STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
02.04.2008.

Jadzia Dax

Puno ime: Jadzia Dax
Vrsta: Trill
Spol: Ženski
Datum rođenja: 2241. godine (domaćin), 2012. (simbiont)
Mjesto rođenja: Trill
Godina smrti: 2374. (simbiont preživio)
Mjesto smrti: Deep Space Nine
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote, 2359-63
Završni čin: Natporučnica
Zanimanje: Znanstvena časnica na stanici DS9
Djeca: Nema
Bračni status: Bila udata za Worfa
Glumi je: Terry FarellDax je jdan od najpoznatijih i najpoštovanijih Trill simbionata.Tijekom više od tri stoljeća, Dax je proživio i dobio sjećanja i iskustva devetero osoba, te je sada združen s desetim domaćinom, Ezri.

Daxov prvi domaćin bila je Lela, s kojom se združio u ranom 21. stoljeću. Lela je postala jedna od vodećih političarki Trillovog matičnog planeta, te je ostala združena sa simbiontom gotovo cijelo stoljeće, sve do 2135. Slijedeći domaćin je bio Tobin; sjajan strojar i matematičar. Otkrio je najoriginalniji poznati dokaz Fermathovog zadnjeg teorema. Bio je samotan i vrlo povučen tip koji nije imao uspjeha u vezama, ali je također nosio Daxa gotovo cijelo stoljeće prije smrti 2230.

Dax je zatim premješten u Emony, profesionalnu gimnastičarku. Emony je upoznala Leonarda McCoya kratko prije nego li je on ušao u Medicinski sanitet Zvjezdane Flote, te su njih dvoje imali kratku vezu. 2245. Emony umire, a Dax simbiont je združen sa Audrid. U početku znanstvenica koja je specijalizirala trillsku psihologiju, Audrid je ubrzo postala čelna osoba Simbiotskog Vijeća, te jedna od najutjecajnijih osoba u trillskom društvu. Umrla je 2284., kao zadnji Daxov ženski domaćin u preko 80 godina.

Nakon Audridine smrti, Dax je združen s Toriasom, test pilotom. Kako je živio na granici sa smrću, Torias je bio združen s Daxom samo nekoliko mjeseci, prije nego li je stradao u šatl nesreći. Dax simbiont je premješten, te je združen s Joranom, glazbenikom. Ipak, Joran je bio odgovoran za nekoliko ubojstava tijekom vremena dok je bio združen. Činjenica da se tako nestabilan um uspio združiti sa simbiontom pokazala bi Trill populaciji činjenicu koju je Simbiotsko Vijeće znalo godinama, ali ju je držalo u tajnosti: da je više od pola populacije Trillova u mogućnosti združivanja, a ne kao što se dosad mislilo, malena frakcija koja je genetski posebna. Bojeći se reakcije populacije ako ta informacija procuri, Vijeće je stavilo blokadu sjećanja u Daxov um, blokirajući sva sjećanja od Jorana kao domaćina, te ga združilo sa Curzonom.

Curzon je postao jedanod najpoznatijih Daxovih domaćina; federacijski pregovarač kojemu se tako svidio klingonski način života da se čak prilagodio njihovom načinu života i kulturi, te je čak postao kum jednom klingonskom djetetu. Bio je veoma primjetna figura na Khitomerskoj konferenciji 2293., te je odigrao ključnu ulogu u mnogim raznim prijetnjama i savezima među Federacijom i Klingonskim Carstvom.

Kao mnogi združeni Trillovi Curzon je sudjelovao u programu inicijacije gdje je bio dodijeljen Jadzii. Bio je potajno zaljubljen u nju, al ije, u strahu da ga ona nakon što to sazna ne odbije zatajio joj tu informaciju, te ju izbacio iz programa. Jadzia se poslije ponovno prijavila, te je uspješno završila inicijaciju, kao prva osoba kojoj je to uspjelo nakon što je bila odbijena. Žaleći zbog svog postupka, Curzon je zatražio da se Dax simbiont nakon njegove smrti združi sa Jadziom, što je i učinjeno 2367.

Jadzia je dodijeljena na Deep Space Nine kao znanstvena časnica 2369. godine. Službu je vršila na postaji pet godina, sudjelujući u mnogim događajima u koje je stanica bila upletena. 2371. blokada pamćenja postavljena u Daxu od strane Simbiotskog Vijeća se počela gasiti, te su se Joranova sjećanja počela ponovno oblikovati. Pod maskom da se radi o opasnim halucinacijama, dr. Renhol iz Simbiotskog Vijeća je pokušao ubiti Jadziu kako bi sačuvao tajnu, ali je Sisko otkrio istinu i zaprijetio Renholu razotkrivanjem ako Jadzia ne preživi. Jazia je odlučila sačuvati tu tajnu za sebe, te tako spriječiti moguću pobunu ili čak građanski rat u Trillovom društvu.

2373. Jadziu je ubio Gul Dukat tijekom njegovog pokušaja da uništi bajoransku crvotočinu. Dax simbiont je brzo transportiran na Trillov matični planet, ali se dogodio hitan medicinski slučaj na putu. Suočeni sa smrću Daxa, ako se ne združi s drugim domaćinom, doktori su nagovorili nepripremljenu Trillicu, Ezri Tigan, na združivanje za koje nikako nije bila spremna. Združivanje je uzrokovalo veliku dozu zbunjenosti za Ezri, koja je često bila nesvjesna svojih godina ili spola, ali se nakon nekog vremena privikla na novi način života. Njezina je obitelj također teško prihvatila promjenu kada se Ezri vratila kući kako bi pronašla Milesa O'Briena, koji je nestao na njezinom planetu istražujući Orionski Sindikat.

Ezri je preuzel neke romantične Jadzijine osjećaje prema Worfu, ali su njih dvoje nakon nekog vremena odlučili krenuti suprotnim putevima. Zaljubila se u dr. Juliana Bashira, te su njih dvoje postali par nedugo prije kraja rata s Dominijem. Ostala je na Deep Space Nineu kao savjetnica.