STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
16.08.2007.

Data

Puno ime: Data
Vrsta: Android
Datum rođenja: Trajno reaktiviran 2. februara 2338. godine
Mjesto rođenja: Znanstveno istraživačka kolonija Omicron Theta
Godina smrti: 2379.
Mjesto smrti: Uništen sa remanskim brodom Scimitar, na dužnosti
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2341-45
Čin: Natporučnik
Posljednje zanimanje: Drugi časnik i znanstveni časnik USS Enterprise NCC-1701-E
Roditelji: Stvoren od strane Dr. Noonien Soonga i Dr. Juliana O'Donnel Soong Tainer
Bračni status: Neoženjen
Djeca: Jedno, Lal, preminula
Braća i sestre: Braća Lore i B4
Glumi ga: Brent Spiner

 

 

Hronologija

2338. - Pronalazi ga posada USS Tripolija i trajno aktivira u znanstvenoj koloniji Omicron Theta
2341. - Upisuje Akademiju Zvjezdane Flote, diplomira 4 godine kasnije¸sa počastima
2348. - Dobiva promaknuće u čin poručnika
2364. - Postaje operativni i drugi časnik na USS Enterprise-D. Odbija Q-ovu ponudu da postane čovjek. Ima intiman odnos sa Tashom Yar, pod utjecajem virusa Tsiolkovsky. Otkriva da ima defektnog starijeg "brata" te ga sastavlja
2365. - Pobjeđuje u parnici koju je Zvjezdana Flota podnijela kako bi dokazala da je njeno vlasništvo a ne svjesno biće, s namjerom da ga rastave i repliciraju
2366. - Stvara "kćer", Lal, koja ubrzo umire
2367. - Imao kratku vezu sa Jennom D'Sorom. Privremeno zapovijeda USS Sutherlandom u blokadi klingonsko-romulanske granice
2368. - Lore ubija njihova "oca", dr. Soonga na Terlini III, te krade čip za emocije namijenjen njemu. Putuje kroz vrijeme u 1893. godinu kako bi spriječio urotu vanzemaljaca sa Devidie II
2370. - Upoznaje svoju "majku" Juliannu Soong Tainer
2371. - Ugrađuje si čip za emocije, kako bi istražio i taj aspekt ljudskosti.
2372. - Počinje služiti na Enterprise-E
2373. - Borg ga oteo, u pokušaju da promijeni prošlost Zemlje
2375. - Sudjeluje u misiji proučavanja naroda Ba'ku na njihovom planetu
2379. - Otkriva još jednog "brata", B4 na Kolarusu III. Pogiba na dužnosti, kako bi spasio Enterprise-E

 

 

Data je jedan od najosebujnijih likova Star Trek svemira. On je bio prvi (te zasad i jedini) android Soongova tipa koji je bio punopravni član Zvjezdane Flote. Druga dva androida su Datin antisocijalni "stariji brat" Lore, te prototip B4.

Data je produkt genijalnoga dr. Nooniena Soonga. Sastavljen je na planetu Omicron Theta otprilike 2336., te aktiviran nakon što je propao Soongov prvi pokušaj stvaranja androida s pozitronskom matricom – radi se o Datinu "starijem bratu" Loreu, koji je rano nakon aktivacije pokazao oznake zločinačke osobnosti. Ispočetka je Data imao teškoće sa društvenom prilagodbom, primjerice nije htio nositi odjeću, pa mu je Soong uz pomoć svoje supruge Juliane ugradio potprograme za pristojnost. Kako bi Dati podarila jedinstvenu osobnost, što sličniju ljudskoj, Juliana je insistirala da mu Soong podari i interese za umjetnost i kreativnost.

Lore je prije svoje deaktivacije na Omicron Thetu domamio kristalno biće koje je pobilo većinu stanovnika spomenute kolonije. Dr. Soong i njegova supruga su uspjeli pobjeći, ali su Datu ostavili za sobom, neaktiviranog, u strahu da ne postane zao poput Lorea i ne uzrokuje sličnu štetu svima oko sebe.

2338. Datu je otkrila posada broda USS Tripoli, prilikom istraživanja na Omicronu Theta. Aktivirali su ga, smatrajući ga ispočetka zanimljivim primjerkom visoke tehnologije. Data se teško uklapao u novu okolinu, ali su se njegove sposobnosti naposljetku poboljšale u dovoljnoj mjeri da pristupi 2341. Akademiji Zvjedzane Flote. Data je tri godine kasnije diplomirao uz počasti na područjima teorije vjerojatnosti i egzobiologije.

Prvi zadatak unutar Flote bio mu je na brodu USS Tierste, gdje je služio kao zastavnik, te zatim i kao poručnik. Nakon promocije u natporučnika premješten je na Enterprise – D pod zapovjedništvom kapetana Jean Luc Picarda.

Od ponovnoga otkrića od strane posade Tripolija, Datinu egzistenciju obilježava njegova potraga za ljudskošću. Sve dok nije došao na Enterprise – D, Data je imao teškoća s međuljudskim odnosima. Kolege su ga teško prihvaćali. Svoja prva prava prijateljstva sklopio je na Enterpriseu – D, gdje je njegov humano orjentirani razvoj dobio puni zamah. Tu su se produktivnima pokazali kreativni interesi na kojima je Juliana Soong insistirala – Data se okušao u širokome nizu ljudskih aktivnosti: pjesništvu, sviranju, plesanju, slikanju, te glumi; nerijetko na veselje posade Enterprisea i njegovih viših časnika, Datinih prijatelja. Pokazao je interes i za holografske romane, osobito za Sherlocka Holmesa čiji je lik najradije igrao.

