STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
19.10.2007.

Incident u Omarionskoj maglici

Gubitak USS Odysseya je bio zapravo početak i jasno je pokazao kako Dominij namjerava osvojiti Alfa kvadrant. Federacija je na tu prijetnju odgovorila pojačanjem svoje obrambene moći – USS Defiant je pridružen DS9-u koji je započeo sa unaprjeđivanjem svog oružanog sustava. Također je započeta proizvodnja ratno nastrojenih brodova (prvenstveno Defiant i Akira klase). No druge sile u Alfa kvadrantu imale su puno agresivniju kampanju na umu.

Enabran Tain, bivši vođa Opsidijskog Reda, uvidjevši nedostatak reakcije velikih sila na prijetnju Dominija, odlučio se vratiti u akciju. Kontaktirao je određene pripadnike Tal'Shiara, romulanske obavještajne službe, i zajedno sa njima formirao plan koji će "kirurškim" potezom odstraniti dominijsku prijetnju. Plan je bio veoma jednostavan: omanja sila kardasijskih i romulanskih brodova se trebala provući kroz dominijski teritorij do matičnog svijeta Osnivača, te u jednom silovitom napadu uništiti površinu planeta, pritom pobivši sve Osnivače. Pošto Jem'Hadari, koji čine vojnu snagu Dominija, ovise o drogi bijeli ketracel-bijelo kojom ih opskrbljuju Osnivači, smrt Osnivača bi onemogućila opskrbu i time izazvala smrt Jem'Hadara u roku nekoliko tjedana. Bez Osnivača i Jem'Hadara, ostatak Dominija bi se brzo raspao.

Ubrzo nakon postignutog dogovora, Opsidijski red je u Orias sustavu započeo izgradnju flote modificiranih brodova Keldon klase, pritom prekršivši dogovor sa Središnjim zapovjedništvom. Brodovi su bili opremljeni uređajima za nevidljivost koje su dobili od Tal'Shiara, što bi im trebalo omogućiti da se provuku kroz Dominiski teritorij. Kardasijska i romulanska flota su se sastale u blizini DS9-a jer je Tain želio ponuditi starom pomoćniku Garaku šansu da mu se pridruži, što je ovaj objeručke prihvatio. Odo je također uhvaćen kako bi se iz njega mogli izvući podaci o Osnivačima. Zajednička flota je prošla kroz crvotočinu, pritom poslavši poruke u kojima informira svoje vlade o njihovom planu.

Nitko, pa ni Federacija, nije odlučio poduzeti nešto, vjerujući da akcija ima šanse za uspjeh. Viceadmiral Toddman je naredio evakuaciju civila sa DS9-a te poslao grupu od devet brodova da pomogne DS9-u u slučaju dominijske odmazde. Zapovjednik Sisko je dotada već uzeo Defiant i krenuo za flotom u namjeri da izvuče Garaka i Oda. Flota je uspješno stigla do matičnog planeta Osnivača u Omarion maglici i započela napad. Prvi udar je bio uspješan - gotovo trećina kore planeta je bila uništena. No Taina je čekalo neugodno iznenađenje: flota od 150 Jem'Hadarskih brodova je izašla iz svojih zaklona u maglici i napala zajedničku flotu. Ubrzo se otkrilo da je sve to bila pažljivo isplanirana zamka.

Dominij je rano doznao za zajednički plan Opsidijskog reda i Tal'Shiara, te je zamijenila pukovnika Lovoka, romulanskog vođu projekta, sa Osnivačem, koji je nastavio podržavati napad. Osnivački matični planet je bio evakuiran, lažni životni signali su postavljeni po površini planeta, a flota je skrivena unutar maglice, očekujući napad. Brojčano nadjačana, kardasijsko-romulanska flota je trpjela teške gubitke. Osnivač prerušen kao Lovok ponudio je Odu šansu da se vrati svom narodu. Iako je ovaj odbio, Osnivač je svejedno pomogao njemu i Garaku da pobjegnu sa Warbirda pomoću runabouta (Danube klasa) Mekonga koji je dvojac koristio kad su bili uhvaćeni. Mada je runabout bio teško oštećen od strane Jem'Hadara, Defiant je stigao na vrijeme da spasi Oda i Garaka te se povukao sa mjesta borbe. Ostatak kardasijsko-romulanske flote je ubrzo uništen.

Napad na planet Osnivača bio je totalni debakl za dvije najveće obavještajne organizacije u Alfa kvadrantu. Gubitak resursa i osoblja bio je nenadoknadiv, posebice za Opsidijski red, koji je izgubio većinu svoje moći i utjecaja. To će ubrzo dovesti do pada vojne vlasti na Kardasiji te kardasijsko-klingonskog sukoba. Tal'Shiar se uspio zadržati još neko vrijeme na galaktičkoj pozornici, no način ulaska Romulanskog carstva u Dominijski rat, te pobuna Remanaca poslije njega označili su njegov neminovni pad.