STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.04.2008.

Pavel Chekov

Puno ime: Pavel Andreievich Chekov
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2245.
Obrazovanje: Akademije Zvjezdane Flote, 2263-67
Završni čin: Zapovjednik
Zanimanje: Navigator USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije prvi časnik USS Relianta)
Serijski broj: 656-5827B
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Walter Koenig

 

 

Pavel Andrejevič Čehov rođen je u Rusiji 2245. godine, kao sin Andreja Čehova. Pavel je bio jedino dijete u obitelji, ali kada je jednom bio pod utjecajem energijskog bića Beta XII-A, mislio je da je imao brata Pjotra, kojeg su ubili Klingonci.


Ponosnan Rus

Čehov je bio ponosan na svoj narod i nasljeđe, pa je često navodio da neka mjesta, priče, poslovice ili povijesne činjenice potječu ili su nastale upravo u Rusiji, iako to često nije bio točan podatak. Mislio je da je stara uzrečica ''prevari me jednom, sram te bilo, prevari me dvaput, sram me bilo'', izmišljena u Rusiji. Vjerovao je da je priča o cheshireskoj mački, iz ''Alise u zemlji čudesa'', zapravo ruska priča o zagonetnoj mački iz Minska.

Dobro je poznavao povijest o Petru Velikom, a kada je bio dio tima koji je zarobio Apolon, predstavio se kao car svih Rusa. Mislio je da se Edenski vrt nalazi blizu Moskve. Tvrdio je da je to lijepo mjesto, i da je Adamu i Evi zacijelo bilo teško napustiti ga.
Za regiju koja je okruživala Shermanov planet, mislio je da ju je prvi kartografirao ruski astronom Ivan Burkoff, a zapravo se radilo o Johnu Burkeu, sa Kraljevske Akademije.
Mislio je da je kvadrotritikal žitarica koja je uzgojena u Rusiji, ali njezino podrijetlo je zapravo iz Kanade. Za viski je vjerovao da je izmišljen u Lenjingradu. Vjerovao je da je Pepeljuga ruska bajka.

Jednom je kapetan Kirk usred rečenice prekinuo Sulua dok je govorio o jednom incidentu u Sibiru i rekao mu: ''da sam htio poduku iz ruske povijesti, pozvao bih g. Čehova''.


Akademija Zvjezdane flote

Čehov je oko 2263. pristupio Akademiji, a diplomirao je sa dodijeljenim činom zastavnika. Njegov serijski broj bio je 656-5827D.

Početkom šezdesetih, Čehov je započeo ljubavnu vezu sa Irinom Galjuljinom, dok su zajedno pohađali Akademiju. Prije nego su prekinuli vezu, posvađali su se. Pavel je za Irinu smatrao da je previše slobodnog duha, a ona je za Pavela mislila da je odviše ozbiljan. Kada je Irina pala na Akademiji, optuživali su jedno drugo da su se međusobno ostavili. Pavel je otišao, ali se vratio potražiti Irinu, koja je tada živjela s prijateljima u gradu. Ona će se s vremenom pridružiti pokretu Tiburonijanca dr. Sevrina, i njegovoj potrazi za legendarnim planetom Edenom.


Petogodišnja misija

Čehov je 2267. godine dodijeljen na Enterprise. Uglavnom je služio kao niži časnik, dok je ponekad vršio službu navigatora. Ponekad je služio na mjestu znanstvenog časnika, kada Spock nije bio prisutan na mostu.

2267., Bio je jedini član istraživačkog tima na Gama Hydri IV na kojeg nije utjecala bolest starenja. Tijekom misije, Čehov je bio prestrašen kada je vidio tijela mrtvih kolonista. Navala adrenalina ga je zaštitila od radijacije koja je uzrokovala proces starenja.

2269., Pavel se ponovno susreo sa svojom starom ljubavi Irinom. Isprva su bili sretni što vide jedno drugo, ali se Pavel odmah nije složio s njezinim načinom života i pokušao ju je otjerati od sebe. Dok Pavel je pomagao Spocku u pomoćnoj kontroli pronaći Eden, posjetila ga je Irina i ispričala mu se što ga je uzrujala. Njezin pravi motiv bio je natjerati ga da joj kaže kako se upravlja sustavima i brodom, što bi kasnije iskoristio Sevrin kako bi oteo Enterprise. Njih dvoje će se na kraju ponovno rastati, a ovaj put će jedno drugome reći ''zbogom'', a napustili su i nade da će jedno drugo bolje razumjeti.

2272. godine promaknut je u poručnika, a na prepravljenom je Enterpriseu, pod Willardovim zapovjedništvom, služio kao zapovjednik osiguranja.


