STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
30.07.2007.

Bitka kod Narendre III

Sredinom 2366. Enterprise-D je tijekom svoje misije naletio na vremenski procjep. Kad je iz procjepa izašao teško oštećeni USS Enterprise-C, sve se promijenilo, a prva od uočljivijih promjena je što je poručnica Tasha Yar još uvijek živa, te se nalazi za taktičkom konzolom umjesto poručnika Worfa. Skeniranjem otkivaju da na Enterprise-C još uvijek ima živih, a ubrzo primaju i poziv u pomoć od njegove kapetanice Rachel Garett iz kojeg doznaju da je brod bio pod romulanskim napadom.

Kapetan Picard šalje spasilačke i inženjerske ekipe na Enterprise-C, uz jasnu naredbu da nitko ne govori gdje su i "kad" su. Picardu ubrzo prilazi Guinan, jedan od civila na Enterpriseu-D. Njena rasa, El-Aurianci, posjeduje jedinstven osjećaj za vrijeme i zna da se nešto izmijenilo u vremenskom kontinuumu. Rat u kojem se nalaze se nije trebao desiti, a ni Enterprise-C ne bi smio biti ovdje. Nakon tog razgovora Picard odlazi u bolnicu na razgovor sa kapetanicom Garett, koja želi znati sto se desilo. Naime, zadnje čega se sjeća je borba sa romulanskim brodovima kako bi spasila klingonsku postaju na Narendri III. Picard ju informira kako se nalazi 22 godine u budućnosti i kako je uništenje dotične postaje započelo 20 godina dug rat sa Klingonskim carstvom.

Garett se vraća na svoj brod koji je djelomično popravljen, a Picard traži dokaze od Guinan koji bi ga natjerali da vrati Enterprise-C nazad kroz procjep, gdje će zasigurno biti uništen. Guinan ga ipak uspije nagovoriti i sprema se poslati Enterprise-C nazad, usprkos protivljenju ostatka posade na mostu (mada Data komentira kako bi taj požrtvovni čin mogao biti shvaćen kao časna smrt od strane Klingonaca i time spriječiti rat).

Picard informira Garett o svojoj odluci, kao i o tome da Federacija gubi rat te se vraća na Enterprise-D trenutak prije nego jedna klingonska ptica grabljivica (BoP) isključi svoj uređaj za skrivanje i napadne Enterprise-C, oštetivši ga i ubivši kapetanicu Garett. Poručnik Castillo, jedini preostali preživjeli viši časnik sa Enterprise-C koji je u tom trenutku bio na Enterprise-D, želeći preuzeti kapetaničinu dužnost što Picard odobrava.

U međuvremenu, Tasha Yar u razgovoru sa Guinan doznaje da je u drugom vremenskom toku umrla na besmislen način. Yar zatraži od Picarda premještaj na Enterprise-C uz obrazloženje da će njene taktičke sposobnosti omogućiti Enterprise-C dovoljno vremena da promijeni povijest. Picard pristaje. Dok se Enterprise-C sprema na ulazak u procjep, tri klingonska broda ih napadnu, prisiljavajući Enterprise-D da ostane i brani Enterprise-C. Mada uspijeva uništiti jedan od brodova, Enterprise-D biva teško oštećen i pred uništenjem. No Enterprise-C uspijeva proći kroz procjep i sve se vraća u normalu, bez da je itko od posade Enterprise-D ista primijetio. Hrabra smrt posade Enterprise-C kraj Narendre III ponukala je Klingonce da sklope mirovni sporazum sa Federacijom i rat se nikad nije dogodio.

Iako je tijek događanja vraćen u prijašnje stanje, postoje razlike između "originalne", odnosno prvotne bitke kod Narendre III i one uspostavljene vraćanjem Enterprisea C, odnosno sadašnje. Nazočnost Tashe Yar na taktičkoj konzoli je pomogla Enterpriseu C u borbi te su tako uništena dva romulanska broda umjesto jednog. Romulanci su uspješno upali na Enterprise C te zarobili nekoliko časnika uključujući Tashu Yar. Tasha je pristala biti suprugom romulanskog časnika, a za uzvrat su zarobljeni federacijski časnici pomilovani. Tasha je rodila kćer Selu koja je kasnije postala operativkom Tal'Shiara. Tasha je pogubljena 2349. zbog pokušaja bijega.