STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.04.2008.

Dr. Leonard McCoy

Puno ime: Leonard Horatio McCoy
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2227.
Roditelji: Gđa. i G. David McCoy
Obrazovanje: Mississippi Univerzitet, 2245-49; medicinska škola, 2249-53
Završni čin: Admiral, u mirovini
Zanimanje: Glavni brodski liječnik USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A
Djeca: Kćer, Joanna
Bračni status: Razveden
Glumi ga: DeForest Kelley

 

Leonard Horatio McCoy, Dr., zvan Bones (kosti), glavni brodski liječnik U.S.S. Enterprisea, jedan je od tri glavna lika originalne postave Star Treka. On je totalna Spockova suprotnost: suosjećajan, istovremeno mrzovoljan i iracionalan, gadljiv prema naprednoj tehnologiji (posebno mrzi teleportere), i uvijek misli da je u pravu. McCoy se često žalio na tehnološki naprednu medicinu, prakticirao je i preferirao dobru staru seljačku doktrinu; što je ironično, jer kada se zapravo susreo sa starim tehnikama za vrijeme putovanja u 1980. godinu, odbacio je to mišljenje sa velikim bijesom i nezadovoljštinom. Kako god gledamo, McCoy je liječnik velike vještine, te je čak sposoban liječiti stvorenja sa nepoznatim metabolizmom, kao što su Horte.

Slijedeće informacije nisu predstavljene kao kanon, ali su nastale konjugacijom informacija pisaca scenarija originalne serije i nekih fanova. Leonard McCoy rođen je 2227. godine. Pohađao je Mississippi sveučilište i medicinsku školu nekoliko godina kasnije. Prema pismenoj pozadini njegova života (D.C. Fontana), pretpostavlja se da se McCoy oženio neposredno prije medicinskog fakulteta. Osnovao je vlastitu ordinaciju. Prije rastave sa suprugom, posvojio je kćer nad kojom je kasnije izgubio skrbništvo. 2260. godine zatvara ordinaciju kako bi se pridružio Zvjezdanoj Floti i zaboravio gubitak svoje žene i djeteta.

Kada je pošao u službu Flote, McCoy je bio diplomirani doktor, ali nije završio Akademiju. Tako da mu je čin poručnika dodijeljen. Njegovi rani zadaci i posao su nepoznati, no što je poznato jest da je došao do čina natporučnika. Radio je kao doktor na planetu Cappela, što i nije bilo potrebno, jer su Cappelani smatrali da samo najjači zavrjeđuju živjeti. Što se može, takav im je bio mentalitet.

Godine 2266. McCoy postaje glavni medicinski časnik na brodu U.S.S. Enterprise pod zapovjedništvom kapetana Kirka. Zamijenio je dotadašnjeg liječnika Marka Pipera. Služio je do 2269. godine, kada je petogodišnja misija završila. Navodno je u međuvremenu postao zapovjednik, no svejedno je, jer opet radi u svojoj privatnoj ordinaciji.

Početkom sedamdesetih godina dvadeset i četvrtog stoljeća, McCoy se vraća na Enterprise kao brodski liječnik - po zahtjevu kapetana Kirka, za vrijeme V'ger krize.

Godine 2286, smjestio se na U.S.S. Enterpriseu NCC-1701-A, gdje je bio opet brodski liječnik do '93, kada je brod povučen iz službe. Do početka ranih godina 24 stoljeća, McCoy je postao Admiral, ali se kasnije umirovio. Usprkos tome, on je često provodio brodske sanitarne i medicinske inspekcije. Početkom slijedećeg stoljeća radi u Akademiji kao instruktor za liječničke pripravnike. Pojavljuje se kao 137-godišnjak u prvoj epizodi The Next Generationa. Data ga eskortirao po novom brodu, kada je McCoy mrzovoljno izjavio: "Dječače, ne vidim šiljate uši, ali zvučiš mi kao Vulkanac!". Data je na to rekao da je on android, a McCoy je samo odbrusio: "Skoro pa isto." Data je kasnije spomenuo Vulkance kao častan narod, s čim se doktor složio.

McCoy se više nikada ne pojavljuje u The Next Generationu, niti u bilo kojem drugom spin-offu. Mogli smo ga jedino vidjeti u jednoj Deep Space 9 epizodi (Trials and Tribble-ations), gdje ga zapravo DeForest ne glumi, već se koristio film iz originalne serije. McCoyeva knjiga Komparativna tuđinska fiziologija je postala klasik, te dio baze podataka svakog brodskog liječnika-holograma za nuždu.

Najpoznatiji su mu citati kao "He's dead, Jim" i "I'm a Doctor, not a…".