STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

Jadzia Dax

Puno ime: Jadzia Dax
Vrsta: Trill
Spol: Ženski
Datum rođenja: 2241. godine (domaćin), 2012. (simbiont)
Mjesto rođenja: Trill
Godina smrti: 2374. (simbiont preživio)
Mjesto smrti: Deep Space Nine
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2359-63
Završni čin: Natporučnica
Zanimanje: Znanstvena časnica na stanici DS9
Djeca: Nema
Bračni status: Bila udata za Worfa
Glumi je: Terry FarellDax je jdan od najpoznatijih i najpoštovanijih Trill simbionata.Tijekom više od tri stoljeća, Dax je proživio i dobio sjećanja i iskustva devetero osoba, te je sada združen s desetim domaćinom, Ezri.

Daxov prvi domaćin bila je Lela, s kojom se združio u ranom 21. stoljeću. Lela je postala jedna od vodećih političarki Trillovog matičnog planeta, te je ostala združena sa simbiontom gotovo cijelo stoljeće, sve do 2135. Slijedeći domaćin je bio Tobin; sjajan strojar i matematičar. Otkrio je najoriginalniji poznati dokaz Fermathovog zadnjeg teorema. Bio je samotan i vrlo povučen tip koji nije imao uspjeha u vezama, ali je također nosio Daxa gotovo cijelo stoljeće prije smrti 2230.

Dax je zatim premješten u Emony, profesionalnu gimnastičarku. Emony je upoznala Leonarda McCoya kratko prije nego li je on ušao u Medicinski sanitet Zvjezdane Flote, te su njih dvoje imali kratku vezu. 2245. Emony umire, a Dax simbiont je združen sa Audrid. U početku znanstvenica koja je specijalizirala trillsku psihologiju, Audrid je ubrzo postala čelna osoba Simbiotskog Vijeća, te jedna od najutjecajnijih osoba u trillskom društvu. Umrla je 2284., kao zadnji Daxov ženski domaćin u preko 80 godina.

Nakon Audridine smrti, Dax je združen s Toriasom, test pilotom. Kako je živio na granici sa smrću, Torias je bio združen s Daxom samo nekoliko mjeseci, prije nego li je stradao u šatl nesreći. Dax simbiont je premješten, te je združen s Joranom, glazbenikom. Ipak, Joran je bio odgovoran za nekoliko ubojstava tijekom vremena dok je bio združen. Činjenica da se tako nestabilan um uspio združiti sa simbiontom pokazala bi Trill populaciji činjenicu koju je Simbiotsko Vijeće znalo godinama, ali ju je držalo u tajnosti: da je više od pola populacije Trillova u mogućnosti združivanja, a ne kao što se dosad mislilo, malena frakcija koja je genetski posebna. Bojeći se reakcije populacije ako ta informacija procuri, Vijeće je stavilo blokadu sjećanja u Daxov um, blokirajući sva sjećanja od Jorana kao domaćina, te ga združilo sa Curzonom.

Curzon je postao jedanod najpoznatijih Daxovih domaćina; federacijski pregovarač kojemu se tako svidio klingonski način života da se čak prilagodio njihovom načinu života i kulturi, te je čak postao kum jednom klingonskom djetetu. Bio je veoma primjetna figura na Khitomerskoj konferenciji 2293., te je odigrao ključnu ulogu u mnogim raznim prijetnjama i savezima među Federacijom i Klingonskim Carstvom.

Kao mnogi združeni Trillovi Curzon je sudjelovao u programu inicijacije gdje je bio dodijeljen Jadzii. Bio je potajno zaljubljen u nju, al ije, u strahu da ga ona nakon što to sazna ne odbije zatajio joj tu informaciju, te ju izbacio iz programa. Jadzia se poslije ponovno prijavila, te je uspješno završila inicijaciju, kao prva osoba kojoj je to uspjelo nakon što je bila odbijena. Žaleći zbog svog postupka, Curzon je zatražio da se Dax simbiont nakon njegove smrti združi sa Jadziom, što je i učinjeno 2367.

Jadzia je dodijeljena na Deep Space Nine kao znanstvena časnica 2369. godine. Službu je vršila na postaji pet godina, sudjelujući u mnogim događajima u koje je stanica bila upletena. 2371. blokada pamćenja postavljena u Daxu od strane Simbiotskog Vijeća se počela gasiti, te su se Joranova sjećanja počela ponovno oblikovati. Pod maskom da se radi o opasnim halucinacijama, dr. Renhol iz Simbiotskog Vijeća je pokušao ubiti Jadziu kako bi sačuvao tajnu, ali je Sisko otkrio istinu i zaprijetio Renholu razotkrivanjem ako Jadzia ne preživi. Jazia je odlučila sačuvati tu tajnu za sebe, te tako spriječiti moguću pobunu ili čak građanski rat u Trillovom društvu.

2373. Jadziu je ubio Gul Dukat tijekom njegovog pokušaja da uništi bajoransku crvotočinu. Dax simbiont je brzo transportiran na Trillov matični planet, ali se dogodio hitan medicinski slučaj na putu. Suočeni sa smrću Daxa, ako se ne združi s drugim domaćinom, doktori su nagovorili nepripremljenu Trillicu, Ezri Tigan, na združivanje za koje nikako nije bila spremna. Združivanje je uzrokovalo veliku dozu zbunjenosti za Ezri, koja je često bila nesvjesna svojih godina ili spola, ali se nakon nekog vremena privikla na novi način života. Njezina je obitelj također teško prihvatila promjenu kada se Ezri vratila kući kako bi pronašla Milesa O'Briena, koji je nestao na njezinom planetu istražujući Orionski Sindikat.

Ezri je preuzel neke romantične Jadzijine osjećaje prema Worfu, ali su njih dvoje nakon nekog vremena odlučili krenuti suprotnim putevima. Zaljubila se u dr. Juliana Bashira, te su njih dvoje postali par nedugo prije kraja rata s Dominijem. Ostala je na Deep Space Nineu kao savjetnica.

02.04.2008.

Natasha Yar

Puno ime: Natasha Yar
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Datum rođenja: 2337. godina
Mjesto rođenja: Turkana IV
Čin: Poručnica
Zanimanje: Zapovjednica osiguranja, USS Enterprise NCC-1701-D
Bračni status: Neudata
Datum smrti: 2364 (zvjezdani datum: 41601)
Place of death: Vagra II, povrede glave usljed napada aliena
Glumi je: Denise Crosby

 


Tasha je 2337. rođena na Turkani IV. Imala je užasno djetinjstvo. Roditelji su joj ubijeni kada je imala pet godina te je živjela sa mlađom sestrom jedva preživljavajući i izbjegavajući razne bande i drogu. Kada joj je bilo 15 godina bježi sa Turkane uspjevši uvjeriti prolazećeg trgovca da je odvede sa planeta. Negdje u to vrijeme se Turkana odcijepila od Federacije prekinuvši kontakt sa njom. Sa sestrom Isharom se nikad više nije vidjela.

Tasha završava Akademiju te 2364. dobiva mjesto na Enterpriseu-D kao zapovjednica osiguranja. Tijekom izvidničke misije spašavanja nekolicine članova posade Enterprisea zapele na planetu Vagra II, Tashu na dužnosti ubija tajanstveno biće pod imenom Armus.

U alternativnoj stvarnosti stvorenoj 2366. Enterprise-C iz 2364. godine prolazi kroz vremenski procijep poremetivši vremenski tok te stvorivši novi vremenski pravac u kojem su Federacija i Klingonsko Carstvo u ratu. Kada posade Enterprisea C i D shvaćaju da je uzrok tom ratu upravo prolazak Enterprisea-C kroz procijep, Picard naređuje povratak "zalutalog" broda u svoje vrijeme. Tasha, u tom vrem. pravcu još uvijek živa, saznaje kako u "pravoj" stvarnosti umire besmislenom smrću i odlučuje iskustvom pomoći posadi Enterprisea-C koji je, napadnut od strane klingonskih BoP-ova izgubio dobar dio viših časnika. Nakon povratka u 2364. Enterprise-C biva uništen u bitci od strane romulanskih brodova, a Tashu zarobljavaju Romulanci te je odvode na Romul gdje se prisilno ženi sa romulanskim operativcem i rađa dijete Selu.

02.04.2008.

Montgomery Scott

Puno ime: Montgomery Scott
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2222.
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2240-44
Završni čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik stroja USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije kapetan broda USS Jenolen)
Serijski broj: SE-197-54T
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: James Doohan


Montgomery Scott, svima poznatiji kao Scotty, lik je iz Zvjezdanih Staza (TOS) kojeg glumi James Doohan. Služio je na brodu U.S.S. Enterprise kao glavni inženjer stroja, govorio je škotskim naglaskom, te je nerijetko bio zvan "čudotvorcem". Koliko je poznato, Montgomery je rođen u Aberdeenu, Škotska, VB. Pojavio se u prvih sedam ST filmova, kao i u jedni epizodi The Next Generationa: "Relics".

Scottyeva uloga u upravljanju teleportera Enterprisea inspiracija je onoj vrlo popularnoj frazi: "Beam me up, Scotty!", koja je zaživjela u svakodnevnom životu, i to ne samo među ST fanovima. Zapamtite, ta fraza NIKAD nije izrečena u Star Treku. Scotty je postao općenito klišej za bilo kojeg inženjera u filmovima i znanstvenofantastičnim parodijama. Na neki način klišej je postalo to da inženjer na brodu bude, ništa drugo - doli Škot. Čak i u TNG se jedno vrijeme pojavljivao škotski inženjer na U.S.S. Enterpriseu NCC-1701-D. Inače voli popiti, najčešće neki dobar Scotch, ali je poznat po tome da često zna iskušati alkoholne napitke sa raznih planeta. Svira i gajde, što je vidljivo na Spockovom pogrebu.

Svoju inženjersku karijeru počeo je 2242. godine, kada se pridružio Zvjezdanoj Floti. U 52 godine služio je na sveukupno 11 brodova, teretnjaka i krstarica. 2265. godine Scotty počinje raditi na brodu U.S.S. Enterprise, pod zapovjedništvom kapetana James T. Kirka, gdje se pridružio kao zapovjednik strojarnice. Znao je o Warp pogonu Constitution klase brodova više od bilo koga, čak i više od samih kreatora. Poznato je da je sve popravio u najkraćem mogućem roku, što je često spasilo posadu broda.

Kada je boravio na liječenju na Argeliusu (dobio je amneziju od udarca glavom), ubijena je jedna domorotkinja, Kara. Kasnije su se dogodila još dva ubojstva za što je optužen naš Scotty. Kada su otkrili nehumanoidnu rasu Redjac, otkrili su i da su oni odgovorni za smrt Argelijanaca.

Scotty je kasnije postao zapovjednik stroja U.S.S. Excelsiora, tijekom ranih faza testiranja novog transwarp pogona. Godinu kasnije, vraća se na dužnost kao zapovjednik stroja na U.S.S. Enterpriseu NNC1701-A. Kasnije se pojavio kao počasni gost na lansiranju U.S.S. Enterprisea B.

Na svome zadnjem putovanju na koloniju Norphin, gdje se trebao umiroviti, zatekao je nevolje. U.S.S. Jenolan je prizemljio na površinu Dysonove sfere u pokušaju da je istraži. Scott i njegov prijatelj, Franklin su preživjeli pad, no nije bilo načina da kontaktiraju bilo koga, pa su odlučili teleportirati se u međuspremnik, gdje su ostali gotovo 75 godina. Scotty je bio spašen, kada je u blizini bio U.S.S. Enteprise D. Shvatio je da mu tu nije mjesto, pa mu Picard posuđuje šatl Goddard.

02.04.2008.

Wesley Crusher

Puno ime: Wesley Robert Crusher
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 29. srpnja, 2349.
Mjesto rođenja: Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2367-70 (napustio prije završavanja)
Završni čin u Floti: Zastavnik
Roditelji: Beverly Cheryl Howard Crusher, Jack Robert Crusher
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Braća i sestre: Nema
Glumi ga: Wil Wheaton

Wesley Robert Crusher rođen je 2349. godine, kao sin Jacka i Beverly Crusher.

2354., otac mu je poginuo dok je služio na USS Stargazeru, kojim je tada zapovijedao Picard. Prije smrti naučio ga je igrati bejzbol, što je Wesleyu postao najdraži sport. Nekoliko godina kasnije, 15-godišnji Wesley došao je živjeti na Enterprise-D, kada je njegova majka postala glavna medicinska časnica. Nije krivio Picarda što mu je otac poginuo, nego je u njemu vidio drugog oca.

Wesley je marljivo učio na brodu, gdje je pohađao osnovnu školu. Bio je posebno darovit u području strojarstva. Kada je biće znano kao Putnik, posjetilo brod 2364., rekao je Picardu da je Wesley Mozart znanosti, genij koji će postići velike stvari u budućnosti. Putnik je potakao Picarda da dopusti Wesleyu slobodu kako bi istražio svoje talente, pa mu je dodijelio čin zastavnika, s dopuštenjem da može ići na misije izvan broda.

Dvaput je spasio svoju majku. Prvi put 2365., kada su ju oteli terorosti, i drugi put 2366., kada je jedan pokus pošao po zlu, ali mu je u spašavanju pomogao Putnik.
2365., Beverly je prebačena u Stožer Zvjezdane flote. Wesley nije mogao odlučiti hoće li poći s majkom, ili će ostati na brodu. Na kraju je odlučio ostati na brodu, uz dopuštenje majke i uz podršku višeg osoblja i Guinan. Riker je dao Wesleyu da bude zapovjednik istraživačkog tima na Dremi IV. Wesley je za svoj tim izabrao Prixusa, Alansa, Hildebranta i Daviesa.

Wesley je 2366. godine uspješno završio sve pismene testove za pristup Akademiji, ali nije uspio završiti sve fizičke vježbe, pa je propustio ukrcaj na USS Bradbury, koji ga je trebao odvesti do Akademije na Zemlju. Imao je samo čin zastavnika, ali ga je Picard promaknuo u potpunog zastavnika sa svim privilegijama i odgovornostima i pravom da nosi službenu odoru Zvjezdane flote. Posljednji zadatak na Enterpriseu bio mu je kada je sa Picardom išao na diplomatsku misiju na Pentarus V. Na putu njihov se šatl srušio na Lambda Paz, gdje je Wesley pokazao svoje vještine preživljavanja. Wesley je nakon ovog događaja otišao na Akademiju.

Tijekom pohađanja Akademije, svojoj je majci neredovito slao pisma. Iz egzobiologije je bio najbolji učenik, ali je imao problema sa drevnim filozofijama.

Kada je 2368. svoj odmor iskoristio posjetivši Enterprise, uspio je osujetiti zavjeru K'tarijanaca da zavladaju Federacijom.

