STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
13.08.2007.

Spock

Puno ime: Spock
Serijski broj: S179-276SP
Vrsta: Vulkanac / Čovjek (majka čovjek, otac Vulkanac)
Spol: Muški
Godina rođenja: 2230.
Mjesto rođenja: Shi'Kahr, Vulkan
Roditelji: Ambasador Sarek i Amanda Grayson
Obrazovanje: Akademije Zvjezdane flote, 2249-53
Završni čin: Kapetan, u mirovini
Bračni status: Jednom ženjen
Glumi ga: Leonard Nimoy

 

Hronologija

2165. - Spockov otac, Sarek, je rođen
2230. - Rođen je Spock
2249. - Spock se upisuje na Akademiju, suprotno željama njegovog oca
2252. - Kao kadet, dodijeljen na USS Enterprise pod zapovjedništvom kapetana Pikea
2253. - Diplomira na Akademiji
2253. - Dobiva čin zastavnika, još uvijek pod zapovjedništvom kap. Pikea
2264. - Kao natporučnik, dobiva mjesto znanstvenog i prvog časnika Enterprisea pod zapovjedništvom kapetana Kirka
2267. - Spock se vraća na Vulkan i ulazi u razdoblje Pon Farra
2270. - Spock se povlači iz Flote
2271. - Vraća se u Flotu, na mjesto prvog časnika Enterprisea, zbog V'Gerove prijetnje
2277. - Unaprijeđen u kapetana, dobiva mjesto na Akademiji
2285. - Khan otima Reliant te se pokuša osvetiti Kirku koji privremeno preuzima zapovjedništvo nad Enterpriseom. Spock pogiba spašavajući Enterprise. Prije smrti daje svoju katru (vulkanska duša) McCoyu bez njegovog znanja.
2285. - Spock se ponovo rađa na planetu Postanak (Genesis). Posada Enterprisea spašava Spocka te ga odvodi na Vulkan gdje će njegova katra biti sjedinjena sa tijelom
2286. - Nije osuđen, no nalazi se pred sudom zbog krađe Enterprisea
2293. - Spock dogovara mirovnu konferenciju između Federacije i Klingoskog Carstva
2293. - Povlači se iz Flote
2368. - Odlazi na Romul bez Flotinog dopuštenja sa ciljem ponovnog ujedinjenja dvaju naroda - Vulkanskog i Romulanskog. Ostaje na Romulu, daljnji život ostaje nepoznat

 

 

Spock je sin vulkanskoga ambasadora Sareka i njegove žene, čovjeka, Amande Grayson. Spock se uvijek predstavljao kao Vulkanac, iako je imao unutarnje konflikte između razuma i logike, kao Vulkanac, i osjećaja i intuicije, kao čovjek. No prema ljudskim standardima, jednostavno je bio "prelogičan" i krajnje miran u nepovoljnim situacijama za čovjeka.

U jednoj od epizoda Star Treka otkriva se da Spock ima svoje ime, no njegovo izgovaranje, ljudima je nemoguće zbog kompleksnosti. Ali, ako je Spock njegovo prezime, ostaje tajna zašto ga ne dijeli sa svojim ocem. No to ne znači ništa; do dana današnjeg, niti u jednoj epizodi ili spin-off u Star Treka se ne spominju Vulkanska prezimena. Roddenberry je na kraju i htio samo - da ime zvuči onostranski.

U svojem djetinjstvu, Spock je mnogo puta bio zadirkivan što je "polutan", no što je djeci bila zabava, on je to ozbiljno shvatio i počeo je razmišljati kojim će putem poći. Kako bi se dokazao kao pravi Vulkanac, Spock je odlučio podvrgnuti se ritualu koji potvrđuje Vulkančevu zrelost. Bez znanja roditelja, on odlazi, a na put mu se pridružuje medvjedoliki I-Chaya, kućni ljubimac u obitelji. Tijekom rituala, napada ih razjarena zvijer, a u borbi s njom, I-Chaya biva opasno ozlijeđen. Iako su spašeni zahvaljujući jednom "poznaniku" (Spocku, koji se vratio u prošlost da spasi sam sebe), I-Chaya je trebao trenutnu liječničku pomoć. Spock je doveo odgovarajuću osobu prekasno; ozljede su sehlatu bile preteške. Da bi ga poštedio boli, Spock je donio jedinu logičnu odluku – uspavanje. To je bilo presudno za Spockov život. Obvezao se da će slijediti Surakovu filozofiju i vulkanska načela logike i stroge kontrole osjećaja. (ovaj je događaj opisan u epizodi TAS-a, animirane serije koja se ne smatra kanonom)

