STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
07.07.2008.

Neelix

Puno ime: Neelix
Vrsta: Talaksijanac
Spol: Muški
Mjesto rođenja: Rinaks, mjesec u orbiti Talaksa
Čin: Nema
Zanimanje: Kuhar, časnik za moral te diplomatski savjetnik na USS Voyageru do 2378.
Djeca: Nema
Bračni status: Neoženjen
Glumi ga: Ethan Phillips

 

 


Hronologija ukratko

2349. - Cijela Neelixova obitelj umire
2371. - Voyager je bačen u Deltu
2371. - Kes i Neelix se zaljubljuju
2371. - Neelix se pridružuje posadi Voyagera
2371. - Vidiianci kradu Neelixova pluća, dobiva transplantirana od Kes
2372. - Neelix počinje emitirati "Sastanke sa Neelixom", program u kojem govori o vijestima na brodu
2372. - Nakon transporterske nesreće, Neelix i Tuvok su spojeni u jednu osobu. Kasnije kapetanica Janeway naređuje njihovo razdvajanje
2372. - Neelix se susreće sa starim prijateljem Wixibanom te se u upušta u sumnjive poslove kako bi mu pomogao
2373. - Vezs između Kes i Neelixa završava
2374. - Neelix pogiba na izvidničkoj misiji, kasnije je spašen pomoću Borgove tehnologije
2377. - Neelix napušta Voyager te se pridružuje sunarodnjacima koji žive na asteroidu. Postaje federacijski ambasador u Delta kvadrantu


 

Neelix je Talaksijanac koji se rodio na talaksijskom mjesecu Rinaxu. Nakon što su mu Hakonijanci pobili cijelu obitelj, postao je trgovac. Kasnije se pridružio posadi Voyagera gdje je obavljao poslove kuhara, ambasadora, navigatora i mnogočega drugoga.

Neelix je odrastao sa svojim roditeljima, sestrama i bratom na Rinaxu, mjesecu matičnog planeta Talaxa. Iza njihove kuće je bila velika šuma, gdje su se on i njegove sestre igrali svaki dan. Sestra koju je najviše volio bila je Alixia. Njih dvoje su zajedno istraživali špilje Trouth, šetali pustinjskim dinama Talmoutha i lovili arktičke pauke. U blizini njihove kuće su bile i rinaksijske močvare, gdje su ljeta bila najtoplija u cijelom sektoru. Temperature su tada na Rinaxu dosezale 50 stupnjeva, sa 90% vlažnosti.

Dok je još bio dječak, kroz talaksijski sustav je prošla ogromna plazmena oluja zbog koje sunčeva svjetlost tjednima nije obasjavala površinu.

Prije mnogo godina, Hakonijanci su započeli rat sa Talaksijancima. Neelix je bio pozvan u rat, ali se on sakrio na Talaksu kako bi izbjegao vojničku službu, jer je smatrao da je taj rat pogrešan. Dok je boravio na Talaxu, Hakonijanci su na Rinaxu 2355. godine prouzročili metreonsku kaskadu, pri čemu je poginulo 300,000 Talaksijanaca, uključujući cijelu Neelixovu obitelj. Neelix je tada još uvijek bio na Talaxu, a bio je dio spasilačkog tima koji je išao tražiti preživjele na Rinax.

Pošto nije imao obitelji, a Talax je došao pod hakonijsku vlast, Neelix je napustio svoj dom i odlučio krenuti svojim putem. Neko je vrijeme radio u rudarskoj koloniji. Dvije je godine služio kao pomoćnik strojara na trabalijskom teretnjaku, zbog čega se dobro razumije u warp pogon. Bio je trgovac raznim otpadom, ali se smatrao vještim u svim poslovima. Šest je godina radio na talaksijskom teretnjaku otpada. Jednom je teretnjak naišao na polje theta-radijacije, zbog čega je izgubio pogon. Nisu imali izbora osim čekati spasioce. Bili su jedva živi kad su ih spasioci pronašli.