Na Akademiji je postao član elitnog Nova odreda. Nije uspio diplomirati na Akademiji, jer je bio umiješan u nesreću sa još troje prijatelja iz odreda. Njih petero su u šatlu kod Saturna pokušali izvesti iznimno opasan manevar, zvan Kolvoord Starburst, čije je izvođenje Akademija zabranila. Tijekom manevra poginuo je Joshua Albert, a ostalih četvero tu je nesreću pokušalo prikriti. Wesley je sve kasnije priznao Picardu. Kadet Nicholas Locarno je izbačen sa Akademije, a Wesley, Jean Hajar i Sito Jaxa morali su ponovno pohađati četvrtu godinu. Ta kazna i sramota zbog incidenta pridonijele su njegovu gubitku entuzijazma za daljnje pohađanje Akademije.

Wesley se povukao sa Akademije 2370. godine, i otišao živjeti na Dorvan V. Putnik (predstavio mu se kao seljanin sa Dorvana V) dao mu je da iskusi viziju u kojoj mu je njegov pokojni otac rekao da njegova sudbina nije služenje u Floti. Wesley je poslušao savjet, a zatim mu je Putnik otkrio svoj pravi identitet. Rekao je Wesleyu da je stekao sposobnosti da svojim mislima kontrolira vrijeme i prostor. Zatim su otišli na Enterprise, gdje se Wesley pozdravio sa svojom majkom i Picardom. Putnik mu je obećao da će mu biti mentor na njegovom novom putovanju, vjerojatno u druge stvarnosti postojanja.
2379. Na vjenčanju Williama Rikera i Deanne Troi Wesley je nosio odoru nižeg poručnika.


Romantične veze

Prvi se put ozbiljno zaljubio 2365. u daledijansku princezu Saliu. 2368. je bio zaljubljen u inženjerku na Enterpriseu, Robin Refler.

02.04.2008.

Dr. Beverly Crusher

Puno ime: Beverly Cheryl Howard Crusher
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Datum rođenja: 13. listopada 2324.
Mjesto rođenja: Copernicus City, Luna
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote i Medicinska škola, 2342-50
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Glavna brodska liječnica, USS Enterprise-E
Roditelji
: Paul i Isabel Howard
Djeca: Sin, Wesley Robert Crusher
Bračni status: Udovica
Braća i sestre: Nema ih
Glumi je: Gates McFadden

 

Glavna medicinska časnica Enterprisea-D, dr. Beverly Crusher, rodila se 2342. u Kopernikovom gradu na Mjesecu. Kako ju je odgajala baka koja se bavila travarstvom, Beverly je od malih nogu bila fascinirana liječenjem. Sa 18 godina stupila je u Akademiju Zvjezdane Flote, na medicinski fakultet; provevši na studiju ukupno 8 godina. Tijekom studija upoznala je Jacka Crushera za kojeg se udala na predzadnjoj godini studija. S njim je imala jedno dijete, sina Wesleya.

Beverlyn suprug služio je pod zapovjedništvom Jean Luc Picarda na USS Stargazeru. Osim što je bio Jackov nadređeni, Picard mu je ujedno bio i najbolji priajtelj. Beverly je provodila mnogo vremena s obojicom, ne znajući da se Picard u međuvremenu u nju zaljubio. Picard to nikada nije htio priznati, jer nije želio izdati prijateljstvo s Jackom Crusherom.

Godinu nakon rođenja Wesleya Crushera, Beverly je diplomirala i zatim stažirala medicinu na Delosu IV. Godine 2354. Jack je u međuvremenu poginuo na dužnosti, pod Picardovim zapovjedništvom, a Beverly nikada nije potpuno preboljela gubitak supruga.
2362. Beverly je položila zapovjednički ispit koji joj je omogućio preuzimanje zapovjedništva nad brodom. Dvije godine kasnije smještena je na Enterprise–D, u svojstvu glavne medicinske časnice, pod zapovjedništvom Jean Luca Picarda. Odnos s Picardom je ispočetka zbog sjećanja na Jackovu pogibiju bio zategnut, no kasnije su se Picard i Beverly sprijateljili. Između njih uvijek je postojala romantična iskra koja se ipak nikada nije pretvorila u nešto više, poglavito stoga što Picard nije želio iznevjeriti uspomenu na Jacka Crushera.

Beverly Crusher se tijekom služenja na Enterpriseu-D pokazala iznimno sposobnom liječnicom i časnicom, a njezina je uloga često bila ključna u rješavanju brojnih kriza u kojima se posada broda našla. Odlikuje se čvrstim, smirenim karakterom, te velikim znanjem i inteligencijom. U brojnim situacijama morala je osmisliti ili modificirati tretman za bolesnike i ozlijeđene, ili pak proizvesti lijek ili cjepivo protiv nepoznatih virusa i zaraza s kojima se istraživački brod redovito susretao.

Beverly je također pomogla pri rekonstrukciji i ponovnom aktiviranju Datina brata Lorea. Tom prilikom Beverly se pobliže upoznala s Datinom jedinstvenom "fiziologijom", te je u mnogo navrata uz Geordija LaForgea pomagala otkloniti različite probleme Datina funkcioniranja.

Osim što je iznimno uspješno obavljala liječničku dužnost, Beverly je s vremena na vrijeme preuzimala zapovjedničku ulogu. Često je odrađivala noćne smjene kako bi održala svoje zapovjedne sposobnosti na primjerenom stupnju.

Kada je Borgov kolektiv asimilirao kapetana Picarda, u pokušaju asimilacije Zemlje, Beverly je radila na načinima zaustavljanja kolektiva uz Datinu pomoć. Osmislili su nanosonde koje su mogle oštetiti Borgove mehaničke sustave, ali kako je bilo potrebno znantno brže rješenje, Beverly je predložila Dati da uz pomoć Locutusa Borga, odnosno asimiliranog kapetana Picarda, u kolektiv implementira neku benignu zapovjed koja će omesti funkcioniranje radilica. Data je kolektivu "predložio" da se regeneriraju, što je zaustavilo napad. Kasnije je dr. Crusher uklonila Borgove implantate iz Picardova tijela i nadzirala njegov oporavak.

Beverlyna stručnost, inventivnost i izuzetno znanje mnogo su puta pridonijeli u rješavanju zdravstvenih kriza. Ona je prva osoba koja je proučavala trilsku fiziologiju i izvela implantaciju trilskog simbionta. Pomogla je spasiti poručnika Worfa od paralize, surađujući sa dr. Toby Russel, zbog čega je morala detaljno upoznati klingonsku anatomiju. Spasila je i brodsku savjetnicu Deannu Troi 2369. godina kada ju je veleposlanik i pregovarač Ves Alkar pokušavao koristiti kao "odlagalište" za svoje negativne emocije, što je ozbiljno narušavalo zdravlje savjetnice Troi. 2370. dr. Crusher je u nastojanju da izliječi Reginalda Barclaya uzrokovala zarazu na cijelome Enterpriseu–D. Posljedica zaraze bila je "deevolucija", pri čemu su se svi članovi posade, osim Date, vratili na neki od prijašnjih stupnjeva evolucijskoga razvoja.

U mnogim slučajevima Beverlyni su osjećaji bili jači od etičkih propisa Zvjezdane flote – zbog ozlijeđenih i unesrećenih Beverly je u mnogo navrata došla u konflikt s Prvom zapovijedi. 2346. usprotivila se kapetanu Picardu u želji da posada Enterprisea intervenira u korist rase Brekanaca, koje su Ornarci, pripadnici susjedne rase, opskrbljivali ovisničkom tvari učinivši ih ovisnicima. U drugoj se prilici umiješala u incident na Mintaki III spasivši pripadnika kulture brončanog doba, čime je i prekršila Prvu zapovijed. 2368. nije dopustila da posada ubije Borgovu radilicu pronađenu pored srušenoga izvidničkog broda u sustavu Argolis. Radilica je spašena, a zahvaljujući skrbi dr. Crusher i Geordija LaForgea, razvio je i svoju osobnost.

Beverlyn sin Wesley Crusher došao je na brod zajedno s njom kada je prvi put preuzela dužnost glavne medicinske časnice na Enterpriseu–D, 2364. godine. Ispočetka je Picard negodovao kada bi se Wesley pojavio na zapovjednom mostu, no kasnije je uvidio dječakove potencijale. Godine 2367. Wesley je napustio Enterprise i upisao se na Flotinu Akademiju. No već sljedeće godine se sa skupinom drugih kadeta našao upleten u incident u kojem je jedan od kadeta pognuo. Nakon što su pokušali prikriti svoju odgovornost, dokazi su razotkrili Wesleya i druge kadete, što je razočaralo Beverly i kapetana Picarda.

Beverly je pored svoje liječničke dužnosti na brodu našla vremena i za brojne hobije koji uključuju kazalište, ples, kuhanje, kibernetiku i klingonske borilačke vještine. Također je bila izuzetno omiljena među svojim kolegama s kojima je sklopila brojna bliska prijateljstva.

Nakon uništenja Enterprisea–D, Beverly je zatražila premještaj na Enterprise–E s ostatkom viših časnika pod Picardovim zapovjedništvom, te je ostala glavna medicinska časnica broda.

02.04.2008.

Deanna Troi

Puno ime: Deanna Troi
Vrsta: Betazoid / Čovjek
Spol: Ženski
Datum rođenja: Zemaljski ekvivalent: 29. ožujka 2336.
Mjesto rođenja: Blizu jezera El-Nar, Betazed
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2355-59; napredni studij na Univerzitetu na Betazed planeti
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Brodski savjetnik USS Enterprise, kasnije USS Titan
Roditelji: Lwaxana Troi i Ian Andrew Troi
Djeca: Ian Andrew mlađi, preminuo
Bračni status: Udata za Williama Rikera
Braća i sestre: Sestra Kestra
Glumi je: Marina Sirtis

 
Deanna Troi je najpoznatija kao ljudsko-betazoidska mješanka koja je bila brodska savjetnica na Enterpriseu-D i E pod kapetanom Picardom. 2379. se prebacila na USS Titan zajedno sa svojim mužem Williamom Rikerom.

Kao većina Betazoida, Deanna ima telepatske sposobnosti. Kao polubetazoiđanka sposobna je i koristiti empatske sposobnosti. Razlozi toga su što Deanna nije punokrvni Betazoid, pa nema sposobnosti razvijene kao kod punokrvnih Betazoida.

Deanna je kći betazoidske ambasadorice Lwaxane Troi i Flotinog časnika Iana Andrewa Troija, rođena 29. ožujka 2336. godine kod jezera El-Nar na Betazedu. Kao dijete, Deanna je zaručena za Wyatta Millera, što je bilo u skladu sa betazoidskim običajima. Njih dvoje se nikad nisu vjenčali, jer se Wyatt odlučio pridružiti posljednjim preživjelim Tarelijancima u potrazi za lijekom koji bi izliječio tarelijansku kugu. Deanna je tek 2370. saznala da je nekoć imala stariju sestru Kestru. Njezina sestra se utopila u jezeru dok je Deanna bila novorođenče. Nakon toga su se odselili, a nakon Ianove smrti Lwaxana je izbrisala sve podatke o Kestri. Njezin otac joj je kao maloj običavao čitati priče o Divljem Zapadu, koje joj se još uvijek sviđaju. Otac joj je umro 2343. kada je imala 7 godina.

Nakon diplomiranja na Akademiji, Deanna je pošla studirati psihologiju na Betazedskom sveučilištu. Prilikom studiranja na sveučilištu, jedan od njezinih pacijenata je bio emotivno nestabilni Betazoid Tam Elbrun. Deanna će ponovno susresti Elbruna tijekom prvog kontakta sa brodom-simbiontom Gomtuuom. Akademiju je diplomirala 2359. godine.

Dok je studirala psihologiju na Betazedu, upustila se u vezu sa Rikerom, tada poručnikom. Deanna se nadala da će veza prerasti u brak, ali Rikeru je bila važnija karijera tako da je 2362. otišao služiti na USS Potemkin. Iako su zajedno služili na Enterpriseu, nisu nastavili vezu. Umjesto toga, Deanna je 2370. započela vezu sa Worfom. 2375., nakon misije na planetu Ba'kua, Deanna i Riker su ponovno započeli vezu, ovaj put ozbiljnu. 2379. su se napokon vjenčali u Rikerovom rodnom mjestu na Aljaski. Drugi dio ceremonije su namjeravali nastaviti na Betazedu, ali to je prekinuo incident sa Shinzonom. Ceremoniju su vjerojatno dovršili nakon incidenta.


Karijera

Deanna Troi je svoju službu započela 2364. na Enterpriseu-D kao brodska savjetnica, unatoč tome što je imala čin zapovjedne poručnice. Njezina sposobnost da osjeti misli i osjećaje pomogla je posadi Enterprisea na prvom zadatku da otkriju pravi identitet ''postaje'' Farpoint. Deanna telepatske i empatske sposobnosti ipak nisu vrijedile prilikom susreta sa Ferengijima ili Putnikom.

Troi je jednom slučajno zatrudnjela sa nepoznatim bestjelesnim bićem, koje je željelo istražiti ljudske osjećaje i ponašanje. Dijete je za par sati izraslo do nivoa 8-godišnjeg dječaka. Ubrzo je na brodu izbila zaraza, a kad je dječak shvatio da je uzrok tome, pretvorio se u bestjelesno biće, i otišao.

2367., Troi je patila zbog privremenog gubitka njezinih telepatskih sposobnosti, jer je bila u blizini novootkrivenih međudimenzionalnih bića, koja su zapela na Enterpriseu i prijetila uništenjem ka crnoj rupi.

2368., zvjezdanog datuma 45156 Deanna je privremeno preuzela zapovjedništvo nad Enterpriseom, kada je bio onesposobljen zbog sudara sa dva kvantna procjepa. Iako je problem uspješno riješen, dovela je u pitanje svoje ograničeno znanje u vezi operacijskih i zapovjednih sposobnosti. Zbog toga je 2370. polagala program za napredovanje do čina zapovjednice. Uspješno je položila program, i zvjezdanog datuma 47611 je promaknuta u zapovjednicu.

2369., Deannu su oteli pripadnici Romulanskog podzemlja. Prerušena u romulansku bojnicu Rakal iz Tal Shiara, pomogla je vice-prokonzulu M'retu i dvojici njegovih ljudi da prebjegnu u Federaciju.

Prilikom kratkog zapovijedanja kapetana Jellica nad Enterpriseom, Jellico je Deanni naredio da od sada bude odjevena u standardnoj Flotinoj odori. Od tada, Deanna je stalno bila odjevena u odori.