Kasnija karijera

Čehov je 2277. promaknut u zapovjednika i dodijeljen na Reliant pod zapovjedništvom kapetana Clarka Terrella, a 8 godina kasnije je postao Terrellov prvi časnik.

2285., Reliant je bio na zadatku pronaći pogodan planet na kojem bi se upotrijebilo djelovanje uređaja Postanak. Dok su istraživali Ceti Alphu V, Čehova i Terrela je zarobio Khan Noonien Singh i njegovi augmenti. Khan im je stavio cetijske jegulje da im se uvuku u glavu, tako da su Čehov i Terrell bili podložni Khanovoj sugestiji. Khanov cilj bio je osvetiti se Kirku za to što ga je ostavio na ovom planetu. Iskoristivši Čehova i Terrella, Khan je uspio zauzeti Reliant i ukrasti uređaj Postanak. Nakon Terrellove smrti, jegulja mu je izašla iz glave, a Čehov se uspio oporaviti na vrijeme da pomogne pobijediti Khana u maglici Mutara.

2286., Čehov je, zajedno sa Kirkom, Scottyjem, Suluom i McCoyem, oteo Enterprise iz svemirskog doka, kako bi otišli po Spockovo tijelo na planet Postanak. Enterprise je u orbiti planeta onesposobila klingonska grabljivica, a Kirk je pokrenuo samouništenje broda, kako ga se ne bi dočepali Klingonci. Kirk i posada su kasnije uspjeli preuzeti grabljivicu, kojoj su dali ime Bounty. Posada je regeneriranog Spocka prebacila na Vulkan, gdje mu je katra spojena sa tijelom.

Pošto je Zemlja bila u krizi zbog tuđinske sonde, posada se u grabljivici vratila u 1986. godinu, kako bi u 23. stoljeće transportirali dva grbava kita. Čehov i Uhura bili su zaduženi pronaći i prikupiti fotone, kako bi mogli rekristalizirati kristale dilitija na grabljivici. Uspjeli prikupiti dovoljno fotona iz nuklearne jezgre nosača aviona USS Enterprisea, ali se Čehov nije stigao teleportirati iz broda, pa ga je zarobilo brodsko osiguranje. Optužili su ga da je ruski špijun, ali je Čehov pokušao pobjeći. Pri bježanju je pao sa palube broda i bio je kritično ozlijeđen.

Odveden je na hitnu operaciju u bolnicu Sestara milosrdnica, zbog puknuća srednje meningealne arterije. McCoy, Kirk i Gillian Taylor su ga izbavili iz bolnice, a McCoy mu je zaliječio ozljedu.

Nakon povratka u 2286., posada se suočila sa prijekim sudom, ali su optužbe protiv njih odbačene. Dobili su službu na novom Enterpriseu-A, gdje je Čehov bio navigator i zapovjednik osiguranja.

2294., Čehov je, uz Kirka i Scottyja, bio počasni gost na porinuću Enterprisea-B.

01.04.2008.

Hikaru Sulu

Puno ime: Hikaru Sulu
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2237.
Mjesto rođenja: San Francisco, Zemlja
Završni čin: Kapetan
Zanimanje: Kormilar USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije zapovjednik USS Excelsiora NCC-2000)
Djeca: Kćer, Demora
Bračni status: Oženjen
Glumi ga: George Takei

Hikaru Sulu je rođen 2237. godine u san Franciscu. Proslavio se tijekom petogodišnje misije Enterprisea, gdje je služio kao fizičar i kormilar. Najveći uspjeh doživio je kad je postao kapetan Excelsiora.


Petogodišnja misija

2265., poručnik Sulu je dodijeljen na Enterprise kao fizičar, a bio je zapovjednik odjela astrofizike. 2266., prešao je u operacijsku diviziju i dodijeljena mu je dužnost kormilara i zamjenskog taktičkog časnika. Dokazao je da ima talenta za svoj posao, i bio je označen kao jedan od najboljih pilota u Floti.

2266. godine, Sulu je, kao i ostali članovi posade, bio zaražen virusom sa planeta Psi 2000. Tijekom incidenta, njegova strast za mačevanjem je izašla na površinu, pa je mačem prijetio svakome na mostu Enterprisea.

Iste godine, Sulu je prvi put putovao u Zemljinu prošlost. Enterprise je slučajno vraćen u prošlost nakon što je prošao vrlo blizu crne rupe. Brod su otkrile zračne snage Sjedinjenih Država. Kirk i Sulu su se teleportirali kako bi pokupili fotografije Enterprisea.

2267., Sulu i ostali članovi posade došli su pod utjecaj spora na Omikron Cetiju III. Sulu je poželio napustiti Zvjezdanu flotu i ostati živjeti na planetu, ali je uskoro došao k sebi.

