STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
01.04.2008.

Pavel Chekov

Puno ime: Pavel Andreievich Chekov
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2245.
Obrazovanje: Akademije Zvjezdane Flote, 2263-67
Završni čin: Zapovjednik
Zanimanje: Navigator USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije prvi časnik USS Relianta)
Serijski broj: 656-5827B
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Walter Koenig

 

 

Pavel Andrejevič Čehov rođen je u Rusiji 2245. godine, kao sin Andreja Čehova. Pavel je bio jedino dijete u obitelji, ali kada je jednom bio pod utjecajem energijskog bića Beta XII-A, mislio je da je imao brata Pjotra, kojeg su ubili Klingonci.


Ponosnan Rus

Čehov je bio ponosan na svoj narod i nasljeđe, pa je često navodio da neka mjesta, priče, poslovice ili povijesne činjenice potječu ili su nastale upravo u Rusiji, iako to često nije bio točan podatak. Mislio je da je stara uzrečica ''prevari me jednom, sram te bilo, prevari me dvaput, sram me bilo'', izmišljena u Rusiji. Vjerovao je da je priča o cheshireskoj mački, iz ''Alise u zemlji čudesa'', zapravo ruska priča o zagonetnoj mački iz Minska.

Dobro je poznavao povijest o Petru Velikom, a kada je bio dio tima koji je zarobio Apolon, predstavio se kao car svih Rusa. Mislio je da se Edenski vrt nalazi blizu Moskve. Tvrdio je da je to lijepo mjesto, i da je Adamu i Evi zacijelo bilo teško napustiti ga.
Za regiju koja je okruživala Shermanov planet, mislio je da ju je prvi kartografirao ruski astronom Ivan Burkoff, a zapravo se radilo o Johnu Burkeu, sa Kraljevske Akademije.
Mislio je da je kvadrotritikal žitarica koja je uzgojena u Rusiji, ali njezino podrijetlo je zapravo iz Kanade. Za viski je vjerovao da je izmišljen u Lenjingradu. Vjerovao je da je Pepeljuga ruska bajka.

Jednom je kapetan Kirk usred rečenice prekinuo Sulua dok je govorio o jednom incidentu u Sibiru i rekao mu: ''da sam htio poduku iz ruske povijesti, pozvao bih g. Čehova''.


Akademija Zvjezdane flote

Čehov je oko 2263. pristupio Akademiji, a diplomirao je sa dodijeljenim činom zastavnika. Njegov serijski broj bio je 656-5827D.

Početkom šezdesetih, Čehov je započeo ljubavnu vezu sa Irinom Galjuljinom, dok su zajedno pohađali Akademiju. Prije nego su prekinuli vezu, posvađali su se. Pavel je za Irinu smatrao da je previše slobodnog duha, a ona je za Pavela mislila da je odviše ozbiljan. Kada je Irina pala na Akademiji, optuživali su jedno drugo da su se međusobno ostavili. Pavel je otišao, ali se vratio potražiti Irinu, koja je tada živjela s prijateljima u gradu. Ona će se s vremenom pridružiti pokretu Tiburonijanca dr. Sevrina, i njegovoj potrazi za legendarnim planetom Edenom.


Petogodišnja misija

Čehov je 2267. godine dodijeljen na Enterprise. Uglavnom je služio kao niži časnik, dok je ponekad vršio službu navigatora. Ponekad je služio na mjestu znanstvenog časnika, kada Spock nije bio prisutan na mostu.

2267., Bio je jedini član istraživačkog tima na Gama Hydri IV na kojeg nije utjecala bolest starenja. Tijekom misije, Čehov je bio prestrašen kada je vidio tijela mrtvih kolonista. Navala adrenalina ga je zaštitila od radijacije koja je uzrokovala proces starenja.

2269., Pavel se ponovno susreo sa svojom starom ljubavi Irinom. Isprva su bili sretni što vide jedno drugo, ali se Pavel odmah nije složio s njezinim načinom života i pokušao ju je otjerati od sebe. Dok Pavel je pomagao Spocku u pomoćnoj kontroli pronaći Eden, posjetila ga je Irina i ispričala mu se što ga je uzrujala. Njezin pravi motiv bio je natjerati ga da joj kaže kako se upravlja sustavima i brodom, što bi kasnije iskoristio Sevrin kako bi oteo Enterprise. Njih dvoje će se na kraju ponovno rastati, a ovaj put će jedno drugome reći ''zbogom'', a napustili su i nade da će jedno drugo bolje razumjeti.

2272. godine promaknut je u poručnika, a na prepravljenom je Enterpriseu, pod Willardovim zapovjedništvom, služio kao zapovjednik osiguranja.


Kasnija karijera

Čehov je 2277. promaknut u zapovjednika i dodijeljen na Reliant pod zapovjedništvom kapetana Clarka Terrella, a 8 godina kasnije je postao Terrellov prvi časnik.

2285., Reliant je bio na zadatku pronaći pogodan planet na kojem bi se upotrijebilo djelovanje uređaja Postanak. Dok su istraživali Ceti Alphu V, Čehova i Terrela je zarobio Khan Noonien Singh i njegovi augmenti. Khan im je stavio cetijske jegulje da im se uvuku u glavu, tako da su Čehov i Terrell bili podložni Khanovoj sugestiji. Khanov cilj bio je osvetiti se Kirku za to što ga je ostavio na ovom planetu. Iskoristivši Čehova i Terrella, Khan je uspio zauzeti Reliant i ukrasti uređaj Postanak. Nakon Terrellove smrti, jegulja mu je izašla iz glave, a Čehov se uspio oporaviti na vrijeme da pomogne pobijediti Khana u maglici Mutara.

2286., Čehov je, zajedno sa Kirkom, Scottyjem, Suluom i McCoyem, oteo Enterprise iz svemirskog doka, kako bi otišli po Spockovo tijelo na planet Postanak. Enterprise je u orbiti planeta onesposobila klingonska grabljivica, a Kirk je pokrenuo samouništenje broda, kako ga se ne bi dočepali Klingonci. Kirk i posada su kasnije uspjeli preuzeti grabljivicu, kojoj su dali ime Bounty. Posada je regeneriranog Spocka prebacila na Vulkan, gdje mu je katra spojena sa tijelom.

Pošto je Zemlja bila u krizi zbog tuđinske sonde, posada se u grabljivici vratila u 1986. godinu, kako bi u 23. stoljeće transportirali dva grbava kita. Čehov i Uhura bili su zaduženi pronaći i prikupiti fotone, kako bi mogli rekristalizirati kristale dilitija na grabljivici. Uspjeli prikupiti dovoljno fotona iz nuklearne jezgre nosača aviona USS Enterprisea, ali se Čehov nije stigao teleportirati iz broda, pa ga je zarobilo brodsko osiguranje. Optužili su ga da je ruski špijun, ali je Čehov pokušao pobjeći. Pri bježanju je pao sa palube broda i bio je kritično ozlijeđen.

Odveden je na hitnu operaciju u bolnicu Sestara milosrdnica, zbog puknuća srednje meningealne arterije. McCoy, Kirk i Gillian Taylor su ga izbavili iz bolnice, a McCoy mu je zaliječio ozljedu.

Nakon povratka u 2286., posada se suočila sa prijekim sudom, ali su optužbe protiv njih odbačene. Dobili su službu na novom Enterpriseu-A, gdje je Čehov bio navigator i zapovjednik osiguranja.

2294., Čehov je, uz Kirka i Scottyja, bio počasni gost na porinuću Enterprisea-B.