STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
07.11.2007.

Makiji

Ubrzo nakon sklapanja Kardasijansko-Federacijskog sporazuma kojim je ustanovljena Demilitarizirana Zona (DMZ), grupa pojedinaca, koji su živjeli u federacijskim kolonijama koje su nakon sporazuma pripale Kardasijancima, je formirala pokret kojem je cilj bio vratiti slobodu zauzetim federacijskim kolonijama, bez obzira na cijenu.

Kako je Federacija vjerovala u sporazum, pokušala ga je svim silama očuvati te nije stupila u zaštitu federacijskih građana.

Individualci koji su pokrenuli pokret su se nazvali Makijima. Bili su izuzetno domišljati. S obzirom da su suprotstavljeni sa nadmoćnom vojnom silom – Kardasijancima – skrivali su se u regiji poznatoj pod nazivom Pustinja (Badlands). Tamo im kardasijanski brodovi nisu mogli ništa s obzirom na njihovu nepokretljivost.

Tema Makija je bila aktualna sve od eksplozije kardasijanskog teretnjaka Bok'Nora dok je bio stacioniran na DS9-u pa sve do uništenja od strane kardasijanskog saveznika (Dominiona) netom prije početka dominionskog rata. Hvatanjem njihovog drugog vođe – Michaela Eddingtona (bivšeg zapovjednika osiguranja na Defiantu) – te sklapanjem saveza između Kardasijanaca i Dominiona (koji je imao moćne i pokretljive lovce), njihova sudbina je zapečaćena.

 

Bok'nor

U eksploziji kardasijanskog teretnjaka, Bok'Nora, su otkriveni ostaci federacijskog eksploziva – merkasija. Nakon detaljne istrage o počiniteljima, Siska posjećuje Gul Dukat te mu govori da zna tko su počinitelji – grupa federacijskih kolonista koji žive zajedno s Kardasijancima u DMZ-u (Demilitariziranoj Zoni). Dukat vodi Siska u DMZ da mu pokaže dokaze za tu tvrdnju. Runabout dolazi usred bitke između federacijskog lovca i 2 kardasijanska teretnjaka. Sisko je bio iznenađen kad je vidio da je federacijski lovac Peregrine klase opremljen fotonskim torpedima, oružjem koje ne bi trebalo biti na lovcima te klase. Uništivši kardasijanske teretnjake, lovac se povukao. Na DS9-u, teroristi koji su uništili Bok'Nor, otimaju Gul Dukata. Ubrzo potom DS9 prima potprostornu poruku, koja kaže kako federacijski kolonisti iz DMZ-a, koji se nazivaju Makijima, preuzimaju odgovornost za otmicu.

U potrazi za vođom terorista, Sisko odlazi u regiju koja se zove Pustinja (Badlands), a koja je prepuna plazmenih oluja, onemogućujući tako težim brodovima prolazak. Lociravši planet do kojeg vodi trag makijskog broda, Sisko se teleportira te je iznenađen kad vidi da je vođa Makija njegov stari prijatelj Cal Hudson.

Nakon što je neuspješno uspio nagovoriti Siska da mu se pridruži, Cal ga omamljuje i ostavlja ga na planetu. Sisko se vraća na stanicu gdje ga čega Adm. Nehajeva i govori mu da napravi sve što je potrebno kako bi spriječio rat između Kardasijanaca i Federacije. Potom mu dolazi Kira koja mu govori da ne podupire Adm. Nehajevu zato što ona ne zna što ti kolonisti prolaze. Siska posjećuje i Legat Parn koji govori da neće spašavati Gul Dukata jer vjeruju da on krijumičari oružja Kardasijancima u DMZ. Sisko vjeruje onome što mu je Parn rekao – da Kardasijanci krijumičare oružja – ali ne preko Dukata.