2370., Lwaxana je patila od ozbiljnog živčanog sloma jer potiskuje određeni dio sjećanja. Deanna se spojila s njezinim umom uz pomoć telepata, i otkrila da njezina majka potiskuje sjećanje o njezinoj starijoj sestri. Deanna je saznala da joj se starija sestra zvala Kestra i da se davno utopila u jezeru dok je još bila dijete. Pomogla je svojoj majci da prihvati Kestrinu smrt i uvjerila ju je da nije ona za to kriva.

2372., godinu dana nakon uništenja Enterprisea-D, Deanna i ostatak osoblja bivšeg Enterprisea su prebačeni na novoizgrađeni Enterprise-E.

2373., prilikom napada kocke na Zemlju, Enterprise je pošao za sferom u 2063. kako bi ju spriječio u njezinim planovima. Pošto je sfera oštetila kompleks u kojem je Cochraneov Phoenix bio spreman za uzlet, Deanna je dobila zadatak pronaći dr. Cochranea. Nakon popijene tri boce tekile u krčmi, Deanna je otkrila da ju je pila sa slavnim Zeframom. Tijekom polijetanja Phoenixa, Deanna je bila zadužena da nadzire polijetanje iz kontrolnog centra. Tako je dr. Z. uz pomoć Enterprisea-E započeo novu eru u povijesti Zemlje.

2379. prekinuto je vjenčanje Deanne i Rikera, jer je samozvani pretor Shinzon pozvao Enterprise-E na mirovne pregovore. Nakon susreta, Shinzon je uz pomoć svog štićenika nasilno upadao Deanni u njezin um, što ju je vrlo uznemirilo. Kada je Shinzonov Scimitar oštetio Enterprise i skrio se, Deanna je telepatsku vezu iskoristila na Shinzonovu štetu. Uspjela se prespojiti na um njegovog štićenika i tako otkrila položaj skrivenog Scimitara.

Nakon incidenta, kapetanu Rikeru je dodijeljen USS Titan, a Deanna se zajedno s njim prebacila na Titan, gdje je nastavila biti brodska savjetnica.


Projekt Pathfinder

Deanna nije aktivno sudjelovala u projektu Pathfinder, ali je ipak nekoliko puta pomogla Barclayu riješiti probleme na koje je naišao tijekom služenja u projektu.

2376., Deanna je posjetila Barclaya tijekom kratkog odmora na Zemlji. Barclay joj je ispričao kako je postao ovisan o tome da Voyager vrati kući i da se stalno druži sa posadom u holodeku, tako da je posumnjala kako je ponovno postao ovisan. Navečer je odlučio provesti svoj plan i riskirao svoju karijeru, kako bi preko MIDAS-a kontaktirao Voyager, u čemu je i uspio. Kasnije su on i Deanna nazdravili njegovom uspjehu i početku projekta Pathfinder.

Iste godine, Barclay je pozvao u pomoć Deannu na postaju Jupiter, jer je dr. Zimmerman odbijao da ga liječi ''zastarjeli'' Doktor koji došao sa Voyagera da pomogne svom tvorcu. Deanna ih je pokušala urazumiti obojicu, ali pošto su se stalno svađali, odustala je od pokušavanja. Barclay ih je kasnije ipak naveo na suradnju.

2377., dok se Deanna sunčala na plaži, u posjet joj je došao Barclay i ispričao joj sve o tome kako je nestao njegov hologram upućen Voyageru i kako ga je ostavila djevojka Leosa. Deanna im je ipak pomogla da shvate kako je posada ferengijskog broda ukrala hologram.


Alternativne linije

U alternativnoj liniji koju je stvorio Q kako bi pokazao Picardu njegov život da se nije sukobio sa Nausikancima, Deanna mu nije bila bliska prijateljica, nego je njihov odnos bio samo profesionalan.

U antivremenskoj liniji koju je stvorio Q, Deanna je poginula 2375. godine, što je uzrokovalo razdor između Rikera i Worfa. Obojica su krivili jedan drugoga, da su se sprječavali da jedan od njih bude u vezi sa Deannom.

02.04.2008.

Worf

Puno ime: Worf, Moghov sin
Vrsta: Klingonac
Spol: Muški
Datum rođenja: Zemaljski ekvivalent: 9. prosinca 2340.
Mjesto rođenja: Qo'noS, Klingonsko Carstvo
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2357-61
Završni čin u Floti: Natporučnik
Zanimanje: Časnik za naoružanje na USS Enterpriseu, Prvi časnik na USS Definatu, Federacijski ambasador na Qo'nosu
Roditelji: Sin Moghov, ljudski skrbnici: Sergey i Helena Rozhenko
Djeca: Sin, Alexander
Bračni status: Bio oženjen sa Jadzijom Dax, preminula
Braća i sestre: Brat Kurn
Glumi ga: Michael Dorn

 

Worf, Moghov sin i unuk pukovnika Worfa, jedan od najslavnijih i najutjecajnijih Klingonaca u kvadrantima Alfa i Beta. Svoj je život posvetio borbi za pravdu i istinu, pa je upravo zbog toga cijenjen i od strane Klingonaca i Federacije. Unatoč tome što je bio stalno rastrzan između ljudi i Klingonaca, ostao je odan federacijskim idealima.


Djetinjstvo

Worf je rođen 9. prosinca 2340. godine na Qo'noSu, a ubrzo nakon toga njegova se obitelj preselila u klingonsku koloniju Khitomer. Njegovog mlađeg brata Kurna ostavili su s obiteljskim prijateljem Lorghom jer je bio premlad za putovanje. Worf je svoje djetinjstvo provodio loveći targove s prijateljem L'Korom. U jednom takvom lovu, zadobio je trajni ožiljak na ruci.

2346., koloniju su napali i uništili Romulanci, pri čemu su mu poginuli roditelji. Worf je preživio napad, a preživjele je spasio USS Intrepid, koji se odazvao na poziv u pomoć. Sergej Roženko, član posade Intrepida, poveo je 6-godišnjeg Worfa na Zemlju, gdje ga je posvojio zajedno sa svojom ženom Helenom. Sergej i Helena imali su sina Nikolaja, koji je postao Worfov polubrat.

Roženkovima je bilo teško odgajati Worfa na Zemlji, pa su se odlučili preseliti u poljoprivrednu koloniju Gault, koja je imalo oko 20,000 stanovnika. Dva brata su se rijetko viđala, a većinu svoga djetinjstva provodili su u svađi.

Worfu je bilo teško odrastati sa ljudima. Teško je živio sa svojim klingonskim nasljeđem u neklingonskim okolnostima. Ostala djeca su ga izbjegavala, a često je bio umiješan u tučnjave. 2353. godine, 13-godišnji Worf bio je kapetan školskog nogometnog tima. Iste godine, ekipa je dogurala do prvenstva, a Worf je bio odlučan da pobijedi. Pri kraju drugog poluvremena, rezultat je bio izjednačen, a Worfov je tim imao korner. Worf i njegov suparnik Mikel zajedno su skočili kako bi odbili visoku loptu. Worf je u procesu uhvatio Mikela za grlo, a kasnije ga je samo vidio kako leži i krvari sa slomljenim vratom. Mikel je idući dan preminuo, a Worfu je ostalo bolno sjećanje na to kako su ljudi krhki.

2355., Roženkovi su Worfa poslali na Qo'noS, kako bi prošao ritual Doba uzdignuća, a uz njega je bila obitelj njegovog rođaka. Međutim, Klingonci su odbili dozvoliti Worfu da prođe kroz ritual, jer je bio previše čovjek. Worf se osjećao odbačenim; bio je odbijen od ljudi, jer je previše Klingonac, a odbijen od Klingonaca, jer je previše čovjek.

Otišao se skloniti kod klingonskih klerika, u špilje na No'Matu, gdje su mu pružili sklonište i hranu. Dok je prolazio kroz ritual Maj'Qa, u viziji mu se ukazao Kahless. Kahless mu je rekao da će učiniti nešto što nijedan Klingonac prije nije učinio.

Worf se zatim vratio na Zemlju u Minsk. Često je išao s ocem kampirati na Ural, pokušavajući otkriti značenje Kahlessovih riječi.


Služba u Zvjezdanoj floti

Akademija

2357., Worf i Nikolaj su krenuli na Akademiju. Nikolaj je pao na prvoj godini i vratio se na Gault, a Worf je završio sve četiri godine. 2361., postao je prvi Klingonac koji je diplomirao na Akademiji, i učinio je nešto što nijedan Klingonac prije nije. Ovaj je događaj uvjerio Worfa da se Kahlessovo proročanstvo ispunilo. Nakon diplomiranja služio je tri godine kao zastavnik na USS Hawku.

Služba na Enterpriseu-D

2364., niži poručnik Worf je zauzeo mjesto nižeg časnika na mostu, na Enterpriseu-D, pod zapovjedništvom kapetana Picarda. Tada je bio dio zapovjedne divizije. Jedan od njegovih prvih zadataka bilo je zapovijedanje tanjurom kada je Enterprise izveo razdvajanje kako bi izbjegao Q-ovu prijetnju.

Worf je prvu godinu bio zamjenski časnik za kormilara i imao ostale dužnosti na mostu. Kada je iste godine Natashu Yar ubio Armus, Worf je privremeno promaknut u glavnog taktičkog časnika i zapovjednika osiguranja. 2365., prebačen je u rang operacijske divizije, i postao je trajni glavni taktički časnik i zapovjednik osiguranja. 2366., promaknut je u čin poručnika.


Sudjelovanje u klingonskoj politici

Worf je pomogao posadi Enterprisea da upozna klingonske običaje, i običaje klingonskih ratnika. To se dogodilo kada su Korris, Konmel i Kunivas došli na Enterprise. Tada je posada svjedočila klingonskom ritualu smrti, što je bio prvi put da su ne-Klingonci bili prisutni pri izvođenju tog rituala. Klingonac K'Nera ponudio mu je mjesto u Klingonskim obrambenim snagama, ali je Worf odbio.

2365., kada je Enterprise susreo staru klingonsku hibernacijsku krstaricu T'Ong, na Enterprise je poslana klingonsko-ljudska mješanka, izaslanica K'Ehleyr. K'Ehleyrin zadatak bio je spriječiti Klingonce na T'Ongu da izazovu incident. Prilikom K'Ehleyrinog dolaska na brod, ona i Worf su se parili. Worf ju je poznavao još od akademskih dana, kada su bili u kratkoj ljubavnoj vezi. On je prekinuo vezu 2359. godine. Unatoč tome što su se njih dvoje parili, ona nije htjela obnoviti ljubavnu vezu s Worfom.

2366., Worf je uvjerio Klingonce da pošalju tri grabljivice za zaštitu Enterprisea kada je na njemu bio prisutan Romulanac Setal, koji je bio prerušeni Alidar Jarok.

To je bilo vrijeme kada je čast Worfove obitelji dovedena u pitanje. Klingonsko carstvo je tvrdilo da je njegov otac izdao Klingonce u Khitomeru Romulancima, i dao im strateške informacije. Kancelar K'mpec je potvrdio to svjedočanstvo, jer nije bilo nikoga tko bi to osporio. Ali pred Vrhovno vijeće je istupio Worf, zajedno s bratom Kurnom i Picardom, kako bi dokazao da njegov otac nije kriv. Worf je otkrio da je Durasova kuća kriva za izdaju, ali se K'mpec bojao moći i snage Durasove kuće, i zaključio je da nije mudro optuživati ih. Worf se složio sa K'mpecovim zaključkom i prihvatio sramotu kako bi se izbjegao građanski rat i sačuvalo Carstvo.

2367., K'Ehleyr je ponovno došla na Enterprise sastati se s Picardom. Tom je prilikom dovela i sina Alexandera, čiji je otac bio Worf. Worf se prije dvije godine pario sa K'Ehleyr i sada je prvi put upoznao svog sina. K'Ehleyr je došla priopćiti Picardu da ga je Kancelar K'mpec zadužio da bude Arbitar za nasljeđe, što se odnosilo na to da Picard nakon K'mpecove smrti mora odlučiti hoće li mjesto kancelara preuzeti Duras ili Gowron. K'Ehleyr je htjela dovršiti ritual parenja, unatoč tome što je znala da Worf nosi sramotu. Worf je odbio zahtjev, jer nije htio svoju sramotu prenijeti na K'Ehleyr.

Nakon što je netko romulanskom bombom pokušao počiniti atentat na K'mpeca, K'Ehleyr je započela istragu kako bi se otkrio krivac. Otkrila je da Worfov otac nije izdao Klingonce na Khitomeru. Za to je zapravo bio zaslužan Durasove otac Ja'rod, a Duras je bio taj koji je polagano ubijao K'mpeca, stavljajući mu otrov u hranu. Duras ju je ubio prije nego je te dokaze odnijela Picardu. Worf i Alexander pronašli su K'Ehleyr, koja je još umirala od uboda zadobivena nožem. Kada je stavila Alexanderovu ruku na Worfovu, prošaptala je da ju je ubio Duras. Worf je izveo ritual smrti pred Alexanderom i rekao mu ''Ako nikad prije nisi vidio smrt, gledaj sad i zauvijek zapamti''.

Pobješnjeli Worf je odmah nakon rituala otišao kod Durasa, tražeći pravo osvete, kako je određeno zakonom. Iako je Duras bio jedini koji je mogao sprati sramotu sa imena Worfove obitelji, Worf ga je ipak ubio, kako bi osvetio svoju ljubav. Pošto je K'Ehleyr bila mrtva, Worf je Alexanderu potvrdio da mu je otac.

Durasova smrt je omogućila Gowronu da postane novi kancelar. To ipak nije spriječilo izbijanje građanskog rata, krajem 2367., kada je Durasova kuća, zajedno sa saveznicima i pristašama, napala položaj kancelara Gowrona.

Worf je osjećao da mu je sada mjesto s njegovim narodom, pa je dao ostavku u Zvjezdanoj floti i pridružio se Gowronovim snagama u borbi protiv snaga Durasove obitelji. Worfov se utjecaj u ratu pokazao važnim, jer je svog brata Kurna, koji je bio zapovjednik flote brodova, nagovorio da se pridruži Gowronovoj floti. Zvjezdana flota mu je pomogla bez da se direktno umiješala, kada je otkrila da Durasova kuća prima potporu od Romulanaca. Uz pomoć federacijske flote romulanska intervencija je spriječena, što je omogućilo Gowronu da brzo završi rat i zadrži mjesto kancelara. Kao zahvalu za Worfovu pomoć, Gowron je njegovoj Kući vratio čast, a njegovom bratu Kurnu je dao mjesto u Vrhovnom vijeću. Worfu je dao na milost i nemilost život Durasova nezakonita sina Torala, ali Worf nije mogao ubiti nevina dječaka, pa ga je pustio i vratio se u Zvjezdanu flotu.

Kasnije je Helena Roženko došla na Enterprise, kako bi preuzela skrbništvo nad Alexanderom. Unatoč nekim poteškoćama, Worf je dopustio svom sinu da ostane na Enterpriseu, kako bi zajedno mogli živjeti.

