STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
03.04.2008.

Kira Nerys

Puno ime: Kira Nerys
Vrsta: Bajoranka
Spol: Ženski
Datum rođenja: 2343. godine
Mjesto rođenja: Provincija Dahkur, Bajor
Čin: Pukovnica
Zanimanje: Zapovjednica postaje DS9 (donedavno prva časnica)
Bračni status: Neudata
Glumi je: Nana Visitor
Kao i mnoge Bajoranke, bojnica Kira Nerys je osoba koja ima vrlo malo strpljenja i spremna je boriti se za svoje ciljeve. Zbog svoga temperamenta često ima različito mišljenje od nadređenih, što najčešće uzrokuje otvorene sukobe s njima.

Kira je imala veoma teško djetinjstvo pod kardasijanskom okupacijom. Veoma joj je teško bilo ponajviše zbog majčine smrti kad je imala tri godine, i to ju je najvjerojatnije odvelo do odluke da se u dvanaestoj godini života pridruži bajoranskom podzemlju. Imala je mnogo uspjeha dok je bila dio Pokreta otpora, te je postala veoma zapažena figura, a ponajviše ju je istaklo kad je podmetnula bombu koja je uništila cijelo krilo rezidencije kardasijanskih generala. 2365. je prvi puta posjetila Deep Space Nine, tada još uvijek Terok Nor. Pratila je Vaatrika, kardasijanskog dužnosnika, no ovaj ju je otkrio te je napao, a ona ga je bila prisiljena ubiti. Iako se uspjela izvući iz optužbi za umorstvo, pozornik Odo je otkrio istinu 2370.

Kao prvi časnik na DS9, Kira je stalno napredovala u poboljšanju svog karaktera. Počela je nadvladavati svoju mržnju prema Kardasijancima, što se istaklo 1369., kada je progonila Kardasijanca za kojeg je vjerovala da je Gul Darhe'el. Tijekom istrage Kira je otkrila da je on zapravo Aamin Marritza, a ne Darhe'el. Poslije se sprijateljila s Ghemorom, nakon što ju je Obsidijanski Red pokušao uvjeriti da je ona zapravo bila kardasijanski špijunka koja je tijekom rata glumila Bajoranku.

2372. Kira se nalazila u Gama kvadrantu s dr. Bashirom i Keiko O'Brien kada se dogodila nesreća na brodu. Trudna Keiko je bila veoma ozlijeđena, pa je doktor bio prisiljen preseliti dijete pomoću teleportera u Kiru kako bi mu spasio život. Kira je nosila dijete do termina, i na kraju ga i porodila 2373. godine. Kao priznanje, O'Brieni su dijete, dječaka, nazvali Kirayoshi.

Kira je dugo vremena, podsvjesno, imala osjećaje prema Odu, da bi naposljetku 2374. njih dvoje postali par. Njihova je veza često dolazila pred velika iskušenja, najčešće izazvana činjenicom da je on bio metamorf, ali su uvijek uspijevali prevladati sve poteškoće. 2375. se Odo odlučio vratiti u Veliku Vezu, kako bi objasnio da se čvrstima može vjerovati i kako bi se pobrinuo da dvije strane žive u miru. To je označilo prekid njegove veze s Kirom. Kad je kapetan Sisko nastavio život u Nebeskom hramu, Kira je preuzela zapovjedništvo nad postajom Deep Space Nine, položaj koji drži i dan-danas.