STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
28.02.2008.

Razotkrivanje mjenjolika

Odo naglo obolijeva te je prisiljen vratiti se u Veliku Vezu. Za vrijeme komunikacije s njima otkriva kako je Gowron zapravo mjenjolik, te da je čitav ovaj sukob sa Klingoncima njihovo djelo.

Sukob sa Federacijom je neizbježan nakon što im Gowron postavi ultimatum da se povuku iz sektora Arkanis, koji su im Klingonci prepustili Khitomerskim sporazumom. Sisko odlazi u teritorij Federacije, gdje obavještava Zvjezdanu flotu o svemu što je saznao. Flota šalje Siska na misiju da razotkrije Gowrona, čime bi konačno sukob između Federacije i Klingonaca bio prekinut.

Na misiju odlaze Sisko, Worf, Odo i O'Brien, a mjenjolika bi trebali razotkriti uz pomoć polaronskih odašiljača koje je Sisko dobio prije odlaska sa Zemlje. Uz pomoć Dukatove Ptice grabljivice odlaze duboko u klingonski teritorij na klingonsku stanicu po imenu Tygo'koR, na kojima će Gowron vršiti dodjeljivanje Ordena časti. Uz pomoć kirurške operacije, Sisko, Odo, O'Brien i Worf su se s lakoćom infiltrirali u stanicu.

Nakon što su postavili odašiljače, netom prije nego Sisko aktivira uređaje, Martok razotkriva Siska, Worfa, Odu i O'Briena te ih šalje u zatvor, a odašiljače uništava. Potom im u zatvoru objašnjava da je Gowron uništio odašiljače, a jedini način da se dokaže da je Gowron mjenjolik jest da ga ubiju. Potom im pomaže da pobjegnu iz zatvora. Worf izaziva Gowrona, no netom prije Gowronove smrti, Odo otkrije da nije Gowron mjenjolik, nego Martok.

Nakon razotkrivanja i uništenja Martokove zamjene, Gowron šalje tim natrag na DS9, no govori kako ne može zauzeti rat koji je već započeo. U sljedeća tri mjeseca, rat je znatno oslabio obje strane. Tek nakon sklapanja savezništva između Kardasije i Dominiona, Sisko nagovara Gowrona, da obnove Khitomerski sporazum, što Gowron odobrava.

Ipak, zamjenski Martok je uspio u svom naumu jer je oslabio obje strane, što je omogućilo lagan dolazak dominijskih trupa u Alfa kvadrant.