STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
03.04.2008.

Malcom Reed

Puno ime: Malcom Reed
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2. Rujan (? g.)
Roditelji: Stuart i Mary Reed
Braća i sestre: Mlađa sestra, Madeline
Čin: Poručnik
Zanimanje: Oružarni časnik na Enterpriseu NX-01
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Dominic Keating

 

Discipliniran, marljiv, zatvoren i povučen, Malcom Reed je potomak britanske tradicionalno pomorske obitelji koji je u Svemiru završio poradi straha od otvorenoga oceana. Izuzev te razlike, Malcom je prototip vojničke discipline, koncentriran isključivo na svoje zadatke oružara i taktičkog časnika; a izvan te uloge malo tko ga istinski poznaje. Ono što ga najviše od svega zanima je oružje i usavršavanje istoga. Izvan preciznih i strogih pravila poručnik Reed ne snalazi se baš najbolje, posebice ako se nađe u ženskome društvu. Što se tiče odnosa s nadređenima, Reed je distanciran, jer se čvrsto drži tradicionalnog vojnog običaja prema kojem se niži i viši časnici ne bi trebali družiti i zbližavati na prijateljskoj razini. Zbog toga su pokušaji kapetana Archera da malo pobliže upozna Malcoma Reeda ispočetka uglavnom propali. Isprva je posadi Enterprisea predstavljao zagonetku, osobito kada su mu pokušali prirediti rođendansko iznenađenje – pokazalo se da čak ni njegovi roditelji ne znaju koje je njegovo najdraže jelo. Uz podosta muke i nesporazuma zastavnica Hoshi Sato je otkrila da Malcom reed najradije od svega voli ananas. Prva osoba koja je uspjela malo bolje upoznati poručnika Reeda bio je zapovjednik Charles "Trip" Tucker, kada je njihov shuttle nakon nesreće ostao odsječen od Enterprisea. Uvjereni da će umrijeti i suočeni s nizom problema, hladnoćom i glađu, dolazi do sukoba jer se ispostavlja da vrlo različito reagiraju na stres – dok Tucker nastoji pronaći način za preživljavanje, Reed postaje malodušan i pesimističan. Tom prilikom Tucker se htio žrtvovati kako bi Reed imao veću šansu za preživljavanje; ali Reed to nije dopustio. Naposljetku ih je Enterprise pronašao, smrznute i gotovo mrtve. Nakon ovog incidenta njih su se dvojica sprijateljili, pa je reed izgubio nešto od svoje otuđenosti i zatvorenosti.

Iako je borben, predan treninzima i u dobroj formi, Reed je neobično osjetljivoga zdravlja. Alergičan je na prašinu, pelud, tropske biljke i niz biljnih enzima, zbog čega mora izbjegavati neke vrste hrane. Obično je prvi član posade koji podlegne virusima i zarazama.

S profesionalne strane, poručnik Reed je sklon istančanome perfekcionizmu. Frustriran zbog toga što je Enterprise poletio bez potpuno osposobljenoga oružja, nije imao mira dok vlastoručno nije usavršio sve oružane sustave. Njegovo insistiranje na vrhunskoj bojnoj spremnosti često je spašavalo posadu Enterprisea. Insistira također i na redovitim streljačkim i borbenim treninzima cijele posade, zahvaljujući kojima su i oni najnespretniji, poput zastavnice Sato, naučili precizno gađati. Prva inovacija s kojom je upoznao svoje kolege bili su fazni pištolji, koji će kasnije postati standardni dio opreme svih pripadnika Zvjezdane Flote. Još jedna od njegovih inovacija bilo je i proglašavanje taktičke uzbune; stanje pripravnosti cijele letjelice koje bi svima omogućilo brže i učinkovitije djelovanje u slučaju opasnosti. Kapetan Archer vrlo je rado odobrio ovaj postupak koji koji će kasnije na svim Flotinim letjelicama postati jedan od standardnih protokola. Osim toga, Reed je prvi koji je uspio usavršiti stabilno "polje sile"; a također je ekspert za eksplozive i podizanje stvari u zrak. Jednom prilikom se tuđinska mina zakačila za oplatu Enterprisea, a Reed je bio jedini s dovoljno znanja da ju demontira. Tijekom postupka mina je zarobila i samoga Reeda; pa bi bez pomoći kapetana Archera zasigurno poginuo. Jednom drugom prilikom pomagao je zapovjedniku Tuckeru da popravi plazmeni vod oštećen u napadu na Enterprise; i pri tome nije odustajao od izvršavanja svog zadatka, iako mu je život bio ugrožen zbog pregrijavanja i toplinskoga udara. Srećom, uskoro se oporavio.

