STAR TREK Galerija





STAR TREK Izdvojeno
07.07.2008.

Betazoidi

Betazoidi potjeću s planeta Betazeda koji je član Federacije. Oni su miroljubiva rasa koja je razvila velike telepatske mogućnosti; Betazoidi cijene umjetnička djela, literaturu, filozofiju. Pošto su svi Betazoidi telepati, oni ne moraju zvučno izgovarati svoje misli jedni drugima da bi komunicirali, ali to čine da bi se sporazumjeli sa strancima.

Većina njih razvije svoje telepatske mogućnosti u mladosti, ali neki se Betazoidi rađaju s "uključenim" telepatskim sposobnostima što zna uzrokovati ozbiljne mentalne probleme u tijeku čitanja misli drugih. Vještina kontroliranja telepatskih sposobnosti je izričito potrebna kod početnika, i to posebno onih s oštrim telepatskim sposobnostima.

Vanjski izgled Betazoida jednak je ljudskom u svakom pogledu. Mogu imati seksualne odnose s ljudima, mada to često umanjuje telepatske sposobnosti potomaka kao na primjer Deanna Troi. Djeca takvih veza češće postaju empati (polu-telepati) nego pravi telepati, oni ipak mogu čitati misli i komunicirati s pravim telepatima. Pravi telepati ne mogu čitati misli Ferengija, Breena i još nekih vrsta zbog neobičnog rasporeda mozga u lubanji, ali zato često mogu osjetiti raspološenje ovih rasa.

Društvo Betazoida usmjereno je ka težnji za boljim i razrađenijim načinom života, običaja i tradicije kao i druge primitivne rase. Neki njihovi običaji doprinose raznim neugodnostima pri posjetu njihovog matičnog planeta, kao što je običaj da se na tradicionalnom vjenčanju ne nosi odjeća. I ako nema nekih posebnih razlika među spolovima žene su tradicionalno zadržavale mnogo mjesta na vlasti.

Betazoidi su potpuno miroljubivi filozofi koji više promatraju nego djeluju, pa zato vrlo malo koriste oružja i obrambene sisteme. Kad je njihova planetarna odbrana uništena nisu se mogli oduprijeti Dominju. Smatrani su kao jedni od najvažnijih članova Federacije, ipak Betazed je pao za vrijeme rata s Dominijem 2374. Ali, nakon završetka rata, Dominij se povukao iz kvadranta Alfa, pa je Betazed opet postao slobodan.