STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

Wesley Crusher

Puno ime: Wesley Robert Crusher
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 29. srpnja, 2349.
Mjesto rođenja: Zemlja
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2367-70 (napustio prije završavanja)
Završni čin u Floti: Zastavnik
Roditelji: Beverly Cheryl Howard Crusher, Jack Robert Crusher
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Braća i sestre: Nema
Glumi ga: Wil Wheaton

Wesley Robert Crusher rođen je 2349. godine, kao sin Jacka i Beverly Crusher.

2354., otac mu je poginuo dok je služio na USS Stargazeru, kojim je tada zapovijedao Picard. Prije smrti naučio ga je igrati bejzbol, što je Wesleyu postao najdraži sport. Nekoliko godina kasnije, 15-godišnji Wesley došao je živjeti na Enterprise-D, kada je njegova majka postala glavna medicinska časnica. Nije krivio Picarda što mu je otac poginuo, nego je u njemu vidio drugog oca.

Wesley je marljivo učio na brodu, gdje je pohađao osnovnu školu. Bio je posebno darovit u području strojarstva. Kada je biće znano kao Putnik, posjetilo brod 2364., rekao je Picardu da je Wesley Mozart znanosti, genij koji će postići velike stvari u budućnosti. Putnik je potakao Picarda da dopusti Wesleyu slobodu kako bi istražio svoje talente, pa mu je dodijelio čin zastavnika, s dopuštenjem da može ići na misije izvan broda.

Dvaput je spasio svoju majku. Prvi put 2365., kada su ju oteli terorosti, i drugi put 2366., kada je jedan pokus pošao po zlu, ali mu je u spašavanju pomogao Putnik.
2365., Beverly je prebačena u Stožer Zvjezdane flote. Wesley nije mogao odlučiti hoće li poći s majkom, ili će ostati na brodu. Na kraju je odlučio ostati na brodu, uz dopuštenje majke i uz podršku višeg osoblja i Guinan. Riker je dao Wesleyu da bude zapovjednik istraživačkog tima na Dremi IV. Wesley je za svoj tim izabrao Prixusa, Alansa, Hildebranta i Daviesa.

Wesley je 2366. godine uspješno završio sve pismene testove za pristup Akademiji, ali nije uspio završiti sve fizičke vježbe, pa je propustio ukrcaj na USS Bradbury, koji ga je trebao odvesti do Akademije na Zemlju. Imao je samo čin zastavnika, ali ga je Picard promaknuo u potpunog zastavnika sa svim privilegijama i odgovornostima i pravom da nosi službenu odoru Zvjezdane flote. Posljednji zadatak na Enterpriseu bio mu je kada je sa Picardom išao na diplomatsku misiju na Pentarus V. Na putu njihov se šatl srušio na Lambda Paz, gdje je Wesley pokazao svoje vještine preživljavanja. Wesley je nakon ovog događaja otišao na Akademiju.

Tijekom pohađanja Akademije, svojoj je majci neredovito slao pisma. Iz egzobiologije je bio najbolji učenik, ali je imao problema sa drevnim filozofijama.

Kada je 2368. svoj odmor iskoristio posjetivši Enterprise, uspio je osujetiti zavjeru K'tarijanaca da zavladaju Federacijom.

Na Akademiji je postao član elitnog Nova odreda. Nije uspio diplomirati na Akademiji, jer je bio umiješan u nesreću sa još troje prijatelja iz odreda. Njih petero su u šatlu kod Saturna pokušali izvesti iznimno opasan manevar, zvan Kolvoord Starburst, čije je izvođenje Akademija zabranila. Tijekom manevra poginuo je Joshua Albert, a ostalih četvero tu je nesreću pokušalo prikriti. Wesley je sve kasnije priznao Picardu. Kadet Nicholas Locarno je izbačen sa Akademije, a Wesley, Jean Hajar i Sito Jaxa morali su ponovno pohađati četvrtu godinu. Ta kazna i sramota zbog incidenta pridonijele su njegovu gubitku entuzijazma za daljnje pohađanje Akademije.

Wesley se povukao sa Akademije 2370. godine, i otišao živjeti na Dorvan V. Putnik (predstavio mu se kao seljanin sa Dorvana V) dao mu je da iskusi viziju u kojoj mu je njegov pokojni otac rekao da njegova sudbina nije služenje u Floti. Wesley je poslušao savjet, a zatim mu je Putnik otkrio svoj pravi identitet. Rekao je Wesleyu da je stekao sposobnosti da svojim mislima kontrolira vrijeme i prostor. Zatim su otišli na Enterprise, gdje se Wesley pozdravio sa svojom majkom i Picardom. Putnik mu je obećao da će mu biti mentor na njegovom novom putovanju, vjerojatno u druge stvarnosti postojanja.
2379. Na vjenčanju Williama Rikera i Deanne Troi Wesley je nosio odoru nižeg poručnika.


Romantične veze

Prvi se put ozbiljno zaljubio 2365. u daledijansku princezu Saliu. 2368. je bio zaljubljen u inženjerku na Enterpriseu, Robin Refler.