STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
17.08.2007.

Odo

Puno ime: Odo'ital
Vrsta: Mjenjolik, Osnivač
Spol: Muški
Datum rođenja: Otkriven 2337. u Denorious Pojasu, Bajoranski sistem
Mjesto rođenja: Zemlja Osnivača, Dominion, Gamma Quadrant
Obrazovanje: Bajoranski Institut za Nauku,  2356-63
Posljednje Zanimanje: Zapovjednik osiguranja na DS9
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Rene Auberjonois
Hronologija

2337. - Pronađen u pojasu Denorious, blizu mjesta gdje je pronađena Bajoranska crvotočina
2363. - Prvi puta se susreće sa
2365. - Dukat upošljava Oda kao zapovjednika osiguranja na Terok Noru
2369. - Kardasijanci se povlače iz Bajoranskog sustava, Bajorska prijelazna vlada traži Flotu da preuzme zapovjedništvo nad stanicom
2369. - Nakon što Flota preuzima zapovjedništvo nad stanicom, Odo ostaje na stanici kao zapovjednik osiguranja
2371. - Odo doznaje kako je njegova vrsta na čelu Dominija
2371. - Odo je prisiljen ubiti drugog mjenjolika nakon što je pokušao izazvati rat između Federacije i Tzenkethija te je to prvi slučaj u povijesti da jedan mjenjolik ubije drugog
2372. - Mjenjolici kažnjavaju Oda zbog ubojstva svog sunarodnjaka; pretvaraju Oda u čovjeka i oduzimaju mu mjenjoličke sposobnosti
2373. - Odu su vraćene mjenjoličke sposobnosti kada se združuje sa mjelnjolikom koji je još uvijek bio dijete
2373. - Dukat preuzima kontrolu nad stanicom, a Odo ostaje i nastavlja raditi na stanici
2374. - Kira i Odo započinju svoju vezu
2375. - Odo upoznaje Laasa, još jednog od mjenjoolika koji su bili na razne dijelove galaksije
2375. - Odo obolijeva od iste bolesti kao i ostali Osnivači, dr. Bashir pronalazi lijek
2375. - Nakon završetka Dominijskog rata Odo odlazi u Veliku vezu i ostaje živjeti sa ostalim mjenjolicima


Odo je pronađen u svom izvornom, želatinoznom obliku u Denorius Pojasu, bez naznaka odakle je došao i ko je on uopće. Prenesen je na Bajor (tada još pod Kardasijanskom okupacijom) i predan dr. Mori Polu, koji je dobio zadatak da istraži ovaj novi oblik života. Tek se puno kasnije, 2371. saznalo da je Odo tek jedan od stotinu Osnivača poslanih diljem galaksije sa zadaćom istraživanja nepoznatih dijelova svemira, sa genetski usađenom naredbom da se jednog dana vrati na matični planet.

Dr. Mora je dugo i mukotrpno radio sa Odom, a sasvim je slučajno saznao da se radi o živom biću; prilikom jednog eksperimenta, želatinozna masa je poprimila oblik posude kraj koje se našla, što je Moru nagnalo na dodatna istraživanja i pokuse, što je konačno dovelo do toga da je Odo vremenom razvio vlastitu svijest i intelekt. Njegovo puno ime, Odo'ital, u prijevodu sa kardasijskog znači doslovno «ništa», a ime mu je nadjenuo Kardasijanac koji je nadgledao pokuse dr. More.

Nakon što se prilagodio životu na postaji, dvije je godine gradio ugled rješavajući razmirice među Bajorancima. Tada ga je Gul Dukat odredio da rasvijetli ubistvo Bajorca na DS9 (bivši Terok Nor), gdje je prvi puta sreo Quarka i tajanstvenu članicu pokreta otpora, Kiru. Slučaj je ostao neriješen punih pet godina, kad se ispostavilo da je ubojica Kira, a ubijeni je Bajorac bio kardasijanski kolabracionist.