2369., dok je Enterprise bio spojen na Deep Space 9, Worf je upoznao Iridijanca Jagloma Shreka. Shrek mu je rekao da Mogh možda ipak nije poginuo na Khitomeru, nego da živi u zarobljeništvu u romulanskom zarobljeničkom logoru. Ako bi ta činjenica bila istinita, nanijela bi sramotu Worfu i Alexanderu, koju bi još nosile tri iduće generacije, jer bi se pravi ratnik borio do smrti, i ne bi dopustio da ga nečasno zarobe Romulanci. Potpomognut savjetom Date i Deanne, Worf je odlučio pronaći Shreka da ga odvede do sektora Carraya, gdje se nalazio logor.

Na površini planeta, Worf je sreo L'Kora, koji je sada bio starac. Nakon što se Worf predstavio kao Moghov sin, L'Kor mu je rekao da mu je otac poginuo na Khitomeru, te da se mnogo zarobljenih iz Khitomera nalazi u ovome logoru. Worf je pokušao osloboditi zarobljenike, ali su se vođe tome usprotivili i zarobili Worfa. Unutar logora, Worf je otkrio da Klingonci i Romulanci žive zajedno u skladu. Na žalost, zbog izolacije su Klingonci zaboravili svoje običaje i svoju čast. Vidio je da mladi Klingonac Toq koristi ratno oružje gin'tak kako bi orao zemlju. Upoznao je i mladu djevojku Ba'el, koja nije znala ništa o svom nasljeđu, a ni o Khitomerskom pokolju. Kada je Worf klingonskim vođama priopćio da su Carstvo i Federacija sada u savezništvu, vođe su se smijali u nevjerici. Da sa smiri, Worf je izveo ritual Mok'bara izvan logora. Svi mladi Klingonci su ga gledali s divljenjem, a dok im je pričao priče o Kahlessu, Ba'el se zaljubila u njega. Unatoč pokušajima njezine majke Gi'ral da ju spriječi, Ba'el se složila pobjeći s Worfom. Tada je otkrio da je Ba'el polu-Romulanka. Tokath, romulanski zapovjednik logora, bio je njezin otac. Worf je pitao Gi'ral zašto se udala za Romulanca, a ona mu je objasnila da je željela zaboraviti gubitak svog muža na Khitomeru. Worf je ostao na planetu, i nastavio svoj utjecaj na klingonsku mladež. Naučio je loviti s Toqom, a nakon što su uhvatili životinju, poslužili su ju u glavnoj dvorani za vrijeme proslave. Tokath je došao i užasnut nad tim prizorom, uperio je fazor u Worfa. Toq, L'Kor i Ba'el su blokirali Tokathu put, pa je Worf uspio pobjeći i vratiti se na Enterprise.

Iako je utjecao na Klingonce na Carrayi IV, to ga je prisililo da preispita svoja uvjerenja. Kako bi obnovio svoju vjeru, odlučio je posjetiti špilje na Borethu, i tamo dozivati Kahlessa. Kada je već odustao, vrhovni klerik Koroth ga je zamolio da proba još jednom. Prilikom ovog pokušaja, Kahless se pojavio pred njim! Činilo se kao da se Kahless vratio, kako bi ponovno vladao Klingonskim Carstvom. Unatoč tome što mu je Kahless točno ispričao kako je iskovao svoj bat'leth, što su jedino još znali klerici na Borethu, kako mu se ukazao u prvoj viziji i pošto je prošao kroz trikordersko skeniranje, Worf još uvijek nije vjerovao da je to pravi Kahless. Gowron je tvrdio da ovaj Kahless ne bi mogao potvrditi ni jednu od svojih legendarnih borbi, izazvao ga je na dvoboj, koji je Kahless izgubio. Kahlessov poraz je natjerao klerike da priznaju kako je ovaj Kahless klon. Worf je uspio klonu osigurati mjesto cara u Carstvu. Nitko nije bio car stoljećima, pa je to bila velika ceremonija, ali je Worf ipak smatrao da je Klingonsko Carstvo s vremenom napustilo Kahlessova naučavanja, pa bi njegov klon mogao donijeti daljnju stabilnost Carstvu.


Ostale misije na Enterpriseu-D

Kada je Enterprise bio blizu sustava Beta Renner, u Worfu se privremeno nalazilo energijsko biće iz obližnjeg oblaka. Biće je kasnije prešlo u dr. Crusher, koja je pokušavala otkriti što je s Worfom.

Worf je bio dio istraživačkog tima, koji je pošao istražiti Ikonijske dveri, locirane na planetu u Neutralnoj zoni, što će mu se pokazati korisnim za njegovu misiju da uništi druge Ikonijske dveri, koje su se nalazile u kvadrantu Gama. Worf je također bio dio tima koji se teleportirao na planet Theta 116 VIII, gdje su svjedočili odvijanju radnje iz novele ''Hotel Royale''. Worf je imao ulogu jednog od stranaca spomenutih na kraju novele.

Kada je Roga Danar pobjegao iz Enterpriseovog zatvora da bi se vratio na Lunar V, Worf je bio vođa tima osiguranja, koji je bio zadužen da ga privede. Roga je uspio izbjeći sve zapreke do hangara sa šatlovima. Worf se hrabro borio kako bi ga spriječio da pobjegne, ali se ipak nije mogao nositi genetički poboljšanim Rogom.

Worf je pomogao Geordiju da pita Christy Henshaw hoće li s njim izaći na spoj. Dok je on savjetovao Geordija, Enterprise je pokupio Zalkonijanca, koji je bio u posljednjim stadijima evolucijske promjene. Pošto je patio od gubitka pamćenja, posada ga je zvala John Doe. Kada ga je Worf pokušao spriječiti da ukrade šatl, John Doe je iz sebe u samoobrani odaslao energijski udar. Taj udar je za Worfa bio fatalan, pa ga je medicinski tim proglasio mrtvim. Međutim, John Doevi čudni preobražaji zaliječili su Worfovu ozljedu i on se vratio u život.

Kada je Borg napao Federaciju, Worf je pokušao zaustaviti njegovo napredovanje. Bio je član tima koje je trebao spriječiti Borga da dođe do Wolfa 359. On je aktivirao deflektorsku zraku, koja će onesposobiti kocku. Iako Enterprise nije bio u stanju doći do Wolfa 359 da sudjeluje u bici, uspjeli su sustići kocku kod Zemlje, gdje su Worf i Deana uspjeli zarobiti Locutusa. Pomoću Locutusa, Enterprise je uspio uništiti kocku pred samom Zemljom. Worf je kasnije rekao da je potpuno bio siguran u takav završetak, kakvi su i završeci u pričama o drevnim ratnicima. Dok je Enterprise nakon borgovskog upada bio na prepravku, Worf je našao vremena da posjeti svoje roditelje, koji su mu pripravili njegovu najdražu hranu, krvavu pitu od rokega.

Worf je pomogao da se razotkrije Ardra, jer je ona zapravo bila varalica koja je pokušala steći vlast nad Ventaxom II, unatoč tome što je pokušala uvjeriti Worfa pretvarajući se u Fek'Ihra. Tjedan dana kasnije, Enterprise je naletio na energijsko polje, koje ga je odbacilo od planeta klase M, koji je bio nastanjen ksenofobičnim Paksancima. Energijsko polje je služilo da svjedocima obriše sjećanje na planet. Međutim, Worfova kirurški izmijenjena ruka je dokazala da se nešto dogodilo na paksanskom matičnom planetu, i da im je netko namjerno obrisao sjećanje na taj događaj. Da udovolje Paksancima, posada se složila da im obrišu sjećanje na njihov planet, ali da ovaj put ne ostanu nikakvi dokazi. Mjesec dana kasnije, Enterprise je zaglavio u Tykenovu procjepu, dok je posada pokušavala pronaći nestali USS Brattain. Ludilo i strah koje je prouzročio boravak u Tykenovu procjepu, skoro su naveli Worfa da se ubije svojim bat'lethom.

Kada je arheologinja Vash došla na Enterprise, Q je Picarda pokušao naučiti ljubavi Stvorio je simulaciju Robina Hooda, gdje je Worf je bio obučen kao Will Scarlet. Iživciran što Geordi svira na svojoj mandolini, i što ga je ozlijedio Sir Guy, Worf je uzeo Geordijevu mandolinu i razbio ju o zemlju. Sarkastično se ispričao što mu je uništio mandolinu. Simulacija je prekinuta, nakon što su Robin Hoodovi veseljaci provalili u dvorac šerifa od Nottinghama. Worf je pomogao admiralici Norah Satie da otkrije koji su članovi posade špijuni. Satie je provjeravala J'Dana, Simona Tarsesa i kapetana Picarda. Nakon što su Picard i Tarses oslobođeni krivnje, Worf joj se ispričao zbog nevolja koje je stvorio. Međutim, Picard ga je podsjetio kako može biti teško otkriti zlikovca.

Kada je prerušeni Sataranac Kieran MacDuff plazmenom energetskom zrakom promijenio pamćenje posade i memorije računala, uključujući i Datinu, Worf je privremeno preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom, jer su ga promjene u pamćenju uvjerile da on ima najveći čin.

Jednog dana, dok je provodio inventuru, na Worfa je pao spremnik za teret, koji je ozlijedio njegovu kralježnicu, tako da je Worf ostao paraliziran. Nije imao volje da živi kao paralizirani Klingonac, pa je zamolio svog sina da na njemu izvrši Hegh'bat, ritualno ubojstvo. Worf se predomislio, jer su se tome protivili Riker, Deanna i dr. Crusher, a njegov sin nije dovoljno poznavao klingonsku kulturu da bi mogao izvršiti ritual kako treba. Dopustio je doktoru Tobyju Russelu da na njemu izvrši opasnu eksperimentalnu operaciju zamjene oštećenog kralješka. Operacija nije uspjela, a Worf je proglašen mrtvim.

Međutim, u klingonskoj fiziologiji svaki organ ima zamjenski, koji se aktivira kada se dogodi ozljeda na prvome. Worfov se zamjenski kralježak aktivirao, te je oživio. Trebalo je vremena, ali Deanna i Alexander pomogli su mu da se potpuno oporavi.

Dok je posada Enterprisea nadograđivala senzorsku mrežu, bića na bazi solanogena su otela Worfa, Rikera, Kaminericu, Edwarda Haglera, Sariel Rager i Geordija, kako bi izvodila čudne pokuse nad njima. Pošto su bili oteti dok su spavali, mnogi su se počeli prisjećati slika koje su vidjeli za vrijeme pokusa. Worf se prisjetio jedne slike, dok je išao na šišanje. Kad je vidio kakve će škare Mot koristiti, to ga je podsjetilo na oštricu koja ga je sondirala. Kako bi se otkrili tuđinci, Worf je predložio da se na Rikera pričvrsti uređaj za praćenje, pa kada ga ponovno otmu, moći će locirati tuđince.

2369., admiralica Alina Nehajeva regrutirala je Worfa za tajnu misiju na kardasijski planet Celtris III. Flotina obavještajna služba je otkrila izboje potprostornog zračenja u theta-pojasu na planetu, što je upućivalo na postojanje metagenskog oružja. Worf, Picard i dr. Crusher su bili poslani na planet da to istraže. Picarda je na planetu zarobio gul Madred, a Worf i dr. Crusher su se vratili na Enterprise, gdje su informirali kapetana Jellica o situaciji.

2370., Worf i Riker su pomogli Borgovoj radilici Hughu da spasi Picarda, Deannu i Geordija od Lorea i Date, kojeg je Lore kontrolirao pomoću čipa za emocije. Par tjedana kasnije, kada je Picarda i Rikera zarobio Arctus Baran, Data je preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom. Nakon što je otvoreno iskritizirao Datine sposobnosti zapovijedanja brodom, Worf je našao utočište na Vulkanu. Tamo je uspio steći disciplinu i potisnuo je svoje nasilne klingonske osjećaje. Romulanka Tallera, koja je bila prerušena u Vulkanku, sastavila je Kamen iz Gola, i pokušala njime ubiti Worfa, Picarda i Rikera. Da Worf nije imao kontrolu nad sobom, telepatska energija koja bi ga pogodila iz Kamena, bi ga sigurno ubila. Worf se kasnije ispričao Dati, jer je kritizirao njegovo zapovijedanje brodom, a i čak mu se ponudio da se nekad pobrine za Točkicu.

Dok je 2370., Worf istraživao planet primitivnih Boralanaca, prerušen u Boralanca, bio je šokiran kada je vidio svog polubrata Nikolaja da je prekršio Prvu zapovijed. Worf je iznimno poštovao Prvu zapovijed, ali je otkrio da je Nikolaj postao povezan sa Boralancima i više nego što je trebao biti. Nikolaj je imao dijete sa Boralankom Dobarom, i odnosio se vrlo zaštitnički prema Boralancima u selu. Iako su Nikolajevi postupci spasili Boralance, čiji je planet polako postajao nenaseljiv, jer mu se atmosfera raspršivala, trebali su se iskoristiti svi holodeci na Enterpriseu i ogromna količina energije, kako Boralanci ne bi otkrili da ih se preseljava s njihovog umirućeg planeta. Dok je Enterprise iskrcavao seljane na Vaccu VI, Worf i Nikolaj vodili su ih kroz holografski krajolik, koji se izmjenjivao kako bi se činilo da su došli u novi dom. Energija je polako počela slabjeti, pa su holografske slike sve teže zadržavale koheziju. Kada su se na holografskoj vodi počeli pokazivati dijelovi holodeka, Worf je objasnio seljanima da su to LaForgeovi znakovi, koji su znak sreće. Svi seljani su s preselili u novi dom, upravo nakon što je energija do kraja iscrpljena, a holodek se ugasio.

Iste godine, kada se posada Enterprisea zarazila Barclayevim sindromom protomorfoze, Worf je bio jedan od prvih koji je počeo deevoluirati. Deevoluirao je u klingonskog pretpovijesnog otrovnog grabežljivca, a nakon što je dr. Crusher poprskao otrovom, počeo je divljati brodom, ubio je zastavnika Derna i pokušao se pariti sa Deannom Troi, koja je deevoluirala u biće slično vodozemcu.

2371., promaknut je u zapovjednog poručnika, a ubrzo nakon toga uništen je Enterprise. Brod je uništila grabljivica Lurse i B'Etor kod Veridiana III.


Služba na Deep Space 9-u

Dok je čekao premještaj nakon uništenja Enterprisea, Worf je uzeo produženi dopust iz Flote, kako bi odlučio što će raditi dalje u životu. Alexandera je vratio na Zemlju kako bi živio sa njegovim roditeljima, a zatim je otišao provoditi vrijeme u samoći u samostanu Boreth.

