STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

William T. Riker

Puno ime: William Thomas Riker
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Serijski broj: SC 231-427
Datum rođenja: 19. august 2335.
Mjesto rođenja: Valdez u Aljaskoj, Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2353-57, maturirao kao osmi u generaciji
Čin: Kapetan
Zanimanje: Prvi časnik na USS Enterpriseu, kasnije kapetan USS Titana
Roditelji: Kyle i Betty C. Riker
Djeca: Nema ih
Bračni status: Oženjen sa Deannom Troi
Braća i sestre: Nema ih
Glumi ga: Jonathan Frakes

 

Kapetan fregate William Riker je pomalo nekonvencionalan casnik. Imao je pomalo opuštenu karijeru, te je cesto bio dio humoristicnih scena s višim ili podredenim casnicima. Više voli voditi primjerom nego iz stolice naredivati drugima što sa rade. Kad nije na dužnosti voli se družiti sa svojim društvom, te je dobio nadimak «party zvijer» medu posadom Enterprisea-D. Neki bi zamijenili ovaj stil za manjak profesionalizma, ali kad treba pokazati rezultate, po opisu kapetana Picarda Riker je jedan od najboljih casnika u cijeloj Floti.

Riker je diplomirao osmi u klasi Akademije Zvjezdane Flote, i smatralo se da je jedan od onih koji pucaju visoko. Ipak, odbio je kapetansku stolicu na USS Drakeu kako bi službu obavljao na Enterpriseu-D. Ubrzo je razvio lako prepoznatljivu i nadaleko poznatu osobnost nepotkupljivog, odanog te odlicnog prvog casnika. 2364. se ta osobnost pokazala u najboljem svijetlu, u najvecem testu za njegovu osobnost – kada mu je Q ponudio gotovo neogranicenu moc. Riker je isprva odbijao tu moc, no ubrzo je podlegao kušnji. Unatoc tome, ubrzo je uvidio grešku na putu kojim je krenuo, te se oslobodio tih moci.

2365. Riker je postao prvi federacijski casnik koji je služio na klingonskom brodu kad je postao prvi casnik na Paghu kao dio casnicke razmjene. Riker je potpuno predao odslužio svoju službu na Paghu, uspijevajuci održati svoje Flotine obveze, ali ujedno je ostao priseban u najtežim trenutcima kada je napetost izmedu Federacije i Klingonskog Carstva prijetila da ce eruptirati.

2365. Rikeru je ponovno ponudena kapetanska stolica, ovaj puta na USS Ariesu. Opet je odbio, insistirajuci na svom povratku na Enterprise. Kad mu je 2366. ponudeno zapovjedništvo nad USS Melbournom, Riker je još jednom odbio ponudu. Neki su ovo uzeli kao znak da nije spreman, voljan niti da ima sposobnost za zapovijedanje, no on je sve te pretpostavke demantirao kada je bio prisiljen preuzeti zapovjedništvo nad USS Enterpriseom-D nakon što je Borg oteo kapetana Picarda. Riker osobno, je smislio plan za oslobadanje kapetana Picarda s borgovskog broda, koji je uspio. Nakon što je Picard ozdravio, Riker je odbio ponudu da nastavi zapovijedati Enterpriseom, te se umjesto toga vratio na svoju staru dužnost, na mjesto prvog casnika.

2371. Riker je ponovno privremeno zapovijedao Enterpriseom-D kad ih je napala klingonska ptica grabljivica. Klingonci su uspjeli pronaci nacin da probiju štitove Galaxy klase, no unatoc tom kolosalnom zaostatku, Riker je uspio poraziti klingonski brod, iako je pritom žrtvovao integritet trupa broda.

Nakon što je kapetan Picard preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom-E, Riker je prihvatio mjesto prvog casnika na brodu. Vjerojatno jedan od njegovih najvecih uspjeha se dogodio kad je Enterprise-E bacen u prošlost, u 2063. godinu. Tad su sprijecili Borga u nastojanju da sprijeci prvi ljudski warp let. Riker je u to vrijeme bio na Zemlji, gdje je zapravo bio clan posade legendarnog Zeframa Cochranea osobno.

Riker je nastavio obavljati službu na mjestu prvog casnika na Enterpriseu-E do 2378. kada je prihvatio položaj kapetana na USS Titanu. Oženio je Deannu Troi kratko prije odlaska na USS Titan. Njegov prvi zadatak kao kapetana je bio da uspostavi odnose s novom romulanskom vladom, koja je došla na vlast nakon što je pao Shinzon – takoder od strane Enterprisea-E. Rikerov službeni broj je SC 231-427.