Neelix je bio dobar prijatelj sa Talaksijancem Wixibanom. Imali su problema sa ubijanskim vlastima, ali je Neelix uspio pobjeći, dok je Wixiban uhićen i morao je služiti mukotrpnu kaznu. Imao je i prijatelja Laxetha, koji su isto davno radili zajedno neke ilegalne poslove. Međutim, Laxeth se popravio, pa je od 2372. počeo raditi kao nadzornik komunikacija jednog talaksijskog konvoja.

Neelix je u međuvremenu uštedio i kupio vlastiti teretnjak Baxial. Kada ga je prvi put ugledao, bio mu je ružan, ali kasnije nije mogao zamisliti život bez njega. Blizu planeta Okampa je otkrio groblje napuštenih brodova, za koje je tvrdio da je njegovo.
2371. Voyager je sa njim stupio u kontakt. Rekao je Janeway da mu ne smeta njihova prisutnost, sve dok ne budu dirali njegovo groblje brodova. Pomogao je kapetanici da se dogovori sa Kazon-Oglama na planetu Okampa, i usput je od Kazonaca oslobodio Okampu Kes. Kes i Neelix su bili zaljubljeni jedno u drugo, pa su započeli ljubavnu vezu. Tada je Neelix zaključio da je na Voyageru bolji život, pa je zajedno sa Kes odlučio postati član posade. 2373. Kes je prekinula vezu sa njim.

Na Voyageru je postao kuhar, jer je htio da posada više jede pravu, a ne repliciranu hranu. U kuhinji je pripremao različita jela sa povrćem koje je nabavljao iz Kesinog hidroponičkog vrta, ili skupljao po planetima kod kojih se Voyager zaustavljao. Kapetaničinu privatnu sobu za objed je pretvorio u kuhinju, u kojoj je spravljao sva jela. Ostale dužnosti koje je obavljao bile su "posebni savjetnik za kvadrant Delta", a ponekad i časnik za raspoloženje. Neelix je pomagao Voyageru da uspostavlja odnose sa novim vrstama iz Delte, zbog čega mu je Janeway neslužbeno dala titulu ambasadora.

Od 2372. svaki dan je imao svoj program "Sastanak s Neelixom", koji je bio emitiran po cijelom brodu. U emisiji je davao savjete članovima posade kako da riješe svoje probleme.

Tijekom jedne od njegovih prvih službenih misija, Vedienci su iz Neelixa teleportirali pluća, a pluća su presađena u Vedienca Moturu. Doktor je osmislio da prava pluća zamijeni holografskima, što je upalilo. Jedina mana te zamisli je ta da je Neelix bio prisiljen ležati na biokrevetu, dok se ne pronađu njegova prava pluća. Kada su pronađeni Vedienci koji su ukrali Neelixova pluća, Janeway nije htjela izvaditi Neelixova pluća iz Moture, pa je on pomoću Doktora transplantirao jedno Kesino pluće u Neelixovu prsnu šupljinu. Proces je bio uspješno izvršen.

2372. na Voyager je došao izumitelj metreonske kaskade, Hakonijanac dr. Ma'Bor Jetrel. Jetrel je došao pod lažnom izlikom da je Neelix smrtonosno bolestan, jer je bio izložen radijaciji kaskade. Zbog toga je uspio nagovoriti Janeway da odu do Rinaxa, kako bi pokušao pomoću molekularne integracije iz Rinaxove atmosfere ponovno oživjeti poginule Talaksijance. Neelix je isprva prezirao Jetrela. Kada je vidio njegov pravi plan da se iskupi zbog ubojstva tih Talaksijanaca, na samrti mu je oprostio.

