STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
07.02.2008.

Temporalni hladni rat

U Enterpriseu je to pojam za najvažniju sporednu radnju, oko koje će se eventualno i zasnivati osnutak Federacije. Riječ je o ratu koji se vodi kroz vrijeme, a slučajno je za žarište odabrano 22. stoljeće, tj. vrijeme kad Federacija još nije osnovana. Prvi pravi međuzvjezdani brod Enterprise je jedini brod koji štiti interese Federacije u ovom nemirnom razdoblju incidenata. Ili su barem Berman i Braga htjeli da to tako vidimo.

Još od Incidenta kod Broken Bowa, preko Udarnog vala (Shockwave) do Olujne fronte (Storm Front) Enterprise je bio silom prilika upleten u niz incidenata koji su obilježili taj rat.

TCW (skraćeno od Temporal Cold War) vodi više različitih frakcija, a jedna sigurno poznata frakcija su i glavni negativci serijala - Sulibani. Postoje i naznake da je jedna od frakcija Klingonci, a možda čak i Tolijanci.

TCW priča je u potpunosti isprepletena u radnju i velika većina incidenata u samoj seriji Enterprise odnosila se manje ili više na tu priču. Štoviše postoje i čak naznake da je zbog samog TCW-a omogućeno i postojanje broda Enterprise.Incident kod Broken Bow-a

2151. godine cloakani brod nepoznate vrste ruši klingonsku krstaricu na Zemlju, točnije na farmu u mjestu Broken Bow, Oklahoma. Jedinog preživjelog Klingonca progone dva vojnika iz cloakanog broda. Nakon što je postavio zamku i ubio dva vojnika, farmer, koji se umiješao u sukob, ranjava Klingonca, koji je potom transportiran u Sanitet Zvjezdane flote.

Nakon analize situacije, visoki dužnosnici Zvjezdane flote i vulkanska ambasada zaključuju da je Klingonac bio glasnik koji je nosio poruku svom narodu. Vulkanci su bili spremni ubiti Klaanga, da održe diplomatske odnose sa Klingoncima, no dolaskom Jonathana Archera situacija se mijenja. Vulkanci pristaju da on odveze Klingonca sa svojim novim brodom na Qo'noS, a uvjet je bio postavljanje vulkanske časnice T'Pol na brod, koja je tu da vulkanskom logikom pomogne izbjeći incident sa Klingoncima.

Nedugo nakon izlaska iz doka, Enterprise napadaju isti brodovi koji su progonili Klaangovu krstaricu - Sulibani. Uspješno otimaju Klaanga, ne ostavljajući ikakve tragove. Uz pomoć T'Pol i Hoshi (komunikacijski časnik), Archer saznaje da je Rigel X bio zadnji planet prije nego je Klaang došao na Zemlju, pa kreće prema tamo.

Nakon dolaska na Rigel X, poslan je izvidnički tim da otkrije što je Klaang radio tamo. Čitav tim su uhvatili Sulibani, čiji vođa je bila Sarin. Ona govori da oni nisu ti koji su htjeli ubiti Klaanga, nego, dapače, oni su ugradili u Klaanga poruku koja bi trebala spasiti Klingonsko Carstvo od razdora među kućama. Sarin je vođa sulibanskih pobunjenika, koji su se borili protiv dominacije Cabaala nad Sulibanima. Vođa Cabaala je bio Silik koji je primao naredbe od neoznate osobe iz daleke budućnosti. Zauzvrat su Sulibani, tj. članovi Cabaala dobivali različita genetička poboljšanja.

Silik od Klaanga saznaje da je on poslan na Rigel X da primi poruku od Sarin, te šalje brodove da ju nađu i ubiju. Ona pogiba, no prije smrti zatraži Archera da pronađe Klaanga i vrati ga na Qo'noS. Nakon što su dva broda otišla sa Rigela, Enterprise ih je uspio slijediti pomoću poboljšanih senzora. Ti su ih brodovi doveli do plinskog diva koji je zapravo bio Sulibanski matični planet.

Enterprise ulazi u div, no nadjačan snagom sulibanskih brodova skriva se u maglici. Dok Sulibani traže Enterprise pomoću naboja, Archer smišlja plan za uništenje obrambenog sustava te spašavanje Klaanga iz Spirale. Uspiju uhvatiti sulibanski brodić te pomoću njega se infiltriraju u Spiralu. Ne nailazeći ni na kakav otpor, dolaze do Klaanga i oslobađaju ga. Na povratku Archer postavlja Anti-magnetski eksploziv, a čitava se konstrukcija sulibanskih brodova počne raspadati.

