STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
04.07.2008.

Tom Paris

Puno ime: Thomas Eugene Paris
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Roditelji: Admiral i Gđa.. Paris
Obrazovanje: Akademija Zvjezdane Flote
Čin: Poručnik
Zanimanje: Kormilar USS Voyagera
Djeca: Kćer, Miral
Bračni status: Oženjen, žena B'Ellana Torres
Glumi ga: Robert Duncan McNeill

 

 

Hronologija ukratko

2350. - Na šatlu klase S letio prvi put u životu
2359. - Upisao Akademiju Zvjezdane flote
2363. - Diplomirao na Akademiji, dobiva namještenje na federacijskom brodu Exeter
2369. - Nemarom uzrokovao nesreću i smrt trojice pilota. Pokušava sakriti okrivljujuće dokaze, no na kraju priznaje krivnju. Otpušten je iz Flote i pridružuje se Makijima. Nakon nekog vremena uhićen je te mu je suđeno zbog izdaje. Osuđen je na 18 mjeseci zatvora u Federacijskoj kaznenoj koloniji na Novom Zelandu
2371. - Izlazi iz zatvora. Kapetanica Janeway mu nudi izlaz iz zatvora u zamjenu za njegove pilotske vještine prilikom hvatanja Makija u Pustari. Paris pristaje iako se radi o njegovim bivšim kolegama te ga Janeway postavlja za pilota Voyagera i vraća mu čin poručnika
2372. - Postaje prvi čovjek koji je probio granicu warp 10, beskonačnu brzinu
2375. - Osuđen je na 30 dana zatvora zbog nepoštivanja zapovijedi tijekom Voyagerova susreta sa planetom-oceanom, te je degradiran u čin zastavnika
2377. - Stupa u brak sa poručnicom B'Ellanom Torres
2378. - Na Voyageru se vraća u alfa kvadrant i dobiva kćer Miral


 

Tom Paris (Thomas Eugene Paris) je bio kormilar na Voyageru za vrijeme dok je Voyager bio u kvadrantu delta.

Kao sin admirala Owena Parisa, Tom nije volio pritisak koji je na njega vršio njegov otac, da napreduje u Floti. 2360-ih godina, admiral Paris je predavao na pravcu strategija preživljavanja. Nije bio blag prema svome sinu kao njegovom učeniku. Čak mu je iz predmeta zaključio -4. U ranoj karijeri je služio na USS Exeteru (klasa Ambassador).

Toma su jako zanimale misije na Mars i znao ih je sve od 1970-ih godina, od onih bez posade do onih sa posadom i tko je u njima sudjelovao. Jedan od njegovih predaka je bio pilot koji je letio u prvoj orbitalnoj letjelici u niskoj orbiti Marsa. Na Akademiji je diplomirao astrofiziku. Kao kadet, Tom je za fizičko vježbanje u njegovom drugom semestru na Akademiji, izabrao Flotinu bazu izvan grada Marseillea, u Francuskoj. Za vrijeme semestra, većinu vremena je provodio u bistrou Chez Sandrine, u kojem će kasnije provoditi vrijeme u holodeku na Voyageru. Također je i provodio vrijeme u holodeku u holoromanu Pustolovine kapetana Protona. Kasnije će napraviti holoprogram Fair Haven, u kojem će članovi posade rado provoditi slobodno vrijeme.

Nakon što je diplomirao na Akademiji u jednom je incidentu na Caldiku 1 skrivio smrt trojice Flotinih časnika. Isprva je poricao odgovornost za nesreću, ali je kasnije priznao da je krivotvorio izjave da bi skrio svoju krivnju. Zbog tog događaja, bio je prisiljen napustiti Flotu. Tom je shvatio da je najveća greška bila ta što nije odmah priznao krivnju. Kasnije je postao plaćenik za Makije, ali su ga uhitile federacijske vlasti na prvom zadatku za Makije. Zatvoren je u federacijskoj kažnjeničkoj koloniji blizu Aucklanda, na Novom Zelandu, ali je 2371. godine pušten na zahtjev kapetanice Janeway. U zamjenu da se kapetanica zauzme za Tomovo pomilovanje pred Odborom, Paris je postao biti kormilar Voyagera. Tijekom misije, Voyager je odbačen u kvadrant Delta, gdje su Flotina i makijska posada morale udružiti snage da prežive. Zbog situacije, Janeway je Tomu dopustila da postane član posade, i tako je postao kormilar sa činom nižeg poručnika. Dodatni posao mu je bio da pomaže Doktoru u bolnici.

Ubrzo je postao veliki prijatelj sa Harryjem Kimom. 2372. godine za vrijeme posjeta planetu Baneanaca, Tom Paris je bio optužen da je ubio Baneanca Tolena Rena, no Tuvok je dokazao da je Tom nevin. Ušao je u povijest kao prvi čovjek koji je postigao brzinu Warpa 10. To iskustvo je ubrzalo proces evolucije u njegovoj DNA, tako da je mutirao u vodozemca. Nakon mutacije oteo je Janeway i pobjegao Voyageru kad je opet ubrzao u Warp 10. Nakon nekoliko dana, Voyager ih je našao na jednom planetu. Oboje su mutirali u primitivne vodozemce i imali su troje djece, koje je Voyager ostavio na planetu. Doktor je obrnuo proces evolucije, tako da su Paris i Janeway ponovno dobili ljudski oblik. Kada je Voyager naišao na planet koji je cijeli ocean, Tom Paris je degradiran u čin zastavnika i stavljen u pritvor od 30 dana. Kaznu je dobio jer je pokušao riješiti ekološki problem polakog nestajanja oceana, unatoč tome što Moneanci, vrsta koja živi u oceanu, nisu htjeli nikakvu pomoć. Kasnije je ponovno unaprijeđen u čin nižeg poručnika. Tom zna puno o Americi u 20. stoljeću, jelima, autima i televiziji iz tog doba. Najviše voli pilotirati letjelicama, pa je bila i njegova ideja da izgradi Delta Flyer. B'Elannu, koja će mu kasnije postati žena, nije zanimalo ono što je on volio, ali mu se jednom pridružila u svemirskoj utrci.

Tom je bio i iskusni planinar. 2372., Tom je shvatio da ga privlači Kes, ali je odlučio ne zaljubiti se u nju iz poštovanja prema Neelixu, koji je to vrijeme bio u vezi s njom. Kada je 2376. godine na jednom zadatku njihov šatl bio uništen, Tom je priznao B'Elanni da ju voli. Mislili su da će umrijeti, ali ih je Voyager našao. Vjenčali su se 2377. godine. B'Elanna je bila uzrujana kada je vidjela projekciju svoga djeteta, jer je imalo čeone grebene. Htjela genetički promijeniti dijete tako da nema grebene, no Tom i Doktor su ju razuvjerili. 2378. godine, Tom i B'Elanna su dobili djevojčicu Miral. Tom je isto bio jedan od članova posade koje su oteli Kvarci.

2378. godine vratio se sa Voyagerom u kvadrant alfa.