STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
03.04.2008.

Charles "Trip" Tucker

Puno ime: Charles "Trip" Tucker III
Vrsta: čovjek
Spol: Muški
Mjesto roðenja: Sjeverna Amerika, Zemlja
čin: Zapovjednik
Zanimanje: Zapovjednik stroja na Enterpriseu NX-01
Djeca: Nema
Braèni status: Neoženjen
Glumi ga: Connor Trinneer

 
Lik koji je vecini gledatelja bio najdraži lik postave Star Trek Enterprisea zasigurno je zapovjednik brodskoga stroja, natporucnik Charles "Trip" Tucker III. Više od svih drugih clanova posade gledateljima je priuštio smijeh, zabavne i oštroumne dijaloge, trenutke moralnih dvojbi, pa cak i suze.

Trip je odrastao u Panama Citiyju na Floridi, zajedno sa sestrom Elizabeth. Kao dijete je volio rastavljati stvari, pa iako nije bio tako vješt u ponovnom sastavljanju, njegov je otac predvidio sinovljevu buducu karijeru - Trip je postao inžinjer. Zvjezdanoj floti se prikljucio 2139. godine. Cetiri godine kasnije upoznao je Jonathana Archera, koji je tada bio jedan od pokusnih pilota u NX programu; odnosno testiranju warp dva motora. Tada sklopljeno prijateljstvo obilježit ce živote obojice muškaraca - Archer je nekoliko puta spasio Tripov život; a Trip je doživotno ostao Archerov odan prijatelj i suradnik.

2151. godine lansiran je prvi ljudski meduzvjezdani brod, Enterprise NX - 01, pod zapovjedništvom Jonathana Archera, s Tripom kao zapovjednikom stroja i trecerangiranim visokim casnikom, s cinom natporucnika. Kao Enterpriseov strojar Trip je davao sve od sebe kako bi brod i njegovi pogonski sustavi uvijek bili dorasli visini zadataka, a uzbudljivih i opasnih misija Enterpriseu nikada nije nedostajalo.

Iako prijazne i vedre naravi, Trip se cesto ne snalazi u kontaktima s pripadnicima drugih vrsta. To se vidi pri gotovo svakom prvom kontaktu; gdje se Trip cesto našao u nevoljama za koje bis e ostali clanovi posade trebali potruditi da ih uopce zamisle, tako je primjerice postao prvi pripadnik ljudske rase koji je zatrudnio s pripadnicom tudinske rase, a ujedno i prvi muškarac u blaženom stanju. Jednom drugom prilikom sprijateljio se s "trecespolnim" stvorenjem vrste Visijanaca, pokušavajuci ga uvjeriti da ima jednaka prava kao i pripadnici muškog i ženskog spola. Njegova prosvjetiteljska inicijativa rezultirala je neugodnim incidentom koji se završio tragicno, samoubojstvom njegova šticenika. Uz nekoliko drugih dogodovština, Trip se nije pokazao idealnim inicijatorom prvog kontakta, no zato se svakako istakao kao pripadnik psoade s daleko najboljim karakterom. U duljem ili kracem vremenu uspio se sprijateljiti sa svim višim casnicima; ukljucujuci tu rezerviranog i zatvorenog porucnika Reeda i potkapetanicu T'Pol, Vulkanku, s kojom se u pocetku nikako nije slagao, no kasnije se u nju zaljubio. Njegov neobican i uvijek zanimljiv odnos s T'Pol obilježio je trecu i cetvrtu sezonu serije.

Iste godine kada je Enterprise lansiran, Trip je zajedno s porucnikom Reedom ostao odvojen od Enterprisea u šatlu. Uvjereni da je brod uništen, te da nema nikoga tko bi ih mogao spasiti, oba su lika pokazali svoje prave naravi i potpuno oprecne stavove spram života. Dok je Reed bio pesimistican i otpocetka uvjeren kako im nema spasa, Trip je davao sve od sebe kako bi ih održao žive. Sukobivši se nekoliko puta tijekom krize, naposljetku sus aznali da ih Enterprise traži, ali da je predaleko da bi ih spasio prije nego im isteknu zalihe kisika. Trip je namjeravao žrtvovati vlastiti život kako bi Reed imao vecu šansu da preživi, ali Reed to nije dopustio. Nakon toga njih su se dvojica sprijateljili i sudjelovali u razlicitim zajednickim "pothvatima" - od neuspješnog udvaranja tudinkama na Risi, za koje se ispostavilo da su ustvari tudinci koji su ih opljackali, preko zajednickih popravaka borda i nadogradivanja razlicitih sustava, do spašavanja Denobulanskih speleologa.

