STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
07.07.2008.

Doctor

Puna oznaka: Emergency Medical Hologram Mark I (Medicinski hologram u nuždi)
Vrsta: Hologram, računalni program
Spol: Muški
Aktiviran: 2371., zvjezdani datum: 48308.2
Mjesto aktiviranja: USS Voyager
Kreator: Dr. Lewis Zimmerman
Porijeklo programa: Jupiterova stanica centra za Holo-Programiranje
Programer: Dr. Lewis Zimmerman, Zvjezdana Flota
Programiranje: Od preko 3,000 kultura i 47 specifičnih operacija
Čin: Nije dodijeljen čin
Zanimanje: Glavni brodski liječnik na USS Voyageru
Glumi ga: Robert Picardo

 

Hronologija ukratko

2370. - Dr. Lewis Zimmerman razvija EMH program uz pomoć poručnika Barclaya
2371. - EMH program je po prvi puta službeno aktiviran tijekom inspekcije kapetanice Janeway prije porinuća USS Voyagera
2371. - Caretaker dovodi Voyager u Delta kvadrant
2372. - Doktor ima kratku vezu sa Danarom Pel
2373. - Doktor dobiva prijenosni holoemiter, tehnologiju iz 29. st.
2373. - Doktor stvara holoobitelj u pokušaju da iskusi normalan život. Njegova kćer, Belle pogiba u nesreći te nakon toga Doktor odustaje od simulacije
2373. - Doktor dodaje različite personalne osobine u svoj program što uzrokuje podvojenu ličnost
2373. - Doktor je prisiljen birati između zastavnika Jetala i Harrya Kima. Odabire Kima, a Janeway kasnije briše sve podatke o zastavniku Jetalu
2375. - Nakon što Doktor spašava podatke o zastavniku Jetalu, njegov se program umalo uništava
2375. - Doktor eksperimentira sa sanjarenjem
2375. - Dobiva status Zapovjednog Holograma u Nuždi
2376. - Doktor postaje glavna pjevačka zvijezda na Komarskom matičnom planetu
2376. - Doktor provodi nekoliko godina na planetu koji je vremenski pomaknut u odnosu na ostatak prostor-vremena
2377. - EMH po prvi puta preuzima zapovjedništvo nad brodom
2377. - Doktor piše holonovelu "Neka fotoni budu slobodni", koja postaje hit u Alfi
2377. - Voyager se vraća na zemlju


Doktor je ime kojim je posada Voyagera zvala Medicinski Hologram za Nuždu (Emergency Medical Hologram, EMH).

EMH je računalni program koji je pojavom hologram sa izgledom ljudskog liječnika. Kao što mu i ime govori, koristi se samo u hitnim situacijama. Ipak, na Voyageru Doktor je morao cijelo vrijeme biti liječnik, jer su pravi liječnik i medicinska sestra poginuli kada je Voyager odbačen u kvadrant delta. Zbog toga se njegov program donekle razlikuje od programa standardnog EMH-a.

Stvorio ga je dr. Lewis Zimmerman na postaji Jupiter. Poručnik Reginald Barclay je isto radio na projektu, stvarajući potprograme osobina EMH-a.

EMH Oznaka 1, stručno znan kao EMH Program AK-1 Dijagnostički i Liječnički Potprogram Omega 323, stvoren je kako bi bio pomoć medicinskom timu u hitnim slučajevima ili pomanjkanju osoblja. S obzirom da mu je maksimalni kapacitet bio 1,500 sati, imao je malo osobnosti i držao se mota "upoznati se sa situacijom i obaviti posao što stručnije u što kraćem vremenu". Programiran sa medicinskim znanjem svakog planeta Federacije (tako je bilo 2371., jer je u kvadrantu delta stekao nova znanja), može izliječiti svaku znanu ozljedu ili bolest, zna 5 milijuna različitih medicinskih zahvata i ima sposobnost stvaranja ili prilagođavanja novih medicinskih zahvata. Također ima i znanje liječenja narodnim lijekovima i duhovnim liječenjima.

Zvjezdanog datuma 48308.2, Doktora je aktivirao Harry Kim, da mu pomogne liječiti članove posade koji su bili ozlijeđeni nakon što je Voyager dospio u Delta kvadrant. Brzo je shvatio da će posadi njegova pomoć biti prijeko potrebna. Kako je Doktor naveo, njegov originalni program nije programiran da plače, krvari, osjeća bol, pleše ili pjeva. Nisu mu bili programirani ni reproduktivni organi, ali neće za njima ni imati potrebe.

