STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
21.07.2007.

Captain Kathryn Janeway

Puno ime: Kathryn Janeway
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Godina rođenja: 20. maj
Mjesto rođenja: Indiana, Sjeverna Amerika, Zemlja
Roditelji: Admiral Edward i Gretchen Janeway
Braća i sestre: Jedna sestra

Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote
Čin: Admiralica
Zanimanje: Admiralica u Stožeru Zvjezdane flote, prije kapetanica USS Voyagera
Djeca: Nema
Bračni status: Neudata (jednom zaručena)
Glumi je: Kate Mulgrew

 

 Hronologija

2334. - Janeway je rođena
2349. - Upisuje Akademiju Zvjezdane flote
2353. - Diplomira na Akademiji
Tijekom 2360-ih - služi kao znanstvena časnica na federacijskom brodu Al-Batani pod
kapetanom Owenom Parisom
2363. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Billings gdje upoznaje Tuvoka
2366. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Bonestell
2371. - Dobiva zapovjedništvo nad brodom Voyager
2371. - Tijekom prve misije u kojoj je Voyager poslan da pronađe nestali makijski brod, biće pod nazivom Skrbnik prebacuje Voyager u delta kvadrant. Janeway doznaje da je Skrbnik nesretnim slučajem uništio matični planet vrste Ocampa, te sada štiti njihovu koloniju na planetu nedaleko svoje Mreže. Skrbnik je na izmaku snaga i traži kompatibilni DNK kako bi mogao dobiti potomka koji će nastaviti njegovo djelo. Iz tog razloga je doveo Voyager i makijski brod. Skrbnik ne uspijeva i nakon njegove smrti Janeway uništava njegovu mrežu kako bi onemogućila Kazoncima da je zauzmu i unište Ocampe. Uništenjem Mreže Janeway eliminira i jedini način brzog povratka u alfa kvadrant. Posada makijskog broda priključuje se posadi Voyagera
2373. - Uvučena je u rat između Borga i vrste 8472 (borgovska oznaka vrste), te sklapa savez sa Borgom, prvi savez između Federacije i Borga
2374. - Nakratko gubi zapovjedništvo nad Voyagerom od strane Hirogenaca
Iste godine otkriva česticu omega te poduzima korake za njeno uništenje
2375. - Sklapa mirovni sporazum sa Vrstom 8472
2377. - Nakratko je asimilirana od strane Borga
2378. - Koristi Borgovski transwarp prijenosnik kako bi vratila Voyager u Federaciju
U okršaju s Borgom uništava transwarp čvorište, Borgov centralni neksus te Borgovsku kraljicu

 

Na početku svoje karijere Katherine Janeway je služila kao znanstveni časnik na USS Al-Bataniju pod zapovjedništvom kapetana Parisa. Ipak, najveću slavu je stekla kao kapetanica Voyagera. Vjerovalo se da je brod izgubljen u Pustinji, na svom prvom zadatku, ali 2374. Voyagerov medicinski hologram za hitne slucajeve je poslan preko tuđinske komunikacijske mreže na USS Prometheus. Doktor je izjavio da je Voyager zapravo odvučen u Delta kvadrant od strane bića poznatog kao Skrbnik. Skrbnik je oteo i Voyager i Makijski brod kako bi se ponovno rodio. U meduvremenu Voyager se sukobljava s Kazoncima i u njihovom sukobu Makijski brod i Skrbnikova svemirska postaja bivaju uništeni.

Od tada Voyager putuje kući - kako se prvo mislilo 70 godina. Brod je naišao na mnoge probleme na putu kao što su napad kazonskih sekti, Borga i Vrste 8472. Kapetanica Janeway je dopustila Makijima da ostanu na brodu i oni su se uspješno integrirali u njenu posadu. Tijekom boravka u Delta kvadrantu Janeway je postala kontroverzni vođa. Štitila je i brod i posadu u granicama principa, osim nekoliko puta kada je odlučila ući u neprijateljsko područje i tako riskirati sigurnost Voyagera. Vjerojatno najkontroverznija odluka joj je bila ona kada su Tuvok i Neelix bili spojeni u jednu osobu - Tuvixa. Iako je bilo jasno da je Tuvix novi pojedinac sa vlastitim postojanjem i jakom željom za život, Janeway je odlučila prekinuti njegov život kako bi dobila natrag dvojicu svojih časnika, unatoč tomu što je jednom prilikom rekla Vidijancima kako smrt jednog bica da se spasi drugo nije nimalo human niti opravdan čin.

Usprkos ovim i još nekim propustima, Janeway zaslužuje i ima veliku odanost posade Voyagera jer je svoju dužnost kao kapetanica tog broda dosljedno provodila, primjerice kada je Krenimski brod temporalnim poremecajima mijenjao sadašnjost ostala je sama upravljati brodom, a Tuvoku koji ju je zadnji napustio sa Sedmom od Devet rekla je: "Kapetan tone s brodom". To pokazuje koliku je ljubav osjecala prema Voyageru. Suprostavila se Borgu mnogo puta, ali najupečatljivije 2377. kada je potpomogla pobunu protiv radilica. Admiralica Janeway je posjetila Voyager iz alternativne stvarnosti i dala im napredno oružje i obrambene sustave razvijene posebno za borbu protiv Borga. Koristeći ovu tehnologiju Voyager je uništio Borgoski transwarp portal - jedan od šest u cijeloj galaksiji i tako srušila ogromnu mrežu preko koje Borg transwarpom putovao s jednog kraja galaksije na drugi. Ova je borba obilježila pad Borgova te ostavila Zvjezdanoj floti u sadašnjosti artiljeriju naprednog oružja.

Nakon povratka u Alfa kvadrant Katherine Janeway je promaknuta u čin admirala. Još uvijek obavlja tu funkciju i odgovorno pazi na dio Zvjezdane flote koji se nalazi uz Romulansku Neutralnu zonu.