Za to vrijeme, na drugoj strani Federacije, kapetan Sisko i posada DS9 imali su problema s Klingoncima koji su bili prisutni na postaji. Kada je 2372. godine, tijekom klingonske invazije na Kardasijsku Uniju, Federaciji zaprijetio raskid saveza sa Klingonskim Carstvom, Sisko je naveo da ''Jedini ljudi koji mogu razumjeti Klingonce… su Klingonci''. Bilo je vrijeme da Sisko u pomoć pozove Worfa.

Worf je još jednom postao umješan u međuplanetarnu politiku, pošto je Federacija pokušavala zaustaviti rat između Klingonaca i Kardasijanaca. Za Federaciju je najbolja veza s kancelarom Gowronom bio upravo Worf, pa je dogovoren sastanak između njih. Gowron mu je predložio da podnese ostavku u Floti te da mu se pridruži u ratu protiv Kardasijanaca. Worf je znao da je ovaj rat pogreška, te da bi se to protivilo načelima Federacije.

Klingonci nisu uspjeli zarobiti pripadnike kardasijske vlade, jer im je Federacija pružila utočište na DS9. Bijesni Gowron je povukao Khitomerski sporazum i tako su Klingonci ponovno postali neprijatelji Federacije. Worf je razmišljao o tome da se povuče iz Flote i da pristupi službi na nekoj krstarici Niberitskog Saveza. Sisko ga je saslušao i znao je u kakvoj se poziciji nalazi, pa mu je ponudio mjesto strateškog operacijskog časnika, što je Worf prihvatio.
Kada je 2372. kardasijska organizacija Istinski put sabotirala USS Orinoco, Worf, Kira, Sisko, Jadzia i O'Brien su ostali zatočeni u teleporterskom međuspremniku broda. Međutim, Odo i Michael Eddington su njihove teleporterske otiske uspjeli prebaciti u postajino računalo. Osobni podaci su prebačeni u holodek, gdje su Bashir i Garak sudjelovali u holoprogramu. Worfovi podaci su bili prebačeni u hololik Duchampsa.


Misije na USS Defiantu

Kad god Sisko nije zapovijedao Defiantom, Worf je ispunjavao tu dužnost. Prva misija kojom je zapovijedao, bila je istraživačka misija koju je vodila znanstvenica Lenara Kahn. Trilski istraživački tim pokušao je stvoriti prvu stabilnu umjetnu crvotočinu u Federaciji. Worfa nije zanimalo zapovijedanje istraživačkim misijama, jer je tvrdio da su za njega uzbudljiviji zadaci.

Dok se Defiant nalazio pokraj plinovitog diva, kako bi ispratili Quarka da nastavi pregovore sa Karemcima, došli su Jem'Hadari i otvorili vatru na Defiant i karemski brod, kao kaznu za izdaju. Sisko je tijekom napada bio ozbiljno ozlijeđen, pa je Worf preuzeo zapovjedništvo nad Defiantom. Otišao je zapovijedati u strojarnicu, budući da su most uništili Jem'Hadari. Posada u strojarnici, a posebno Muniz i Stevens, nije navikla slušati Worfove autoritarne zapovijedi, pa ga je O'Brien posavjetovao da pristupi mnogo interaktivnijem načinu zapovijedanja. Naviknuti na takav način primanja zapovijedi, Muniz i Stevens su mogli razviti plan kako uništiti Jem'Hadare. Defiant je prilagodio glavni deflektor, i uništio Jem'Hadarski brod.

U izvanrednoj misiji, Defiant je bio pratnja kardasijskim teretnjacima, koji su morali prijeći preko teritorija koji su okupirali Klingonci. Pratnju su napali klingonski ratni brodovi, koji su se neprestano skrivali i otkrivali. Worf je naredio paljbu na idući brod koji se otkrije, ali je taj brod bio klingonski transporter civila, kojeg je Defiant uništio. Klingonski odvjetnik Ch'Pok zahtijevao je da se Worfu odredi kazna u Klingonskom Carstvu. Federacija je uspostavila prijeki sud u kojem je admiralica T'Lara bila sutkinja, kapetan Sisko obrana, a Ch'Pok tužilaštvo. U međuvremenu je Odo otkrio dokaz da na transporteru nije bilo civila, jer su svi bili odavno mrtvi, pa je T'Lara Worfa razriješila krivnje. Nakon suđenja, Worf je zaključio kako je teško biti zapovjednik, a Sisko mu je odgovorio ''Čekajte tek kada budete imali četiri ''čvarka'' na ovratniku''.

Tijekom trajanja drugog Federacijsko-Klingonskog rata, Odo je posumnjao da je Gowron zamijenjen Mjenjolikom. Kako bi utvrdili je li to istina, Stožer Zvjezdane flote je odredio da kapetan Sisko bude vođa tima (u kojemu je bio i Worf) koji je trebao razotkriti Mjenjolika. Tim se prerušio u klingonske ratnike, i ubacio u Red bat'letha. Plan im je bio postaviti polaronske emitere, zbog čega bi Mjenjolik bio prisiljen promijeniti oblik. Worfu je bio teško podučiti tim da se ponašaju i djeluju kao Klingonci. Sisko mu je pomogao da se usredotoči, pa je naposljetku tim uspio. Plan je išao dobro, pa je Sisko odlučio postaviti polaronski emiter. Međutim, prije nego što je uspio aktivirati emiter, prepoznao ga je Martok, glavni vojni savjetnik i nadzornik invazije na Kardasijsku Uniju. Cijeli tim je otkriven i strpan u zatvor. Dok su boravili u zatvoru, objasnili su Martoku njihovu misiju. Martok im je priznao kako i on sumnja da je Gowron Mjenjolik, ali je samo čekao previ trenutak da ga razotkrije. Polaronski emiteri bili su uništeni, pa je Worf zaključio da je jedini način da ga se razotkrije - ako mu prolije krv. Martok ga je pustio, a Worf se našao u okršaju sa Gowronom. Gowronovo klingonsko ponašanje i pokazivanje časti uvjerili su Oda da nije Gowron Mjenjolik, već Martok. Nakon što su ga klingonski ratnici ubili, otkriveno je da mu je zadatak bio destabilizirati odnose između Federacije i Klingonskog Carstva. Zahvaljujući Worfovoj pomoći u ukazivanju svima da je pravi neprijatelj Dominij, obnovljen je mir između Federacije i Klingonaca.

Nekoliko mjeseci kasnije, Defiant je bio na zadatku da sa Kardasije 1 Kuglu vremena vrati na Bajor. Međutim, putnik na Defiantu, Arne Darwin, imao je druge planove i iskoristio je Kuglu kako bi se vratio u 2268. godinu. Darwinov plan bio je ubiti kapetana Kirka i spriječiti triblove da zaposjednu Klingonsko Carstvo. Dok su tražili Darwina na postaji K-7, Worf, Odo, Bashir i O'Brien susreli su Klingonce unakažene augmentskim virusom iz 22. stoljeća. Kada su Bashir i O'Brien upitali Worfa, kako ti Klingonci sliče ljudima, Worf im je odgovorio da Klingonci o tome ne razgovaraju sa ne-Klingoncima. Posada je zarobila Darwina, upropastila njegov plan i uspješno se vratila u sadašnjost.


Aktivnosti tijekom Dominijskog rata

2373., Garak je primio kodiranu poruku od svog oca, Enabrana Taina. Obavijestio ga je kako je preživio bitku u maglici Omarion, ali ga je zarobio Dominij u Gami. Garak je uvjerio Siska da ga pusti u područje Dominija uz Worfovu pratnju. Worf je odlučio skloniti se u maglicu kako ih ne bi otkrio neki dominijski brod. Odluka se pokazala lošom, jer se u maglici nalazila prva dominijska invazijska flota, koja se spremala napasti kvadrant Alfa. Worf je znao da planiraju proći kroz crvotočinu i da bi odmah počeo rat. Prije nego ih je flota zarobila, Worf je preko komunikacijske postaje kroz crvotočinu, kapetanu Sisku uspio poslati poruku o nadolazećoj invaziji.

Worf i Garak odvedeni su u zarobljenički logor 371, gdje su susreli Taina, pravog generala Martoka i pravog Juliana Bashira. Bashir je bio zarobljen mjesec dana prije, a na DS9 bio je zamijenjen Mjenjolikom. Znali su da trebaju pobjeći iz logora, kako bi upozorili posadu DS9 na Mjenjolika. Tain je uskoro u logoru umro zbog bolesti, a Garak je uspio razviti plan kako prilagoditi njegov transmiter, kojim bi mogao upravljati šatlom u orbiti. Transmiter je zapeo u urušenom dijelu tajnog hodnika, pa se Garak morao suočiti sa svojom akutnom klaustrofobijom kako bi uspio progurati transmiter. Worf i Martok pohvalili su Garakovu hrabrost, navodeći da ''Nema većeg neprijatelja od vlastitih strahova''. Zarobljenici su pobjegli, i upozorili DS9 na Mjenjolika. Kira je ubila Mjenjolika prije nego što je uspio uništiti zvijezdu Bajor.

Od tada pa do kraja godina, Dominij je svaki tjedan slao flote kroz crvotočinu u pomoć Kardasijancima. Zvjezdana Flota je odlučila minama blokirati izlaz kroz crvotočinu. Sisko je zadužio Kiru i Worfa da razviju samoreplicirajuće mine, koje bi morale biti postavljene oko izlaza crvotočine prije nego budu aktivirane. Snage Zvjezdane flote bile su onemogućene pomoći u postavljanju mina oko izlaza, pa su to morali učiniti Defiant i Rotarran za samo jedan dan. Weyoun se približio postaji sa 300 dominijskih i kardasijskih brodova, ali je Sisko odbio ultimatum o predaji. Čuvši taj odgovor, gul Dukat je otvorio vatru, i započeo bitku za Deep Space 9, a ujedno i Dominijski rat. Dominijska vatra nije bila učinkovita protiv štitova postaje, pa je Worf, koji je zapovijedao oružjem postaje, uspio uništiti 50 brodova. Rotarran je štitio Defiant kako bi mogao do kraja postaviti mine. Kada je minsko polje postavljeno, a postaja nadjačana, Sisko je naredio svim pripadnicima Flote da se evakuiraju. Nakon što je Dominij osvojio postaju, Worf je dodijeljen na Rotarran kao prvi časnik.

Za razliku od Zvjezdane flote, Worf je, kao pravi ratnik, uvidio kada treba napasti Dominij. U napadu su sudjelovali Defiant i Rotarran. Defiant je zavarao tri dominijska napadačka broda, što je iskoristio Rotarran, otkrio se, i pomogao Defiantu uništiti sva tri broda. Međutim, oba su broda opozvana natrag do zvjezdane baze 375. Do sada je već i Worf počeo gubiti moral, jer se Federacija stalno povlačila pred Dominijem. Federacijsko-Klingonski savez očajnički je žudio za nekom pobjedom, što je Sisko dugo planirao. To je bila Operacija povratak, plan ponovnog zauzimanja Deep Space 9.

Sisko je uspio dobiti tri federacijske flote i jednu klingonsku, kada je primio obavijest da će minsko polje uskoro biti uklonjeno. Druga i Peta flota trebale su zauzeti postaju. Unatoč tome, Martok i Worf morali su uvjeriti Gowrona da pošalje neke brodove u borbu. Iako mu je trebalo puno vremena, Gowron je shvatio koliko je potrebno poslati pomoć, pa se složio i poslao brodove. Izvan Bajorskog sustava, federacijska flota je gubila bitku, jer su Kardasijanci Sisku postavili zasjedu, ali Worfove i Martokove snage umiješale su se u odlučujućem trenutku. Nanijeli su dovoljno štete dominijskoj floti, tako da je Defiant mogao probiti obranu. Defiant je uspio zauzeti postaju, a Savez je pobijedio u bici.

2375., Worf je uvidio opasnost Gowronove vladavine. Gowron se bojao Martokove rastuće popularnosti i razvio plan kako ga smijeniti i riješiti se potencijalne prijetnje. Počeo je slati Martoka na gotovo samoubilačke zadatke protiv dominijskih snaga, nadajući se da će neprestani porazi oslabiti Martokovu popularnost i osramotiti ga kao ratnika. Worf je uvidio da Gowron ugrožava integritet klingonskih snaga, pa je pokušao nagovoriti Martoka da se bori s njim za mjesto kancelara. Martok je odbio prijedlog, pa je Worf odlučio sam izazvati Gowrona. Optužio ga je da ima loše strategije, iskorištava svoj položaj kako bi osramotio Martoka, te da vlada nerazborito i kukavički. Nakon kratke borbe, Worf je Gowrona ubio. Imao je pravo postati novi kancelar, ali je vlast predao Martoku. Nakon završetka rata, Martok je predložio Worfu da bude federacijski ambasador u Klingonskom Carstvu. Worf je prihvatio, pa je napustio Deep Space 9, kako bi preuzeo svoju novu zadaću na Qo'noSu.


Služba na Enterpriseu-E

2373., Worfu je naređeno da preuzme zapovjedništvo nad Defiantom i pridruži se floti brodova koja je trebala presresti borgovsku kocku u sektoru 001, koja je bila na putu prema Zemlji. Defiant je bio teško oštećen, zajedno sa Bozemanom i Lexingtonom, ali je u taj trenutak došao Enterprise-E da pomogne u bici. Enterprise je preuzeo preživjele sa Defianta, uključujući i Worfa. Ponovno sa svojim starim prijateljima, Worf je pomogao uništiti kocku pomoću taktičke informacije koju im je rekao Picard. Nakon što je kocka uništena, Worf je otkrio da je iz nje izišla sfera koja se vratila u 2063. godinu, kako bi asimilirala Zemlju i spriječila prvi kontakt ljudi i Vulkanaca. Nakon što je sfera uništena, Worf je pomogao uništiti borgovski deflektorski odašiljač, tako da je Borg onemogućen u pokušaju da promijeni povijest.

2375., Worf je bio u federacijskoj koloniji na Manzaru, kako bi uspostavio novi način obrane protiv Dominija. Zato je bio u prilici da posjeti stare prijatelje na Enterpriseu, koji su u blizini bili na diplomatskoj misiji. Worf se nakratko pridružio svojoj staroj posadi kako bi razotkrio urotu admirala Doughertyja o preseljavanju Ba'kua sa njihovog planeta.

Worf je ponovno vidio svoje stare prijatelje prigodom vjenčanja Deanne i Rikera na Zemlji. Nakon ceremonije na Zemlji, i na putu prema drugoj ceremoniji na Betazedu, vjenčanje je odgođeno, nakon što su senzori Enterprisea otkrili pozitronsko zračenje iz sustava Kolarin. Pošto je posada otkrila da je izvor pozitronskog zračenja B-4, android tipa Soong, admiralica Janeway je iz Flotinog Stožera uputila Enterprise na Romul, gdje bi bili započeti mirovni pregovori sa novim romulanskim pretorom Shinzonom, koji je bio Picardov klon. Mirovna ponuda zapravo je bila zamka, a na kraju se posada Enterprisea, uključujući i Worfa, zajedno sa Romulancima, morala suočiti sa Shinzonom i Remancima. Worf je kasnije zaključio da su se Romulanci borili časno, zbog čega je vjerojatno počela blijedjeti mržnja prema njima.


