STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
03.04.2008.

Julian Bashir

Puno ime: Julian Subatoi Bashir
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja: 2341. godine
Roditelji: Richard i Amsha Bashir
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote i Mediscinska škola, 2359-2369
Završni čin: Poručnik
Zanimanje: Glavni liječnik na DS9
Djeca: nema
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Alexander Siddig

 

Julian Bashir je rođen s neprirodno malim IQ-om uzrokovanim genetičkim poremećajem, što je veoma zabrinulo njegove roditelje. Kako taj problem nije bio izlječiv u federacijskim bolnicama zbog zabrane genetičkog inženjeringa, njegovi roditelji nisu imali drugog izbora nego da ga odvedu u tuđinsku bolnicu kad je bio još vrlo mlad kako bi ga umjetno poboljšali. Kao rezultat toga Bashir je dobio natprosječnu inteligenciju. Mladi Bashir je bio veoma dobar igrač tenisa, ponajviše zbog njegove ruka-oko koordinacije, koja ga je digla u profesionalne nivoe. Ipak, patio je od nekog stupnja grižnje savjesti zbog njegove nezaslužene prednosti, što ga je sprečavalo da otplovi u profesionalne teniske vode.

Kako bilo, od popravljanja medvjedića dok je bio dječak, njegova prva ljubav je bila medicina i zato je napustio tenisku karijeru i pridružio se Zvjezdanoj Floti. Kako je bilo zabranjeno genetički poboljšanim judima pridružiti se Floti, Bashir je tu činjenicu morao prikriti. Uvijek je bio prvi na godini, ali je na završnom ispitu zamijenio predganglijski i postgansglijski živac – unatoč činjenici da njih dva nisu nimalo slična – i tako diplomirao drugi. Dvije godine nakon diplome Julian Bashir je dodijeljen na Deep Space Nine. Na putu prema postaji susreo je Jadziu Dax i odmah se razvila strašna privlačnost prema njoj. Još jednom se suzdržao, i zadovoljio se (naoko) s međusobnim prijateljstvom.

Prošlost ga je napokon sustigla 2373., kad je bio izabran kao predložak za novi dugotrajni Medicinski hologram za hitne slučajeve kojeg je trebao napraviti dr. Zimmerman. Zimmerman je intervjuirao sve njegove prijatelje i pozvao njegove roditelje na postaju. Dok su bili na postaji dopustili su da istina izađe na vidjelo. Kako bi Bashir mogao nastaviti raditi, njegov se otac nagodio da odsluži dvije godine zatvorske kazne. Od tog trenutka bashir je dobio puno više samopouzdanja i čak je počeo liječiti pacijente čije genetičko poboljšanje nije uspjelo.

2374. tajna organizacija imenom Odjel 31 je pokušala unovačiti Bashira. Kasnije je otkrio da je Odjel 31 stvorio virus kojim je zarazio Oda, i preko njega, ostatak Velike Veze. Bashir je uspješno prevario Sloana, operativca Odjela 31, po dolasku na DS9. Tada je na njemu upotrijebio sondu kojom je pokušao naći lijek u Sloanovom pamćenju. Iako je Sloan izvršio samoubojstvo u postupku, Bashir je ipak uspio doznati sve potrebne informacije, te ih iskoristiti kako bi izliječio Osnivače.

Bashir i Ezri su s vremenom razvili jaku vezu, zaljubili se, i kratko prije kraja rata postali par. Oboje su ostali u službi na DS9.