Nakon Seskinog prelaska Kazoncima, poručnik Jonas je tajno počeo slati Kazon-Nistrimima podatke o Voyageru. Neelix je tijekom skupljanja temi za svoju emisiju, otkrio da netko tajno šalje poruke sa Voyagera. Pošto je shvatio da je na brodu izdajica, Janeway i Tuvok su mu rekli tajni plan kojim pokušavaju uloviti izdajicu. Tuvok mu je rekao da je traženje izdajice njegov posao. Kada je Harry dao Neelixu savjet kako novinar mora biti neovisan, odlučio je potragu uzeti u svoje ruke. Kasnije su Voyager napali Kazonci, a Neelix je ostao sam sa Jonasom u strojarnici. Vidio je da Jonas šalje frekvencije Voyagerovih štitova Kazoncima, pa ga je pokušao spriječiti. Uspio je pobijediti Jonasa kad ga je sa kata gurnuo u plazmeni izboj.

Iste godine Tuvok i Neelix su se tijekom jedne teleportacije spojili u jednu osobu, na molekularnoj razini. Tako je nastao vulkansko-talaksijski mješanac koji je sebe nazvao Tuvix. Tuvix je živio par tjedana, a tada je Doktor otkrio način kako ga ponovno razdvojiti u Tuvoka i Neelixa. Nije se saznalo jesu li njih dvojica bili svjesni toga da su bili spojeni.

Neelix je 2373. na postaji kod Nekritskog prostranstva ponovno susreo svog prijatelja Wixibana. Wixiban ga je ponovno umiješao u sumnjive poslove, tako da je Neelix na kraju stradao od eksplozije plazme koju je ukrao sa Voyagera. Janeway mu je za kaznu odredila da dva tjedna čisti plazmene vodove.

2374. Neelix je prilikom zadatka poginuo, ali su ga oživjele Sedmine nanosonde. Bio je vrlo uzrujan, jer nakon smrti nije dospio u zagrobni život. Pokušao je počiniti samoubojstvo, sve dok nije shvatio koliko je koristan na Voyageru.

2378. Voyager je otkrio skupinu Talaksijanaca koja je živjela u asteroidu blizu granice kvadranta Delta sa Betom. Tamo se Neelix zaljubio u udovicu Dexu i sprijateljio sa njezinim sinom Braxom. Tada mu je Janeway ponudila da ostane živjeti sa Talaksijancima, i da postane prvi federacijski ambasador u kvadrantu Delta. Prihvatio je ponudu i otišao živjeti sa Dexom i Braxom.

Međutim, Neelix je i dalje kontaktirao sa Voyagerom. Razgovarao je sa Sedmom i predložio joj da bi piknik bila razumna opcija za treći spoj sa Chakotayem. Idući put, Neelix i Sedma su zajedno igrali kadis-kot, pri čemu mu se Sedma zahvalila na prijedlogu. Povjerio se Sedmoj da razmišlja o tome da zaprosi Dexu. Razgovor i igra su bili prekinuti, ali je Sedma rekla Neelixu da će ga nazvati idući dan. Tom i Neelix su se dobro slagali, jer im prošlost baš i nije bila čista. Međutim, odnosi između njih su se pogoršali, jer je Neelix sumnjao da je Tom zaljubljen u Kes. Kada su tijekom misije zaglavili na planetu repto-humanoida, riješili su razmirice oko Kes. Tom mu je priznao da ga je Kes malo privlačila, a Neelix mu je oprostio. Ponovno su počeli biti pravi prijatelji 2376. kada su ih na zadatku traženja dilitija nadmudrila i prevarila dva "hodočasnika". Kasnije se otkrilo da su to varalice, a Tom i Neelix su razgovarali o tome kako su se prestali često družiti i međusobno razgovarati.

Tuvok je prvi put upoznao Neelixa 2371., kada je prvi put došao na Voyager. Tuvok je sebe predstavio kao Vulkanca, pa ga je Neelix sljedećih sedam godina oslovljavao sa "gospodine Vulkanče".