Archer šalje Klaanga i Tuckera (glavni strojar) da se vrate na Enterprise dok on istraži Spiralu. Pri tome naleti na Silika, te ga uz krajnje napore Enterprise uspije teleportirati prije nego što ga Silik ubije. Nakon uspješne akcije spašavanja, Enterprise odlazi prema Qo'noSu. Tamo u Klaangu otkrivaju genetski kodiranu poruku. Klingonski kancelar zatim odgovara Archeru da ode i da se više nikad ne vraća na Qo'noS.

 

 Hladna fronta

Od kako se Enterprise uključio u TCW, njemu je nedostajao agent iz budućnosti koji bi mu pomagao oko donošenja objektivnijih odluka umjesto da Archer vjeruje svom instinktu, što je ispravno, a što ne.

Taj agent je poslan iz budućnosti i uspješno integriran kao časnik Zvjezdane flote na brodu Enterprise. Njegovo ime je Daniels. Nažalost, Silik saznaje od nepoznate osobe iz budućnosti da je poslan agent i da se nalazi na brodu. Njegova misija je infiltrirati se na Enterprise, ubiti tog agenta iz budućnosti te uzeti bilo kakve informacije koje on nosi sa sobom.

Daniels pokušava objasniti Archeru da je on poslan tu da pronađe Silika i spriječi ono što on želi učiniti. Archer je ispočetka skeptičan sve dok Daniels ne odvede Archera u svoju kabinu i pokaže mu uređaj koji omogućava pregledavanje velike baze podataka koja sadrži informacije iz budućnosti. Nakon toga Archer odluči pomoći Danielsu modificirajući senzore prema Danielsovim specifikacijama, tako da mogu pronaći gdje se Silik nalazi na brodu.

Modifikacije uspiju, no Silik odmah nakon modifikacije uspije ubiti Danielsa te ukrasti njegovu bazu podataka. Međutim, Archer otkrije kako se koriste poboljšani senzori te prije nego što Silik pobjegne sa broda uspije uništiti bazu podataka.

Pretpostavljajući da ima još dosta opasnog materijala u Danielsovoj kabini, Archer naredi njezinu potpunu izolaciju.Udarni val

Nakon uništenja Paraganske kolonije na kojoj je bilo 3.600 kolonista, Archer krivi sebe zbog njihovog uništenja. Mislio je da nije poštovao propise te je zbog toga spalio atmosferu kolonije. No svi testovi koje su napravili pokazali da nisu oni krivi te su u potpunosti poštovali propise. Čim je Stožer Zvjezdane flote saznao za to, uz preporuku Vulkanaca, naređuju da se Enterprise

Čim je Archer legao spavati, probudio se u San Franciscu, dan prije početka Enterpriseove misije. Daniels ga je vratio natrag da mu objasni što se zapravo dogodilo. Archeru nije bilo jasno kako on još uvijek postoji, jer je mislio da ga je Silik ubio. Nakon toga je objasnio da povijest nikad nije zabilježila Paragansku nezgodu, nego je neko manipulirao vremenskom linijom. Netko tko ne želi da Enterpriseova misija uspije.

Daniels je objasnio Archeru kako da uzme dokaze da Enterprise nije krivac za to što je napravio, te će se tako Enterpriseova misija nastaviti. Nakon što se Archer ponovno probudio, objasnio je Tripu kako da poboljša senzore da otkriva sulibanske brodove pod cloakom. Vrativši se do Paraganske kolonije, otkrivaju zakriveni sulibanski brod u kojem se nalaze dokazi.

Uz pomoć efekta iznenađenja s lakoćom se ukrcaju na sulibanski brod te uzmu diskove koji sadrže podatke o nesreći. Dešifriranjem podataka, otkriveno je da je sulibanski brod postavio uređaj koji je namijenjen da izazove nesreću kakva se dogodila na Paraganskoj koloniji. Međutim, nakon što je Enterprise krenuo prema vulkanskom brodu da im preda dokaze da nisu oni krivi, flota sulibanskih brodova ih je počela slijediti. Nakon što je Archer otkrio Sulibane, bilo je kasno te Silik traži Archerovu predaju.

Archer postavlja T'Pol za kapetana i traži od nje da ne bude skeptična prema svemu, te odlazi u Silikov brod. Međutim, Daniels ga dovodi u 31. stoljeće, gdje Archer vidi uništene građevine. Daniels mu je rekao da ga je doveo ovdje zato što je mislio da Archer neće biti siguran na sulibanskom brodu. Međutim, napravio je upravo ono što je htio spriječiti, Archer nije sudjelovao u osnutku Federacije te Federacija nikad zapravo nije osnovana. Archer mu kaže da ga onda vrati u 22. stoljeće, te će riskirati sa Silikom. No Daniels mu kaže da je sva oprema uništena te da ne postoji način da ga vrati u 22. stoljeće.