Iste je godine na brod došao služiti mladi zastavnik Pavel Čehov, koji će od Sulua preuzeti položaj taktičkog časnika od Sulua. Njih dvojica će postati veliki prijatelji.


Nastavak službe na USS Enterpriseu

Nakon završetka Enterpriseove misije, 2270. godine, brod je poslan u svemirski dok u Zemljinoj orbiti, gdje je počeo temeljni prepravak nad njim, a Sulu je promaknut u zapovjednog poručnika. 2273., admiral Kirk je smijenio dotadašnjeg kapetana Enterprisea, Willarda Deckera. Nakon krize sa V'Gerom i gubitka kapetana Deckera, Sulu se pridružio starim prijateljima na Enterpriseu, čime je započela njihova druga petogodišnja misija.

Negdje prije 2285., Sulu je promaknut u zapovjednika, i prihvatio je posao profesora na Akademiji. Za to vrijeme ''služio'' je na Enterpriseu, koji je sada bio brod za treniranje kadeta pod zapovjedništvom kapetana Spocka.

Iste godine je, tijekom prijetnje Khana Nooniena Singha, Sulu na Enterpriseu bio kormilar. Nakon incidenta, Enterprise je službeno umirovljen.

Međutim, admiral Kirk je, zajedno sa svojim najvišim brodskim časnicima, ukrao Enterprise iz svemirske postaje u orbiti Zemlje, kako bi spasio svog prijatelja Spocka, koji je dao život da spasi Enterprise za vrijeme sukoba sa Khanom. Spockova katra, koja se nalazila u dr. McCoyu, uspješno je spojena s njegovim tijelom na Vulkanu. Misija je bila uspješna, ali Enterprise je uništen u orbiti planeta Postanak.

2286., Sulu je kormilario klingonskom grabljivicom, HMS Bountyem, pošto se družina vraćala na Zemlju da se suoči sa sudom zbog otmice i uništenja Enterprisea. Kada su se približili Zemlji, otkrili su da je pod napadom nepoznate tuđinske sonde, za koju je kasnije ustanovljeno da pokušava komunicirati sa davno izumrlim grbavim kitovima. Posada se vratila u 1986. godinu, kako bi pronašla grbave kitove koji bi spasili Zemlju od uništenja.

Sulu, Scott i McCoy bili su zaduženi od skladišta u Bountyju napraviti bazen za kitove. Kako bi to ostvarili, otišli su do tvrtke Plexicorp, tvornice koja je proizvodila pleksiglas.
Sulu je u Plexicorpovom dvorištu vidio helikopter Huey 204, od kojeg ga je hvatala nostalgija. Pilotu helikoptera je rekao kako je sličnim modelom upravljao dok je pohađao Akademiju.

Uspio je posuditi helikopter kako bi do Bountyja prenio velike ploče pleksiglasa, koje su Scotty i McCoy uspjeli nabaviti. Kada se vratio za kormilo Bountyja, Sulu se teško mogao sjetiti kao se upravlja grabljivicom, nakon što je upravljao Hueyjem.

Nakon što je posada dobro prošla na sudu, Sulu je računao na to da će mu biti dodijeljena služba na Excelsioru. Međutim, bio je ugodno iznenađen kada je vidio da im je svima dodijeljen novi Enterprise-A.

2286., Enterprise je izišao iz svemirskog doka, a posadi je dodijeljen zadatak da riješe krizu na Nimbusu III, planetu galaktičkog mira. Na planetu su naišli na Syboka, Spockova polubrata. Oteo je Enterprise i otputovao u središte galaksije, gdje se nadao pronaći Sha-ka-Ree.


USS Excelsior

2290., Sulu je promaknut u čin kapetana i prihvatio je zapovjedništvo nad Excelsiorom. Na njegov zahtjev, zapovjedna poručnica Janice Rand dodijeljena je na Excelsior kao časnica za komunikacije.

Do 2293. godine, Excelsior je bio na trogodišnjoj misiji istraživanja plinskih anomalija u kvadrantu Beta. Prilikom vraćanja sa zadatka, naletio je na potprostorni udarni val, koji je prouzročila eksplozija klingonskog mjeseca Praxisa. Klingonsko Carstvo bilo je prisiljeno započeti mirovne pregovore sa Federacijom. Nakon atentata na klingonskog kancelara Gorkona, Kirk i McCoy su bili optuženi za njegovo ubojstvo i osuđeni su na doživotnu zatvorsku kaznu u gulagu Rura Penthe.

Unatoč tome što bi prekršio zapovijed Zvjezdane flote, Sulu je odlučio osloboditi Kirka i McCoya. Zastavnik Tuvok se usprotivio Suluovom kršenju zapovijedi, ali nije postigao rezultate.

