STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.10.2007.

Klingonsko - Kardasijanski rat

Nakon pokušaja izazivanja sukoba između Federacije i Tzenkethija, Dominion se okrenuo ka svom drugom najvećem neprijatelju – Klingoncima. Zbog debakla u bitci u Omarionskoj maglici, pad vojne diktature na Kardasiji je bio neminovan. Klingonci su pad vojne vlasti protumačili kao pokušaj Dominiona da preuzme Kardasiju. Gowron, vođa Klingonskog Carstva, pod preporukom Generala Martoka vodi veliku flotu prema DS9-u odakle bi trebala započeti invazija na Kardasiju. Odabir DS9-a nije bio slučajan, jer je Martok htio dati šansu da se i Federacija pridruži invaziji.

Znajući da je sukob sa Klingoncima neizbježan, Sisko odluči pozvati Worfa, najiskusnijeg Klingonca u Zvjezdanoj Floti. Worf pronalazi odgovor koji je Sisko tražio, a taj je da je Klingonska flota stacionirana na DS9-u da povede invaziju na Kardasiju. Shvativši da im Federacija neće pomoći, Klingonci odlaze sa DS9-a prema Kardasiji. Worf govori posadi da se Klingonci neće zaustaviti na Kardasiji ukoliko je osvoje, nego meta može biti bilo tko, čak i Federacija. Svi se slažu da moraju opomenuti Kardasijance, no takav potez bi Klingonci mogli protumačiti kao izdaju i krenuti i u rat protiv Federacije. Zato, uz pomoć, Garaka obavještavaju Kardasijance, koji ubrzano mobiliziraju trupe.

Vidjevši da su Kardasijanci mobilizirali trupe, Klingonci prekidaju sve diplomatske odnose te se povlače iz Khitomerskog sporazuma, zbog kojeg Federacija i Klingonci nisu već dulje vrijeme u ratu. Unatoč tome što je izdao Klingonce, govoreći Sisku da Klingonci planiraju napasti Kardasiju, Gowron poziva Worfa da mu se pridruži u bitci za Kardasiju. Nakon što Worf odbije sudjelovati u bitci, Gowron mu oduzima čast i ime te zapljenjuje sve posjede njegove kuće, a to uključuje i mjesto njegovog brata, Kurna, u Visokom Vijeću.

Iako su Kardasijanci mobilizirali trupe, Klingonci su se probili kroz njihove linije te krenuli prema Kardasiji zarobiti civilnu vladu. Dukat zove Siska da mu pomogne evakuirati članove vlade sa Kardasije. Prije nego Defiant odlazi sa DS9-a na petodnevno putovanje u srce Kardasije, Sisko naređuje detaljno testiranje novih borbenih sustava na stanici. Kad stiže do zadanih koordinata, vidi Dukatov brod pod napadom dvije ptice grabljivice. Sisko mora odlučiti hoće li napasti Klingonce i u potpunosti uništiti ikakvu nadu za normaliziranje odnosa između Klingonaca i Federacije ili ih pustiti...

Nakon što se otkrio, Defiant s lakoćom uništava jednu pticu, no tad se otkriva krstarica klase Vor'cha i počne paljbu po Defiantu. Zahvaljujući moduliranoj vučnoj zraci, dio paljbe od krstarice je upijen, a s obzirom da je na Defiant dodan novi ablativni oklop, uspiju izdržati dovoljno dugo da teleportiraju sve članove civilne vlade, uključujući i Dukata. Klingonci su pratili Defiant sve do DS9-a (jer je uređaj za skrivanje oštećen u napadu), gdje ih je čekala velika flota koja je uključivala i novi klingonski kapitalni brod – Negh'var. Gowron daje posljednju šansu Sisku da preda članove civilne vlade, tako da Klingonci preuzmu Kardasiju, no Sisko odbija.

Aktiviraju se novi borbeni sustavi koji s nekoliko prvih salvi uništavaju osam klingonskih brodova. Međutim, Negh'var iskorištava svoj najveći adut – disruptorske topove – koji uništavaju staničine dvostruke štitove te omogućuje teleportaciju trupa na stanicu. Uz nadljudske napore, posada uspije obraniti stanicu, a O'Brien uspije vratiti štitove. Kad se činilo da će Klingonci ipak pobijediti (zbog dodatnih pojačanja koja su se približavala stanici), dolazi šest Flotinih brodova, prisiljavajući Klingonce na povlačenje. Ipak, Gowron odbija vratiti okupirane teritorije te govori Sisku da neće zaboraviti što se ovdje dogodilo.

Iako je ovo trebao biti Worfov privremeni zadatak, nakon čega se trebao povući iz Flote, odlučuje pomoći Sisku u razrješenju situacije sa Klingoncima te ostaje na stanici.