Osobni interesi

Worfove odaje na Enterpriseu nalazile su se na 7. palubi, odjeljak 25, dok se 2370. nije preselio na 2. palubu u sobu 2713. Kada se Worf vjenčao sa Jadzijom, preselio se u njezine odaje, koje su se nalazile u stambenom prstenu, u odjeljku 25 alfa.
Za razliku od većine Klingonaca koji su pijani i prosti, Worf je jedan od odgovornijih i ozbiljnijih (unatoč tome što je posvojen i što je imao teško djetinjstvo). Uspio je mnogo naučiti o svom narodu kada je posjetio Qo'noS zbog prolaska kroz ritual Doba uzdignuća, a posebno je mnogo toga saznao od klerika sa Boretha. Klerici su Worfa podučili o povijesti Kahlessa, o vjeri i o pobjeđivanju.

Worf je bio u mogućnosti ispričati svoje znanje posadama Enterprisea i Deep Space 9, koji su znali vrlo malo o klingonskoj kulturi. Bio je jedan od nekoliko časnika Zvjezdane flote kojemu je, uz Flotina obilježja, bilo dopušteno nositi lentu preko odore, na kojoj je imao grb svoje obitelji. Stekao je mnoga znanja dok je pohađao Akademiju. Čak je naučio i ferengijska Pravila stjecanja.

Beverly Crusher je Worfa opisala kao krupnog Klingonca, koji se rijetko kad smije. Jadzia je rekla da je teško nositi se s njime, ali da je zapravo dobra osoba. Priznala je da kad se spominje nešto iz klingonske kulture, Worf bi odmah imao zamagljen i sentimentalan pogled.

Nikolaj ga je smatrao savršenim, jer nikad nije bio divlji i neposlušan. Worf je bio nepovjerljiv prema telepatima, jer se uz njih osjećao nelagodno. Stekao je reputaciju osobe koja nema smisla za humor, što su posebno iskorištavali Jadzia i Martok, jer su se uvijek mogli našaliti na njegov račun. Međutim, poricao je svoj nedostatak humora, tvrdeći da je na Enterpriseu bio vrlo zabavan. Jadzia mu je na to odgovorila da je Enterprise zacijelo bio jedan dosadan brod.

2370., Worfu su se počeli posebno sviđati zemaljski kolači. Najdraže su mu bile torte koje su na sebi imale preljev od čokolade ili mentola. Worf je na DS9 za svaki doručak jeo gagh sa nepoznatom namirnicom.

Bio je stručnjak u rukovanju sa svojim bat'lethom, ali i mek'lethom. Na Forcasu III je pobijedio u turniru borbe bat'lethima samo dan prije svog rođendana. Dok je svog sina Alexandera podučavao pokrete bat'lethom, bat'leth je opisao kao produžetak tijela.

Worf je vodio satove Mok'bare, koje su dr. Crusher i Deanna počele redovito pohađati. Vodio je nekoliko vrsta Mok'bare, ovisno o težini izvođenja, kao što su stupnjevi za početnike ili za iskusne.

Sudjelovao je u kartanju pokera na Enterpriseu, koje se održavalo redovito svaki tjedan.
U holodecku je se Alexanderom boravio u programu Deadwood, gdje je bio šerif koji je trebao uhititi Elija Hollandera. Kada je jedan od Datinih eksperimenata pošao krivo, svi hololikovi u programu dobili su izgled Date, zajedno sa njegovim osobinama, refleksima i snagom. Što je bilo najgore, u holodecku nije bilo sigurnosnih mjera. Alexandera je oteo Frank Hollander, pa je Worf dogovorio razmjenu talaca. Frank se složio samo ako se Worf suoči s njime u dvoboju na trgu. Worf je preživio dvoboj, obrnuvši polje sile.


Ljubavne veze

K'Ehleyr

K'Ehleyr je bila Worfova prva partnerica i majka njegova jedinog djeteta, Alexandera. 2365., je započeo vezu s njom. Kada ju je pokušao nagovoriti da prođu kroz klingonski ritual parenja, K'Ehleyr je odbila rekavši mu da joj ne spominje te klingonske gluposti. Kasnije su se razdvojili.

Kada ju je Duras ubio, Worf je tražio pravo na osvetu, i ubio ga u borbi bat'lethima. Jedna od posljedica toga bio je Gowronov dolazak na vlast.

Ba'el

Ba'el je bila kćer Romulanca Tokatha i Klingonke Gi'ral, koja je živjela u romulanskom logoru na Carrayi IV. Njezin prvi kontakt sa vanjskim svijetom je bio 2369. godine, kada je Worf došao u logor. Zaljubila se u njega i zaštitila ga kada ga je Tokath htio ubiti, jer je utjecao na neke Klingonce koji su htjeli otići s planeta. Ba'el nije napustila planet, jer je znala da ju neće prihvatiti ni Klingonci ni Romulanci zbog njezinog klingonsko-romulanskog podrijetla.

Deanna Troi

Worf je izuzetno poštovao Deannu i vjerovao joj, pa ju je zamolio, ako jednom pogine, da se ona brine za Alexandera. 2370., Worf je zamolio Deannu da Alexanderu bude soh-chim (polusestra, kuma), što je ona rado prihvatila.

Njih dvoje su počeli romantičnu vezu, ali su je rane 2371. prekinuli.

Jadzia Dax

Jadzia Dax je bila prva Worfova supruga. Njih dvoje su u početku postali dobri prijatelji, jer je Curzon shvaćao i volio klingonsku kulturu. Kada su se prvi put susreli u Quarkovom baru, Worf je odmah prepoznao da je ona Curzonova nasljednica, čije je ime proslavljeno među Klingoncima. Jadzia mu je na klingonskom odgovorila da je ona mnogo zgodnija od Curzona. Međutim, tada je Worfa omeo Drex, koji je pokušao prouzročiti nevolju u baru. Worf je onesposobio Drexa, i oduzeo mu bodež, a Jadzia je u divljenju rekla za Worfa ''Dobar je''.

Jadzia mu je dala kopiju svog kalisteničkog programa, za kojeg je Worf mislio da je bio Curzonov. Zbog toga ga je Jadzia izazvala na borbu bat'lethima, u kojoj je izgubila.

Kada se Worf preselio u kabinu na Defiantu, Jadzia mu je dala svoju kolekciju klingonskih opera, i zahtijevala da ih pušta preko Defiantovog komunikacijskog sustava. Worf je prihvatio dar, kojeg je smatrao lijepim znakom pažnje. Najdraži operni pjevač mu je bio Barak'karan.

Zaljubio se u Jadziju rane 2373. godine. Sve je počelo kada je Quarkova bivša žena Grilka došla na postaju. Worf se na prvi pogled zaljubio u Grilku, ali nije mogao shvatiti kako se mogla udati za Ferengija. Jadzia mu je objasnila cijelu priču, pa je Worf pomalo i shvatio razlog udaje. Kako bi osvojio njezino srce, Worf je odlučio činiti djela koja nisu karakteristična za Klingonca. Zbacio je Morna sa njegove stolice i zahtijevao kriglu krvavog vina, a uz to je i vrijeđao Grilkina tjelesnog čuvara Thopoka. Pošto je čast Moghove kuće bila okaljana, Grilki nije dolazilo u obzir da se pari sa Worfom.

Odbijen od Grilke, odlučio je pomoći Quarku da osvoji Grilkino srce, ali je primio i savjet od Jadzije. Worf je koristio uređaj za kontroliranje i preko daljinskog kontrolirao pokrete Quarkovih udova. Quark je pobijedio Thopoka i osvojio Grilkino srce. Zatim su Jadzia i Worf imali vlastiti ritual parenja. Worf je poštovao tradiciju, i zahtijevao od Jadzije da se uda za njega, ali mu je Jadzia odgovorila da on nije tradicionalan čovjek.

Veza je imala nesiguran početak. Na njihovom prvom zajedničkom odmoru na Risi, Worf je bio ljubomoran na Arandis, zapovjednicu postrojenja na planetu i Curzonovu bivšu ljubavnicu. Iako mu je Jadzia objasnila da Arandis i Curzon nisu bili u vezi otkako je Curzon otišao s planeta, to nije spriječilo Worfa da se pridruži vođi Pascalu Fullertonu i njegovim Novim esencijalistima. Pomogao im je sabotirati Mrežu za kontrolu vremenskih uvjeta planeta Rise. Međutim, nakon što su razgovarali u četiri oka, Jadzia je pomogla Worfu da prijeđe preko svoje ljubomore i da aktivira sustav za kontrolu vremena, kojeg je deaktivirao Pascal Fullerton.

Kada je Dax od Siska saznala da Worf s Garakom ide u misiju traženja Enabrana Taina u kvadrantu Gama. Uzela je natrag njezine klingonske opere, kako bi ga motivirala da preživi zadatak u Gami.
ž
Kada je 2373. izbio Dominijski rat, Worf i Jadzia su premješteni, pa su se razdvojili. Dax je dobila zapovjedništvo nad Defiantom, a Worf je postao prvi časnik na Rotarranu. Jadzia je odlučila, kada Federacija ponovno osvoji DS9 i kada se svi opet vrate na svoje stare položaje, da će se onda udati za Worfa. To je Worfa držalo u entuzijazmu tijekom ranih dana rata. Dok je Zvjezdana flota bila demoralizirana zbog poraza Sedme flote u sustavu Tyra, Worf je mislio samo na to kako će ritual žrtvovanja targa biti nakon vjenčanja, iako je tradicija nalagala da bude prije vjenčanja. Martoku je dosađivao time, otkako su napustili DS9. Međutim, bio je zabrinut za Jadzijinu sigurnost, kada je njezin simbiont bio ozlijeđen zbog eksplozije blizu planeta klase M u maglici od tamne tvari. Kada ju je Rotarran spasio, Worfu je laknulo tek kada se oporavila od ozljeda.

2374., nakon ponovnog dolaska DS9 u ruke Federacije, Dax i Worf su odlučili vjenčati se za tjedan dana. Sve što je Jadzia još trebala, bio je pristanak gospe Sirelle, gospodarice Martokove kuće, koja bi ih zatim vjenčala. Stvar se zakomplicirala kada ih je Sirella odbila vjenčati, jer nije htjela da tuđinka bude članica Martokove kuće. Dax je ustrajala u nastavku vjenčanja, a pobjesnjela Sirella rekla je da neće biti klingonskog vjenčanja. Dax je zamolila Siska da ih vjenča u bajorskom stilu, ali je bezvoljni Worf odlučio sve otkazati. Nakon što ih je Sisko malo ohrabrio, Jadzia i Worf su nastavili vjenčanje, koje je obavljeno u Quarkovu baru.

2374., glinn Lasaran, kardasijski kolaborator sa Federacijom, kontaktirao je sa Obavještajnom službom, pa je Worfu i Jadziji naređeno da se susretnu s njim blizu Pustinje i vrate ga na sigurno u Federaciju. Tijekom misije, Jadziju je ranilo jem'hadarsko energetsko oružje. Život joj je bio ozbiljno ugrožen zbog antikoagulativnih svojstava oružja, pa je Worf napustio Lasarana kako bi ju spasio od daljnje izloženosti jem'hadarskoj paljbi. Lasaran je poginuo, pa je Worf zbog toga kažnjen, a Sisko je sumnjao da će ikad dobiti zapovijedanje nekim brodom. Međutim, Worf nije požalio što je tako postupio.

Kasne 2374., Worf i Jadzia su odlučili postati roditelji, unatoč tome što bi bilo poteškoća, jer su klingonska i trilska fiziologija vrlo različite. Worf je već dokazao da je sposoban roditelj kada je čuvao O'Brienova sina, Kirayoshija. Jadzia je uz Bashirovu pomoć bila u mogućnosti začeti bez problema. Željela je na tome zahvaliti Prorocima, pa je posjetila bajorski hram na Promenadi. U hramu ju je napao i ubio gul Dukat, koji je bio opsjednut pah-utvarom, kako bi pokušao uništiti Kuglu u hramu.

Worf je 2375. vodio misiju u kojoj je zadatak bio uništiti dominijska brodogradilišta Monak. Napad je posvetio Jadziji, kako bi joj osigurao mjesto u Sto-Vo-Koru.


Obitelj

Jeremy Aster

2366., nakon što je majka Jeremyja Astera poginula u misiji, Worf je s njim izveo ceremoniju R'uustai, čime je Jeremy postao član Moghove kuće.

Alexander

Alexander je jedini Worfov sin, i unatoč tome što ga je Worf podučavao o klingonskoj kulturi, Alexander nije pokazivao zanimanje. Nakon K'Ehleyrine smrti, poslan je da živi sa svojim djedom i bakom na Zemlji. Roženkovi ga nisu mogli kontrolirati, pa se za godinu dana vratio svom ocu. Njih dvojica će na Enterpriseu većinu zajedničkog vremena provoditi u holodeku.

Alexander je trebao proći svoj prvi ritual Doba uzdignuća, ali je Worf shvatio da njegov sin ne želi postati ratnik. Susret sa K'mtarom (40-godišnji Alexander iz alternativne budućnosti) prisilio ga je da pusti Alexandera da izabere sam svoju sudbinu.

Nakon uništenja Enterprisea-D, Alexander je ponovno otišao živjeti na Zemlju kod Roženkovih. Kada je odrastao, odlučio je pristupiti klingonskoj vojsci, i na kraju je završio služeći na Rotarranu, Martokovu brodu. Kada se prijavio na dužnost, oslovio se kao Alexander Roženko, a ne kao Worfov sin. Zbunjeni Martok ga je pitao koja je to Roženkova kuća, ali mu je Worf rekao da je Alexander njegov sin. Martok i Worf bili su zabrinuti, jer se Alexander baš i nije slagao sa svojim sunarodnjacima. Alexander i Ch'Targh su se potukli, a kada se činilo da će Alexander izgubiti, naišao je Worf i razdvojio ih. Alexander je otkrio Worfu da mrzi to što se osjeća kao neželjeni sin, kojega se on želi što prije riješiti. Worf mu je objasnio da Jem'Hadari prema njemu neće biti milostivi, a ako se ne nauči boriti okretno i brzo, biti će ubijen. Nakon što se na Rotarranu Alexander za brodsku simulaciju zabunio da se stvarno događa, posada ga je proglasila brodskom budalom. Međutim, kada se dogodila prava borba, uspješno je zatvorio impulsni izbacivač plazme. Nakon pobjede u bici, Worf i Martok su zaključili da je dostojan da postane član Martokove kuće.