Kako bi brže stigao do Qo'noSa, naredio je prolazak kroz Azurnu maglicu, ali se tamo Excelsior susreo sa klingonskom bojnom krstaricom kojom je zapovijedao kapetan Kang. U bici između Excelsiora i krstarice, smrtno je ozlijeđen Dmitri Valtane. Kako bi se riješio Kanga, Sulu je naredio da se zapali plin sirilija u maglici. Nakon što je uspio pobjeći od Klingonaca, razmotrio je situaciju i prekinuo misiju spašavanja. Incident nikad nije zabilježio u svoj brodski dnevnik.

Excelsior će igrati važnu ulogu u očuvanju Khitomerske konferencije, budući da je pomogao Enterpriseu u borbi s prototipom nove grabljivice pod zapovjedništvom generala Changa, čijim je uništenjem spriječen atentat na novu klingonsku kancelarku Azetbur.

2344., Sulu je sponzorirao Chakotayev ulazak na Akademiju. 2350. godine još uvijek je bio u službi Zvjezdane flote, patrolirajući uz kardasijsku granicu, iako je već imao 113 godina.

Vremenom je postao jedan od najslavnijih kapetana u povijesti Zvjezdane flote, a još i danas njegov portret visi u Stožeru Zvjezdane Flote.


Obitelj
Sulu je imao najmanje jednu kćer, Demoru, koja je rođena 2271. godine i dodijeljena je na Enterprise-B, 2294. godine. Na Enterpriseu-B je vršila kormilarsku dužnost, baš kao i njezin otac na početku karijere.


Hobiji
Sulu je bio vrstan botaničar, a većinu slobodnog vremena provodio je njegujući svoje rijetke i osjetljive biljke, koje je skupljao po cijeloj Federaciji i uzgajao ih u Enterpriseovom botaničkom vrtu.
Bio je stručnjak za staro vatreno oružje, a posebno su ga zanimali zemaljski projektili. Imao je i vlastitu kolekciju vatrenog oružja u kojoj je imao policijski revolver. Bavio se i mačevanjem koje ga je podsjećalo na neke od njegovih najdražih ličnosti iz Zemljine povijesti, poput francuskih mušketira i japanskih samuraja.
Sulu je također bio i iskusni džudo hrvač, pa je bio sposoban obraniti se od protivnika mnogo većih od sebe. Bio je sjajan pilot i poznavao je mnoge vrste letjelica, uključujući i one iz prošlosti i iz svog vremena.

01.04.2008.

Nyota Uhura

Puno ime: Nyota Uhura
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Godina rođenja: 2339.
Mjesto rođenja: Ujedinjene Države Afrike, Zemlja
Roditelji: Majka, M'Umbha
Obrazovanje: Akademiej Zvjezdane Flote, 2257-61
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Časnica za vezu USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A
Glumi je: Nichelle Nichols

Nyota Uhura bila je glavna komunikacijska časnica na Enterpriseu, i kasnije na Enterpriseu-A, čija je karijera trajala gotovo 30 godina. Kao i ostali najviši časnici Enterprisea, postala je jedna od legendi Zvjezdane flote.

Uhura je rođena 2239. godine u Sjedinjenim Afričkim Državama, kao kći M'Umbhe. Tečno je govorila svahili, a njezino ime na svahiliju znači ''sloboda''.


Petogodišnja misija

Uhura je 2266. godine počela karijeru na Enterpriseu kao glavna komunikacijska časnica, pod Kirkovim zapovjedništvom.

Kada je bog Apolon 2267. godine ometao sve veze Enterprisea sa timom na njegovom planetu, Uhura je pokušala izvršiti osjetljiv zadatak tako da premosti cijeli komunikacijski sustav, kako bi se uspjela probiti kroz smetnje. Sulu joj je pomagao, tako što je gasio transmisijske sklopove radi maksimalnog crpljenja energije. Uhura je uspješno spojila premosni vod, zadatak koji nije radila godinama. Tijekom pokušaja da napravi sve potrebne modifikacije, Spock ju je obavijestio da radi što je brže moguće. Unatoč tome, Spock ju je ohrabrivao, navodeći da ne bi mogao zamisliti nikoga iskusnijeg od nje u tom zadatku.

Njezino najtraumatičnije iskustvo tijekom petogodišnje misije dogodilo se kada joj je sonda Nomad izbrisala pamćenje. Sonda je njezino pjevanje smatrala biološkom nepravilnošću. Dr. McCoy je iskoristio najbolje medicinske i edukacijske tehnike kako bi ju vratio u normalu, a ona je morala proći ponovni edukacijski ciklus.

Kada je posada Enterprisea bila pod utjecajem moćnih telepatskih Platonaca, Uhura je bila prisiljena poljubiti Kirka.