Tripov se život bitno promijenio nakon Xidskog napada na Zemlju, u tom je napadu ubijena njegova sestra Elizabeth. Gubitak sestre ga je promijenio i pokazao nam Tripovu tamniju i turobniju stranu. Za vrijeme sukoba sa Xindima gledali smo ga kako svladava gnjev i bol i pokušava se nositi s misijom koja je pala na leda posade jedinog zemaljskog meduzvjezdanog borda, spašavanje Zemlje od bitno nadmocnijih neprijatelja.

Zbog problema sa spavanjem i emocionalnih teškoca, doktor Phlox nagovorio je T'Pol da tripa podvrgne vulkanskoj neuropresuri, postupku koji nalikuje i masaži i akupunkturi. Osim što je postupak neuropresure olakšao neke od Tripovih tegoba, olakšao je zbližavanje dotad ne baš suglasnih pripadnika posade; omogucivši nam da gledamo jednu od najzanimljivijih romansi Star Treka. Beskompromisna logika s jedne strane i intenzivni osjecaji s druge, popraceni duhovitim dijalozima za mnoge su gledatelje bili neodoljiv mamac. Ipak Tripu i T'Pol nikada nije bilo "sudeno"; nakon što je ona bila primorana da se uda za sunarodnjaka Kossa; kako bi spasila majku od politicke odmazde Trip traži mjesto na Columbiji, drugom meduzvjezdanom brodu planeta Zemlje, kojim je zapovijedala kapetanica Erika Hernandez. Trip je neko vrijeme proveo na Columbiji, kao zapovjednik stroja, no uskoro je njegova pomoc bila potrebna na Enterpriseu, nakon cega se vratio u posadu kapetana Archera. Nakon pkamlo neugodnog doživljaja muškog dijela posade Enterprisea s pripadnicama Orionske vrste, cinilo se da se buducnost smješi Tripu i T'Pol; buduci da je neka vrsta nesvjesne telepatske povezanosti izmedu njih dvoje sprijecila Orionke da svojim feromonima opcine Tripa. Ostavši jedini pribrani muški clan posade, Trip je, uz pomoc T'Pol, sprijecio orionke da preuzmu brod i predaju ga u ruke Orionskog sindikata. No nakon toga uslijedio je novi šok, kako za Tripa i T'Pol tako i za cijelu posadu Enterprisea. U osvitu sklapanja sporazuma izmedu ljudi, vulkanaca, telarita i andorijanaca; na scenu stupa ksenofobicno nastrojena frakcija zemljana zvana Terra Prime; ciji je politicki cilj protjerivanje svih tudinaca sa Zemlje. Svoje tvrdnje kako je bilo kakav savez ljudi i tudinaca potencijalno opasan, te bi "onecistio" ljudsku rasu dodavanjem tudinskih gena; pokušai su predociti kreiranjem vulkansko, ljudskog klona koristeci genetski materijal dvoje casnika Enterprisea, upravo Tripa i T'Pol. Uslijedila je dramaticna akcija spašavanja djeteta i neutraliziranja prijetnje Terre Prime da ce raznijeti sjedište Zvjezdane flote verteronskim oružjem prebacenim na Mars. Nakon što su izvukli svoju kcer iz ruku Terre Prime, Trip i T'Pol saznaju da je dijete osudeno na smrt zbog pogrešno provedenog postupka kloniranja koji je doveo do genetskih oštecenja. T'Pol je nazvala dijete Elizabeth, cime je silno dirnula Tripa, no njezin pokušaj da na neki nacin održi živim sjecanje na Tripovu sestru nije uspio, dijetre je uskoro umrlo, ostavljajuci i Tripa i T'Pol neutješne.

Šest godina poslije Zemlja je bila spremna za ratificiranje Povelje Ujedinjene Federacije Planeta, savez koji su uz ljude sklopili Telariti, Vulkanci i Andorijanci, a taj je dogadaj kruna Archerove karijere i svih njegovih nastojanja od polijetanja Enterprisea i pocetka njegove misije. No kratko prije dolaska na Zemlju, brod napadaju tudinci gnjevni na Shrana, kojem je Archer pomogao u spašavanju obitelji i bijegu pred njima. Tražeci Shrana ali i osvetu tudinci dovode Archerov život u opasnost. Archer je na neki nacin kamen temeljac saveza koji treba biti sklopljen i Trip nije dopustio da osvete željni tudinci naude njegovu kapetanu i njegovu najboljem prijatelju, stoga on spašava Archerov život polažuci svoj vlastiti u same temelje saveza koji ce postati Ujedinjena Federacija Pleneta, saveza, koji ce na neki nacin biti odjek prijateljstva koje je povezivalo Tripa i njegova kapetana.