STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.04.2008.

Hikaru Sulu

Puno ime: Hikaru Sulu
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2237.
Mjesto rođenja: San Francisco, Zemlja
Završni čin: Kapetan
Zanimanje: Kormilar USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije zapovjednik USS Excelsiora NCC-2000)
Djeca: Kćer, Demora
Bračni status: Oženjen
Glumi ga: George Takei

Hikaru Sulu je rođen 2237. godine u san Franciscu. Proslavio se tijekom petogodišnje misije Enterprisea, gdje je služio kao fizičar i kormilar. Najveći uspjeh doživio je kad je postao kapetan Excelsiora.


Petogodišnja misija

2265., poručnik Sulu je dodijeljen na Enterprise kao fizičar, a bio je zapovjednik odjela astrofizike. 2266., prešao je u operacijsku diviziju i dodijeljena mu je dužnost kormilara i zamjenskog taktičkog časnika. Dokazao je da ima talenta za svoj posao, i bio je označen kao jedan od najboljih pilota u Floti.

2266. godine, Sulu je, kao i ostali članovi posade, bio zaražen virusom sa planeta Psi 2000. Tijekom incidenta, njegova strast za mačevanjem je izašla na površinu, pa je mačem prijetio svakome na mostu Enterprisea.

Iste godine, Sulu je prvi put putovao u Zemljinu prošlost. Enterprise je slučajno vraćen u prošlost nakon što je prošao vrlo blizu crne rupe. Brod su otkrile zračne snage Sjedinjenih Država. Kirk i Sulu su se teleportirali kako bi pokupili fotografije Enterprisea.

2267., Sulu i ostali članovi posade došli su pod utjecaj spora na Omikron Cetiju III. Sulu je poželio napustiti Zvjezdanu flotu i ostati živjeti na planetu, ali je uskoro došao k sebi.

Iste je godine na brod došao služiti mladi zastavnik Pavel Čehov, koji će od Sulua preuzeti položaj taktičkog časnika od Sulua. Njih dvojica će postati veliki prijatelji.


Nastavak službe na USS Enterpriseu

Nakon završetka Enterpriseove misije, 2270. godine, brod je poslan u svemirski dok u Zemljinoj orbiti, gdje je počeo temeljni prepravak nad njim, a Sulu je promaknut u zapovjednog poručnika. 2273., admiral Kirk je smijenio dotadašnjeg kapetana Enterprisea, Willarda Deckera. Nakon krize sa V'Gerom i gubitka kapetana Deckera, Sulu se pridružio starim prijateljima na Enterpriseu, čime je započela njihova druga petogodišnja misija.

Negdje prije 2285., Sulu je promaknut u zapovjednika, i prihvatio je posao profesora na Akademiji. Za to vrijeme ''služio'' je na Enterpriseu, koji je sada bio brod za treniranje kadeta pod zapovjedništvom kapetana Spocka.

Iste godine je, tijekom prijetnje Khana Nooniena Singha, Sulu na Enterpriseu bio kormilar. Nakon incidenta, Enterprise je službeno umirovljen.

Međutim, admiral Kirk je, zajedno sa svojim najvišim brodskim časnicima, ukrao Enterprise iz svemirske postaje u orbiti Zemlje, kako bi spasio svog prijatelja Spocka, koji je dao život da spasi Enterprise za vrijeme sukoba sa Khanom. Spockova katra, koja se nalazila u dr. McCoyu, uspješno je spojena s njegovim tijelom na Vulkanu. Misija je bila uspješna, ali Enterprise je uništen u orbiti planeta Postanak.

2286., Sulu je kormilario klingonskom grabljivicom, HMS Bountyem, pošto se družina vraćala na Zemlju da se suoči sa sudom zbog otmice i uništenja Enterprisea. Kada su se približili Zemlji, otkrili su da je pod napadom nepoznate tuđinske sonde, za koju je kasnije ustanovljeno da pokušava komunicirati sa davno izumrlim grbavim kitovima. Posada se vratila u 1986. godinu, kako bi pronašla grbave kitove koji bi spasili Zemlju od uništenja.

Sulu, Scott i McCoy bili su zaduženi od skladišta u Bountyju napraviti bazen za kitove. Kako bi to ostvarili, otišli su do tvrtke Plexicorp, tvornice koja je proizvodila pleksiglas.
Sulu je u Plexicorpovom dvorištu vidio helikopter Huey 204, od kojeg ga je hvatala nostalgija. Pilotu helikoptera je rekao kako je sličnim modelom upravljao dok je pohađao Akademiju.