Kasnija karijera

2271. godine je promaknuta u čin zapovjedne poručnice na prepravljenom Enterpriseu, pod Deckerovim zapovjedništvom. Služila je na Enterpriseu i za vrijeme krize sa V'Gerom, ali pod zapovjedništvom admirala Kirka.

2284. je promaknuta u zapovjednicu, a još od 2277. dužnosti je obavljala u Flotinom stožeru za komunikacije i na Akademiji, na Enterpriseu, koji je sada služio za trening kadeta. Dio njezinih dužnosti na Akademiji bilo je predavanje na nastavi.

2285., Uhura je radila u teleporterskoj sobi u svemirskom doku. Tijekom isplaniranog spašavanja Spocka, Uhura je neodobreno teleportirala Kirka, McCoya, Sulua i Čehova na Enterprise, kojeg su zatim ukrali.

Kirk i ekipa su uspješno obavili spašavanje, a Uhura se ponovno susrela s njima na Vulkanu. Tijekom napada tuđinske sonde na Zemlju, zajedno s njima vratila se u 1986. po grbave kitove. Tamo su Uhura i Čehov imali zadatak otići do nosača aviona Enterprise, i iz njegove reaktorske jezgre prikupiti fotone visoke energije. Nakon povratka u 23. stoljeće, bila je u sudnici, zajedno sa ostalim prijateljima. Međutim, optužbe protiv njih su odbačene jer su spasili planet od tuđinske sonde. Kada im je dodijeljen Enterprise-A, ponovno je sjela za svoje mjesto glavne komunikacijske časnice.
Uhura je na Enterpriseu služila kao komunikacijska časnica do 2293. godine. Na kraju godine, vratila se predavanju na Akademiji.


Osobni život

Uhura je na Enterpriseu bila poznata kao talentirana pjevačica, a članove posade je zabavljala svojim pjevanjem. Jednom je, zajedno sa Spockom koji je svirao na vulkanskoj harfi, pjevala pjesmu ''On, On the Starship Enterprise''. Pokazala je zanimanje za Scottyja, ali veza nije proradila.

01.04.2008.

Dr. Leonard McCoy

Puno ime: Leonard Horatio McCoy
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2227.
Roditelji: Gđa. i G. David McCoy
Obrazovanje: Mississippi Univerzitet, 2245-49; medicinska škola, 2249-53
Završni čin: Admiral, u mirovini
Zanimanje: Glavni brodski liječnik USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A
Djeca: Kćer, Joanna
Bračni status: Razveden
Glumi ga: DeForest Kelley

 

Leonard Horatio McCoy, Dr., zvan Bones (kosti), glavni brodski liječnik U.S.S. Enterprisea, jedan je od tri glavna lika originalne postave Star Treka. On je totalna Spockova suprotnost: suosjećajan, istovremeno mrzovoljan i iracionalan, gadljiv prema naprednoj tehnologiji (posebno mrzi teleportere), i uvijek misli da je u pravu. McCoy se često žalio na tehnološki naprednu medicinu, prakticirao je i preferirao dobru staru seljačku doktrinu; što je ironično, jer kada se zapravo susreo sa starim tehnikama za vrijeme putovanja u 1980. godinu, odbacio je to mišljenje sa velikim bijesom i nezadovoljštinom. Kako god gledamo, McCoy je liječnik velike vještine, te je čak sposoban liječiti stvorenja sa nepoznatim metabolizmom, kao što su Horte.

Slijedeće informacije nisu predstavljene kao kanon, ali su nastale konjugacijom informacija pisaca scenarija originalne serije i nekih fanova. Leonard McCoy rođen je 2227. godine. Pohađao je Mississippi sveučilište i medicinsku školu nekoliko godina kasnije. Prema pismenoj pozadini njegova života (D.C. Fontana), pretpostavlja se da se McCoy oženio neposredno prije medicinskog fakulteta. Osnovao je vlastitu ordinaciju. Prije rastave sa suprugom, posvojio je kćer nad kojom je kasnije izgubio skrbništvo. 2260. godine zatvara ordinaciju kako bi se pridružio Zvjezdanoj Floti i zaboravio gubitak svoje žene i djeteta.

Kada je pošao u službu Flote, McCoy je bio diplomirani doktor, ali nije završio Akademiju. Tako da mu je čin poručnika dodijeljen. Njegovi rani zadaci i posao su nepoznati, no što je poznato jest da je došao do čina natporučnika. Radio je kao doktor na planetu Cappela, što i nije bilo potrebno, jer su Cappelani smatrali da samo najjači zavrjeđuju živjeti. Što se može, takav im je bio mentalitet.

Godine 2266. McCoy postaje glavni medicinski časnik na brodu U.S.S. Enterprise pod zapovjedništvom kapetana Kirka. Zamijenio je dotadašnjeg liječnika Marka Pipera. Služio je do 2269. godine, kada je petogodišnja misija završila. Navodno je u međuvremenu postao zapovjednik, no svejedno je, jer opet radi u svojoj privatnoj ordinaciji.