Gotovo cijela Spockova karijera u Floti (išao je na akademiju usprkos očevom neslaganju) se zasnivala na služenju na jednom brodu Enterprise u. Oko jedanaest godina bio je pod komandom Christophera Pikea. Producenti Star Trek: TOS-a su kasnije otkrili informaciju da je Spock na brod došao još kao kadet, da bi kasnije postao zastavnik, te naposljetku poručnik nižeg čina. Prvi put smo ga na našim malim ekranima vidjeli kao poručnika, služeći kao mlađi znanstveni časnik na Enterpriseu.

Spockov prvi zadatak kao privremenom zapovjedniku je bio kad je naredio evakuaciju sa Talosa 4, za vrijeme kada su sve više časnike oteli neprijateljski tuđinci. Spock je unaprijeđen u poručnika fregate te je počeo raditi kao izvršni i znanstveni časnik pod kapetanom J. T. Kirkom na brodu Enterprise . Nakon nekog vremena postaje kapetan fregate, no on se nakratko odriče Flote i vraća na Vulkan kao bi podučavao.

Godinu kasnije, on se vraća, te mu se opet dodjeljuje stari čin i časničko mjesto na USS Enterprise u. Nakon V'ger krize, te gubitka kapetana Willarda Deckera, Spock očito preuzima mjesto prvog časnika. Godinama kasnije, Enterprise postaje brod za trening na Akademiji. Spock je tada kapetan, preuzima zapovjedništvo nad USS Enterpriseom za vrijeme kada se Kirk vraća na mjesto admirala. Kirk se opet vraća kao kapetan broda za vrijeme Genesis projekta, kako bi progonio zloglasnog Khana. Za vrijeme misije Spock je ubijen kada je ušao u antimaterijsku komoru bez odgovarajuće zaštite. To se dogodilo kada je uspješno uključio warp pogon, kako bi Enterprise mogao na vrijeme pobjeći i spasiti se od eksplozije. Eksplodirao je stroj Genesis, te je prilikom toga nastao planet Genesis. Kraj? Ma ne...

Spockova katra je prešla na brodskog liječnika, Dr. McCoya. Katra je zapravo spiritualni oblik Spockova postojanja misli. Na odavanju počasti, Spockovo tijelo je ispaljeno iz lansera torpeda na formirajući planet Genesis. Zahvaljujući jedinstvenom okolišu planet, njegovo tijelo se "preporodilo".

Nakon Vulkanske ceremonije i vraćanja katre , Spock se vraća na mjesto kapetana u Floti. Pretpostavlja se da mu se, nakon kraće amnezije i disorijentacije, vraća pamćenje. Nakon incidenta sa sondom koja je kontaktirala kitove, Spock kao izvršni časnik zadržava svoj kapetanski čin. Tako ostaje sedam godina, te je sudjelovao na povijesnom putovanju u središte galaksije. Bio je i jedan od ključnih sudionika pri stvaranju saveza sa Klingoncima.

Nakon raspuštanja dužnosti USS Enterprisea-A, Spock odlazi iz flote i pridružuje se Federacijskim Diplomatskim Odnosima. Njegove aktivnosti slijedećih 70-75 godina su enigma gledateljima, no viđen je na Romulanskom matičnom planetu, Romulusu, kao ambasador. Cilj mu je bio ostvariti mir između Romulanaca i Vulkanaca, te premostiti veliki diplomatski jaz između naroda, star tisućama godina. Naime, Vulkanci i Romulanci su ista vrsta, samo što ovi nisu prihvatili Surakovu filozofiju, te su napustili Vulkan. Spockovo prebivalište opet ostaje misterij. No, poznato je da su se odnosi Federacije i Romulusa poboljšali, što je bilo viđeno tokom incidenta sa Shizonom, no ništa nije službeno. Koliko za sada znamo, Spock je ostao na Romulu.