STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.04.2008.

Nyota Uhura

Puno ime: Nyota Uhura
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Godina rođenja: 2339.
Mjesto rođenja: Ujedinjene Države Afrike, Zemlja
Roditelji: Majka, M'Umbha
Obrazovanje: Akademiej Zvjezdane Flote, 2257-61
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Časnica za vezu USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A
Glumi je: Nichelle Nichols

Nyota Uhura bila je glavna komunikacijska časnica na Enterpriseu, i kasnije na Enterpriseu-A, čija je karijera trajala gotovo 30 godina. Kao i ostali najviši časnici Enterprisea, postala je jedna od legendi Zvjezdane flote.

Uhura je rođena 2239. godine u Sjedinjenim Afričkim Državama, kao kći M'Umbhe. Tečno je govorila svahili, a njezino ime na svahiliju znači ''sloboda''.


Petogodišnja misija

Uhura je 2266. godine počela karijeru na Enterpriseu kao glavna komunikacijska časnica, pod Kirkovim zapovjedništvom.

Kada je bog Apolon 2267. godine ometao sve veze Enterprisea sa timom na njegovom planetu, Uhura je pokušala izvršiti osjetljiv zadatak tako da premosti cijeli komunikacijski sustav, kako bi se uspjela probiti kroz smetnje. Sulu joj je pomagao, tako što je gasio transmisijske sklopove radi maksimalnog crpljenja energije. Uhura je uspješno spojila premosni vod, zadatak koji nije radila godinama. Tijekom pokušaja da napravi sve potrebne modifikacije, Spock ju je obavijestio da radi što je brže moguće. Unatoč tome, Spock ju je ohrabrivao, navodeći da ne bi mogao zamisliti nikoga iskusnijeg od nje u tom zadatku.

Njezino najtraumatičnije iskustvo tijekom petogodišnje misije dogodilo se kada joj je sonda Nomad izbrisala pamćenje. Sonda je njezino pjevanje smatrala biološkom nepravilnošću. Dr. McCoy je iskoristio najbolje medicinske i edukacijske tehnike kako bi ju vratio u normalu, a ona je morala proći ponovni edukacijski ciklus.

Kada je posada Enterprisea bila pod utjecajem moćnih telepatskih Platonaca, Uhura je bila prisiljena poljubiti Kirka.


Kasnija karijera

2271. godine je promaknuta u čin zapovjedne poručnice na prepravljenom Enterpriseu, pod Deckerovim zapovjedništvom. Služila je na Enterpriseu i za vrijeme krize sa V'Gerom, ali pod zapovjedništvom admirala Kirka.

2284. je promaknuta u zapovjednicu, a još od 2277. dužnosti je obavljala u Flotinom stožeru za komunikacije i na Akademiji, na Enterpriseu, koji je sada služio za trening kadeta. Dio njezinih dužnosti na Akademiji bilo je predavanje na nastavi.

2285., Uhura je radila u teleporterskoj sobi u svemirskom doku. Tijekom isplaniranog spašavanja Spocka, Uhura je neodobreno teleportirala Kirka, McCoya, Sulua i Čehova na Enterprise, kojeg su zatim ukrali.

Kirk i ekipa su uspješno obavili spašavanje, a Uhura se ponovno susrela s njima na Vulkanu. Tijekom napada tuđinske sonde na Zemlju, zajedno s njima vratila se u 1986. po grbave kitove. Tamo su Uhura i Čehov imali zadatak otići do nosača aviona Enterprise, i iz njegove reaktorske jezgre prikupiti fotone visoke energije. Nakon povratka u 23. stoljeće, bila je u sudnici, zajedno sa ostalim prijateljima. Međutim, optužbe protiv njih su odbačene jer su spasili planet od tuđinske sonde. Kada im je dodijeljen Enterprise-A, ponovno je sjela za svoje mjesto glavne komunikacijske časnice.
Uhura je na Enterpriseu služila kao komunikacijska časnica do 2293. godine. Na kraju godine, vratila se predavanju na Akademiji.


Osobni život

Uhura je na Enterpriseu bila poznata kao talentirana pjevačica, a članove posade je zabavljala svojim pjevanjem. Jednom je, zajedno sa Spockom koji je svirao na vulkanskoj harfi, pjevala pjesmu ''On, On the Starship Enterprise''. Pokazala je zanimanje za Scottyja, ali veza nije proradila.