STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
08.07.2008.

Denobulan

Denobulanci su tehnološki razvijena vrsta, porijeklom sa planeta Denobule u Denobula Triaxa sustavu. Denobulanci su u kontaktu sa ljudima od 2151. godine. Te godine je određen broj njih radio u zemaljskoj zvjezdanoj floti. Debulanci se mogu identificirati po osobitim koštanim brazdama na licu. Oni nastoje biti prijateljski nastrojeni i susretljivi, svijet koji ih okružuje budi znatiželju u njima i zanimaju ih običaji i navike vrsta koje upoznaju.

Denobulanci imaju kompliciran način parenja, koji uključuje i sezone parenja. Detalji o njihovom načinu razmnožavanja su relativno oskudni. Denobulanci imaju mužjake i ženke nalik ljudima i u parenju učestvuju najmanje dva partnera. Proizvode jake feromone koji ukazuju da su zainteresirani za romantičan odnos. Denobulanci imaju grupne brakove sa nekoliko ženki i mužjaka u jednoj obitelji.

Imali su vrstu zabave sličnu filmu nekoliko stotina godina ranije, ali izgubili su potrebu za tim kada su shvatili da je stvarni život mnogo zanimljiviji. Denobulanci ne vole da ih drugi diraju. Noćni život Denobulanca dijelom zna biti uznemiravajući, i zato nije preporučivo sam šetati noću. Denobulanski mužjaci osjećaju se neugodno ako nisu odjeveni pred drugima, ali se veoma ugodno osjećaju kada su sami i goli. Mnogi Denobulanci ne pričaju dok jedu; misle da je to traćenje vremena.

Denobulanci su ratovali u nekoliko navrata sa Antarancima sve do 1851. godine. Još postoji mržnja između ove dvije vrste, pogotovo sa Antaranske strane. Denobulanci usprkos stresu izvode halucinacije, kao zdrav i bezopasan način da se riješe razdražljivosti.

Denobulancima je potrebno jako malo sna, ali moraju biti 6 dana u godini u hibernacijskom stanju. Ako ih netko probudi u tom ciklusu, teturaju nesvjesni okoline. U stresu Denobulanac može pokrenuti obrambeni mehanizam u kojemu mu se lice napuše za dvostruko, imitirajući napadača.

08.07.2008.

Douwd

Malo je poznato o Douwdu. Koliko je do sada poznato, Federacija se surela sa samo jednom jedinkom. Navedeni incident se dogodio 2366. godine, kada je nepoznati agresor napao i uništio federacijsku koloniju. Prilikom dolaska Enterprisea otkriveno je da je planet potpuno uništen izuzimajući jedan objekt. Unutar ove kuće nalazili su se Kevin i Rishon Uxbridge, članovi kolonije koji su očito preživjeli napad. Kevin je rekao da iako ne zna točno zašto su preživjeli, to je možda zato što su odbili boriti se protiv napadača. Uporno je odbijao pomoć sa Enterprisea i zahtjevao da bude ostavljen na miru.

Tokom istrage Enterprise je susreo veliku nepoznatu letjelicu koja je pokušla namamiti ili otjerati brod sa kolonije Rana IV. Kapetan Picard je naposljetku dozvolio nepoznatoj letjelici da uništi kuću Uxbridgea i nepoznati brod u međuvremenu. Digao je Enterprise u višu orbitu i čekao; nakon nekoliko sati kuća Oxbridgeovih se ponovo pojavila. Picard je teleportirao Kevina i Richon na most i pritvorio Kevina, tvrdeći da on zna istinu o tome što se dogodilo.

Kevin je objasnio da je on Douwd, "biće prerušavanja i lažne okoline". Putovao je 2312. godine u ljudskom obliku kada je upoznao ženu Richson. Od tada je živio samo kao čovjek ne odavajući joj pravi identitet. Kada su pripadnici vrste Husnock napali koloniju, Richon se otišla boriti, a on nije, znajući posljedice. Richon je bila ubijena u borbi, što je u Kevinu izazvalo veliki bijes: koristeći specijalne moći uništio je cijelu Husnock vrstu; ubio je 50 milijardi jedinki u istom trenu.

Kevina je grizla savjest zbog tog dobađaja i rekonstruirao je kuću i Richon u pokušaju da nastavi za njega normalni život. Picard je odlučio da mu se ne može suditi zbog uništenja Husnocka i dozvolio mu da se vrati na planet.

08.07.2008.

Breeni

Moćna i misteriozna rasa u kvadrantu Alfa, Breeni, jedna je od rijetkih većih rasa koje su uspjele evoluirati na planetu koji nije M klase. Matični planet Breena otprilike ima temperaturu oko -53°C, što je po bilješkama jedini takav naseljen planet (iako, po nekim pričama, njihov planet je sasvim ugodan za život većine drugih vrsta - ne zna se koja verzija je točna). Razvili su se uz jedinstvenu psihologiju da bi mogli normalno živjeti na ovoj ultra – hladnoj okolini, iako dišu standardnu smjesu zraka (kisik, dušik) na normalnom tlaku. Breeni nemaju krvnih ni drugih cirkulacijskih sistema, umjesto toga njihovo tijelo se sastoji od milijuna malih rupica otvorenih na koži.

Pomoću njih kisik se direktno unosi u tijelo pa do unutarnjih organa. Sličan proces se dešava pri odbacivanju plinova (nužde). Njihov reproduktivni ciklus je također neobičan, dobivaju potomke u vrlo mladoj dobi.

Normalna tjelesna temperatura jednog Breena je -38°C, a izlaganja temperaturama ispod -13°C ubiti će Breena za nekoliko minuta. Da bi komunicirali s drugim rasama oni su morali napraviti posebna odjela velikih mogućnosti kako bi se mogli kretati izvan svoga planeta. Po njihovoj prirodi razumno je zaključiti da su Breeni postali najveći stručnjaci praveći vrlo hladna podneblja. Razvili su velike mogućnosti u sastavljanju raznih kemijskih spojeva.

Zbog teškoća podneblja posjeti matičnom planetu Breena su gotovo nemogući. Breeni ne priželjkuju strance, ali svatko onaj tko je posjetio njihov planet mora imati posebnu određenu funkciju. ćinjenica je da se Breeni nalaze u svojim odijelima i da im se ne može vidjeti pravi izgled oni su ostali misteriozna rasa. Također obeshrabruje činjenica da telepati, najčešće Betazoidi nisu u mogućnosti čitati njihove misli. O Breenima se zna da žive "na zaleđenoj zemlji" i da izbjegavaju veće površinske razvitke zbog kulturnih razloga.

No ipak, neke stvari o Breenima su otkrivene nakon nekoliko godina. Neki od njihovih brodova imaju cloaking uređaje koje su sami izumili, bez ikakve pomoći Romulana ili Klingonaca. Više koriste disruptorski tip oružja nego fazorsku tehnologiju Federacije.

Breeni imaju agresivnu povijest. Breeni su također vršili napade na druge rase. 2366. napali su i zarobili kardasijski brod Ravinok, a njegovu posadu postavili kao robove u dilitijskim rudnicima na Dozariji. 2372. Breeni su napali Bajoransku koloniju na Free Havenu.

Reputacija Breena je porasla nakon što su Romulani izjavili: "Nikad ne podcjenjuj Breene!" Sklopili su mir s Federacijom, Klingoncima i Romulanima nakon poraza gdje su bili u sastavu Dominija.