STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

Deanna Troi

Puno ime: Deanna Troi
Vrsta: Betazoid / Čovjek
Spol: Ženski
Datum rođenja: Zemaljski ekvivalent: 29. ožujka 2336.
Mjesto rođenja: Blizu jezera El-Nar, Betazed
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2355-59; napredni studij na Univerzitetu na Betazed planeti
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Brodski savjetnik USS Enterprise, kasnije USS Titan
Roditelji: Lwaxana Troi i Ian Andrew Troi
Djeca: Ian Andrew mlađi, preminuo
Bračni status: Udata za Williama Rikera
Braća i sestre: Sestra Kestra
Glumi je: Marina Sirtis

 
Deanna Troi je najpoznatija kao ljudsko-betazoidska mješanka koja je bila brodska savjetnica na Enterpriseu-D i E pod kapetanom Picardom. 2379. se prebacila na USS Titan zajedno sa svojim mužem Williamom Rikerom.

Kao većina Betazoida, Deanna ima telepatske sposobnosti. Kao polubetazoiđanka sposobna je i koristiti empatske sposobnosti. Razlozi toga su što Deanna nije punokrvni Betazoid, pa nema sposobnosti razvijene kao kod punokrvnih Betazoida.

Deanna je kći betazoidske ambasadorice Lwaxane Troi i Flotinog časnika Iana Andrewa Troija, rođena 29. ožujka 2336. godine kod jezera El-Nar na Betazedu. Kao dijete, Deanna je zaručena za Wyatta Millera, što je bilo u skladu sa betazoidskim običajima. Njih dvoje se nikad nisu vjenčali, jer se Wyatt odlučio pridružiti posljednjim preživjelim Tarelijancima u potrazi za lijekom koji bi izliječio tarelijansku kugu. Deanna je tek 2370. saznala da je nekoć imala stariju sestru Kestru. Njezina sestra se utopila u jezeru dok je Deanna bila novorođenče. Nakon toga su se odselili, a nakon Ianove smrti Lwaxana je izbrisala sve podatke o Kestri. Njezin otac joj je kao maloj običavao čitati priče o Divljem Zapadu, koje joj se još uvijek sviđaju. Otac joj je umro 2343. kada je imala 7 godina.

Nakon diplomiranja na Akademiji, Deanna je pošla studirati psihologiju na Betazedskom sveučilištu. Prilikom studiranja na sveučilištu, jedan od njezinih pacijenata je bio emotivno nestabilni Betazoid Tam Elbrun. Deanna će ponovno susresti Elbruna tijekom prvog kontakta sa brodom-simbiontom Gomtuuom. Akademiju je diplomirala 2359. godine.

Dok je studirala psihologiju na Betazedu, upustila se u vezu sa Rikerom, tada poručnikom. Deanna se nadala da će veza prerasti u brak, ali Rikeru je bila važnija karijera tako da je 2362. otišao služiti na USS Potemkin. Iako su zajedno služili na Enterpriseu, nisu nastavili vezu. Umjesto toga, Deanna je 2370. započela vezu sa Worfom. 2375., nakon misije na planetu Ba'kua, Deanna i Riker su ponovno započeli vezu, ovaj put ozbiljnu. 2379. su se napokon vjenčali u Rikerovom rodnom mjestu na Aljaski. Drugi dio ceremonije su namjeravali nastaviti na Betazedu, ali to je prekinuo incident sa Shinzonom. Ceremoniju su vjerojatno dovršili nakon incidenta.


Karijera

Deanna Troi je svoju službu započela 2364. na Enterpriseu-D kao brodska savjetnica, unatoč tome što je imala čin zapovjedne poručnice. Njezina sposobnost da osjeti misli i osjećaje pomogla je posadi Enterprisea na prvom zadatku da otkriju pravi identitet ''postaje'' Farpoint. Deanna telepatske i empatske sposobnosti ipak nisu vrijedile prilikom susreta sa Ferengijima ili Putnikom.

Troi je jednom slučajno zatrudnjela sa nepoznatim bestjelesnim bićem, koje je željelo istražiti ljudske osjećaje i ponašanje. Dijete je za par sati izraslo do nivoa 8-godišnjeg dječaka. Ubrzo je na brodu izbila zaraza, a kad je dječak shvatio da je uzrok tome, pretvorio se u bestjelesno biće, i otišao.

2367., Troi je patila zbog privremenog gubitka njezinih telepatskih sposobnosti, jer je bila u blizini novootkrivenih međudimenzionalnih bića, koja su zapela na Enterpriseu i prijetila uništenjem ka crnoj rupi.

