STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.08.2007.

Wolf 359

Do prvog kontakta sa Borgom, Federacija je manje-više živjela u blagostanju. No, nakon što je Q prebacio Enterprise-D u sustav J-25, 2.500 svjetlosnih godina od Federacijskog područja, pokazalo se da se ni zapovjedni brod Zvjezdane flote sa jednim od najiskusnijih kapetana u čitavoj Floti ne može nositi protiv jednog izvidničkog broda. Tada je postalo jasno da je potrebno nešto napraviti kako bi se spriječila nova prijetnja. No Federacija je očekivala puno više vremena do sljedećeg susreta s Borgom.

Nakon nešto više od godinu dana Enterprise dolazi na Jouret IV, koloniju koja je uništena na identičan način kao i ona u J-25 sustavu. Flota šalje admirala Hansona na Enterprise, zajedno sa zapovjednicom Shelby, tzv. "stručnjakinjom za Borga", da vide je li opasnost od Borga realna. Nakon provedenog skeniranja na planetu, Shelby zaključuje da je Borg uništio koloniju te da je samo pitanje vremena kad će krenuti na Federaciju. Enterprise na rubu sustava otkriva brod kockastog oblika koji ide ravno na njih. Šalju obavijest Floti da su krenuli u sukob s Borgom.

Uz pomoć nekoliko trikova, poput rotiranja fazorske frekvencije i prilagodbe nutacije štitova, uspiju se osloboditi vučne zrake kojom ih je Kocka uhvatila. Odmah potom se počnu skrivati u obližnjoj maglici. Ubrzo počnu poboljšavati Enterprise različitim dodacima za koje je Shelby zna da "pale" kod Borga.

Isto tako pronađu način za uništenje Kocke pomoću glavnog deflektora, no taj način ne funkcionira u warpu. Nakon izlaska iz maglice Borg uspije oteti Picarda kojeg pretvore u asimiliraju. Shelby predvodi misiju u kojoj uspiju onesposobiti Kockin (trans)warp pogon, ali ne uspiju spasiti Picarda. Unatoč tome što je Picard na Kocki, Riker naređuje ispaljivanje oružja koje treba uništit Kocku. No, Borg se uspijeva prilagoditi koristeći znanje asimiliranog Picarda.

Kocka odlazi u warp, dok ju Flota dočekuje u sustavu Wolf 359. Prvi na udaru bio je USS Melbourne (brod kojim je Riker trebao zapovijedati), koji je uništen. Odmah potom je došla na red USS Saratoga na kojoj je bio stacioniran zapovjednik Benjamin Sisko zajedno sa svojom ženom Jennifer i sinom Jakeom. Brod biva uništen, no Ben i Jake uspiju pobjeći. Ubrzo nakon toga čitava flota se našla pred porazom, za razliku od Kocke koja gotovo nije bila uopće oštećena, da bi u posljednjem valu bio uništen i admiralov brod.

Od 40 brodova koji su bili na poprištu bitke, preživio je jedino USS Ahwahnee, Cheyenne klasa. Ipak koristeći odlično osmišljen plan koji je uključivao i rastavljanje Enterprisea na tanjur i pogonski dio, Riker uspjeva "spasiti" Picarda. Koristeći njegovu vezu sa Kolektivom uspijeva deaktivirati Kocku (koja se nalazi u orbiti Zemlje), koja pokreće samouništenje.

Unatoč pozitivnom ishodu bitke, žrtve su bile ogromne. Čitava filozofija Federacije se okreće prema povećanju borbene spremnosti i razvoju novih obrambenih tehnologija. Rezultat toga su potpuno nove klase brodova (Defiant, Prometheus, Sovereign) kao i nadogradnje postojećih (Galaxy, Excelsior, Nebula) koje su puno agresivnije opremljene oružjem od dosadašnjih.