STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
08.07.2008.

Breeni

Moćna i misteriozna rasa u kvadrantu Alfa, Breeni, jedna je od rijetkih većih rasa koje su uspjele evoluirati na planetu koji nije M klase. Matični planet Breena otprilike ima temperaturu oko -53°C, što je po bilješkama jedini takav naseljen planet (iako, po nekim pričama, njihov planet je sasvim ugodan za život većine drugih vrsta - ne zna se koja verzija je točna). Razvili su se uz jedinstvenu psihologiju da bi mogli normalno živjeti na ovoj ultra – hladnoj okolini, iako dišu standardnu smjesu zraka (kisik, dušik) na normalnom tlaku. Breeni nemaju krvnih ni drugih cirkulacijskih sistema, umjesto toga njihovo tijelo se sastoji od milijuna malih rupica otvorenih na koži.

Pomoću njih kisik se direktno unosi u tijelo pa do unutarnjih organa. Sličan proces se dešava pri odbacivanju plinova (nužde). Njihov reproduktivni ciklus je također neobičan, dobivaju potomke u vrlo mladoj dobi.

Normalna tjelesna temperatura jednog Breena je -38°C, a izlaganja temperaturama ispod -13°C ubiti će Breena za nekoliko minuta. Da bi komunicirali s drugim rasama oni su morali napraviti posebna odjela velikih mogućnosti kako bi se mogli kretati izvan svoga planeta. Po njihovoj prirodi razumno je zaključiti da su Breeni postali najveći stručnjaci praveći vrlo hladna podneblja. Razvili su velike mogućnosti u sastavljanju raznih kemijskih spojeva.

Zbog teškoća podneblja posjeti matičnom planetu Breena su gotovo nemogući. Breeni ne priželjkuju strance, ali svatko onaj tko je posjetio njihov planet mora imati posebnu određenu funkciju. ćinjenica je da se Breeni nalaze u svojim odijelima i da im se ne može vidjeti pravi izgled oni su ostali misteriozna rasa. Također obeshrabruje činjenica da telepati, najčešće Betazoidi nisu u mogućnosti čitati njihove misli. O Breenima se zna da žive "na zaleđenoj zemlji" i da izbjegavaju veće površinske razvitke zbog kulturnih razloga.

No ipak, neke stvari o Breenima su otkrivene nakon nekoliko godina. Neki od njihovih brodova imaju cloaking uređaje koje su sami izumili, bez ikakve pomoći Romulana ili Klingonaca. Više koriste disruptorski tip oružja nego fazorsku tehnologiju Federacije.

Breeni imaju agresivnu povijest. Breeni su također vršili napade na druge rase. 2366. napali su i zarobili kardasijski brod Ravinok, a njegovu posadu postavili kao robove u dilitijskim rudnicima na Dozariji. 2372. Breeni su napali Bajoransku koloniju na Free Havenu.

Reputacija Breena je porasla nakon što su Romulani izjavili: "Nikad ne podcjenjuj Breene!" Sklopili su mir s Federacijom, Klingoncima i Romulanima nakon poraza gdje su bili u sastavu Dominija.