Početkom sedamdesetih godina dvadeset i četvrtog stoljeća, McCoy se vraća na Enterprise kao brodski liječnik - po zahtjevu kapetana Kirka, za vrijeme V'ger krize.

Godine 2286, smjestio se na U.S.S. Enterpriseu NCC-1701-A, gdje je bio opet brodski liječnik do '93, kada je brod povučen iz službe. Do početka ranih godina 24 stoljeća, McCoy je postao Admiral, ali se kasnije umirovio. Usprkos tome, on je često provodio brodske sanitarne i medicinske inspekcije. Početkom slijedećeg stoljeća radi u Akademiji kao instruktor za liječničke pripravnike. Pojavljuje se kao 137-godišnjak u prvoj epizodi The Next Generationa. Data ga eskortirao po novom brodu, kada je McCoy mrzovoljno izjavio: "Dječače, ne vidim šiljate uši, ali zvučiš mi kao Vulkanac!". Data je na to rekao da je on android, a McCoy je samo odbrusio: "Skoro pa isto." Data je kasnije spomenuo Vulkance kao častan narod, s čim se doktor složio.

McCoy se više nikada ne pojavljuje u The Next Generationu, niti u bilo kojem drugom spin-offu. Mogli smo ga jedino vidjeti u jednoj Deep Space 9 epizodi (Trials and Tribble-ations), gdje ga zapravo DeForest ne glumi, već se koristio film iz originalne serije. McCoyeva knjiga Komparativna tuđinska fiziologija je postala klasik, te dio baze podataka svakog brodskog liječnika-holograma za nuždu.

Najpoznatiji su mu citati kao "He's dead, Jim" i "I'm a Doctor, not a…".

01.04.2008.

Ferengijska pravila stjecanja

Ferengijska pravila stjecanja su skup "zapovijedi" prema kojima je utemeljen cijeli ferengijski sustav te se ona uče napamet u vrlo mladoj dobi. Ferengijska pravila je napisao Veliki nagus Gint i tako postavio temelje za izrazito kapitalistički razvoj ovog društva.

  Ovdje možete naći sva pravila ikada spomenuta u Star Treku, no nažalost do sada nisu spomenuta sva.1. Once you have their money, you never give it back
Kad jednom zgrabiš njihov novac, ne vraćaj im ga.
[Rom, DS9 1x11 - The Nagus]

3. Never spend more for an acquisition than you have to.
Nemoj potrošiti više novaca na akviziciju nego što trebaš.
[Quark, DS9 2x21 - The Maquis (dio 2)]

6. Never allow family to stand in the way of opportunity.
Nemoj dopustiti da ti obitelj stoji na putu do zarade.
[Zek, DS9 1x11 - The Nagus]

7. Keep your ears open.
Drži uši otvorenima.
[Odo, DS9 1x20 - In the Hands of the Prophets]

9. Opportunity plus instinct equals profit.
Prilika + instinkt = zarada.
[Nog, DS9 1x14 - The Storyteller]

10. Greed is eternal.
Pohlepa je vjeèna.
[Quark, DS9 3x16 - Prophet Motive]

16. A deal is a deal (...until a better one comes along.)
Dogovor je dogovor (...tako dugo dok ne naiđe bolji)
[Quark, DS9 2x06 - Melora]

17. A contract is a contract is a contract, but only between Ferengi.
Ugovor je ugovor, ali samo između Ferengija.
[Rom, Quark, Brunt i Gint, DS9 4x25 - Body Parts]

18. A Ferengi without profit is no Ferengi at all.
Ferengi bez profita nije Ferengi.
[Ben Sisko & Nog, DS9 3x14 - Heart of Stone]

21. Never place friendship above profit.
Nikad ne stavljaj prijateljstvo ispred zarade.
[Quark, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

22. A wise man can hear profit in the wind.
Mudra osoba čuje zaradu u vjetru.
[Pel, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

23. Nothing is more important than your health... except for your money.
Ništa nije važnije od tvog zdravlja... Osim tvog novca.
[ENT 1x19 - Acquisition]

31. Never make fun of a Ferengi's mother.
Nikad ne ismijavaj ferengijevu majku.
[Quark, DS9 2x03 - The Siege]

33. It never hurts to suck up to the boss.
Nikad ne škodi ulizivati se šefu.
[Quark & Pel, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

34. War is good for business.
Rat je dobar za posao.
[Quark i Dax, DS9 3x15 - Destiny]

35. Peace is good for business.
Mir je dobar za posao.
[Quark i Dax, DS9 3x15 - Destiny]

45. Expand or die.
Proširi posao ili umri. (ovo pravilo je prvotno spomenuto kao 95. u Voyageru, no oèito je greškom autora ponovljeno u Enterpriseu, samo pod drugim rednim brojem, op.a.)
[ENT 1x19 - Acquisition]

