STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
25.07.2007.

Bajoranski incident

Sklapanjem sporazuma sa Kardasijancima, Federacija je pokušala učiniti sve da održi taj sporazum. To je uključivalo i žrtvovanje nekih osoba...

Nakon što su, Bajoranci preuzeli odgovornost za napad na federacijsku koloniju, Enterprise je poslan u jednu koloniju za koju vjeruje da se tamo nalazi bajoranski terorist koji je izvršio napad. Adm. Kennelly oslobađa Bajoranku po imenu Ro iz zatvora da im pomogne u misiji.

Prije nego se nađe sa vođom, otkriva da se zastavnica Ro teleportirala ranije te slijedeći njezine tragove dolaze do Orte. On im objašnjava da nije on lansirao napad na federacijsku koloniju, nego da pravi teroristi koriste Enterprise kako bi pronašli Ortu i uništili njegov pokret otpora.

Nakon povratka na Enterprise, Ro objašnjava Picardu da je i Admiral Kennelly umiješan u ovo te želi pomoći Kardasijancima da riješe bajoranski problem. Znajući to, Picard i Ro smišljaju plan kojim će se pokazati da je Admiral umješan.

Picard šalje dva bajoranska broda koja služe kao mamac za kardasijanske brodove. Kardasijanski brodovi presreću bajoranske te traže Enterprise da se povuče. U daljnjem razgovoru sa Admiralom, Picardu je naređeno da se povuče, govoreći da to mora napraviti da održe sporazum sa Kardasijancima.

Nakon što su Kardasijanci uništili bajoranske brodove, Picard govori Kennellyju kako su brodovi bili mamac. Orta nije odgovoran za napad, nego su se Kardasijanci htjeli riješiti bajoranskog pokreta otpora.

Godinu dana poslije, Bajoranci konačno uspijevaju istjerati kardasijanske koloniste iz bajoranskog sustava. S obzirom da ih je Federacija već prethodno zaštitila, odluče prepustiti Federaciji kontrolu nad stanicom Terok Nor, što je bila kardasijanska stanica za procesiranje različitih ruda, koje su iskopavali bajoranski robovi. Federacija mijenja ime stanici u Deep Space Nine.

Nakon što federacijski zapovjednik Benjamin Sisko dolazi na DS9, nalazi stanicu u rasulu, a Bajorance na rubu interplanetarnog rata. Jedina osoba koja drži bajoransku civilizaciju na okupu je Kai Opaka. Prilikom Siskove posjete, ona otkriva da je on Poslanik Proroka te da će stupiti u kontakt s njima.

Nedugo potom uz pomoć svoje znanstvene časnice Dax otkriva stabilnu crvotočinu u sustavu za koju saznaje da vodi u Gama kvadrant.

Bivši kardasijanski prefekt i zapovjednik Terok Nora prije dolaska Federacije, Gul Dukat, također odlazi u crvotočinu te mu se gubi svaki trag. Kardasijanci pod izlikom da su Bajoranci odgovorni za Dukatov nestanak napadaju stanicu sa tri Galor krstarice i teško ju oštećuju. No, netom prije proboja trupa Sisko iz crvotočine izvodi Dukata te Kardasijanci šokirani postojanjem crvotočine prekidaju napad te se povlače.

Otkrićem crvotočine u bajoranskom sustavu, Bajor postaje jedno od najbitnijih trgovačkih odredišta u čitavom kvadrantu Alfa.