Zadovoljan njegovim radom, Gul Dukat ga je postavio na mjesto zapovjednika sigurnosti na postaji, sve do kardasijskog povlačenja 2369. Dolaskom Zvjezdane Flote na DS9, Odo je i dalje ostao zapovjednik osiguranja. Naime, novi zapovjednik postaje, kapetan fregate Benjamin Sisko, uvidio je koliko je Odo bitan čimbenik u očuvanju sigurnosti postaje pa mu je ponudio ostanak, što je ovaj prihvatio. Zapovjedništvo Zvjezdane Flote nije dijelilo Siskovo oduševljenje Odom, te su čak tri puta imali zamjenskog časnika za njega: 2369. to je bio poručnik Primmin, 2371. kapetan korvete Eddington i 2372. kapetan korvete Worf. Ipak, Odo je i dalje ostao na istom položaju. Ironično je što je upravo Eddington, koji je stigao kao zamjena, jer se Odu nije vjerovalo, prebjegao Makijima i izdao Zvjezdanu Flotu.

Nakon otkrića bajorske crvotočine Odo je napokon susreo pripadnike svoje vrste, ali nije prihvatio njihovu ponudu da se pridruži Velikoj Vezi i napusti «čvrste», kako su mjenjolici zvali humanoide. Također je postao prvi mjenjolik koji je naudio drugome pripadniku svoje vrste, kad je bio prisiljen ubiti infiltratora na U.S.S. Defiantu, čime je spriječio rat između Federacije i Tzenkhetija, iako nikad prije toga nije nikoga ubio niti uzeo bilo kakvo oružje u ruke.

Kako je Odo mjenjolik koji najveći dio vremena provodi u humanoidnom obliku, njegov organizam zahtijeva da se svakih 16 sati vrati u želatinozno stanje da bi se regenerirao. Kako je vremenom razvijao svoju sposobnost mijenjanja oblika, ne odmara se više u običnoj posudi kao prije, nego često uzima razne oblike i naličja, kako bi istražio vlastitu prirodu. Najviše se sukobljuje i ima problema sa Quarkom, vlasnikom kockarnice na DS9, a koji stoji iza gotovo svih sumnjivih poslova na postaji. Unatoč čestim sukobima i podvalama na obje strane, oni se zapravo duboko poštuju, što povremeno iskazuju jedan prema drugome.
Iako je puno puta govorio da ne može doživjeti ljudske osjećaje niti ih razumjeti, Odo je ustvari duboko zaljubljen u bojnicu Kiru, koja isprva nije niti slutila što Odo osjeća za nju. Međutim Odo je dugi niz godina ostao po strani i nije činio ništa da osvoji njeno srce. Nasreću tokom  2373. godine, Odo i Kira započeli su romantičnu vezu, koja je trajala sve do Odovog povratka u Veliku Vezu.

Odo je, dok je sukob sa Dominijem tek tinjao, prijeteći da će buknuti do neslućenih razmjera, tek jednom posjetio Veliku Vezu gdje se nalaze svi pripadnici njegove vrste. Tada je, za kaznu što je naudio jednome od mjenjolika na U.S.S. Defiantu, kažnjen tako što je pretvoren u humanoida. Nakon što je slučajno pronađen još jedan pripadnik njegove vrste, ali u nesvjesnom, želatinoznom stanju kao i nekada Odo, u – sa medicinskog stajališta – neshvatljivom procesu, Odo se spojio sa mladim Osnivačem i tako se vratio u svoje prirodno stanje kao mjenjolik.

Unatoč nepovjerenju prema Odu, upravo je on taj koji je otkrio mjenjolika koji je uzeo oblik generala Martoka i infiltrirao se u samo srce Klingonskog Carstva. Time je stekao povjerenje klingonskog kancelara Gowrona, koji ga je otada duboko poštovao.

2375. Odo je počeo iskazivati simptome ozbiljne bolesti. Dr. Bashir je otkrio da je Odo inficiran smrtonosnim virusom kojim ga je zarazio Odjel 31, a za vrijeme dok je bio u Velikoj Vezi. Navedenim je virusom, ne znajući, zarazio cijelu svoju vrstu. Doktor Bashir je, nakon dugog i mukotrpnog rada, ipak uspio razviti lijek i dati ga Odu, a ovaj ga je proslijedio Osnivačici koja je predvodila dominijske snage u Alfa Kvadrantu. Tim je činom dokazao Osnivačici da se «čvrstima» može vjerovati i uspio ju je nagovoriti na prekid neprijateljstava. Zauzvrat je pristao vratiti se u Veliku Vezu, kako bi izliječio ostale pripadnike svoje vrste, ali s nadom kako će se jednog dana vratiti svojoj voljenoj Kiri.