2368., zvjezdanog datuma 45156 Deanna je privremeno preuzela zapovjedništvo nad Enterpriseom, kada je bio onesposobljen zbog sudara sa dva kvantna procjepa. Iako je problem uspješno riješen, dovela je u pitanje svoje ograničeno znanje u vezi operacijskih i zapovjednih sposobnosti. Zbog toga je 2370. polagala program za napredovanje do čina zapovjednice. Uspješno je položila program, i zvjezdanog datuma 47611 je promaknuta u zapovjednicu.

2369., Deannu su oteli pripadnici Romulanskog podzemlja. Prerušena u romulansku bojnicu Rakal iz Tal Shiara, pomogla je vice-prokonzulu M'retu i dvojici njegovih ljudi da prebjegnu u Federaciju.

Prilikom kratkog zapovijedanja kapetana Jellica nad Enterpriseom, Jellico je Deanni naredio da od sada bude odjevena u standardnoj Flotinoj odori. Od tada, Deanna je stalno bila odjevena u odori.

2370., Lwaxana je patila od ozbiljnog živčanog sloma jer potiskuje određeni dio sjećanja. Deanna se spojila s njezinim umom uz pomoć telepata, i otkrila da njezina majka potiskuje sjećanje o njezinoj starijoj sestri. Deanna je saznala da joj se starija sestra zvala Kestra i da se davno utopila u jezeru dok je još bila dijete. Pomogla je svojoj majci da prihvati Kestrinu smrt i uvjerila ju je da nije ona za to kriva.

2372., godinu dana nakon uništenja Enterprisea-D, Deanna i ostatak osoblja bivšeg Enterprisea su prebačeni na novoizgrađeni Enterprise-E.

2373., prilikom napada kocke na Zemlju, Enterprise je pošao za sferom u 2063. kako bi ju spriječio u njezinim planovima. Pošto je sfera oštetila kompleks u kojem je Cochraneov Phoenix bio spreman za uzlet, Deanna je dobila zadatak pronaći dr. Cochranea. Nakon popijene tri boce tekile u krčmi, Deanna je otkrila da ju je pila sa slavnim Zeframom. Tijekom polijetanja Phoenixa, Deanna je bila zadužena da nadzire polijetanje iz kontrolnog centra. Tako je dr. Z. uz pomoć Enterprisea-E započeo novu eru u povijesti Zemlje.

2379. prekinuto je vjenčanje Deanne i Rikera, jer je samozvani pretor Shinzon pozvao Enterprise-E na mirovne pregovore. Nakon susreta, Shinzon je uz pomoć svog štićenika nasilno upadao Deanni u njezin um, što ju je vrlo uznemirilo. Kada je Shinzonov Scimitar oštetio Enterprise i skrio se, Deanna je telepatsku vezu iskoristila na Shinzonovu štetu. Uspjela se prespojiti na um njegovog štićenika i tako otkrila položaj skrivenog Scimitara.

Nakon incidenta, kapetanu Rikeru je dodijeljen USS Titan, a Deanna se zajedno s njim prebacila na Titan, gdje je nastavila biti brodska savjetnica.


Projekt Pathfinder

Deanna nije aktivno sudjelovala u projektu Pathfinder, ali je ipak nekoliko puta pomogla Barclayu riješiti probleme na koje je naišao tijekom služenja u projektu.

2376., Deanna je posjetila Barclaya tijekom kratkog odmora na Zemlji. Barclay joj je ispričao kako je postao ovisan o tome da Voyager vrati kući i da se stalno druži sa posadom u holodeku, tako da je posumnjala kako je ponovno postao ovisan. Navečer je odlučio provesti svoj plan i riskirao svoju karijeru, kako bi preko MIDAS-a kontaktirao Voyager, u čemu je i uspio. Kasnije su on i Deanna nazdravili njegovom uspjehu i početku projekta Pathfinder.

Iste godine, Barclay je pozvao u pomoć Deannu na postaju Jupiter, jer je dr. Zimmerman odbijao da ga liječi ''zastarjeli'' Doktor koji došao sa Voyagera da pomogne svom tvorcu. Deanna ih je pokušala urazumiti obojicu, ali pošto su se stalno svađali, odustala je od pokušavanja. Barclay ih je kasnije ipak naveo na suradnju.

2377., dok se Deanna sunčala na plaži, u posjet joj je došao Barclay i ispričao joj sve o tome kako je nestao njegov hologram upućen Voyageru i kako ga je ostavila djevojka Leosa. Deanna im je ipak pomogla da shvate kako je posada ferengijskog broda ukrala hologram.


Alternativne linije

U alternativnoj liniji koju je stvorio Q kako bi pokazao Picardu njegov život da se nije sukobio sa Nausikancima, Deanna mu nije bila bliska prijateljica, nego je njihov odnos bio samo profesionalan.

U antivremenskoj liniji koju je stvorio Q, Deanna je poginula 2375. godine, što je uzrokovalo razdor između Rikera i Worfa. Obojica su krivili jedan drugoga, da su se sprječavali da jedan od njih bude u vezi sa Deannom.