Kada se saznalo da će Alexander biti prebačen na krstaricu Ya'Vang, Jadzia je odlučila da vjenčanje nje i Worfa bude prije nego bude prebačen. Alexanderu je dopušteno da sudjeluje u Worfovoj mentalnoj i duhovnoj ceremoniji Kal'Hyah (klingonska momačka večer), zajedno sa Siskom, Martokom, Bashirom i O'Brienom. Unatoč tome što je Alexander Klingonac, izdržao je kroz ceremoniju isto koliko i Bashir i O'Brien.

Kurn

U Enterpriseovom drugom programu razmjene časnika, Worf se napokon ponovno združio sa svojim bratom Kurnom, kojega je posljednji put vidio kad se odselio na Khitomer. Razmjena časnika je Kurnu zapravo bila prilika da obavijesti Worfa kako je čast Moghove kuće došla u pitanje, jer je u Klingonskom Carstvu objavljeno da je njihov otac izdao Klingonce, davši Romulancima strateške informacije. Kada je Worf pred Vijećem pokušao opovrgnuti sramotu, Kurn je bio uz njega. Worf je odlučio prihvatiti sramotu, kako ne bi došlo do građanskog rata, ali je odlučio zatajiti svoje srodstvo sa Kurnom, kako bi očuvao njegovu čast.

Kada je završio klingonski građanski rat i Gowron postao novi kancelar, Kurn je dobio mjesto u Vrhovnom vijeću. Neko vrijeme činilo se da će se Moghova kuća uzdići i ponovno biti najjača na Qo'noSu, ali je Worf sve osujetio kada je odbio sudjelovati u klingonskoj invaziji na Kardasijance.

Bijesni Gowron je bacio sramotu na Moghovu kuću, izbacio Kurna iz Vijeća i nastavio rat bez Worfove pomoći.

Četiri mjeseca kasnije, nakon gubitka mjesta u Vijeću, Kurn je došao na DS9, tražeći od brata da izvedu ritual Mauk-to'Vor. Zaključio je da je ritual, koji je zahtijevao da ga Worf ubije, jedini način da vrati čast. Sisko mu je zapovjedio da na postaji neće izvoditi nikakve rituale ubojstva. Zbog toga je Worf svome bratu sredio operaciju kojom mu je promijenjen izgled, a i obrisano mu je pamćenje kako bi mogao početi život s novom obitelji i bez ikakve povezanosti s Moghovom kućom.

Martok

Worf je uvijek poštovao generala Martoka, čak i kad je bio zamijenjen Mjenjolikom. 2373., Worf je otkrio pravog Martoka u dominijskom zarobljeničkom logoru 371. Martok je bio prisiljen dnevno se boriti protiv Jem'Hadara u vježbama (u jednoj je izgubio oko), dok ga Worf nije zamijenio. Način na koji se Worf borio zadivio je Martoka koji je vjerovao da su Worfove borbe dostojne da ih se opjeva. Bashir ga je liječio, a Martok uvježbavao i bodrio za vrijeme borbe, tako da je Worf uspio pobijediti sve jem'hadarske vojnike, ali je sad na redu bio jem'hadarski Prvi, Ikat'ika. Worf, već ozbiljno ozlijeđen u prethodnim borbama, gubio je protiv Ikat'ike i htio mu je pustiti da ga ubije. U tom je trenutku doživio trenutak tova'doka s Martokom. Worf je još jednom uzmaknuo, ne dopuštajući Ikat'iki da ga pobijedi. Tada je Ikat'ika shvatio da će ga pobijediti samo ako ga jednostavno ubije, ali to ga više nije zanimalo. Ikat'ika je odbio dalje se boriti. Deyos, glavni Vorta u logoru, naredio je da se Ikat'iku pogubi jer nije ubio Worfa. U taj je trenutak Garak završio svoj transmiter, a zatim su se svi vratili na Deep Space 9.

Uz odobrenje Siska, Worfa i Gowrona, Martok je bio počašćen što je dobio čin zapovjednika klingonskih trupa na DS9.
Jednom prilikom Martok je s promenade bacio K'retoka, i priveden je u zatvor. Worf je uspio uvjeriti Siska da pusti Martoka iz zatvora, tvrdeći da je to bila disciplinska mjera, a K'retok i nije bio ozlijeđen.

Kada je Martok dobio zapovjedništvo nad IKS Rotarranom, zahtijevao je da mu Worf postane prvi časnik, a Jadzia znanstvena časnica. Njihova prva misija bila je pronaći nestalu krstaricu B'Moth. Prije Martokova zapovjedništva, posada Rotarrana doživjela je mnogo poraza od Jem'Hadara, tako da je bila demoralizirana do te mjere da su se smatrali osramoćenima i da su zatajili na dužnosti. Kada je Martok tijekom misije odlučio izbjeći okršaj sa jem'hadarskim brodom, posada je odlučila podići pobunu. Worf je odlučio pomoći Martoku, pa ga je izazvao na borbu, optuživši ga za kukavičluk. U borbi je Martok pobijedio Worfa, zadržao zapovjedništvo i stekao povjerenje posade. Zahvaljujući tomu, posada Rotarrana je postigla prvu pobjedu nad Jem'Hadarima i uspješno spasila posadu B'Motha. Umjesto da je kaznio Worfa, Martok mu je zahvalio shvaćajući njegovu dužnost kao vojnika Carstva. Ponudio mu je mjesto u njegovoj Kući, što je Worf prihvatio. ''Braća'' su zajedno brod sa demoraliziranom posadom preobratili u jedan od brodova kojemu se Klingonsko Carstvo najviše divilo.

Martok je bio izluđen Worfovom žudnjom za Jadzijom, pa je bio i više nego zadovoljan kada su Worf i Jadzia pripremali vjenčanje. Bio je prisutan na Worfovoj ceremoniji Kal'Hyaha, i bio je jedan od onih kojemu izdržati ceremoniju nije bio problem. Nakon Jadzijine smrti, Worf se zabrinuo da njezina smrt nije bila dovoljno časna da bi bila primljena u Sto-Vo-Kor. Trebao je postići pobjedonosnu bitku u njezino ime, a Martok mu je dao takav zadatak: uništiti dominijska brodogradilišta kod Monaka IV.

Kasne 2375., Worf je uzdignuo Martoka na mjesto kancelara kada je izazvao Gowrona na borbu. Nakon što je ubio Gowrona, mjesto kancelara prepustio je Martoku.


Prijateljstva

Posada Enterprisea

Worf je na Enterpriseu stekao mnogo prijatelja. Svoj drugi ritual Doba uzdignuća namjeravao je izvesti sam u holodecku, ali je Wesley okupio posadu koja je zatim bila prisutna Worfovu izvođenju rituala.

Kada je dr. Katherine Pulaski otkrila da Worf pati od rop'ngora, uspjela je to zatajiti pred Picardom. U znak zahvale, Worf je pozvao dr. Pulaski na klingonsku ceremoniju čaja, i čitao joj klingonsku poeziju. Pošto je zastavnica Sito Jaxa još uvijek pamtila sramotu koju je doživjela prije dvije godine na Akademiji, Worf ju je odlučio ohrabriti, pa ju je regrutirao za opasan zadatak na Kardasiji 1. Sito se sa zadatka nije vratila. Kada je Worf to čuo, pridružio se njezinim prijateljima na piću u Ten Forwardu.

Posada sa Deep Space 9

Worf se teško privikavao na život na Deep Space 9 otkako je došao. Kada je prvi put ušao u Quarkov bar, Quark ga je pitao želi li krvavo vino, jer je svaki Klingonac u Quarkovu baru naručivao krvavo vino. Kada ga je Worf zatražio sok od suhih šljiva, Quark se smijao u nevjerici. Worf nije s njim podijelio smijeh, pa mu je Quark poslužio sok. To će mu biti prvi od mnogo sukoba sa Quarkom ili bilo kojim Ferengijem.

Kada je Worf otkrio da Quark sudjeluje u nekom krijumčarskom poslu, bio je zbunjen zašto ga Odo nije uhitio. Nakon razočaravajućeg odgovora, Worf je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke. Kada je došla pošiljka prokrijumčarenog kristala, Worf je iskočio kako bi uhitio Quarka. Tada se Odo preobrazio i rekao mu da je ova operacija bila samo zamka. Odo je htio slijediti krijumčara i otkriti cijeli tarkaleanski krijumčarski lanac, ali zahvaljujući Worfu, morao se zadovoljiti samo uhićenjem posrednika.

Jednog dana, lopov je opljačkao Worfovu kabinu. Odov odgovor na pljačku je razočarao Worfa. Krađa se slučajno dogodila kada i štrajk u Quarkovu baru. Bashir i O'Brien su se kladili tko će ući u bar unatoč štrajku. Vidjeli su Worfa i kladili se da nikako neće ući u bar, jer je i tako rijetko svraćao kod Quarka. Šokiralo ih je kada su vidjeli da je Worf ušao, pa ga je O'Brien pokušao urazumiti. To mu je bio pogrešan potez koji je Worfa, O'Briena i Bashira odveo u zatvor. Worf je zaključio da, ako se želi prilagoditi životu na postaji, onda će živjeti izvan nje, u Defiantu. S vremenom se prilagodio životu na postaji, a čak si je i nabavio vlastito ferengijsko oštrilo za zube.


Alternativne stvarnosti

Kada je Enterprise-C iz 2346. kroz temporalni procjep došao u 2366., stvorio je alternativnu liniju u kojoj je Federacija ratovala sa Klingonskim Carstvom. Tada je Worf iznenada nestao, a njegov položaj je nadomjestila Tasha Yar koja je poginula 2364. godine.

U računalnoj izmišljotini koju je stvorio Barash za Rikera, Worf je imao ožiljak iz nepoznate borbe. Tako je Riker saznao da je sve izmišljotina.

Nakon što se vraćao sa turnira borbe bat'lethima na Forcasu III, Worf je naletio na kvantno izobličenje, gdje je u nekoliko alternativnih linija imao dublju ljubavnu vezu sa Deannom. U najmanje dvije linije njih dvoje bili su u braku i imali dvoje djece, Shannaru i Erica-Christophera Roženka. U jednoj liniji, Worf je imao čin zapovjednika i bio prvi časnik na Enterpriseu-D.

U Q-ovoj antivremenskoj liniji, Worf i Deanna bili su u ljubavnoj vezi, ali Deannina iznenadna smrt dovela je do razdora između njega i Rikera. Kasnije je postao član klingonskog Vrhovnog vijeća, a 2395. guverner klingonske kolonije H'atoria.

U alternativnoj liniji koju je stvorio Defiant kada se vratio 200 godina u prošlost, Jadzia i Worf bili su u braku i stvorili veliku obitelj, čiji su potomci imali važnu ulogu u koloniji. Kolonija je brojila 8,000 stanovnika, uključujući Yedrina Daxa i Brotu.

U alternativnoj liniji u kojoj je Sisko nestao prolaskom Defianta kroz crvotočinu, Worf je još uvijek imao prijatelje i utjecaj u Carstvu tijekom ranog 25. stoljeća.

U još jednoj alternativnoj liniji, Worf je 2410. ubijen na podu dvorane Vrhovnog vijeća, dok je njegov sin Alexander je mogao samo bespomoćno gledati.

02.04.2008.

Geordi LaForge

Puno ime: Geordi LaForge
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 16. veljače 2335.
Mjesto rođenja: Afrička Konfederacija, Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2353-2357
Čin: natporučnik
Zanimanje: Zapovjednik stroja USS Enterprise NCC-1701-E
Roditelji: Silva LaForge i Edward M. LaForge
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Braća i sestre: Sestra Ariana
Glumi ga: LeVar Burton

 

Geordi La Forge je na Enterpriseu-D služio kao zapovjedni poručnik i glavni inženjer, a na Enterpriseu-E također kao glavni inženjer, oboje pod zapovjedništvom kapetana Picarda. Unatoč tome što se rodio slijep, uvijek je na život gledao pozitivno i postigao je sjajnu karijeru.


Djetinjstvo

Geordi je rođen 16. veljače, 2335. godine u Afričkoj Konfederaciji, kao sin Silve La Forge i poznatog egzozoologa, zapovjednika Edwarda M. La Forgea. Rodio se slijep.
Kao dijete imao je nesređen život jer su mu oba roditelja radila u Floti. Cijelo djetinjstvo je proveo u pokretu, zajedno sa svojom sestrom Arianom, a njih dvoje su živjeli malo s jednim, a malo s drugim roditeljem. Sa svojim je ocem živio dok je vršio istraživanja u sustavu Modean, a kasnije sa svojom majkom na postaji blizu romulanske granice.
Negdje prije 2340., Geordi je bio zatočen sam u gorućoj zgradi, ali je spašen za dvije minute. To će kasnije pamtiti kao jedan od najstrašnijih događaja u svom životu.
2340., Geordi je dobio svoj prvi vizir, zahvaljujući kojemu je mogao prvi put u životu vidjeti, ali ne kao svaki normalan čovjek. Geordi je do 2353. pohađao srednju školu Zeframa Cochranea.


Akademija

Akademiju je pohađao između 2353. i 2357. godine. Najbolji je bio u strojarstvu, a idol mu je bio upravo Zefram Cochrane.


Karijera u Floti

USS Victory

2357. je kao zastavnik dodijeljen da služi na USS Victory, pod zapovjedništvom kapetana Zimbata. Kada je Victory 2362. godine istraživao nestanak federacijske kolonije na Tarchannenu IV, La Forge je na površini planeta pokupio parazita. Nakon pet godina, parazit se aktivirao i skoro ga transformirao u pripadnika nesvjesne vrste.
La Forge je prvi put upoznao kapetana Picarda tijekom inspekcijskog obilaska, malo prije službe na Enterpriseu. Za vrijeme obilaska, Picard mu je nevažno natuknuo kako učinkovitost šatlovih motora nije kako treba. Kasnije je saznao kako je Geordi cijelu noć proveo prepravljajući fuzijske potisnike. Picard je tada znao da će on biti jedan od najboljih članova posade.

USS Enterprise-D

Kormilar: 2364., došao je služiti na Enterprise-D kao kormilar, pod kapetanom Picardom. Njegova izuzetna sposobnost vida je primijenjena tijekom misije na onesposobljenom teretnjaku Batrisu. Podaci s vizira su preko vizualnog transmitera bili prebačeni na zaslon ekrana na mostu Enterprisea, tako da je posada mosta mogla vidjeti ono što vidi Geordi, i kako vidi. Veza je trajala dok se baza podataka nije ugasila.
Prvi veliki test za njegove zapovjedne sposobnosti ukazao se prilikom susreta s izuzetnim sustavom planetarne obrane u orbiti planeta Minosa. Timovi viših časnika s mosta bili su zatočeni na planetu, pa je Geordi izdao zapovijed da se Enterpriseov tanjur odvoji od broda i odvede na sigurno. Trup broda vratio se do Minosa, kako bi evakuirali posadu sa planeta. Dok se brod borio sa skrivenom sondom u orbiti, razvio je manevar koji je kasnije po njemu nazvan La Forgeov, namamivši sondu u atmosferu. U atmosferi je otkrio položaj sonde i uništio ju. U ovoj napetoj situaciji, pokazao je da ima sposobnost uspješno zapovijedati uplašenom posadom i odvesti ju u pobjedu.