Sisko sa djelom posade pronalazi Gul Dukata te u otvorenoj vatri ga spašava te zarobljava sve makijske pobunjenike osim jednog. Njega pušta da kaže Hudsonu da još ima vremena da se vrati u Flotu i da se sve zaboravi. Quark je uhvaćen jer se dogovarao sa Vulkankom oko krijumičarenja oružja makijima. On im govori saznajući od svoje veze da oružje Kardasijancima u DMZ-u krijumičare Ksepoliti. Posada pronalazi brod, a Sisko zajedno sa Dukatom kreće u pregled. Ksepolit je iznenađen kad vidi Kardasijanca koji mu prijeti uništenjem te dopušta pregled broda. Uz pomoć Vulkanke Sakonne, Quark otkriva Sisku kako je sljedeći plan Makija napasti kardasijanski naoružani logor u Bryma koloniji koji je zamaskiran u civilno središte.

Sisko potom šalje 3 runabouta da bi spriječio napad. U okršaju između 2 makijska lovca i runaboutima Sisko uspjeva neutralizirati makijske brodove te pušta Hudsona. Unatoč Dukatovoj ljutnji, Sisko misli da je napravio dobro. Ipak ima dojam da je tek odgodio rat.

 

Voyager

U borbi između makijskog broda kojeg vodi Chakotay i kardasijanske krstarice Galor klase, makijski brod bude teško oštećen te mu je jedina nada da ode u Pustinju. Tuvok pronalazi područje gdje su plazmene oluje najgušće te odlazi u tom smjeru. Kardasijanska krstarica pod vodstvom Gul Eveka ne usporava te ulazi u područje plazmenih oluja. Zbog kaotičnog gibanja oluja teško ošteti kardasijanski brod, a Kardasijanci počinju odašiljati signal za spašavanje. Dok je Tuvok navigirao kroz plazmene oluje, brod skenira koherentna tetrionska zraka. Ubrzano se počinje približavati potprostorni val koji brod odbaci 75.000 svjetlosnih godina u Delta kvadrant.

U potrazi za makijskim brodom, Flota lansira Voyager – novi brod Intrepid klase – prvi koji može navigirati kroz plazmene oluje. Kapetanica Janeway traži pomoć bivšeg Flotinog kadeta Toma Parisa koji je nakratko bio među Makijima da im pomogne pronaći makijski brod. Iako je ispočetka skeptičan, Paris im odluči pomoći. Na brodu nema mnogo prijatelja, osim mladog zastavnika Kima. Ubrzo nakon što je Voyager krenuo sa DS9-a dolazi do Pustinje. Uz Parisovu pomoć uspiju locirati trag makijskog broda te ga počnu slijediti. No ista zraka koja je skenirala makijski brod, skenira i Voyager. Ubrzo potom se počne približavati isti potprostorni val koji je makijski brod poslao na drugi kraj galaksije. Ne mogavši pobjeći valu i Voyager, uz teška oštećenja integriteta, biva odbačen 75.000 svjetlosnih godina.

Suočeni sa zajedničkim ciljem da se vrate kući, makijska i Flotina posada počnu surađivati. Čim su se teleportirali, Tuvok govori Chakotayu da je bio federacijski špijun te je trebao isporučiti brod u ruke Flote. Chakotay je iznenađen kad vidi i da je Flota regrutirala Parisa koji je dobio slobodu iz zatvora za pomoć u ovoj misiji. Unatoč svemu što je vidio, Chakotay odluči pomoći da se vrate kući.

Spletom okolnosti Chakotayev brod biva uništen isto kao i Skrbnikova mreža – stanica koja je makijski brod i Voyager dovela u Deltu. Zbog novog neprijatelja makijska i Flotina posada počinju raditi zajedno, a kapetanica Janeway odluči spojiti makijsku posadu sa Flotinom. Novi prvi časnik je Chakotay, B'Elanna je šef strojarnice, a Paris kormilar.

Iako je ispočetka bilo jako puno sukoba između dviju posada u pogledu poštovanja propisa, dvije posade su surađivale sve bliže te su do kraja Voyagerovog putovanja prema Alfa kvadrantu bili jedinstvena posada.

Bok\'Nor Bok\'Nor Bok\'Nor Bok\'Nor Voyager Voyager Voyager Voyager Voyager Voyager