Uspio je posuditi helikopter kako bi do Bountyja prenio velike ploče pleksiglasa, koje su Scotty i McCoy uspjeli nabaviti. Kada se vratio za kormilo Bountyja, Sulu se teško mogao sjetiti kao se upravlja grabljivicom, nakon što je upravljao Hueyjem.

Nakon što je posada dobro prošla na sudu, Sulu je računao na to da će mu biti dodijeljena služba na Excelsioru. Međutim, bio je ugodno iznenađen kada je vidio da im je svima dodijeljen novi Enterprise-A.

2286., Enterprise je izišao iz svemirskog doka, a posadi je dodijeljen zadatak da riješe krizu na Nimbusu III, planetu galaktičkog mira. Na planetu su naišli na Syboka, Spockova polubrata. Oteo je Enterprise i otputovao u središte galaksije, gdje se nadao pronaći Sha-ka-Ree.


USS Excelsior

2290., Sulu je promaknut u čin kapetana i prihvatio je zapovjedništvo nad Excelsiorom. Na njegov zahtjev, zapovjedna poručnica Janice Rand dodijeljena je na Excelsior kao časnica za komunikacije.

Do 2293. godine, Excelsior je bio na trogodišnjoj misiji istraživanja plinskih anomalija u kvadrantu Beta. Prilikom vraćanja sa zadatka, naletio je na potprostorni udarni val, koji je prouzročila eksplozija klingonskog mjeseca Praxisa. Klingonsko Carstvo bilo je prisiljeno započeti mirovne pregovore sa Federacijom. Nakon atentata na klingonskog kancelara Gorkona, Kirk i McCoy su bili optuženi za njegovo ubojstvo i osuđeni su na doživotnu zatvorsku kaznu u gulagu Rura Penthe.

Unatoč tome što bi prekršio zapovijed Zvjezdane flote, Sulu je odlučio osloboditi Kirka i McCoya. Zastavnik Tuvok se usprotivio Suluovom kršenju zapovijedi, ali nije postigao rezultate.

Kako bi brže stigao do Qo'noSa, naredio je prolazak kroz Azurnu maglicu, ali se tamo Excelsior susreo sa klingonskom bojnom krstaricom kojom je zapovijedao kapetan Kang. U bici između Excelsiora i krstarice, smrtno je ozlijeđen Dmitri Valtane. Kako bi se riješio Kanga, Sulu je naredio da se zapali plin sirilija u maglici. Nakon što je uspio pobjeći od Klingonaca, razmotrio je situaciju i prekinuo misiju spašavanja. Incident nikad nije zabilježio u svoj brodski dnevnik.

Excelsior će igrati važnu ulogu u očuvanju Khitomerske konferencije, budući da je pomogao Enterpriseu u borbi s prototipom nove grabljivice pod zapovjedništvom generala Changa, čijim je uništenjem spriječen atentat na novu klingonsku kancelarku Azetbur.

2344., Sulu je sponzorirao Chakotayev ulazak na Akademiju. 2350. godine još uvijek je bio u službi Zvjezdane flote, patrolirajući uz kardasijsku granicu, iako je već imao 113 godina.

Vremenom je postao jedan od najslavnijih kapetana u povijesti Zvjezdane flote, a još i danas njegov portret visi u Stožeru Zvjezdane Flote.


Obitelj
Sulu je imao najmanje jednu kćer, Demoru, koja je rođena 2271. godine i dodijeljena je na Enterprise-B, 2294. godine. Na Enterpriseu-B je vršila kormilarsku dužnost, baš kao i njezin otac na početku karijere.


Hobiji
Sulu je bio vrstan botaničar, a većinu slobodnog vremena provodio je njegujući svoje rijetke i osjetljive biljke, koje je skupljao po cijeloj Federaciji i uzgajao ih u Enterpriseovom botaničkom vrtu.
Bio je stručnjak za staro vatreno oružje, a posebno su ga zanimali zemaljski projektili. Imao je i vlastitu kolekciju vatrenog oružja u kojoj je imao policijski revolver. Bavio se i mačevanjem koje ga je podsjećalo na neke od njegovih najdražih ličnosti iz Zemljine povijesti, poput francuskih mušketira i japanskih samuraja.
Sulu je također bio i iskusni džudo hrvač, pa je bio sposoban obraniti se od protivnika mnogo većih od sebe. Bio je sjajan pilot i poznavao je mnoge vrste letjelica, uključujući i one iz prošlosti i iz svog vremena.