U 22. stoljeću, Silik prijeti da će uništiti Enterprise ako se Archer odmah ne preda. T'Pol pretpostavlja da je vjerojatno Daniels povukao Archera, te zato on nije otišao Siliku. T'Pol objašnjava Siliku da ni ona ne zna gdje je Archer, te da oni mogu pregledati čitav Enterprise.

Natrag u budućnosti, Daniels traži knjižnicu koja vjerojatno sadrži informacije o tome što se dogodilo. Nakon što su je pronašli, Daniels začuđeno otkriva da se u njoj nalaze knjige, a nisu elektronički podaci. Pomoću knjiga saznaje da je sve u redu sa poviješću do Warp 5 programa, te da nakon toga sve ne valja.

Daniels se dosjeti osobe koji može komunicirati kroz vrijeme, te vjeruje da uz pomoć Archerovog komunikatora može napraviti isto. U prošlosti Silik ne nalazi Archera na brodu, pa vodi Enterprise na Sulibanski matični planet. Tamo drogira T'Pol ne bi li pronašao informacije o tome gdje je Archer. Nakon što ju je ispitao šalje ju u kabinu, gdje joj se prikaže Archer koji joj govori plan. Uz pomoć ostatka posade T'Pol formulira plan koji bi vratio Archera u prošlost te oslobađanja Enterprisea od Sulibana.

Reed odlazi u Danielsovu kabinu gdje uzima uređaj koji planira uništiti. No presreće ga Silik koji ga potom muči za informacije. Reed je rekao da mu je Archer naredio da uništi taj uređaj jer bi ga Silik mogao koristiti da komunicira sa nekim. Dok se Silik bavi sa uređajem, posada simulira proboj Warp jezgre. Bojeći se da će uništiti Spiralu, odvode Enterprise sa planeta misleći da će eksplodirati. No Enterprise potom odlazi u Warp. Silik konačno shvati kako komunicirati sa nepoznatom osobom, no ta je osoba zapravo Archer koji ga potom zarobi. Zatim kaže Siliku da će ga ubiti ako sulibanski brodovi ne prestanu pucati na Enterprise.

Enterprise zatim odlazi maksimalnom brzinom prema vulkanskom brodu gdje prezentira dokaze Stožeru. Nakon pomnog razmišljanja Stožer odlučuje da će se Enterpriseova misija ipak nastaviti.
vrati na Zemlju, gdje će biti rastavljen.


Vremenska kapsula

Enterprise nailazi na kapsulu u kojoj otkriva ljudske znakove života. Nakon uvlačenja u skladište, Trip i Travis ju analiziraju. Saznaju da osoba nije samo čovjek, nego ima i Vulkanskog, Rigelijanskog i još nekoliko drugih DNA struktura. T'Pol je skeptična prema mogućnosti veze između Vulkanca i čovjeka, što navodi Archera da pomisli da je kapsula iz budućnosti. Detaljnom analizom Trip i Travis otkrivaju da je kapsula izgrađena od organske tvari, te odluče dublje istražiti kapsulu. Otkrivaju uređaj koji bi mogao biti crna kutija.

Enterprise nailazi na sulibanski brod koji zahtjeva vraćanje kapsule. No Archer ne želi ustupiti kapsulu, prije nego što Sulibani kažu što će s njom. Sulibanski brod bezuspješno napadne Enterprise, te ode od Enterprisea. Archer odluči krenuti prema najbližem vulkanskom brodu, koji će kapsulu prebaciti na Zemlju.

Međutim, ubrzo ih presretne vrsta za koju T'Pol kaže da su Tolijanci. Također naglasi da su Tolijanci izrazito ksenofobična vrsta, te joj nije jasno zašto se nalaze tako daleko od svog teritorija. Tolijanci pokušaju uzeti kapsulu, no odlaze kad Archer zaprijeti da će ju uništiti, upozoravajući na temporalnu radijaciju.

Archer odluči uz pomoć podataka iz Danielsove kabine želi saznati što više o toj kapsuli, pa ju ponovno otvara. Dok Archer proučava podatke Sulibani se vraćaju sa puno većom flotom. Nato Archer zaprijeti da ako ne prekidnu sa napadom, da će ih napasti vulkanska borbena krstarica D'Kyr klase koja je na putu prema Enterpriseu. Nakon što su došli do krstarice, usporavaju iz Warpa te otkrivaju da su krstaricu onesposobila 4 tolijanska broda. Sulibani počnu napadati Tolijance. Za to vrijeme Trip pokušava poslati signal koji će vratiti kapsulu i sve stvari iz nje u budućnost, tvorcima koji su napravili tu kapsulu.

Nakon što su Tolijanci uništili sulibanske brodove, zatraže još jednom kapsulu. Enterprise ju predaje, da bi odmah nakon toga Trip aktivirao signal koji je poslao čitavu kapsulu i sve njezine stvari u budućnost.