Doktorovi prvi tjedni na Voyageru u funkciji glavnog liječnika nisu bili laki. Nije imao nadzor nad aktivacijskim potprogramima, pa ga je svatko mogao isključiti ili uključiti kad god je htio, a on se nije mogao sam isključiti. Većina posade ga je smatrala samo računalnim programom, pa je on u inat bio nepristojan prema posadi. Uzrujavao se i zbog toga što je zadnji doznavao novosti i događaje na Voyageru, kao kad su se Makiji pridružili posadi Voyagera i kad su na Voyager došli Neelix i Kes.

Doktor sebe dugo nije smatrao članom posade. S obzirom na to da je mogao prisluškivati razgovore Janeway i Chakotayja na mostu, pisao je dnevnik o kapetaničinim upitnim odlukama u svojoj osobnoj bazi podataka. Postojanje dokumenta je priznao 2378. godine kada je mislio da će mu se program dekompilirati.

Jedno od njegovih prvih velikih postignuća na Voyageru bilo je kada su dva Vedienca iz Neelixa teleportirali pluća, pa mu je Doktor ugradio holografska pluća. Doktorova ideja je upalila, ali se Neelix bunio protiv toga. Kasnije je Doktor uz pomoć Vedienaca transplantirao jedno Kesino pluće u Neelixa.

Kada se Kes dobrovoljno javila da ju Doktor podučava za medicinsku sestru, njegov odnos prema posadi se počeo poboljšavati. Kes je jedna od prvih članova posade koja je Doktora vidjela kao osobu. Pomogla mu je da bolje shvati sebe i poučavala ga uklapanju u društvo – vještinu s kojom će kasnije pomagati Sedmoj od Devet.

Još od kad je aktiviran, Doktor je, po Kesinu savjetu, počeo tražiti ime. Prvo se htio nazvati Schweitzer, no to je bilo prije njegove prve misije u holodek kada su u holoprogram Beowulf ušla fotonska bića. Tijekom misije u njega se zaljubio holografski lik Freya. Kada je umirala u njegovu naručju, poljubila ga je i na samrti izgovorila njegovo ime. Nakon završetka misije, Doktor je odlučio ne zadržati to ime, i počeo je tražiti novo. 2372. godine Doktor je sreo vediensku liječnicu Denaru Pel i zaljubio se u nju. Ona mu je dala ime Shmullus, po njezinu ujaku. Kada su se godinu dana kasnije opet sreli, Denara ga je i dalje zvala Shmullus.

2373. Doktor je dosegnuo granicu kapaciteta njegove memorije, pa je počeo patiti od amnezije. Uskoro je postalo jasno da će se Doktorov program potpuno raspasti. Drugi hologram, Dijagnostički program Alpha-11, je bio zadužen da nađe problem. Jedino rješenje je bilo prebaciti Doktorov program u program Dijagnostičkog programa. Ovo je spasilo Doktora, ali je Doktor izgubio veliku količinu pamćenja iz protekle dvije godine. Iako su neka pamćenja ostala, Doktor se trudio 2 mjeseca da vrati izgubljeno pamćenje.

Doktor je u holodeku odlučio stvoriti holografsku obitelj, imenom Kenneth. Stvorio je pravu savršenu obitelj, sve dok B'Elanna, nakon posjeta njegovoj obitelji, nije unijela neke izmjene programa. Rezultati promjene su bili da mu je sin Jeffrey postao buntovnik, sa ženom Charlene je imao razmirice, i postao je odvojen od kćeri Belle. Obitelj se ponovno ujedinila kada je Belle poginula u nezgodi. Doktor je odlučio ne obrisati taj program, nego zajedno sa Charlene i Jeffreyjem preboljeti gubitak Belle.

2376. godine Voyager je ostao zatočen u orbiti planeta gdje je vrijeme teklo mnogo brže nego u ostatku svemira. Doktor je zaključio da bi prelazak iz jednog vremena u drugo za humanoide bio smrtonosan, pa se on dobrovoljno javio da posjeti površinu. Bilo je planirano da dolje provede 3 sekunde, što bi na površini bilo 3 dana, ali se nakon teleportiranja Doktora na teleporteru dogodio manji kvar. Kada je teleporter popravljen, Chakotay je pretpostavio da Doktor provodi vrijeme u kulturnom središtu grada (zbog svojeg zanimanja za kulturu općenito), gdje je ustvari i bio lociran. Međutim, dok su popravili teleporter, Doktor je na planetu proveo 3 godine. Upoznao je ženu imenom Mareeza, koju je kasnije opisao kao svoju cimericu, i usvojio sina imenom Jason Tebreeze.

