STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
29.02.2008.

Uništenje USS Odyssey

Dominij, ponukan konstantnim upadima brodova Federacije i drugih rasa iz Alfa kvadranta, odlučio je krajem 2370. godine krenuti u akciju. U roku od svega nekoliko dana svi federacijski brodovi u Gama kvadrantu bili su uništeni, uključujući i bajoransku koloniju Novi Bajor.

Kapetan Sisko, koji se u tom trenutku nalazio na odmoru u Gama kvadrantu, zarobljen je sa svojim suputnicima od strane Jem'Haddara, vojne sile Dominija. Vođa Jem'Haddara odgovornih za otmicu otišao je na DS9 kako bi obavijestio posadu o napadima i Siskovom zatočeništvu, te upozorio na stav Dominija prema kojem neće više trpjeti upade brodova iz Alfa kvadranta. Nakon što je Zvjezdana flota primila obavijest, zabranjen je prolaz svim brodovima u Gama kvadrant.

Organizirana je spasilačka ekipa za oslobađanje kapetana Siska. USS Odyssey (klase Galaxy), te preostala dva šatla Danube klase sa DS9, poslani su u potragu. Mada nisu naletjeli na otpor pri samom ulasku u Gama kvadrant, nakon pronalaska Siskovog šatla, USS Odyssey napadnu tri dominijska jurišna broda. Usprkos poduzetim mjerama opreza i preinakama na šatlovima, pokazalo se da je spasilački tim ušao u sukob nepripremljen. Jurišni brodovi su koristili nepoznati tip faznih polaronskih zraka koje su bez problema prolazile kroz federacijske štitove. Pokušaji modulacije dotičnih pokazali su se potpuno neučinkovitima.

S druge strane, konfiguracija dominijskih štitova bila je itekako učinkovita protiv federacijskih oružja. Usprkos ogromnoj šteti koju je trpio i bespomoćnosti šatlova da odvuku dominijske brodove, USS Odyssey je držao položaj sve dok kapetan Sisko i njegovi suputnici nisu bili pronađeni i izvučeni. Tek je tada kapetan USS Odysseya naredio je povlačenje, pritom pokrivajući šatlove od dominijske paljbe.

No, jedan od dominijskih brodova je napravio samoubilački zalet na USS Odyssey, teško oštetivši inženjersku sekciju broda, što je izazvalo niz lančanih eksplozija koje su totalno uništile brod. Šatlovi su se uspjeli izvući, ali se ubrzo otkrio i pravi razlog tomu: Eris, Vorta koja se zajedno sa Siskom nalazila u Jem'Haddarskom zarobljeništvu, ustvari je bila dominijski špijun. Cijeli incident bio je izrežiran kako bi se Eris što lakše infiltrirala i špijunirala Zvjezdanu flotu, te davala dezinformacije o Dominiju. Ovaj incident ukazao je na lošu sigurnosnu situaciju u Zvjezdanoj floti, kao i na jasnu potrebu za bojnim brodovima. Također, postalo je jasno da je Dominij spreman uči u rat ustraje li Federacija na svojim težnjama u Gama kvadrantu.