STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.08.2007.

Klingonski građanski rat

Za vrijeme vladanja kancelara K'Mpeca, Klingonsko carstvo postiglo je stabilnost koja nije viđena još od vremena sklapanja Khitomerskih sporazuma. Savezništvo sa Federacijom, zbog ravnoteže snaga, neutraliziralo je potencijalne sukobe. Na žalost Federacije, jedna kuća nije bila zadovoljna trenutnim stanjem. Ovdje su svoju šansu prepoznali Romulanci.

Vrbovani K'Mpecovi podanici potajno su stavljali otrov u njegovu hranu, da bi izgledalo da je K'Mpec umro prirodnom smrću. Worf otkriva da je K'Mpeca otrovao Duras (uz Gowrona jedini takmac za prijestolonasljednika). Otkriva još jednu veliku tajnu - još jednu stvar koju je morao prešutjeti Vijeću - otkrio je da je kuća Durasova zaslužna za pokolj kod Khitomera. Dosadašnje općeprihvaćeno mišljenje je bilo da je za to odgovorna kuća Moghova. Zbog Durasovog velikog utjecaja u Carstvu i mogućeg izbijanja građanskog rata Worf odlučuje šutjeti.

Godinu dana poslije na Enterprise dolazi ambasadorica K'Ehleyr. K'Ehleyr je tijekom svoje privatne istrage saznala istinu o Durasu i odlučila obavijestiti Worfa. Prilikom tog posjeta Worf saznaje da ima sina, petogodišnjeg Alexandera. Duras otkriva K'Ehleyrnu istragu i organizira njeno ubojstvo. Worf ubija Durasa! Istina je ostala sakrivena i potencijalna borba za prijestolje i mogući građanski rat izbjegnuti. No Durasovom smrću ne prestaju Worfovi problemi. Dobio je neočekivano nasljeđe - svog sina Alexandera. Neposredno prije smrti K'Mpec Picardu dodjeljuje titulu arbitratora za odabir novog odabira vladara Klingonskog carstva. Znao je da nema nikoga među Klingoncima kome bi mogao vjerovati.

Nekoliko mjeseci kasnije, na putu prema Qo'noSu Enterprise presreće Gowronova krstarica. Gowron obavještava Picarda da će morati brzo djelovati ako planiraju zaustaviti Klingonski građanski rat. Worf iskorištava ovu priliku da skrene pozornost Gowronu na pitanje časti kuće Moghove. Govori mu da je Durasova kuća dala Romulancima kodove za spuštanje štitova na Khitomerskoj stanici, što je u konačnici dovelo do toga da su Romulanci napravili pokolj. Također mu govori da su dokazi u federacijskoj bazi podataka.

Smatrajući da se radi o unutarnjoj stvari Klingonskog Carstva, Picard ne dozvoljava Worfu korištenje federacijskih podataka u vezi pokolja kod Khitomera. Nakon saznanja da su umiješani i Romulanci, povlači svoju odluku. Iako suočen sa čvrstim dokazima da je Worfov otac Mogh nevin, Gowron odbija vratiti Worfu čast – previše problema za Carstvo.

Lursa i B'Etor (Durasove sestre) u igru uvode Torala, sina Durasova pokušavajući osporiti Gowronovo pravo na vlast. Iznenađujuće, ali Toralu se priklanja veći dio Klingonskog Visokog Vijeća. Worf smatra da može prisiliti svog brata Kurna da se pridruži Gowronu, pod jednim uvjetom - da Gowron vrati čast njegovoj obitelji što on odbija. Međutim, sukob sa snagama kuće Duras započinje. Gowron, pod prijetnjom naglo mijenja mišljenje i pristaje na Worfov uvjet te uz pomoć Kurnove flote, uspijeva odbiti napad.

Enterprise odbija sudjelovati jer bi miješanjem u unutarnji sukob Klingonskog Carstva Federacija bila uvučena u građanski rat. Napušta orbitu Qo'noSa te ostavlja Worfa koji je napustio svoju dužnost časnika Zvjezdane flote, a Lursa i B'Etor slave što im sve ide po planu. Zapovjednica Sela, kćer Tashe Yar i romulanskog operativca, upozorava ih da ništa još nije gotovo i da će se Federacija umiješati kad to najmanje očekuju.

Worf je dodijeljen na brod svog brata Kurna. Hrabrom i riskantnom akcijom putanje prema suncu, uz pomoć sunčevih zraka i Warp pogona, Kurn uspijeva uništiti flotu kuće Duras. Za to vrijeme Picard se nalazi sa admiralom Shanthi i obavještava ju o umiješanosti Romulanaca u cijelu priču i zahtjeva postavljanje blokade koja će spriječiti njihovu pomoć kući Duras. Pri tome računa da bez pomoći Romulanaca Durasi imaju male šanse za dobitak rata.

Bitka je gotova i Worf dolazi na Qo'noS. Lursa i B'Etor organiziraju otmicu te pokušavaju kupiti njegovu vjernost kući Duras, naravno, obećavajući veliku nagradu. Worf odbija te ga šalju u zatvor.

U međuvremenu Picard od Flote traži 20-ak brodova, koji bi bili locirani na romulansko-klingonskoj granici. Planira formirati tahionsku mrežu koja bi detektirala romulansku aktivnost, čak i ako su pod cloakom i onemogućila njihov prodor u klingonski svemir. Romulanci otkrivaju zamku i šalju brod u proboj na mjesto gdje je flota najmanje očekivala, napadaju brod kojim upravlja Data. Uz velike napore Data uspijeva otkriti romulanske brodove te im se suprotstaviti fotonskim torpedima. Shvativši da su razotkriveni, Romulanci se povlače te šalju poruku Lursi i B'Etor da više ne računaju na njihovu pomoć.

U posljednji trenutak Lursa i B'Etor bježe, ostavljajući Torala na milost i nemilost Worfu i Klingonskom Visokom vijeću. Worf odluči poštedjeti Toralov život, smatrajući da on nije odgovoran za zločine svoga oca. Taj čin mu je vratio titulu časnika Zvjezdane flote te se vraća na Enterprise na svoj stari položaj.