STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
27.07.2007.

Klišeji

1. Deflektor
Deflektor je zamišljen kao deus-ex-machina rješenje za neke bezizlazne situacije. Deflektor spada pod razne kategorije - klišeje, nedosljednosti, nelogičnosti, itd. Radi se o napravi čija prvotna namjera je stvaranje polja za odbijanje čestica interstelarne prašine, no deflektor je izgleda vrlo lako modifcirati da emitira različite čestice i zračenja. Nebrojeno mnogo puta Geordi ili Data (ili O'Brien ili B'Elanna) su se sjetili modificirati deflektor na neki način, što im je znatno olakšalo situaciju. Problem deflektora tu ne prestaje. Kao prvo, ako je deflektor tako uspješna naprava, zašto ih svaki brod nema više, ili zašto nisu napravljeni da ih se bez problema može modificirati, a ne ručno? Svaka epizoda s deflektorom kao rješenjem problema je loša epizoda, osim ako naglasak nije toliko stavljen na problem kojeg deflektor riješava. Koliko se mogu prisjetiti, DS9 ima puno manje ovakvih slučajeva (jer postaja nema deflektor valjda, a Defiantov deflektor je ionako sićušan) a Enterprise (nx-01) ima još manje takvih situacija (ali ipak ima deflektor, zar ne - kad Trip objašnjava da će svemirske čestice napraviti rupe veličine šake ako ne popravi deflektor). Hvala bogu da u "The Best Of Both Worlds" deflektor nije uspio uništiti onu kocku...

2. Otkazivanje holodeka
Svaki put kad epizoda započne u holodeku, znamo da će doći do neke greške i da će likovi ostati zarobljeni u holodeku a sigurnosne mjere će se isključiti (čast iznimkama - DS9). Jednostavno nije logično da jedan svakodnevni uređaj toliko puta zakazuje, posebno zato jer se svaki put radi o situacijama koje ugrožavaju život posade. Kad bi se holodek u stvarnosti toliko kvario (odn. kad bi postojao), vjerojatno ga nitko ne bi koristio, ili bi barem potpuno maknuli opciju za micanje sigurnosnih mjera. Iako pretpostavljamo da između svake epizode u seriji prođe recimo nekoliko tjedana, to bi značilo 2-3 smrtonosne greške godišnje po holodeku. Ako pretpostavimo da se radi o avanturistički raspoloženim ljudima, pogledajmo drugu stvar: koja je šansa da u isto vrijeme otkaže i izlaz iz holodeka i sigurnosne mjere? Zašto se holodek ne može jednostavno "iščupati iz zida"? Ako bi došlo do nekakve greške, zar se ne bi jednostavno sve zaledilo (blue screen of death) ili ugasilo?

3. Potpuni promašaj eksperimentalne tehnologije
Također smo mnogo puta vidjeli da neka eksperimentalna tehnologija propada. Znanstvenik sav sretan dolazi na brod, očekivajući da će njegov izum raditi savršeno, ali dolazi do katastrofe! Nije valjda da je to prvo testiranje? Jedan od prvih primjera je Daystromovo računalo kojeg on ugrađuje na Enterprise. Radi se o super-inteligentnom komadu tehnike, koji bi trebao zamijeniti velik dio posade. Računalo gubi razum (ili šta već gubi) i počinje ubijati. Onda ga Kirk mora natjerati na suicid. Fazni uređaj za skrivanje je čak dva puta propao - jednom je poremetio romulansku ratnu krstaricu, a drugi put je gotovo uništio USS Pegasus. No kasnije više puta vidimo kako određeni pojedinci koriste pomicanje faze za skrivanje/prolaženje kroz zidove! Solitonski pogon je također propao (onaj val koji je nosio Enterprise za sobom i nije nikako htio stati), a izgleda da više nikad nije ni bio uspješan kad ga nitko ne koristi. Ako mu je to bio prvi test (ili čak prvi pokus nakon prvog uspješnog pokusa) , zašto ga testirati na flagshipu...?

4. Čudne neke reakcije
Koliko puta se dogodilo da je nešto poput softverske greške uzrokovalo apokaliptičnu eksploziju? Primjerice, virus kojeg Janewayica ubaci u Borg kolektiv uzrokuje eksplozije matičinog "gnijezda". Matica se počne raspadati, što možemo reći da je možda i moguće, a vodovi i kablovi počinju pucati, svi oni mostovi se raspadaju... Zatim, nešto slično se odvija u DS9 "Homefront"/"Paradise Lost" elitna skupina kadeta uspjeva onesposobiti cijelu zemljinu energetsku mrežu. Malo vjerojatno da bi oni to uspjeli ako svugdje postoje sigurnosne mjere od strane računala, kao i ljudi koji sve to kontroliraju. Potencijalan ovakav klišej se pojavljuje u "I, Borg", gdje Data tvrdi da će ona nekakva slika (?) nakon nekog vremena razoriti Borgovske neurološke puteve ili tako nešto.

5. Jednokratne tehnike
Ovo spada i pod nedosljednosti i pod klišeje. Radi se o rješenjima koja su genijalna, ali nikad ih više ne vidimo (ili se likovi ponašaju kao da nikad nisu čuli za njih) iako je situacija vrlo slična. Primjerice, svi znamo da se ne može teleportirati osobu dok su uključeni štitovi, jelda? Ali onda se O'Brien sjeti napraviti "otvor" u štitu i odjednom se kroz taj otvor može teleportirati! Zašto onda svi ne koriste tu tehniku umjesto riskiranja spuštanja štitova? Ista stvar vrijedi i za obrtanje polariteta. Što god se dogodilo, Data obrne polaritet i dogodit će se suprotno. Zašto to samo koriste Data i Geordi, a nitko drugi ne? Šta je sa metafaznim štitovima? Jednom su bili upotrebljeni - protiv Borgovskog prototip transwarp broda, ali zatim su zaboravljeni. Tu također spadaju i stvari poput holografskih oružja (Picard ubije Borg radilice mecima iz holografskog automata!!). Po tome bi bilo najbolje postaviti emitere po cijelom brodu i lijepo da čim dođe uljez na brod, svim članovima se u rukama stvore puške. Slično je sa frekvencijama štitova/fazora/čega već - tek pred kraj se neko sjeti uskladiti frekvencije oružja i štitova ili ih rotirati radi teže adaptacije od strane neprijatelja. Zašto jednostavno odmah ne skeniraju frekvenciju štitova/oružja i prilagode se (kao što to Borg radi) nego čekaju do kraja?