U alternativnoj liniji, u kojoj je Voyager došao kući nakon 23 godine, Doktor se 2404. godine oženio Lanom. Tada si je napokon i dao ime: Joe, po Laninom djedu. Tom Paris je ismijao njegov odabir imena, sa upitom da u 23 godine nije mogao izmisliti nijedno bolje ime. Postao je važna osoba u Sanitetu Zvjezdane Flote, i postao blizak prijatelj sa Reginaldom Barclayjem. Ostavši lojalan bivšoj kapetanici, sada admiralici, nije oklijevao nabaviti joj malo kroneksalina, koji je trebala za put kroz vrijeme, iako on to nije znao.
2373. Voyagera je napao Aeon, šatl iz budućnosti pod zapovjedništvom kapetana Braxtona. Tijekom okršaja Voyagera i Aeona, otvorio se temporalni procjep, i Voyager je pao u 1996. godinu, a Aeon u 1967. Kada je Henry Starling oteo Doktora sa Voyagera, dao mu je mobilni holoemiter koji je bio iz Aeona. Taj uređaj, dug samo par centimetara, mogao je sadržavati cijeli EMH program i projicirati Doktora izvan Voyagerove bolnice. Kada je Starling pobijeđen i popravljena vremenska linija, Doktor je zadržao emiter. Ubrzo je ustanovljeno da je prebacivanje Doktorovog programa iz i u emiter, vrlo lako. Zahvaljujući emiteru, Doktor je mogao pomagati posadi po cijelom brodu i sudjelovati u misijama izvan broda. Kada je posada bila u stazi dok je Voyager prolazio kroz radioaktivnu maglicu klase mutara, Doktor je mogao nadgledati brod i pomagao je Sedmoj u održavanju sustava.

Tijekom jednog teleportiranja, na Doktorov emiter su dospjele Sedmine nanosonde. To je, kombinirano sa DNK-om zastavnika Mulcaheyja, praktički stvorilo borgovsku radilicu iz 29. stoljeća (zbog doba iz kojeg je emiter), dok je emiter postao integralni dio središnjeg živčanog sustava radilice. Jedan, kako se radilica nazvala, se kasnije žrtvovao kako bi spasio Voyager od borgovske kugle. Nakon smrti Jednoga, emiter je vraćen Doktoru.

Doktor je sudjelovao u dvije misije u kvadrantu Alfa. Tijekom prve misije, bio je ključan za uspostavljanje kontakta Voyagera sa kvadrantom Alfa. Kada je Voyager otkrio hirogensku komunikacijsku mrežu koja se proteže sve do granice kvadranta Alfa sa Betom, posada je pokušala poslati poruku Flotinom brodu koji je bio u dometu najdaljeg odašiljača mreže. Kada je pokušaj slanja poruke propao, odlučeno je da se pošalje hologram, odnosno Doktor, iako je bio veliki rizik da se program dekompilira prije dolaska do odredišta. Kada je Doktor dospio da Flotinog broda, Prometheusa, saznao je da su brod zauzeli Romulanci. Doktor je aktivirao pokusnog EMH-a Oznaku 2, i njih dvojica su preuzeli kontrolu nad Prometheusom i vratili ga Floti. Nakon toga Doktor se vratio na Voyager sa viješću da Voyager više nije sam.

Druga misija u kvadrant Alfa je bila kada je njegov tvorac, dr. Lewis Zimmerman, umirao od nepoznate bolesti raspadanja stanica. Doktor je zahtijevao da ga se pošalje u kvadrant Alfa, kako bi izliječio Zimmermana nanosondama. Kada je došao na postaju Jupiter, dr. Zimmerman se opirao liječenju, pa je Reginald Barclay pozvao Deannu Troi da mu pomogne u nastaloj situaciji. Ni Deanna ni Reg nisu uspjeli nagovoriti doktore na suradnju. Kada se Doktorov program počeo raspadati, dr. Zimmerman ga je popravio, pa su obojica stekli međusobno razumijevanje. Zbog toga je Zimmerman dopustio Doktoru da ga izliječi.

2375. godine Janeway je nagradila Doktora medaljom Zvjezdane Flote, jer je sudjelovao u pobjedi nad pljačkašima koji su htjeli pokrasti Voyager. Nakon ovog uspješnog postignuća, Janeway je dopustila Doktoru da radi na programu Zapovjednog Holograma za Nuždu (Emergency Command Hologram, ECH).

