STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

Montgomery Scott

Puno ime: Montgomery Scott
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2222.
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2240-44
Završni čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik stroja USS Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (kasnije kapetan broda USS Jenolen)
Serijski broj: SE-197-54T
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: James Doohan


Montgomery Scott, svima poznatiji kao Scotty, lik je iz Zvjezdanih Staza (TOS) kojeg glumi James Doohan. Služio je na brodu U.S.S. Enterprise kao glavni inženjer stroja, govorio je škotskim naglaskom, te je nerijetko bio zvan "čudotvorcem". Koliko je poznato, Montgomery je rođen u Aberdeenu, Škotska, VB. Pojavio se u prvih sedam ST filmova, kao i u jedni epizodi The Next Generationa: "Relics".

Scottyeva uloga u upravljanju teleportera Enterprisea inspiracija je onoj vrlo popularnoj frazi: "Beam me up, Scotty!", koja je zaživjela u svakodnevnom životu, i to ne samo među ST fanovima. Zapamtite, ta fraza NIKAD nije izrečena u Star Treku. Scotty je postao općenito klišej za bilo kojeg inženjera u filmovima i znanstvenofantastičnim parodijama. Na neki način klišej je postalo to da inženjer na brodu bude, ništa drugo - doli Škot. Čak i u TNG se jedno vrijeme pojavljivao škotski inženjer na U.S.S. Enterpriseu NCC-1701-D. Inače voli popiti, najčešće neki dobar Scotch, ali je poznat po tome da često zna iskušati alkoholne napitke sa raznih planeta. Svira i gajde, što je vidljivo na Spockovom pogrebu.

Svoju inženjersku karijeru počeo je 2242. godine, kada se pridružio Zvjezdanoj Floti. U 52 godine služio je na sveukupno 11 brodova, teretnjaka i krstarica. 2265. godine Scotty počinje raditi na brodu U.S.S. Enterprise, pod zapovjedništvom kapetana James T. Kirka, gdje se pridružio kao zapovjednik strojarnice. Znao je o Warp pogonu Constitution klase brodova više od bilo koga, čak i više od samih kreatora. Poznato je da je sve popravio u najkraćem mogućem roku, što je često spasilo posadu broda.

Kada je boravio na liječenju na Argeliusu (dobio je amneziju od udarca glavom), ubijena je jedna domorotkinja, Kara. Kasnije su se dogodila još dva ubojstva za što je optužen naš Scotty. Kada su otkrili nehumanoidnu rasu Redjac, otkrili su i da su oni odgovorni za smrt Argelijanaca.

Scotty je kasnije postao zapovjednik stroja U.S.S. Excelsiora, tijekom ranih faza testiranja novog transwarp pogona. Godinu kasnije, vraća se na dužnost kao zapovjednik stroja na U.S.S. Enterpriseu NNC1701-A. Kasnije se pojavio kao počasni gost na lansiranju U.S.S. Enterprisea B.

Na svome zadnjem putovanju na koloniju Norphin, gdje se trebao umiroviti, zatekao je nevolje. U.S.S. Jenolan je prizemljio na površinu Dysonove sfere u pokušaju da je istraži. Scott i njegov prijatelj, Franklin su preživjeli pad, no nije bilo načina da kontaktiraju bilo koga, pa su odlučili teleportirati se u međuspremnik, gdje su ostali gotovo 75 godina. Scotty je bio spašen, kada je u blizini bio U.S.S. Enteprise D. Shvatio je da mu tu nije mjesto, pa mu Picard posuđuje šatl Goddard.