Njegova odanost zadaći na brodu mnogo je puta spašavala Enterprise pred znatno jače naoružanim neprijateljima. Iako u kriznim situacijama zna reagirati pesimistično; prvi je koji će se javiti kao dobrovoljac u misijama spašavanja. U mnogo navrata dokazao je svoju požrtvovnost i spremnost da zaštiti druge, a tek onda sebe. Zadužen je i za sigurnost broda, pa je i prvi koji nastoji udaljiti neželjene posjetitelje s Enterprsea; pri čemu se često radi o opasno naoružanim protivnicima. Nakon svoje prve istraživačke misije izgubio je komunikator na planetu koji je naseljavala kultura koja još nije izumila warp pogon. Nesretnim spletom okolnosti on i Archer bili su zarobljeni i optuženi za vojnu zavjeru. Obojica su bila spremna žrtvovati živote prije nego kontaminirati slabije razvijenu kulturu spoznajama o naprednoj tehnologiji.

Pri odlasku u Delfsko prostranstvo, posadi Enterprisea pridružuje se skupina MACO specijalaca, zajedno s njihovim zapovjednikom, pukovnikom Hayesom. Reed od samoga početka njihove suradnje osjeća antipatiju prema Hayesu; i to zato što ne može pobjeći dojmu da se Hayes želi nametnuti i biti "iznad" njega. Njihov odnos je prilično trnovit i napet, a napetost uglavnom dolazi sa Reedove strane; da bi na kraju kulminirao "taktičkom vježbom" koja se pretvorila u bespoštednu tučnjavu. Zbog toga im je razočarani kapetan Archer održao prodiku o odgovornom ponašanju. Tada su i Reed i Hayes shvatili da razmirice moraju osatviti postrani i usredotočiti se na zadaću pronalaženja Xindija, te ponajprije surađivati. Nedugo potom Hayes je poginuo na dužnosti, što je Reeda nemalo pogodilo.

Po završetku sukoba sa Xindijima i povratku na Zemlju, na vidjelo izlazi skriveni dio Reedove prošlosti. Nakon što su doktora Phloxa oteli Klingonci, kako bi im pomogao u liječenju zaraze augmentskim virusom, Reeda kontaktira tajna organizacija iz koje će kasnije nastati Odjel 31. Saznavši da mu Reed nešto tajiu toj kriznoj situaciji, razljućeni Archer daje ga zatvoriti u brodski pritvor. Reed je rastrgan između odanosti kapetanu i osjećaja dužnosti spram organizacije u čijem je radu nekada sudjelovao. Napokon upoznaje Archera sa svim mu dostupnim informacijama, odlučujući se za vjernost Enterpriseu i njegovoj posadi, a uskoro nakon toga rješava se i kriza u vezi augmentskog virusa. Reed se ograđuje od daljeg surađivanja s Odjelom, ali bit će primoran ponovno zatražiti njihovu pomoć kada se dogodi incident s disidentskom skupinom Terra Prime, koja nastoji protjerati sve ne – zemljane sa Zemlje.

Služeći na Enterpriseu, poručnik Malcom Reed pokazao se kao nezaobilazan i ključan dio posade. Uzoran je taktički časnik i pouzdan suradnik zahvaljujući kojem je brod uvijek dobro zaštićen. Započevši kao zatvoren i povučen pojedinac, shvatio je da takvu distancu ne može održati od posade Enterprisea koja mu tijekom deset godina istraživanja, putovanja i preživljavanja različitih opsanosti postaje nova obitelj koju je Reed uvijek iznova spreman zaštititi.