2366. godine Data je napravio drugoga androida s poziotronskom matricom – Lal, koju je smtrao svojom kćerkom. Isprva je Lal funkcionirala dobro, nastojeći se poput svog «oca» prilagoditi posadi Enterprisea, ali je nakon pojave iskustva emocija došlo do preopterećenja njezine pozitronske matrice. Data ju je pokušao spasiti i nije uspio. Naposljetku ju je deaktivirao, pridruživši svojoj memoriji njezina sjećanja, ne bi li bar dio nje očuvao živim.

Viši časnici Enterprisea - D ujedno su Datini najbliži suradnici i prijatelji. U kapetanu Picardu Data je uvijek pronalazio uzor, a kapetan ga je u velikom broju situacija savjetovao, iskazivao mu podršku i bezrezervno povjerenje. Geordi La Forge, zapovjednik stroja na Enterpriseu, bio je Datin najbliži prijatelj. Geordijeva stručnost u pogledu strojeva, te povučenost, zbog koje je veze s drugim ljudima uspostavljao teže od ostalihčlanova posade, približile su ga Dati koji se pokazao univerzalnim spojem visoke tehnologije i zanimljive osobnosti. Poseban odnos Data je izgradio i sa Beverly Crusher, glavnom liječnicom broda, koja ga je između ostalog učila plesati i često mu davala savjete o izuzetno širokom rasponu tema.

Pokušavajući biti što sličniji ljudima Data je istraživao i romantično ponašanje. Izlazio je sa zastavnicom Jennom De Sora 2367. U tu svrhu kreirao je i program koji mu je trebao pomoći u snalaženju unutar intimnoga odnosa, te je tražio savjete od svojih najbližih kolega. Njegov romantični eksperiment završio je nažalost kao fijasko, a Data je naučio da logična rješenja u pitanjima ljubavi nisu ujedno i najbolja. Još jedna osoba s kojom je ostvario intimnost bila je Natasha "Tasha" Yar, taktička časnica Enterprisea - D.

Data je na Enterpriseu obavljao dužnosti znanstvenoga časnika, operativnog časnika, te prvoga časnika; a jednom mu je prilikom bilo dodjeljeno i zapovjedništvo nad brodom USS Sutherland za vrijeme Klingonskog građanskog rata.

Zbog nadljudske snage i brzine, nevjerojatno velike memorije i brzine mentalnih operacija, te otpornosti na bolesti, kontrolu uma i radijaciju, Data je bio nezamjenjiv član posade Enterprisea – D. Sudjelovao je u brojnim misijama i često je bio ključan za postizanje uspjeha u velikom broju sukoba i zadataka.

2365. dr. Bruce Maddox želio je rastaviti Datu kako bi proučio rad dr. Soonga, što je Data odbio. Maddox je tada pokrenuo pravni postupak protiv Date, nastojeći ga proglasiti vlasništvom Zvjezdane Flote, te ga potom prisiliti da postane pokusni kunić. Kapetan Picard se suprotstavio Maddoxu kao Datin branitelj na suđenju koje je postalo pravni presedan u povijesti Flote. Dati je dano zakonsko pravo da odlučuje o vlastitoj sudbini te da ostane na Enterpriseu – D. Nakon presude Data je izrazio želju da ipak pomogne Maddoxu u njegovim istraživanjima, dopisujući se s njim i izvještavajući ga o svom funkcioniranju i iskustvima.

2367. Borg je asimilirao kapetana Picarda, pretvorivši ga u Locutusa. Data je bio ključan za spašavanje kapetana Picarda, ali također i za uništavanje Borgove kocke koja se sve više približavala Zemlji s namjerom da asimilira cjelokupnu populaciju planeta. Data je u još jednoj prilici bio ključan za pobjedu nad Borgom - 2373., kada je kolektiv pokušao promijeniti povijest Zemlje tako da spriječi prvi warp let Zeframa Cochranea i prvi kontakt koji se zbio s Vulkancima.

2371. godina važna je za Datin osobni razvoj, jer je u svoju pozitronsku matricu instalirao emocionalni čip kojeg je konstruirao dr. Soong. Tada mu se ostvarila želja da spozna i iskusi emocije i shvati humor, baš poput ljudskog bića, no ispočetka je imao velike teškoće s prilagođavanjem svojih reakcija.

Kada je 2378. dotadašnji prvi časnik Enterprisea - E William T. Riker prihvatio promaknuće u kapetana i zapovjedništvo nad brodom USS Titan, Data je trebao biti promaknut u Picardova novog prvog časnika. To se ipak nije dogodilo. U sukobu s romulanskim pretorom Shinzonom, i njegovom ratnom pticom Scimitar, Data se žrtvovao za 800 članova posade Enterprisea - E, uništivši Scimitar, thaleronsko oružje ratne ptice, ali nažalost i samoga sebe. Žrtvujući vlastiti, Data je spasio živote svojih prijatelja i suradnika. Svojim posljednjim postupkom približio se idealu ljudskosti više nego ikada prije za svoga postojanja.