STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
26.07.2007.

Bitka kod Bassenovog procjepaGodine 2379. Zvjezdana flota prima vijest da se dogodio državni udar u Romulanskom zvjezdanom carstvu. Kako takva promjena vlasti kod Romulanaca ne spada baš u uobičajene stvari, obratili su posebnu pažnju na događaj. Još jedna, potpuno revolucionarna i štoviše zbunjujuća činjenica došla je do zapovjedništva Zvjezdane flote. Novi Praetor Romulanskog carstva je Shinzon – Reman. Remani, stanovnici Remusa, sestrinske planete Romulusa, smatrani su za nižu vrstu i tretirani kao robovi. S obzirom na te činjenice, sam događaj postaje još nevjerojatniji. Događa se još jedna, do jučer nevjerojatna stvar – Shinzon poziva Federaciju na sastanak.

'Slučajno' se baš Enterprise-E našao u blizini i zapovjedništvo Zvjezdane flote ga šalje na Romulus da rasvijetliti cijelu situaciju i vidi što Shinzon želi. Otkriva se još iznenađujućih detalja: Shinzon je klon kapetana Picarda, prvotno stvoren za infiltraciju u Zvjezdanu flotu. Genetski je modificiran, tako da u danom trenutku ubrzano ostari i preuzme Picardovo mjesto. Kako se struja na Romulusu promijenila, plan je odbačen i Shinzon, je kao mali dječak poslan u rudnike dilitija na Remus. Budući da genetski modificirano ubrzano starenje nije aktivirano, došlo je do totalnog poremećaja u njegovom organizmu. Jedini spas je potpuna transfuzija Picardove krvi koju donator Picard ne bi preživio. Shinzon se pošto-poto odlučio dokopati njemu jedinog spasa. Obećaje Senatu da će pokoriti Federaciju i dobiva podršku Romulanske flote.

Prije pokretanja sveobuhvatnog rata, planira uništiti Zemlju thalaronskim zračenjem, istim, no masivnijim oružjem kojim je pobio Senat. Enterprise se hitno vraća u područje Federacije, nadajući se da će Scimitar napasti najprije njih – ipak je ono što Shinzon najviše želi, zapovijedati s palube Enterprisea. Shinzon napada prije nego je Enterprise stigao pomoći. Bitka je bila više-manje jednostrana. Scimitar je napredan i opasan vojni brod sa generatorom thalaronskog zračenja, jako naoružan, sa dvostrukim štitovima i uređajem za skrivanje. Glavna mu je prednost što može koristiti štitove i pucati dok je potpuno skriven. U direktnom sukobu, Enterprise je ekstremno ranjiv. Našao se pod direktnom paljbom koja je stizala ni od kuda, trpeći velika oštecenja.

Pomoć stiže u obliku dva romulanska broda Norexan klase. Iako je pokoravanje Zemlje u Romulanskom carstvu uvijek dobrodošlo, zaslugu za njeno totalno uništenje ipak nisu željeli preuzeti na sebe. Zabrinuli su se nad mentalnim zdravljem Shinzona i na kraju odlučili 'stati' na stranu Federacije i proglasiti ga njihovim 'unutarnjim problemom'. Nažalost, ni Norexan klasa brodova nije se mogla suprotstaviti Scimitaru i ubrzo su pretrpjeli skoro potpuno uništenje, ostajući plutati u svemiru. Kako se bitka bližila kraju, Deanna Troi je, koristeći svoje empatičke sposobnosti, locirala Scimitar te je Enterprise, vođen njenim uputama, uspio neutralizirati Scimitarov uređaj za skrivanje.

U međuvremenu, Shinzon šalje ljude na Enterprise sa ciljem da uhvate Picarda. Nedugo prije promaknuti kapetan Riker vodi obrambeni napad i uspijeva ih savladati. U direktnom sukobu Scimitar je bio jednostavno presnažan, Enterprise je upotrijebio svo svoje oružje i nije nanio gotovo nikakvu štetu neprijatelju. Picard i Shinzon našli su se 'oči u oči' – jedan brod gotovo uništen, nasuprot drugog u punoj snazi i ljepoti. Započinje igra živaca. Picard naređuje pokret i zabija Enterprise u Scimitar. (Jedna od, meni, najdomljivijih scena svih ST serijala i filmova, op.a.). Shinzon ne može vjerovati da je Picard to napravio. Oba broda su teško oštećena. Scimitar, izgubivši naoružanje i pretrpjevši masivno oštećenje trupa uspijeva se otrgnuti od Enterprisea i aktivirati oružje za thalaronsko zračenje. Picard se, prebacivši svu preostalu energiju u teleportere, teleportira na Scimitar. Započinje finalni sukob 'Glasa' i 'Jeke', Picarda i Shinzona.

U napetom okruženju odbrojavanja do konačnog formiranja thalatronske zrake Picard ubija svog klona. Teku zadnje sekunde prije aktivacije zrake kada stiže Data. Skočio je sa Enterprisea i kroz otvoreni svemir stigao u pomoć svom prijatelju i kapetanu. Pokretnom jedinicom za hitnu teleportaciju šalje Picarda na Enterprise i u zadnjoj sekundi uništava thalaronski generator. Scimitar nestaje u snažnoj ekspoloziji odnijevši za sobom neprežaljenog Datu...