STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
31.07.2007.

Briarova zakrpa

Dok su Federacija i Son'e radili istraživanja vrste Ba'ku na njihovom planetu unutar Briarove zakrpe, Data se otkriva Ba'kuima te razotkriva Son'e koji time postaju taoci Ba'kua.

Enterprise je pozvan na planet da otkrije uzroke neuobičajenog Datinog ponašanja te da ga neutralizira. Ako to ne, uspije Son'e će ga uništiti.

Worf, koji je trenutno bio stacioniran na Enterpriseu, modificira trikorder koji će ometati Datu omogućujući tako njegovo zarobljavanje. Zajedno s Picardom se spušta na planet te hvataju Datin šatl. Picard ometa Datu pjevušeći jednu pjesmu, dok Worf ulazi u Datin šatl te šalje signal za neutraliziranje.

Iako je dobio zapovijed za odlazak iz Briarove zakrpe, Picard ostaje da istraži uzrok Datinog neuobičajenog ponašanja. Na planetu otkriva da su Ba'kui prije bili vrlo razvijena civilizacija, ali da su na njihovom prethodnom matičnom planetu izbili ratovi te da su odbacili svu tehnologiju da to spriječe te su se odselili na udaljeni planet. Pritom koriste regenerativne mogućnosti ovog planeta kako bi vječno ostali mladi.

Data otkriva uzrok svog neuobičajenog ponašanja – holo-brod koji identično kopira okruženje Ba'kua kako bi oni mogli biti neprimjetno premješteni na drugu lokaciju. Tada Picard otkriva i tajni plan između admirala Doughertyja i Son'a, kojem bi se okoristili i Son'a i Federacija.

Dok je Enterprise išao iz Briarove zakrpe na maksimalnoj impulsnoj brzini, Picard zajedno sa dijelom svoje posade radi evakuaciju Ba'kua u špilje gdje će biti sigurni od teleportiranja.

No Rua'fo (glavni zapovjednik snaga Son'a) naređuje teleportaciju svih Ba'kua sa planeta. Dio je Ba'kua teleportiran, dok je dio ostao sakriven u špiljama. Za vrijeme borbe sa Son'ama, Picard otkriva da su Son'a i Ba'ku ista rasa.

Neposredno prije izlaska iz Briarove zakrpe Enterprise napadaju dvije Son'a krstarice te onesposobljuju Enterpriseove oružane sustave. No potom Enterprise ulazi u metreonsku maglicu te koristeći eksplozivna svojstva te maglice detonira torpedo i onesposobljuje oba broda. No prije nego ih je onesposobio, jedan brod lansira potprostorne naboje otvarajući procjep u potprostoru. Izbacivanjem warp jezgre Enterprise zatvara procjep te nastavlja put prema Federaciji.

Kad je Adm. Dougherty otkrio da su Son'a i Ba'ku ista obustavlja operaciju premještanja, no Rua'fo ga ubija.

No Picard spašava taoce te odlazi na komandni brod koji je trebao prikupiti metagensku radijaciju koja omogućava 'Vječnu mladost'. Picard uspjeva aktivirati sekvencu samouništenja komandnog broda da bi ga dolazeći Enterprise teleportirao netom prije uništenja.

Nakon toga, ostatak Son'a odlučuje pregovarati o oslobođenju. Vrativši stabilnost u Briarovu zakrpu, Enterprise odlazi...