 

Olujna fronta

Eksplozijom Xindi Superoružja, Archer umire zato što ga Degrin brod nije uspio teleportirati prije eksplozije. Ipak, po povratku Enterprisea na Zemlju, ništa nije kako bi trebalo biti. Nema orbitalnih satelita, a pozivi prema Stožeru ne daju uspjeha.

Tada Trip i Travis odlaze sa šatlom na Zemlju, no nacistički avioni sa poboljšanim oružjem počnu pucati na njih. Nakon, poprimljenih oštećenja, šatl se vraća na Enterprise. Tada shvaćaju da je Enterprise došao u vrijeme Drugog svjetskog rata. Za to vrijeme Archera, koji je isto vraćen u vrijeme Drugog svjetskog rata te zarobljen, vode u zatvor. Međutim, nakon što su američki pobunjenici napali konvoj, on uspijeva pobjeći zajedno sa njima.

Na Enterprise dolazi Daniels, koji je teško bolestan te im objašnjava situaciju. Najopasnija frakcija u TCW-u, koju predvodi Vosk, je pobila sve temporalne agente zahvaljujući tehnici tihog putovanja kroz vrijeme, a Vosk je jedini vođa koji ne poštuje temporalni sporazum. Međutim, tehnika koju Vosk koristi ima manu da je takvo putovanje kroz vrijeme jednosmjerno, a da bi se Vosk vratio u svoje doba te tako dovršio svoju misiju treba izgraditi vremenski tunel.

Osim Danielsa još je jedan agent došao na brod - Silik. Njegov je zadatak spriječiti Voska te provesti sulibanske interese u svemu tome. Archer, koji se sad nalazi u Brooklynu je šokiran kad vidi naciste na ulicama, što znači da su u ovom ishodu Drugog svjetskog rata nacisti stupili na američko tlo.

Vosk je zabrinut kad čuje da je Archer pobjegao te naredi njegovo pronalaženje. Za to se vrijeme Archer dogovara sa Aliciom (vođa pokreta otpora) o pronalasku misterioznog stranca. Nakon pronalaska zarobljavaju ga te koristeći njegov komunikacijski uređaj kontaktiraju Enterprise. Archer i Alicia uspijevaju pobjeći Voskovim vojnicima zahvaljujući Enterpriseovom teleporteru.

Silik, koji se zajedno sa Tripom i Travisom uspio spustiti na Zemlju, uspijeva pobjeći prije nego nesretnu dvojicu uspiju zarobiti Voskovi vojnici. Njih dvojica su odvedeni u zatvor.

Vosk odlazi da vidi izgradnju tunela, koji je skoro pa završen. Archer posjećuje Danielsa u bolnici te mu on mu govori da su on i Enterprise jedina nada u povratak starog prostor-vremenskog kontinuuma te potom pada u komu.

Za to vrijeme na Zemlji, Silik zamjeni Tripa. Vosk kontaktira Archera da razgovara s njime, a u zamjenu za neke materijale sa Enterprisea spreman je pustiti Tripa i Travisa. Iako mu Archer ne daje ono što je tražio te ga osuđuje što pomaže nacistima da dobiju Drugi svjetski rat, Vosk ipak pušta Tripa i Travisa. Nakon liječničkog pregleda Archer i Phlox otkrivaju da je Tripa zamijenio Silik te ga zarobljavaju.

Pravi Trip se oslobađa te istražuje zgradu. Saznaje da se u toj zgradi gradi vremenski tunel. Silik govori Archeru da će mu pomoći ako ga pusti jer on najbolje poznaje zgradu. Nakon što su se teleportirali na Zemlju, kontaktiraju pokret otpora koji je trebao poslužiti za odvlačenje pažnje od stvarnog cilja - uništenja vremenskog tunela.

Odmah potom ulazi Enterprise "ispod oblaka", ali Vosk šalje odred aviona sa poboljšanim oružjem, plazmenim topovima, koji zadaje Enterpriseu veliku štetu. Tijekom borbe sa nacistima Silik pogiba, dok Archer pronalazi Tripa te zajedno odlaze iz zgrade. Netom prije nego je Vosk ušao u dovršeni tunel, Enterprise lansira torpeda koja uništavaju zgradu i vremenski tunel.

Archer se odjednom nađe u temporalnom opservatoriju te je, zajedno sa Danielsom svjedok resetiranja vremenske linije. Daniels mu objašnjava kako je spasio milijarde života jer je TCW-u došao kraj. Enterprise je vraćen u svoje vrijeme gdje ga dočekuje velika flota zemaljskih, vulkanskih i andorijanskih brodova te različitih teretnjaka.