47. Never trust anyone whose suit is nicer than your own.
Ne vjeruj onome tko ima ljepše odijelo od tvog.
[Quark, DS9 2x11 - Rivals]

48. The bigger the smile, the sharper the knife.
Što je veći osmjeh, to je oštriji nož.
[Pel, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

57. Good customers are as rare as latinum, treasure them.
Dobre mušterije su rijetke kao latinum. Cijeni ih.
[Quark, DS9 2x13 Armageddon Game]

59. Free advice is seldom cheap.
Besplatan savjet nikad nije jeftin.
[Quark, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

62. The riskier the road, the greater the profit.
Riskantnija cesta, veći profit.
[Pel, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

74. Knowledge equals profit.
Znanje je jednako zaradi.
[VOY 7x06 - Inside Man]

75. Home is where the heart is, but the stars are made of latinum.
Dom je gdje je srce, ali zvijezde su od latinuma.
[Quark, DS9 3x07 - Civil Defense]

76. Every once in a while declare peace. It confuses the hell out of your enemies.
Svako malo vremena, objavi mir. Zbunit će neprijatelje.
[Quark, DS9 2x01 - The Homecoming]

94. Females and finance don't mix.
Ne miješaj žene i financije.
[Rom, DS9 5x19 - Ferengi Love Songs]

95. Expand or die.
Proširi posao ili umri.
[Kafar, VOY 3x05 - False Profits]

98. Every man has his price.
Svaka osoba ima svoju cijenu.
[Quark, DS9 6x19 - In The Pale Moonlight"]

102. Nature decays, latinum last forever.
Priroda propada, latinum je vjeèan.
[Quark i Nog, DS9 2x26 - The Jem'Hadar]

103. Sleep can interfere... [prekinut]
San može ometati... (gomilanje zarade)
[Pel, DS9 2x07 - Rules of Acquisition]

109. Dignity and an empty sack is worth the sack.
Dostojanstvo i prazna vreća vrijede kao vreća.
[Quark, DS9 2x11 - Rivals]

111. Treat people in your debt like family. Exploit them.
Ponašaj se prema dužnicima kao prema obitelji. Izrabljuj ih.
[Ben Sisko, DS9 3x11 - Past Tense (dio 1)]

112. Never have sex with the boss's sister.
Nikad ne vodi ljubav sa šefovom sestrom.
[Quark, DS9 2x17 - Playing God]

125. You can't make a deal if you're dead.
Ne možeš sklopiti posao ako si mrtav.
[Quark, DS9 7x08 - The Siege of AR-558]

139. Wives serve, brothers inherit.
Žene služe, braća nasljeđuju.
[Odo, DS9 2x08 - Necessary Evil]

168. Whisper your way to success.
Šapatom do uspjeha.
[Nog, DS9 7x06 - Treachery, Faith, and the Great River]

190. Hear all, trust nothing.
Èuj sve, ne vjeruj ništa.
[Ben Sisko i Nog, DS9 5x25 - Call to Arms]

194. It's always good business to know about new customers before they walk in your door.
Uvijek je dobro znati o novim mušterijama prije nego prođu kroz tvoja vrata.
[Quark, DS9 2x14 - Whispers]

203. New customers are like razor toothed Gree worms, they can be succulent, but sometimes they bite back.
Nove mušterije su poput zubatih Gree crva, mogu biti sočni, ali ponekad te ugrizu.
[Rom, DS9 4x08 - Little Green Men]

208. Sometimes the only thing more dangerous than a question is an answer.
Ponekad je jedina stvar opasnija od pitanja odgovor.
[Zek, DS9 5x19 - Ferengi Love Songs]

211. Employees are the rungs on the ladder to success. Don't hesitate to step on them.
Zaposlenici su poput prečki na ljestvama uspjeha. Ne boj se gaziti po njima.
[Frool, DS9 4x16 - Bar Association]

214. Never begin a business negotiation on an empty stomach.
Nikad ne počinji poslovne pregovore na prazan želudac.
[Quark, DS9 2x20 - The Maquis (dio1)]

217. You can't free a fish from water.
Ne možeš osloboditi ribu iz vode.
[Quark, DS9 3x11 - Past Tense, (dio 1)]

229. Latinum lasts longer than lust.
Latinum traje duže od požude.
[Rom, DS9 5x19 - Ferengi Love Songs]

239. Never be afraid to mislabel a product.
Nikad se ne boj krivo označiti proizvod.
[Veliki Nagus Gint, DS9 4x25 - Body Parts]