Kada je 2378. Voyager naišao na potprostornu minu, posada je bila zaražena tetrionskim zračenjem. Kapetanica je aktivirala Doktorov ECH i dala mu zapovjedništvo nad brodom, dok je posada otišla na obližnji planet Kvara da se izliječi od zračenja. Voyager je napalo par brodova u želji da ga preotmu, ali ih je Doktor onesposobio fotonskim valom. Nakon toga Doktor je Voyager sklonio u maglicu od drugih brodova. Kad su se Chakotay, Harry i Neelix vratili sa trgovačke misije, pomogli su Doktoru popraviti brod i uspjeli su spasiti posadu sa planeta Kvare. Doktor je ponovno aktivirao svoje zapovjedne potprograme kada su pripadnici Hijerarhije oteli Janeway i zauzvrat tražili Voyagerovu warp jezgru. Kao ECH, Doktor je imao dopuštenje izbaciti warp jezgru. Međutim plan pripadnika Hijerarhije nije uspio a kapetanica i warp jezgra su spašene. Doktor zbog tog događaja nije izlazio iz bolnice tjedan dana.

Doktora je zanimala opera pa je svoje vrijeme u holodeku provodio vježbajući pjevanje sa holografskim sopranom. Kada je Voyager naišao na vrstu Komare, Doktor je kod njih neko vrijeme bio glavni hit, jer je znao pjevati. Komari do tada još nikad nisu čuli ni znali za pjevanje. Na cijelom planetu bili su održavani njegovi koncerti, zbog čega je Doktor zanemario svoju liječničku dužnost. Kada je vidio koliko je popularan, razmišljao je o ostanku na planetu. Od ostanka je odustao kada je njegova prijateljica Tincoo napravila hologram koji pjeva još bolje od njega i koji bi bio njegova zamjena.

Doktor se u holodeku nije bavio samo pjevanjem. Napisao je holoroman nazvan 'Fotoni, oslobodite se', a radnja je bila usmjerena na holodoktora na brodu Vortex, koji je morao trpjeti bahatost i otresitost posade organaca. Likovi i okoliš su bili uvelike temeljeni na Voyageru. Nakon što je saznao da bi time ukaljao ugled Voyagera, odlučio je izmijeniti program, tako da što manje sliči Voyageru, iako je za to trebalo par tjedana. Izdavač njegovog romana, Arden Broht, time nije bio zadovoljan, pa je izdao prvu verziju romana bez Doktorovog dopuštenja. Izdavač mu je rekao da nema nikakvih prava i iako je autor, on je hologram i po zakonu nema prava. Nakon sudske rasprave sa arbitrom, Doktoru su dana sva autorska prava pa su povučeni svi primjerci prve verzije romana.

Kada je Delta Flyer na zadatku naišao na brod holofobične vrste, Doktor se morao sakriti u Sedminim sklopovima. Tada je tijekom boravka u Sedminu tijelu prvi put okusio hranu i pio piće. Sedma mu je govorila da ju je iskoristio, ali ju je on upozorio da ne uživa dovoljno u svemu što joj se nudi. To je Sedmu natjeralo da razmisli i da se počne ponašati više ljudski.

Pošto je Doktor stekao slobode i individualnosti kao hologram, uvijek mu je bio žao što ostali hologrami, posebno EMH-i oznake 1, nemaju isto toliko slobode. Još prije stjecanja autorskih prava za svoj roman, bio je uvučen u mnogo opasniji oblik holorevolucije. Kada je Voyager odgovorio na hirogenski poziv u pomoć, posada je otkrila da su se hologrami, stvoreni kao plijen u holodeku, okrenuli protiv Hirogenaca i pobjegli brodom. Kada je Voyager otkrio hologramski brod, hologrami su oteli Doktora i pobjegli Voyageru. Doktor je saznao da hologrami samo žele naći neki planet gdje će živjeti u miru. Kada im je odlučio pomoći, oteli su B'Elannu kako bi im popravila brod. Ali hologrami, vođeni Idenom, poduzimali su radikalne mjere kako bi bili slobodni. Po Idenovim naredbama, napadali su i uništavali rudarske brodove vrste Nuu'bari koja je živjela u tom dijelu svemira kako bi sa njih oslobodili holograme. Doktorove sumnje o Idenu su bile potvrđene kad je Iden priznao da želi započeti novu religiju, sa njim kao prosvijećenom osobom, koja bi oslobađala tisuće holograma, makar to značilo ljudske žrtve. Kada su Hirogenci i Voyager našli holograme, Iden je htio ubiti jednog Hirogenca, no Doktor je prije toga uništio Idena.

2378. vratio se u kvadrant Alfa.