STAR TREK Galerija

STAR TREK Izdvojeno
08.07.2008.

Douwd

Malo je poznato o Douwdu. Koliko je do sada poznato, Federacija se surela sa samo jednom jedinkom. Navedeni incident se dogodio 2366. godine, kada je nepoznati agresor napao i uništio federacijsku koloniju. Prilikom dolaska Enterprisea otkriveno je da je planet potpuno uništen izuzimajući jedan objekt. Unutar ove kuće nalazili su se Kevin i Rishon Uxbridge, članovi kolonije koji su očito preživjeli napad. Kevin je rekao da iako ne zna točno zašto su preživjeli, to je možda zato što su odbili boriti se protiv napadača. Uporno je odbijao pomoć sa Enterprisea i zahtjevao da bude ostavljen na miru.

Tokom istrage Enterprise je susreo veliku nepoznatu letjelicu koja je pokušla namamiti ili otjerati brod sa kolonije Rana IV. Kapetan Picard je naposljetku dozvolio nepoznatoj letjelici da uništi kuću Uxbridgea i nepoznati brod u međuvremenu. Digao je Enterprise u višu orbitu i čekao; nakon nekoliko sati kuća Oxbridgeovih se ponovo pojavila. Picard je teleportirao Kevina i Richon na most i pritvorio Kevina, tvrdeći da on zna istinu o tome što se dogodilo.

Kevin je objasnio da je on Douwd, "biće prerušavanja i lažne okoline". Putovao je 2312. godine u ljudskom obliku kada je upoznao ženu Richson. Od tada je živio samo kao čovjek ne odavajući joj pravi identitet. Kada su pripadnici vrste Husnock napali koloniju, Richon se otišla boriti, a on nije, znajući posljedice. Richon je bila ubijena u borbi, što je u Kevinu izazvalo veliki bijes: koristeći specijalne moći uništio je cijelu Husnock vrstu; ubio je 50 milijardi jedinki u istom trenu.

Kevina je grizla savjest zbog tog dobađaja i rekonstruirao je kuću i Richon u pokušaju da nastavi za njega normalni život. Picard je odlučio da mu se ne može suditi zbog uništenja Husnocka i dozvolio mu da se vrati na planet.