263. Never allow doubt to tarnish your lust for latinum.
Ne dozvoli sumnji da umanji tvoju požudu za latinumom.
[Rom, DS9 4x16 - Bar Association]

285. No good deed ever goes unpunished.
Niti jedno dobro djelo ne prolazi nekažnjeno.
[Quark, DS9 2x24 - The Collaborator]

?. A man is only worth the sum of his possessions.
Osoba vrijedi onoliko koliko vrijedi njegova imovina.
[ENT 1x19 - Acquisition]

?. Exploitation begins at home
Izrabljivanje počinje kod kuće.
[VOY 3x05 - False Profits]Lažna pravila koja je napisao Veliki Nagus Zek nakon susreta sa Prorocima:

1. If they want their money back, give it to them.
Ako žele da im vratiš novac, vrati im ga.
[Quark, DS9: "Prophet Motive"]

10. Greed is dead.
Pohlepa je mrtva.
[Quark, DS9 3x16 - Prophet Motive]

21. Never place profit before friendship.
Nemoj stavljati zaradu ispred prijateljstva.
[Rom, DS9 3x16 - Prophet Motive]

22. Latinum tarnishes, but family is forever.
Latinum blijedi, obitelj je vječna.
[Rom, DS9 3x16 - Prophet Motive]

23. Money can never replace dignity.
Novac ne može zamijeniti dostojanstvo.
[Rom, DS9 3x16 - Prophet Motive]

285. A good deed is its own reward.
Dobro djelo je nagrada sama po sebi.
[Rom, DS9 3x16 - Prophet Motive]

01.04.2008.

Incident s Durasom

Nakon što je Archer pomogao pobunjenicima sa jednog planeta pod klingonskom okupacijom, poslan je kapetan Duras da zarobi Archera i dovede ga na sud. Naravno, Archer se odupire Durasu, te uspije pobjeći. Osramoćen, Duras je degradiran u višeg časnika, te mu postaje životna opsesija uhvatiti Archera i odvesti ga na suđenje na Qo'noS.

Nakon što ipak dovode Archera na Qo'noSu, sude mu zbog toga što je postao neprijatelj Carstva. Unatoč očitim dokazima da je Archer nevin, Klingonci ga osuđuju na doživotni boravak u radnom logoru Rura Penthe. Zbog suprotstavljanja njegovog odvjetnika Sudu i on dobiva 2 godine zatvora na Rura Pentheu. Archer ipak, uz pomoć svog odvjetnika, uspijeva pobjeći iz Rura Penthea, međutim Duras ga otad neprestano počne loviti.

Mjesec-dva dana poslije, Duras izdaje tjeralicu da za svakog ko nađe Archera živog dobiva nagradu. Archer za vrijeme odlaska na odmor naiđe na "vodiča" koji im objasni kako pronaći užitke na obližnjem planetu. Međutim taj "vodič" nije ništa drugo bio nego Durasova zamka da se Archer namami. Iako zarobljen, Archer mu pokušava objasniti da ga Duras koristi za svoje potrebe i da mu nikad neće vratiti brod koji mu je Duras uzeo. Shvativši to, "vodič" pomogne Archeru da pobjegne iz Durasovog broda nakon što ga je ovaj zarobio. Nakon toga upozori Archera da bude oprezniji jer vani ima još lovaca na nagrade koji žele Archera uhvatiti i odvesti Durasu.

Dok se Enterprise vraćao na Zemlju, zbog napada nepoznatog oružja, Durasu Klingonsko visoko vijeće vraća titulu kapetana, samo da uhvati Archera. Duras napada Archera nadomak solarnog sustava. Uspije onesposobiti Enterprise, međutim sa Zemlje dolaze dva broda koja natjeraju Durasov Bird-of-Prey na povlačenje. Na Zemlji, Enterprise nadograde potpuno novim fotoničnim torpedima te poboljšanim oklopom.

Na putu za Prostranstvo, Duras opet napadne Enterprise, no iznenađen snagom Enterpriseovog novog oružja i nakon teških oštećenja na Warp pogonu, povlači se. Dok je Enterprise bio nadomak Prostranstvu, Duras dolazi sa dvije nova BoP-a te napadne Enterprise. Archer, znajući da se Klingonci boje Prostranstva ubrza, te se dvije prateće BoP povlače. Ostaje još samo Duras. Preusmjerivši svu energiju za štitove na prednje, Enterpriseovo novo oružje nema toliku učinkovitost kao prije. No kad Archer shvati da su mu stražnji štitovi na minimumu, naređuje Mayweatheru da napravi manevar kojim Enterprise dolazi iza Durasa. Zbog gustoće maglice Duras nije primijetio da mu se Enterprise nalazi iza. Reed ispaljuje 3 torpeda kojom u potpunosti uništava Durasov brod.