačila da je to omatajuće plazma polje koje izaziva implozije. Čista legura rodinija s četvrte postaje, najčvršći materijal poznat u tadašnjim znanstvenim krugovima Federacije, je bio toliko promijenjene strukture nakon detonacije da je Spock bio u mogućnosti da ga prelomi golim rukama. Bez obzira na snagu protivnika, Enterprise je imao neke prednosti: romulanski brodski energetski sustavi su jednostavni impulsni pogoni, čineći ga značajno sporijim od Enterprisea. Također, romulanski brod je imao ograničeniji domet uz mnogo veću potrošnju energije.

Kirk je ponovno napao romulanski brod, nastojeći ga uništiti prije nego što stigne u Neutralnu zonu. Romulanci su izbacili mamce preko cijelog dometa ispaljivanja, zaustavili su brod, te prekinuli sva emitiranja u nastojanju da Kirk pomisli da ih je uništio. Kirk je na to odgovorio čekanjem, isključujući vlastite sustave i zauzevši položaj. Nakon gotovo deset sati mrtva trka je prekinuta kada je Enterprise slučajno uputio signal tijekom popravke onesposobljenih fazerskih sustava. Oni su nastojali da unište romulanski brod pokretanjem prema njemu, no romulanski zapovjednik je izbacio još mamaca - ovaj put s nuklearnom bojevom glavom skrivenom unutar mamca. Enterprise je detonirao napravu na manje od stotinu metara od svog trupa, što je za posljedicu imalo velike gubitke i oštećenja.

Kirk je odglumio da je Enterprise samo na korak od uništenja, nadajući se da će privući romulanskog zapovjednika da ponovno napadne. Plan je uspio, iako su Enterpriseovi fazerski sustavi ponovno otkazali kada su Romulanci prišli da završe uništenje Enterprisea. Zapovjednik Spock je uspio ući u fazersku nadzornu prostoriju koja je bila preplavljena otrovnim plinom za hlađenje, oštetivši romulanski brod prije no što je isti otvorio vatru. Iako je Kirk ponudio Romulancima predaju, romulanski zapovjednik je uništio svoj brod.

S vodećim romulanskim brodom potučenim u boju, Romulanci su odustali od planova za rat s Federacijom. Njihov savez s Klingoncima je došao ubrzo nakon ovog incidenta, i mogao je biti romulanski pokušaj da ojačaju svoju vojnu snagu nakon ovog poraza.