Glavni inženjer: 2365., Geordi je promaknut u poručnika, i prebačen iz zapovjedne u operativnu diviziju, dobivši čin glavnog inženjera. Idućih nekoliko godina, postalo je očito da je taj prijelaz bio mudra odluka. Njegove tehničke i analitičke sposobnosti i suradnički zapovjedni stil bili su ono što je pristajalo jednom glavnom inženjeru na velikom brodu. 2366. promaknut je u zapovjednog poručnika.

Posebno kritična situacija dogodila se 2365., kada je glavno računalo Enterprisea bilo zaraženo ikonijskim računalnim virusom preko podataka iz brodskog dnevnika USS Yamata. Ti su podaci bili jedini korisni koji su bili preostali Enterpriseu nakon što je gubitak antimaterijskog spremnika uzrokovao eksploziju Yamata. Geordi je radio zajedno s Datom, čiji je pozitronski mozak isto bio zaražen. Na kraju su uspjeli naći rješenje i spasili Enterprise od uništenja.

Geordi je skoro poginuo kada je ostao zarobljen na planetu Galorndon Core, zajedno sa romulanskim centurionom Bochrom. Dvije godine kasnije je bio proglašen mrtvim, kada je bio slučajno skriven od neuspjelog romulanskog pokusa sa interfaznim skrivanjem. Kasnije je pronađen način kako da prestane biti skriven.

Geordi je uvidio i da ima nedostataka ako si pripadnik slavne inženjerske klase u Floti, kada ga je otela grupa Pakleda. Pakledi su se nadali da će od zarobljenog inženjera na jeftin način steći znanje o novim tehnologijama. Iako je bio ozlijeđen, na lak je način uspio izraditi plan pomoću kojega ga je kasnije spasila posada Enterprisea.

La Forge je služio kao privremeni Rikerov prvi časnik na USS Excaliburu, tijekom federacijske blokade romulanske flote koja je išla u pomoć Durasovim pristašama. Iskoristio je brodski tahionski sustav kako bi otkrio skrivene romulanske brodove.
Njegova majka Silva poginula je 2370. kao kapetanica USS Here. Zbog žalosti nije slušao Picardove zapovijedi, a i skoro je poginuo kada je pokušao spasiti svoju majku, koja je zapravo bila slika u njegovom umu stvorena od tuđinaca koji su tražili pomoć.
2371., dok su Geordi i Data istraživali razloge napadnutog opservatorija Amargosa, Geordija je onesposobio dr. Tolian Soran. Soran ga je zatim oteo i pobjegao na grabljivici kojom su zapovijedale Lursa i B'Etor. One su Geordija zamijenile za Picarda. Stavile su špijunski uređaj u Geordijev vizir, i iskoristile ga kako bi u strojarnici vidjele Enterpriseovu frekvenciju štitova. Uređaj je izvađen iz vizira nakon uništenja grabljivice, ali šteta na Enterpriseu je bila velika, tako da je brod uništen, ali je posada preživjela.

Enterprise-E

Nakon uništenja Enterprisea-D, 2372. je prebačen na novi Enterprise-E, klase Sovereign, a usto je svoj vizir zamijenio očnim usatcima.

2373., Borg je uništio federacijsku koloniju na Ivoru 1, i krenuo prema Zemlji. Enterpriseu je bilo naređeno da patrolira uz Neutralnu zonu, ali je Geordi protestirao jer je Enterprise-E najnapredniji brod u Floti, i trebao bi se nalaziti na prvoj crti obrane. Zbog toga je Picard odlučio poći u bitku. Nakon što je borgovska kocka uništena, Enterprise je slijedio sferu, koja je otvorila vremenski procjep u Zemljinoj orbiti.

Enterprise je otišao za sferom u 2063. i uništio ju. Zatim su se Geordi i tim inženjera teleportirali na površinu, kako bi popravili štetu na Phoenixu, koja je nastala prilikom napada sfere. Geordi je na popravku radio zajedno sa svojim junakom Zeframom Cochraneom. Nakon što se dogodio prvi kontakt ljudi i Vulkanaca, Enterprise se vratio u 24. stoljeće.

2375., Geordi je mogao privremeno prirodno vidjeti vlastitim očima, jer su mu se obnovili očni živci. Rezultat toga je bilo metafazno zračenje iz prstenja koje okružuje planet Ba'kua.

2379., tijekom incidenta sa Shinzonom, Geordi je uspio preživjeti borbu sa Scimitarom. Nakon incidenta je vjerojatno nadgledao popravak Enterprisea.


Vizir

Geordi je rođen slijep pa je stalno nosio vizir, uređaj u obliku polumjeseca koji mu je bio pričvršćen za sljepoočice. Vizir je skenirao velik opseg elektromagnetskih frekvencija i ostalih fenomena. Zatim je sve podatke konvertirao u električne usatke, koji su ih slali u Geordijev mozak. Geordiju je omogućavao sve već navedeno s nevjerojatnom preciznošću, ali mu je nanosio konstantnu bol svaki put kada se koristio njime. Sredinom 2371., zahvaljujući minijaturizaciji i napretku kibernetičke tehnologije, Geordi je dobio očne usatke s plavim zjenicama i istim mogućnostima kao vizir.


Inženjerski talent

Geordi je bio stručnjak kada se radilo o strojarstvu i izvrsno je prosuđivao u problematičnim popravcima. Njegova vjera u tehnologiju i sposobnost da sve popravi, nadahnjivali su one koji su ga okruživali. Kao mladom časniku, specijalnosti su mu bile antimaterijska energija, dilitijski regulatori, holografski programi i kontrola klimatizacije. Njegova izvrsna koncentracija mu je omogućila da nadvlada teškoće oko warp pogona i ostalih računalnih sustava.


Legendarne osobe

2063., Geordi je svome idolu Zeframu Cochraneu pomogao lansirati Phoenix, kako bi se ostvario prvi kontakt ljudi i Vulkanaca. 2369., Enterprise je upao u Dysonovu sferu, gdje su pronašli brod u čijem je teleporteru pronađen otisak Montgomeryja Scotta. Geordi je tada imao priliku upoznati Scottyja, koji je do 24. stoljeća prerastao u legendu. Njih su dvojica udružili snage kako bi uspjeli izbaviti Enterprise iz Dysonove sfere.


Osobni život

Geordijeva najbolja karakteristika je oduvijek bio smisao za humor, unatoč tome što je na poslu snosio puno odgovornosti. Uvijek je bio prisutan tjednoj partiji pokera i, iako mu je vizir dopuštao da vidi protivničke karte u ultraljubičastom spektru, nikad nije virio dok nije trebao pokazati karte. Volio je izrađivati modele starih jedrenjaka, igrao je šah, plivao je, zanimala ga je povijest strojarstva i mačevanje. Nije bio vješt u pisanju ili sviranju mandoline, unatoč tome što je znao svirati gitaru. Najomiljenije piće bila mu je hladna kava, a jelo tjestenina fungili.


Prijateljstva

Geordi je uvijek nastojao biti u prijateljskim odnosima sa svima koji su ga okruživali, ali mu je ipak bilo najdraže družiti se s najboljim prijateljem Datom. Zajedno su često provodili vrijeme u holografskim simulacijama Sherlocka Holmesa, u kojima je Data bio Holmes, a Geordi dr. Watson.

Geordi je bio blizak prijatelj i s Milesom O'Brienom i Susannom Leijten. Kada se skoro transformirao u pripadnika nesvjesne vrste, spasilo ga je samo povjerenje u nju i njihovo blisko prijateljstvo. Tijekom vjenčanja O'Briena i Keiko, Geordi je bio O'Brienov kum. Postao je i prijatelj sa sramežljivim i nervoznim genijem Reginaldom Barclayjem, možda zbog toga što se Barclay stalno povlačio u holodek, a Geordi ga je pokušavao držati u stvarnosti.


Ljubavi

Kada je bila riječ o izlascima i ženama, Geordi se nije najbolje snalazio, ali je ipak imao ozbiljnije veze sa Christy Henshaw, poručnicom Aquiel Uhnari i Leah Brahms. Pošto bi bio lagano nervozan, trebalo mu je dosta napora kako bi uspostavio kontakt sa ženama koje bi mu se svidjele.

Napori da ima vezu sa Christy Henshaw su se pokazali uzaludnima, iako se ona zainteresirala za njega nakon susreta sa Zalkonijancem Johnom Doeom, što je Geordiju ojačalo samopouzdanje.

Dok je 2366. radio s hologramom inženjerke Leah Brahms, jednom od važnijih članova Projekta razvoja klase Galaxy, La Forge se zaljubio u nju. Kada je godinu dana kasnije upoznao pravu dr. Brahms, stvari su bile sve samo ne ružičaste. Oboje su se mučili kako bi što bolje surađivali, ali su na kraju postali prijatelji.

2369., Geordi je istraživao nestanak jedne i ubojstvo druge osobe na udaljenoj komunikacijskoj postaji. Saslušao je verziju događaja osumnjičene poručnice Aquiel Uhnari, ali je tijekom procesa shvatio koliko ju voli, tako da su imali ljubavnu vezu koja je trajala prilično kratko.


Alternativni vremenski pravci

U alternativnoj vremenskoj liniji koju je stvorio Q za kapetana Picarda 2370., Geordi je bio uspješan novelist i bio je u braku sa Leah Brahms, s kojom je imao troje djece, Breta, Alandru i Sidney.

2389., Geordi je bio kapetan broda klase Galaxy USS Challengera. Tada je bio u potjeri u sektoru Takara za Chakotayjem, Harryjem i Tessom Omond u ukradenom Delta Flyeru. Htio ih je spriječiti da promijene povijest, jer su htjeli spriječili uništenje Voyagera petnaest godina ranije.

02.04.2008.

William T. Riker

Puno ime: William Thomas Riker
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Serijski broj: SC 231-427
Datum rođenja: 19. august 2335.
Mjesto rođenja: Valdez u Aljaskoj, Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2353-57, maturirao kao osmi u generaciji
Čin: Kapetan
Zanimanje: Prvi časnik na USS Enterpriseu, kasnije kapetan USS Titana
Roditelji: Kyle i Betty C. Riker
Djeca: Nema ih
Bračni status: Oženjen sa Deannom Troi
Braća i sestre: Nema ih
Glumi ga: Jonathan Frakes

 

Kapetan fregate William Riker je pomalo nekonvencionalan casnik. Imao je pomalo opuštenu karijeru, te je cesto bio dio humoristicnih scena s višim ili podredenim casnicima. Više voli voditi primjerom nego iz stolice naredivati drugima što sa rade. Kad nije na dužnosti voli se družiti sa svojim društvom, te je dobio nadimak «party zvijer» medu posadom Enterprisea-D. Neki bi zamijenili ovaj stil za manjak profesionalizma, ali kad treba pokazati rezultate, po opisu kapetana Picarda Riker je jedan od najboljih casnika u cijeloj Floti.

Riker je diplomirao osmi u klasi Akademije Zvjezdane Flote, i smatralo se da je jedan od onih koji pucaju visoko. Ipak, odbio je kapetansku stolicu na USS Drakeu kako bi službu obavljao na Enterpriseu-D. Ubrzo je razvio lako prepoznatljivu i nadaleko poznatu osobnost nepotkupljivog, odanog te odlicnog prvog casnika. 2364. se ta osobnost pokazala u najboljem svijetlu, u najvecem testu za njegovu osobnost – kada mu je Q ponudio gotovo neogranicenu moc. Riker je isprva odbijao tu moc, no ubrzo je podlegao kušnji. Unatoc tome, ubrzo je uvidio grešku na putu kojim je krenuo, te se oslobodio tih moci.

2365. Riker je postao prvi federacijski casnik koji je služio na klingonskom brodu kad je postao prvi casnik na Paghu kao dio casnicke razmjene. Riker je potpuno predao odslužio svoju službu na Paghu, uspijevajuci održati svoje Flotine obveze, ali ujedno je ostao priseban u najtežim trenutcima kada je napetost izmedu Federacije i Klingonskog Carstva prijetila da ce eruptirati.

2365. Rikeru je ponovno ponudena kapetanska stolica, ovaj puta na USS Ariesu. Opet je odbio, insistirajuci na svom povratku na Enterprise. Kad mu je 2366. ponudeno zapovjedništvo nad USS Melbournom, Riker je još jednom odbio ponudu. Neki su ovo uzeli kao znak da nije spreman, voljan niti da ima sposobnost za zapovijedanje, no on je sve te pretpostavke demantirao kada je bio prisiljen preuzeti zapovjedništvo nad USS Enterpriseom-D nakon što je Borg oteo kapetana Picarda. Riker osobno, je smislio plan za oslobadanje kapetana Picarda s borgovskog broda, koji je uspio. Nakon što je Picard ozdravio, Riker je odbio ponudu da nastavi zapovijedati Enterpriseom, te se umjesto toga vratio na svoju staru dužnost, na mjesto prvog casnika.

2371. Riker je ponovno privremeno zapovijedao Enterpriseom-D kad ih je napala klingonska ptica grabljivica. Klingonci su uspjeli pronaci nacin da probiju štitove Galaxy klase, no unatoc tom kolosalnom zaostatku, Riker je uspio poraziti klingonski brod, iako je pritom žrtvovao integritet trupa broda.

Nakon što je kapetan Picard preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom-E, Riker je prihvatio mjesto prvog casnika na brodu. Vjerojatno jedan od njegovih najvecih uspjeha se dogodio kad je Enterprise-E bacen u prošlost, u 2063. godinu. Tad su sprijecili Borga u nastojanju da sprijeci prvi ljudski warp let. Riker je u to vrijeme bio na Zemlji, gdje je zapravo bio clan posade legendarnog Zeframa Cochranea osobno.

Riker je nastavio obavljati službu na mjestu prvog casnika na Enterpriseu-E do 2378. kada je prihvatio položaj kapetana na USS Titanu. Oženio je Deannu Troi kratko prije odlaska na USS Titan. Njegov prvi zadatak kao kapetana je bio da uspostavi odnose s novom romulanskom vladom, koja je došla na vlast nakon što je pao Shinzon – takoder od strane Enterprisea-E. Rikerov službeni broj je SC 231-427.