STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
11.12.2007.

Romulanski ratovi

Zanimljivost ovog rata je u tome što se u potpunosti vodio u Svemiru te uopće nije bilo vizualnog kontakta između Romulanaca i ljudi.


Minsko polje

2150. godine se zemaljski brod USS Carizal zaputio prema sustavu 128 Trianguli. Nakon što su otkrili 2 planeta koja vrve od života, pokušali su uspostaviti prvi kontakt šaljući standardni poziv. Nitko nije odgovorio, pa se brod vratio na Zemlju da izvijesti o novostima. Blizanske planete su odlučili nazvati Romulus i Remus.

Međutim Romulanci su uspjeli primiti pozdrav, samo što na njega nisu odgovorili, jer su mislili da je to početak invazije. Sljedeći put su Zemljani poslali dva broda USS Balboa i USS Stone Mountain. Romulanci su ih dočekali sa jakim snagama te je USS Balboa uništen, a USS Stone Mountain zarobljen.

2152. godine USS Enterprise NX-01 prolazeći kroz obližnji sustav nailazi na nevidljivo minsko polje te se jedna mina zakači na sam trup broda. Nakon što brod koji se otkrio pošalje upozorenje Enterpriseu da odmah ode iz sustava, T'Pol objasni da se radi o Romulancima, izrazito agresivnom vrstom. Uz krajnje napore kapetana Archera i poručnika Reeda (oružani časnik) mina je uklonjena prije nego su Romulanci započeli pucnjavu, no uz žrtvu dijela Enterpriseovog trupa. Nekoliko dana poslije Enterprise nailazi na automatiziranu stanicu koja im u zamjenu za nekoliko litara plazme odluči nadomjestiti dijelove.


Romulanski pljačkaš

Romulanci su dvije godine nakon susreta sa Enterpriseom bili puno spremniji. Naime, uspjeli su izumiti tehnologiju kojom su mogli u potpunosti maskirati brod u bilo koji drugi oblik. Da stvar bude zanimljivija, uspjeli su simulirati i izgled oružja broda koji su oponašali. Sa takvom tehnologijom mogli su stvarati sukobe te destabilizirati čitavu regiju.

Na putu da isprati telaritskog ambasadora na konferenciju u Babel, Enterprise prima poziv upomoć od Shrana. Shran krivi Telarite za napad, no T'Pol otkriva da ne štima energetski potpis te da je identičan onome što su ga susreli prije 2 godine. Prateći trag romulanskog broda, otkrivaju brod koji dizajnom podsjeća na romulanski no uz "šiljke" koji su namjenjeni oponašanju izgleda broda.

Archer šalje Tripa i Reeda na brod da ga istraže. No tad brod aktivira svoje borbene sustave te zarobi Tripa i Reeda. Oni krenu prema mostu. Brod je posjedovao superiorne mogućnosti manevriranja te je s lakoćom nadvladao Enterprise. Uspije pobjeći, odvajajući tako Tripa i Reeda od ostatka posade. Reed i Trip uspiju doći do mosta no tamo ne pronalaze nikoga, jer Romulanci upravljaju brodom sa Romulusa.

T'Pol pronađe način da otkrije romulanski brod, ali za konstruiranje tahionske mreže je potrebno 128 brodova. Tada Archer pokrene inicijativu da sve 4 vrste (ljudi, Vulkanci, Andorijanci i Telariti) surađuju da pobjede zajedničkog neprijatelja. Mreža je uspostavljena te uspiju pronaći brod te ga počnu loviti. U borbi koja je nastala, Enterprise uspjeva spasiti Tripa i Reeda koji im govore da je brod bez automatiziran te da njime upravljaju sa Romulusa. Ipak brod uspjeva pobjeći.

Koristeći skenove koje su uzeli Trip i Reed, T'Pol otkriva da za udaljeno upravljanje brodom treba specifično neuralno sučelje - Aenari - rasa koja živi u podzemnim špiljama Andorije. Shran i Archer pronalaze Aenare te uspiju nagovoriti sestru od osobe koja je oteta da im se pridruži. Ta sestra uspije se telepatski povezati sa svojim bratom te ga nagovoriti da prestane upravljati brodom. U međuvremenu Romulanci lansiraju identičan brod koji zadaje ogromnu štetu Enterpriseu. No, uz pomoć telepatske veze, uspije natjerati dva romulanska broda na međusobnu borbu. Nakon što je jedan brod uništen, Enterprise s lakoćom uništava drugi brod.

Kad je romulanski admiral vidio što Aenar smjera, odmah ga je ubio. No bilo je kasno da bi spriječio uništenje drugog broda.

Osim što su spriječili romulansku prijetnju, ovim incidentom su udareni temelji za osnutak Federacije, jer su 4 rase bile prisiljene surađivati da bi pobijedili zajedničkog neprijatelja.Deadalus

Romulanski ratovi su trajali s prekidima od 2156. - 2160. godine. Rat je bio vrlo intenzivan. Zahvaljujući nagomilavanju snaga prije rata, Romulanci su na početku postizali vrlo velike uspjehe. Zemljani nisu imali specijalizirani klasu brodova za borbu, nego su se u tu svrhu koristili modificirani teretnjaci te saveznički brodovi.

2158. godine je lansiran prvi brod Daedalus klase. To je prvi zemaljski brod koji je bio specijaliziran za borbu. Ubrzo nakon početka proizvodnje klasa je pokazala svoj uspjeh. Međutim Romulanci su napali Solarni sustav. Uz očajničke pokušaje Zemljana, oni su zaustavljeni da bi se nakon toga povukli u svoj sustav.
Neutralna zona

Nakon što su Romulanci zaustavljeni u prodoru na Solarni sustav, uspostavljen je mir u potpunosti preko potprostornog radija. Stvorena je Neutralna Zona - područje širine 1 svjetlosne godine između Romulanskog Carstva i Zemljana, u kojoj ni jedan brod Zvjezdane flote odnosno Romulanskih Imperijalnih Snaga smjeo biti prisutan.

Potpisivanjem mirovnog sporazuma započinje dugo vrijeme Romulanske izolacije. Sljedeći kontakt sa Romulancima se nije dogodio sljedećih 100 godina.

Shvativši kolike je gubitke u ratu dobila Zemlja, saveznici u ratu - Vulkanci, Andorijanci i Telariti - odluče zajedno sa Zemljanima sklopiti sporazum o međusobnoj suradnji te je 01.01.2161. osnovana Ujedinjena Federacija Planeta.

No unatoč postojanju Neutralne Zone Romulanci su nastavili motriti aktivnosti svojih susjeda te gomilati svoje vojne snage i razvijati napredne tehnologije da bi u jednom trenutku uspjeli uništiti Federaciju.